Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Voerpuzzel gids  / Wat is een voerpuzzel?
wat is een voerpuzzel

Wat is een voerpuzzel?

Wat is een voerpuzzel? Een voerpuzzel is een dispenser die bepaalde handelingen van je kat vereist om aan een kleine portie voer te komen. Hierdoor helpt een voerpuzzel tegen schrokken en overgewicht. Voerpuzzels zijn een stukje “voedselverrijking”. Dit heeft twee doelen. Allereerst spreken we de kat zijn intelligentie aan. En als tweede zorgen we dat de kat meer beweegt. Katten vinden dit fijn. Voerpuzzels maken de kat dus ook nog gelukkig.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Voerpuzzels: de meest natuurlijke manier om je kat te voeren

Dit is hoe katten in het wild eten

Ze zijn er in de natuur maar druk mee, die katten. Jagen staat voor hen gelijk aan intellectuele en lichamelijke uitdaging. Het oplossen van allerlei problemen. En het overwinnen van obstakels. Hij moet eerst zijn prooi opsporen door te ruiken. Hij moet goed luisteren. En goed op veranderingen in de omgeving letten. Hij moet zijn prooi herkennen aan de hand van fijngevoelige geluiden, veranderingen en geuren. Dan moet hij de prooi nog besluipen, vangen en doden voordat hij kan eten.

Ze zijn wel 12 uur per dag bezig met jagen. En niet elke vangpoging is succesvol. Het lukt de kat in ongeveer de helft van de keren iets te vangen. Arme kat!

En dit is hoe onze huiskatten eten

Dan hebben onze huiskatten het toch maar goed. Zij hoeven niks te doen voor hun bakje met brokjes. Nou ja, misschien moeten ze er eens een tijdje voor miauwen. Of wat rondjes rond je benen draaien. Maar die urenlange zoektochten zijn toch echt wel verleden tijd. Dat heeft de huiskat toch maar mooi voor elkaar. Of….toch niet?

Een kat wordt gelukkig van jagen

Nou, toch niet helemaal. Of eigenlijk, helemaal niet. De huiskat ervaart écht wel voordelen van in huis wonen. Medische (preventieve) zorg is hier een goed voorbeeld van. Maar de standaard manier van eten geven uit een voerbakje valt hier niet onder.

Een kat maakt het geluksstofje dopamine aan terwijl hij jaagt. Hij wordt dus letterlijk gelukkig van jagen. En alles wat daarmee te maken heeft. Geen wonder dus dat ook goed doorvoede buitenkatten ongeveer 3 uur per dag jagen. Het maakt ze simpelweg gelukkig. En eten uit een gewoon voerbakje geeft niet datzelfde gelukszalige gevoel.

Eten uit een voerbakje kan gedragsproblemen geven

Wanneer je kat nooit die wisselwerking heeft met zijn omgeving en tegelijkertijd nooit geestelijk wordt uitgedaagd, zorgt dit voor verveling. Langdurige verveling kan weer zorgen voor lusteloosheid. Ook kan verveling zorgen voor spanning en  probleemgedrag.

Makkelijk beschikbaar eten op gezette tijden stimuleert stereotiep of “loos” gedrag. Dit wordt wel vaker gezien bij dieren in gevangenschap. Denk bijvoorbeeld aan het ijsbeer gedrag wat je weleens ziet in de dierentuin. Voedselverrijking is dan ook ooit ingevoerd in dierentuinen om dit tegen te gaan. Wij zeggen daarom: dag gewone voerbak, hallo voerpuzzel!

Voerpuzzels maken eetgedrag van de kat natuurlijker

Wil je dat je kat zijn natuurlijke jachtgedrag kan uiten? Dan kun je verschillende, zo niet alle porties voer geven via voerpuzzels (ook wel denkpuzzels of voerspellen genoemd). Ze zorgen ervoor dat de kat minder eet en langer doet over een maaltijd.

Voerpuzzels geven je kat de mogelijkheid om te fourageren terug. Fourageren is het zoeken en vinden van eten. Het zorgt ervoor dat katten hun probleem oplossend vermogen gebruiken. En dat ze nieuwe uitdagingen in hun omgeving aan kunnen gaan. De pogingen die ze doen zijn ook niet altijd succesvol – tenminste als de voerpuzzel goed past bij het puzzelniveau van de kat. Uit onderzoek blijkt ook dat dieren niet uitgekeken raken op voerpuzzels. Nog niet helemaal overtuigd? Hieronder staan nog meer voordelen.

Uit onderzoek blijken voerpuzzels nog meer voordelen te hebben:

 • Natuurlijke manier van voeren
 • De kat eet minder in een langer tijdsbestek
 • Helpt tegen verveling
 • Ondersteunt stress en spanning
 • Vermindert agressie 
 • Helpt bij stressgerelateerde onzindelijkheid 
 • Ondersteunt bij aandachtvragend gedrag
 • Helpt tegen overgewicht
 • Voorkomt schrokken
 • Snorhaarstress is verleden tijd – er zijn geen randen waar de snorharen tegen drukken tijdens het eten
 • Katten raken niet uitgekeken op voerpuzzels

De verschillende soorten voerpuzzels

Er bestaan verschillende voerpuzzels wat moeilijkheidsniveau aangaat. Maar ook wat betreft het soort voer waarmee je ze kunt gebruiken. Of op welke plek je ze kunt gebruiken.

Voerpuzzel in verschillende moelijkheidsniveau’s 

Hoe makkelijk of moeilijk je kat bij het voer kan, bepaalt het moeiijkheidsniveau van de puzzel. Voor elke puzzel zijn een of meerdere handelingen nodig, eventueel in een bepaalde volgorde:

 • Hengelen
 • Likken
 • Draaien
 • Schuiven
 • Duwen
 • Ergens op drukken
 • Hendels overhalen
 • Trekken

Sommige voerpuzzels worden al ingedeeld in een moeilijkheidsgraad door de fabrikant zelf. Dit kan heel handig zijn, maar dat is het  niet altijd.

Sommige voerpuzzels zijn namelijk gemaakt voor honden, terwijl ze ook prima door katten te gebruiken zijn. Het moeilijkheidsniveau voor de hond kan erg verschillen van die van de kat. Om dit probleem op te lossen hebben we alle voerpuzzels die we verkopen zelf ingedeeld op moeilijkheidsniveau. En kun je zelf aan de hand van dit artikel het puzzelniveau van je kat bepalen klik hier.

Voerpuzzels voor verschillende soorten kattenvoer
 • Voerpuzzels geschikt voor kattenbrokjes
 • Voerpuzzels geschikt voor droge kattensnoepjes
 • Voerpuzzels geschikt voor natvoer en kvv
 • Voerpuzzels geschikt voor vloeibare snacks

Verreweg de meeste voerpuzzels zijn geschikt voor droog voer. Dus kattenbrokjes en droge kattensnoepjes. Er bestaan echter ook voerpuzzels die je ook kunt gebruiken voor natvoer en rauw vlees (kvv). Of die hier zelfs speciaal voor bedoeld zijn, zoals een likmat. Die laatste is ook te gebruiken met vloeibare snacks zoals kattensoep, kattenpasta of vloeibare lekkernijen.

Voerpuzzels om op verschillende plekken te gebruiken

De meeste voerpuzzels hebben een grondplaat en zijn geschikt voor gladde oppervlakken zoals de vloer. Sommige voerpuzzels kun je ook ophangen. Hierdoor kun je varieren in hoogte en ze zijn ook ruimtebesparend.

Vond je deze blog interessant?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs. Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 5,5 uur om te maken. We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat op onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waar ze in komen!
 2. Een andere manier om ons te steunen is deze blogs te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming