Het is belangrijk dat je kat een gezond gewicht heeft – omdat overgewicht, maar ook ondergewicht een nadelige invloed heeft op zijn gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat wij kattenbaasjes van nature niet zo goed zijn in het inschatten van onder- of overgewicht. Helaas worden we door de media overspoeld met kattenplaatjes van ‘schattige’ dikke katten, waardoor ons beeld van hoe een normale kat eruit hoort te zien niet meer klopt. We hebben daarom de neiging om de lichaamsconditie van de kat te onderschatten. Welk ideaalbeeld je zelf ook hebt over de bouw van je kat, een gezond gewicht is gebaseerd op de verhoudingen van zijn lichaam. Gewicht alleen is niet alleszeggend, maar wel een goede eerste indicatie. Daarnaast zijn er nog een aantal punten waaruit je zelf kunt afleiden of je kat een optimaal lichaamsgewicht heeft.

Hoeveel weegt een kat

Hoeveel een kat moet wegen hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd en het geslacht. Katers zijn vaak zwaarder dan poezen. Of je kat een gezond gewicht heeft, hangt ook af van zijn ras, omdat dit invloed heeft op de grootte en de bouw van de kat. Gemiddeld weegt een volwassen huiskat (Europees Korthaar) tussen de 3.5 – 4.5 kg.

Het gewicht van de kitten

Een kitten komt ter wereld met een gewicht tussen de 90 en de 120 gram. Een kitten groeit snel, het kan makkelijk 5-30 gram per dag aankomen, of zo’n 100 gram per week. Gewichtstoename bij kittens is normaal en zelfs nodig. Een kitten mag niet plots afvallen, gewichtsverlies is een signaal dat de kitten of mogelijk de moederpoes hulp nodig heeft. Het gewicht van de kittens kun je bijhouden om er zeker van te zijn dat zij elke dag goed aankomen. Het gewicht van een kitten neemt toe, totdat hij zijn volwassen grootte heeft bereikt.

 Gewicht volwassen kat

De meeste katten zijn met 12 maanden volwassen en volgroeid. Raskatten groeien iets langer door. Waar het heel normaal is voor een kitten om telkens in gewicht bij te komen, hoort het gewicht van een volwassen uitgegroeide kat redelijk stabiel te zijn. Elk lichaamsgewicht schommelt van nature een klein beetje, waardoor je kat best de ene maand 100-200 gram zwaarder of lichter mag zijn dan de andere. Deze schommeling wordt veroorzaakt door de hoeveelheid die de kat eet en drinkt. Maar ook de mate van activiteit heeft invloed op het gewicht. In de zomermaanden zijn katten actiever en daarom vaak wat slanker dan tijdens de wintermaanden. Onderstaande gewogen gewichten schommelen rond de 4.0 kilogram, dit is normaal.

 

De schommeling mag echter niet omslaan in een daling of stijging van het gewicht, want dan is de kat dikker aan het worden of aan het vermageren. Onderstaande gewichten geven een stijging aan, de kat begon met een gewicht van 4.1 kilogram in januari en woog in augustus 5.2 kilogram. De kat is steeds zwaarder geworden en in een periode van 8 maanden 1.1 kilogram aangekomen. Voor een klein dier als de kat, is dat een flinke gewichtstoename.

Gewicht van de kat is rasafhankelijk

Er bestaan slanke en grotere kattenrassen waardoor zij automatisch verschillen in gewicht. De Siamees/Oosters korthaar staat bijvoorbeeld bekend als een lichtgewicht ras, de Noorse boskat en de Sibeer als een groot ras en de Maine Coon als een zeer groot ras. Katers worden ook in de regel groter dan poezen, waardoor zij wat zwaarder zijn. Voor een normale huiskat ligt het gemiddelde gewicht rond de 4 kilo. Dit getal is echter een richtlijn en niet zo goed toepasbaar op raskatten. Een poes die behoort tot een (zeer) slank ras is met een lichaamsgewicht van 4 kilo, tussen de 11-43% te zwaar. Voor de slankste rassen is een lichaamsgewicht van 3-3.5 kg passender. De grootste rassen kunnen tot wel 11 kilo wegen en toch een gezond gewicht hebben. Welk lichaamsgewicht gezond is, hangt dus af van de grootte en de bouw van de kat.

Rasstandaarden dragen bij aan overgewicht

Een Brits Korthaar met ernstig overgewicht

Hoe een kat van een bepaald ras er idealiter uitziet, wordt omschreven in een rasstandaard. In zo’n rasstandaard wordt het uiterlijk van de kat omschreven. Om te beoordelen hoe goed een kat voldoet aan deze rasstandaard worden door raskattenverenigingen, kattenshows georganiseerd waar de kat wordt gekeurd. Een keurmeester bepaalt de plus- en de minpunten van de kat. Rasstandaarden van sommige rassen schrijven kenmerken voor die overgewicht in de hand werken zoals “krachtig en gespierd”, “brede borst”, “groot en imposant” en “niet iel”. Een onderzoek naar overgewicht bij showkatten liet dan ook zien dat de helft van de showdieren overgewicht heeft en vijf procent zelfs ernstig overgewicht. Van bepaalde breed gebouwde rassen zoals de Brits Korthaar wordt daarom al gauw gedacht dat het de lichaamsbouw van de kat is die nu eenmaal bij het dier hoort, terwijl de kat eigenlijk (veel) te dik is. Overgewicht heeft altijd een negatieve invloed op de gezondheid van de kat – ongeacht het ras – geen enkele kat ‘hoort’ te dik te zijn.

Hoe kun je een kat het beste wegen?

Natuurlijk kun je je kat bij elke dierenartsbezoek laten wegen. Deze heeft een professionele weegschaal die heel nauwkeurig meet. Het is echter raadzaam om de kat tussentijds ook thuis te wegen. Op deze manier kun je veranderingen in zijn gewicht goed in de gaten houden. Het is niet zo nauwkeurig om samen met de kat op een normale personenweegschaal te gaan staan. Wat beter werkt, is de kat maandelijks wegen met een babyweegschaal. Een babyweegschaal weegt namelijk tot 5 gram nauwkeurig.

Ideale gewicht kat 

Bestaat er iets als het ideale gewicht van een kat? Het antwoord is ja! Echter, zal de weegschaal die je niet vertellen. Het lichaamsgewicht van een kat wordt namelijk bepaald door de combinatie van lichaamsvet en de vetvrije massa (botten, spieren, water) samen. Het lichaamsgewicht zegt echter niets over de verhouding tussen die twee. Het ideale vetpercentage bij de kat is vastgesteld op 25%. Het ideale lichaamsgewicht is dus het gewicht dat hoort bij een kat met een vetpercentage van 25%. Dat betekent dat van twee katten met precies hetzelfde gewicht, de een te dik kan zijn terwijl de ander gezond is. Een hele grote, gespierde kater kan net zo zwaar zijn als een klein poesje dat veel te dik is.

We hebben daarom naast het lichaamsgewicht daarom ook informatie nodig over het vetpercentage van de kat. Het silhouet van de kat, alsmede het bevoelen van bepaalde plekken geven samen met het gewicht een goede aanwijzing of de kat wel of niet te dik is.

  • Een kat met een gezond lichaamsgewicht ziet er van bovenaf uit als een zandloper met een duidelijke taille en heupjes.
  • De ribben mogen niet zichtbaar zijn, maar moeten met lichte druk van je vingers afzonderlijk voelbaar zijn.
  • Ook de ruggengraat mag niet zichtbaar zijn, maar ook met lichte druk van je vingers voelbaar.
  • Van de zijkant gezien loopt de buik af naar boven.

Dit plaatje laat het verschil goed zien tussen de verschillende lichaamstypen.

Vragen?

Wil je weten of je kat te dik is? Of heb je hulp nodig om je kat af te laten vallen? Stel je vraag dan telefonisch via 06- 17338436 of neem contact op via de mail: [email protected]

 

Bronnen:

  • Corbee, R. J. (2014). Obesity in show cats. Journal of animal physiology and animal nutrition98(6), 1075-1080.
  • Kienzle, E., & Moik, K. (2011). A pilot study of the body weight of pure-bred client-owned adult cats. British Journal of Nutrition106(S1), S113-S115.
  • Kikuchi, A., Bleach, E., & Chikunya, S. (2010). Influence of cat owners’ feeding practice and attitude towards obesity on body condition of cats. Advances in Animal Biosciences1(1), 107.
  • Kienzle, E., & Bergler, R. (2006). Human-animal relationship of owners of normal and overweight cats. The Journal of nutrition136(7), 1947S-1950S.