
Wat eten katten?
Wat eten katten? Net als alle andere dieren eten katten voedsel. Hieronder vallen producten die een dier kan eten, verwerken en verteren. En die het lichaam van stoffen voorzien om in leven te blijven. Welke producten – van plantaardige of dierlijke afkomst – als voedsel voor katten kunnen dienen is in de loop der jaren uitgebreid onderzocht. Het voedsel dat katten in de natuur eten, bestaat onder andere uit kleine knaagdieren en reptielen, insecten en vogeltjes.
Wat voor soort voeding een huiskat binnenkrijgt, hangt af van wat zijn baasje hem voorschoteld. Dit kan droogvoer zijn (zoals kattenbrokken), natvoer of rauwe voeding. Daarbij bestaan er soorten natvoer en rauwe voeding die als volledige (complete) voeding gegeven kunnen worden. Maar ook soorten die dienen als aanvulling op de dagelijke voeding. Rauwe voeding komt in de vorm van Kant en Klaar Vers Vlees (KVV). Daarentegen is het ook mogelijk om zelf een rauwvoer menu samen te stellen (BARF). Het hoofdvoedsel kan daarnaast eventueel aangevuld worden met kattensnoepjes of snacks.
Deze blog bespreekt de basisprincipes van kattenvoeding, met de nadruk op wat de kat binnen moet krijgen om gezond te blijven. Daarnaast kijken we op welke manier de verschillende typen kattenvoer (kattenbrokken, natvoer, rauwe voeding) van elkaar verschillen.
[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]Waarom heeft een kat voedsel nodig?
Voor het gemak maken we even een vergelijking met een autofabriek. In een autofabriek zijn diverse afdelingen verantwoordelijk voor het maken van verschillende auto-onderdelen. Voor ieder onderdeel zijn specifieke grondstoffen nodig. Zo produceert de ene afdeling wielen met rubber als grondstof en de andere afdeling wielen met plastic als grondstof. Om de machines werkend te houden is energie (brandstof) nodig. Vervolgens worden alle onderdelen getransporteerd en in elkaar gezet, waarna ze gebruikt kunnen worden.
De fabriek kan niet alle onderdelen zelf maken, sommige moeten worden ingekocht. Dit zouden bijvoorbeeld autolampen kunnen zijn. Om volledige auto’s te kunnen maken is het echter belangrijk dat alle onderdelen aanwezig zijn. Dus ook die ingekochte autolampjes. Een auto kan niet goed functioneren zonder alle benodigde onderdelen.
De binnenkant van het kattenlijf kun je zien als een fabriek die altijd in werking is, zelfs wanneer de kat slaapt
De afdelingen van de fabriek kun je vergelijken met de verschillende organen en lichaamscellen in het kattenlichaam. Organen en lichaamscellen vormen constant stoffen die de kat nodig heeft. De basis hiervoor zijn de verschillende grondstoffen (voedingstoffen). De gevormde stoffen worden vervolgens vervoerd naar en gebruikt op de plekken in het lichaam waar ze nodig zijn. Dit zorgt ervoor dat het lichaam normaal kan functioneren.
Naast dat het lichaam voedingsstoffen als grondstof nodig heeft, worden sommige ook als brandstof gebruikt om alle processen op gang te houden. Net als de autofabriek, is het kattenlijf niet zelf in staat om alle benodige stoffen of onderdelen hiervan (voldoende) aan te maken. Deze stoffen worden essentiële (onmisbare/onvervangbare) voedingsstoffen genoemd. Deze stoffen moeten dus op een andere manier binnenkomen en dat gebeurd middels de voeding.
Samengevat, heeft het kattenlijf voedingsstoffen nodig die als grondstof of brandstof dienen. Andere (voeding)stoffen moeten in de voeding aanwezig zijn, omdat de kat deze zelf niet of onvoldoende kan maken. Het kattenlijf werkt zonder deze stoffen niet normaal.
Essentiële (onmisbare) voedingsstoffen in kattenvoer
De kat is een typische carnivoor (vleeseter) die van nature bijna alleen dierlijk materiaal, oftewel vlees, eet. Onder “vlees” wordt niet alleen spiervlees verstaan, maar het gehele prooidier inclusief bot en kraakbeen, de vacht en de organen. Vrijwel al het vlees dat wij mensen consumeren (kipfilet, biefstuk, karbonade) valt onder spiervlees.
De kat heeft een kort maagdarmkanaal, passend bij een vleeseter
Carnivoren hebben een korter maagdarmkanaal dan omnivoren (alleseters) en herbivoren (planteneters), omdat dierlijk materiaal veel makkelijker en sneller te verteren is dan plantaardige producten. Plantaardig voedsel is moeilijker te verteren dan vlees doordat plantencellen een celwand hebben en dierlijke niet. De celwand bevat cellulose dat moeilijk te verteren is. Een herbivoor heeft dus een lange darm om het voedsel de tijd te geven om te verteren en hier stukje bij beetje voedingsstoffen uit op te nemen.
Voedingsstoffen worden opgenomen in het maagdarmkanaal
De voeding van de kat passeert de darmen vrij snel. Tijdens deze passage wordt het voedsel verteerd en worden voedingstoffen opgenomen. Omdat een kat geen lang maagdarmkanaal heeft, en ook bepaalde bacteriën mist, kan hij plantaardig materiaal moeilijk verteren. De kat heeft dus echt vlees in zijn dieet nodig, om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
Daarbij is het belangrijk dat het vlees van verschillende lichaamsonderdelen afkomt. Ieder lichaamsonderdeel en ieder orgaan bevat andere specifieke voedingsstoffen. Zo heeft de kat onder andere arachidonzuur (vetzuur) en vitamine A nodig die veel in de lever van een (prooi)dier voorkomen. Maar bijvoorbeeld ook taurine wat voornamelijk aanwezig is in het hart van een (prooi)dier.
Wat eten katten? Voedingsstoffen via hun voedsel
In alles wat de kat eet en drinkt zijn er in mindere of meerdere mate voedingsstoffen aanwezig. Een kat eet van nature de gehele dag kleine beetjes (8-16 keer per dag) om het lichaam constant te voorzien van voedingsstoffen. Voedingsstoffen verdelen we onder in 6 (hoofd)typen:
- koolhydraten
- eiwitten
- vitaminen
- vetten
- mineralen (en/of zouten)
- water
Een stof is een voedingsstof wanneer deze verteerd kan worden en via de darmwand in het lichaam terecht kan komen. In het lichaam maakt een voedingsstof zich nuttig als bijvoorbeeld grondstof of brandstof. Andere stoffen die voorkomen in voeding die we niet tot voedingsstof rekenen, kunnen toch belangrijk zijn. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels. Vezels worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam. Vezels ondersteunen de voedselvertering, omdat er een betere “homp” van het voedsel kan worden gevormd. Zo’n vastere homp voedsel kan beter door het maagdarmkanaal geduwd worden dan wanneer het voedsel losser is.
Een kat heeft iedere dag bepaalde voedingsstoffen nodig
Om gezond te blijven, moet een kat iedere dag middels zijn voeding een bepaalde (minimale) hoeveelheid aan voedingsstoffen binnenkrijgen. Deze voedingsstoffen zijn niet allemaal in dezelfde hoeveelheid nodig. Een juiste balans is belangrijk: niet teveel maar ook niet te weinig. In alles wat de kat eet en drinkt zijn er verschillende hoeveelheden van ieder type voedingsstof aanwezig. Zo bevatten de meeste brokjes wat meer koolhydraten, terwijl rauwe voeding over het algemeen wat meer vet bevat.
Vergelijken van kattenvoer
Wanneer je voeding onderling wil vergelijken, is het handig om te kijken naar de aanwezige hoeveelheid voedingsstof per 100 gram voer. En naar de “aanbevolen dagelijkse hoeveelheid” (ADH). Deze ADH verschilt per type voedingsstof. De ADH van voedingsstoffen is op basis van wetenschappelijk onderzoek bepaald, maar kan (iets) verschillen per kat. De ADH is namelijk afhankelijk van o.a. de leeftijd, het gewicht en het geslacht van de kat. Over het algemeen wordt er een “gemiddelde” ADH gegegeven (op verpakkingen). Aan de hand daarvan wordt ook een advies gegeven wat een “portie” is of hoeveel een kat dagelijks van een bepaalde voeding nodig heeft.
De ADH is niet een minimale hoeveelheid, maar een aanbevolen hoeveelheid. Meer is dus niet altijd beter: een overdosering (teveel) kan net zo schadelijk zijn als een onderdosering (tekort). Zo is vitamine A in de juiste hoeveelheid nuttig voor de reparatie en groei van lichaamscellen. Een tekort aan vitamine A geeft echter problemen met de groei en het functioneren van het zenuwstelsel.
Ook een teveel van deze vitamine is schadelijk en kan leiden tot kreupelheid en afwijkingen van het skelet. Een tekort of een teveel ontstaat niet van de een op de andere dag. Maar wanneer een kat structureel voeding binnenkrijgt die een teveel of een tekort aan voedingsstoffen bevat, wordt hij ziek.
Voedingsstoffen vervullen verschillende functies in het lichaam
Voedingsstoffen kunnen verschillende functies in het lichaam hebben, ze zijn onder te verdelen in:
- brandstoffen: leveren energie en houden de lichaamstemperatuur op peil
- bouwstoffen: nodig voor groei en vervanging van lichaamscellen
- beschermende stoffen: beschermen tegen ziektes en schade aan cellen

Voedingsstoffen hebben verschillende functies
Sommige voedingstoffen kunnen opgeslagen worden als reserve. Zo worden koolhydraat (suiker) reserves aangelegd in de lever en de spieren. De vetreserves bevinden zich (vooral) onder de huid. Van eiwitten kunnen geen reserves worden aangelegd. De voedingstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten moeten eerst verteerd worden in het maagdarmkanaal voordat ze gebruikt kunnen worden door het lichaam. Ze worden tijdens de vertering in bruikbare stukjes geknipt door veteringsenzymen. Pas dan kunnen ze via de darmwand opgenomen worden in het lichaam. Vitamines, mineralen en water kunnen direct in hun pure vorm opgenomen worden via de darmwand.
Wat eten katten dagelijks
Een kat moet genoeg eten om voldoende energie binnen te krijgen
Een kat moet voldoende energie via zijn voedsel binnen krijgen om gezond te blijven. Verschillende voedingsstoffen kunnen als brandstof dienen en het lichaam van energie voorzien. Koolhydraten, vetten en in mindere mate ook eiwitten leveren energie wanneer het lichaam ze verbrandt. Hierbij levert vet de meeste energie per gram. Beschikbare koolhydraten worden het makkelijkst verbrand.
De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kilojoules. De energiebehoefte van volwassen katten is ongeveer 55 kcal/kg lichaamsgewicht. Hoeveel energie een kat precies nodig heeft verschilt en hangt onder andere af van zijn leeftijd, gewicht, of hij gecastreerd is of niet, het ras, zijn gezondheid, hoe actief hij is en de omgevingstemperatuur. De energiebehoefte van zeer actieve (buiten)katten is logischerwijs hoger dan die van rustige katten. De hoeveelheid die zij mogen eten is daarom ook groter.

Katten die niet zo actief zijn, hebben minder energie nodig dan actieve katten
De verschillende soorten voer bevatten niet evenveel energie
Kittens in de groei en zwangere of zogende poezen hebben ook extra energie nodig. Ook bij sommige ziekten, bijvoorbeeld bij koorts, of tijdens herstel na een operatie is sprake van een verhoogde energiebehoefte. Een volwassen en gecastreerde kat met een gezond gewicht van 4 kilogram heeft ongeveer 220 kilocalorieën per dag aan energie nodig. Deze hoeveelheid energie komt grofweg overeen met 7 muizen, ongeveer 55 gram brokjes, 220 gram natvoer of 125 gram Kant en Klaar Vers Vlees (KVV).
Deze hoeveelheden zijn niet bedoeld als richtlijn maar om een beeld te geven van de hoeveelheid energie die de verschillende voedingen bevatten. Hoeveel energie een bepaald (merk) kattenvoer precies bevat, hangt af van de hoeveelheden koolhydraten, vetten en eiwitten dat het bevat en in welke verhouding. Graanvrije brokken en vers vlees bevatten verhoudingsgewijs meer vet dan een brok met graan, die op zijn beurt weer meer koolhydraten bevat. Elke soort voer en elk merk bevat een andere hoeveelheid voedingsstoffen waarmee de hoeveelheid energie samenhangt. Kattenbrokken bevatten verhoudingsgewijs meer energie (per 100 gram voeding) dan natvoer of rauwe voeding.
Wat eten katten – eiwitten van dierlijke oorsprong
In een kattenlichaam komen veel verschillende eiwitten (proteïnen) voor, die ieder een eigen specifieke functie hebben. Ze spelen een rol bij de opbouw, het onderhoud en reparatie van het lichaam. Ook spelen ze een rol in de hormoonhuishouding en de afweer. Eiwitten verschillen van elkaar doordat ze elk samengesteld zijn uit andere bouwstenen. Deze bouwstenen noemen we aminozuren. Een kat heeft van elk aminozuur voldoende nodig om de verschillende eiwitten in het lichaam te kunnen maken.
Wanneer de kat eet en daarmee eiwitten binnenkrijgt, verteert (knipt) hij de eiwitten tot aminozuren die de darmen vervolgens opnemen. De meeste aminozuren kan de kat in de pure vorm gebruiken. Sommige gebruikt de kat als basis voor de vorming van andere aminozuren. De kat moet voldoende eiwit binnenkrijgen via zijn voeding omdat hij een aantal (essentiële) aminozuren zelf niet of nauwelijks kan aanmaken. Een voorbeeld hiervan is arginine. Plantaardige eiwitten bevatten een andere verhouding aminozuren dan dierlijke eiwitten. De voeding van de kat dient daarom ook voor een groot deel te bestaan uit dierlijk eiwitrijk voedsel. De voeding van katten moet ongeveer 26% eiwit bevatten op basis van het drooggewicht, zo staat dit overigens niet op de verpakking aangegeven.
Wat eten katten – redelijk wat vet
Vet is een goede energiebron maar ook een draagmiddel voor bepaalde in vetoplosbare vitamines (vitamine A). Naast de voedingswaarde, heeft vet ook een smaakversterkende functie. Over het algemeen vinden katten vettere voeding lekkerder dan minder vette voeding. Dit geldt specifiek voor dierlijke vetten.
De kat kan vrij grote hoeveelheden vetten (lipiden) verteren en verwerken. Vet (of olie) is onder andere opgebouwd uit verschillende vetzuren en deze kunnen dienen als energie. Alle natuurlijke oliën en vetten hebben een andere vetzuursamenstelling. Ook bij vetzuren zijn er essentiële en niet-essentiële vetzuren. De kat mist de enzymen om twee specifieke vetzuren zelf te maken. Deze moeten dus in de voeding aanwezig moeten zijn. Op basis van het drooggewicht moet de voeding 9% vet bevatten. Zo staat het overigens niet op het voedingsetiket aangegeven.
Wat eten katten – katten kunnen koolhydraten prima verteren
Van nature zijn katten obligate carnivoren. Een obligate carnivoor is volledig afhankelijk van vlees om te voldoen in zijn voedingsbehoefte. Dit in tegenstelling tot facultatieve carnivoren, die ook plantaardig materiaal eten. Katten hun voorouders hebben gedurende zeer lange tijd een koolhydraat-arm dieet gegeten.
Ondanks dit gegeven blijkt uit onderzoek dat katten in staat zijn om voorbewerkte koolhydraten – inclusief graan – efficiënt (>93%) als brandstof te gebruiken. De voeding van de kat mag dus gerust plantaardig materiaal bevatten. Maar dan moet dit wel zo bewerkt zijn dat de kat dit makkelijk kan verteren (bijvoorbeeld gehydrolyseerd materiaal).
Katten moeten genoeg water binnen krijgen via hun voedsel
Water is een zeer belangrijke voedingsstof die bijdraagt aan de algemene gezondheid van elk levend wezen. Zonder water is leven niet mogelijk. Een kat heeft ongeveer 120 milliliter water per dag nodig, wat ongeveer overeenkomt met een koffiekopje. Katten eten van nature prooien die voor zo’n 70-75% uit water bestaan. De kat krijg dus in een natuurlijke setting veel water binnen via zijn voedsel, waardoor hij weinig hoeft te drinken.
Dit doen huiskatten dan ook niet, ongeacht het type voer dat ze eten. Huiskatten hebben dezelfde lage dorstprikkel als hun wilde variant – en zullen eventuele tekorten – niet uit zichzelf oplossen door meer te gaan drinken. Het is dus erg belangrijk dat je met de voeding (en bijvoeding) let op een voldoende waterinname van je kat. Een watertekort in het lichaam kan tot diverse gezondheidsklachten leiden (waaronder blaasproblemen). Je kunt de kat meer laten drinken door water aantrekkelijk te maken. Maar je kunt ook natvoer bijgeven.

Katten hebben 120 ml water per dag nodig
Wat eten katten – de verschillende soorten kattenvoer
Als je kijkt naar wat katten eten, dan zijn er 3 soorten kattenvoer. Katten eten droge brokjes, natvoer, of (kant en klaar) rauw vlees. De verschillende soorten katten voer verschillen onderling qua vochtgehalte, vetgehalte, eiwitgehalte, energie waarde, smaak acceptatie en verteerbaarheid.
Wat eten katten – Droge kattenbrokken
Kattenbrokken zijn hapklare stukjes gedroogd voer, die bestaan uit een mengsel van verschillende ingrediënten die per merk verschilt. Brokjes vallen altijd onder compleet voer. Er bestaan geen brokken die aanvullend zijn. De brokjes kunnen per merk ook verschillen qua vorm en grootte. Brokken koop je meestal verpakt in een zak. Kattenbrokken, ook wel bekend als droogvoer, bevatten zoals de naam zelf al zegt, weinig water. Met een vochtpercentage van 5-10% is dit het voer met het laagste vochtgehalte. Brokjes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken.
Door het lage vochtgehalte zijn brokken langer houdbaar en blijven ze langer “vers” dan natvoer of rauw vlees. Hierdoor is het mogelijk om de hele dag brokken te laten staan. Ook zijn kattenbrokken hard door het lage vochtgehalte. Kattenbrokken zijn populair omdat ze gemakkelijk te geven en te doseren zijn. Ze bevatten veel energie en qua voedingsstoffen bevatten ze in ieder geval de minimale hoeveelheid om gezond te blijven. Dat is wel op voorwaarde dat het voedingsadvies op de verpakking gevolgd wordt (zoals hoeveel gram een kat per kg dagelijks mag hebben). Brokjes hebben als voordeel dat je het aantal voermomenten makkelijk kan sturen. En brok is het makkelijkst te gebruiken in combinatie met voerpuzzels.
Wat eten katten – Natvoer
Natvoer is gekookt en gesneden of gepureerde kattenvoeding waaraan bevochtigingsmiddelen zijn toegevoegd om het vochtig te houden. Blikvoer bederft sneller dan droogvoer, maar blijft weer langer vers dan rauw vlees omdat het verhit is geweest. Ook dit kan niet de hele dag blijven staan, maar wel langer dan rauwe voeding. Natvoer bevat zoals de naam al aangeeft veel vocht: het bestaat voor zo’n 65-85% uit water.
Deze voeding is daarom zacht. Het is over het algemeen wat duurder dan droogvoer, maar de meeste katten vinden het erg lekker. Natvoer kun je kopen in blik, tinnetjes, kuipjes of pouches/zakjes. Natvoer kun je verkrijgen in verschillende smaken. Naast verschillende smaken, bestaan er ook meerdere structuren van natvoer: mousse, pate, stukjes in saus of filets.
Er bestaan twee verschillende soorten natvoer:
- Compleet (volledig of enkelvoer) natvoer – bevat alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft en kan daarom als hoofdvoedsel gegeven worden
- Aanvullend (supplement) natvoer – bevat niet alle voedingsstoffen die een kat nodig heeft en kan daarom alleen ter aanvulling op een ander wel compleet hoofdvoedsel gegeven worden
Of een natvoer aanvullend of compleet is, staat op de verpakking aangegeven. De meeste soorten natvoer uit de supermarkt zijn aanvullend en dus niet bedoeld als hoofdvoedsel. Dit geldt bijvoorbeeld voor de natvoer merken: Whiskas, Kitekat, Sheba. Maar ook die merken die veel kattenbaasjes hebben opgenomen op hun lijst van ‘betere segment natvoermerken’ hebben aanvullende varianten in hun assortiment. De volgende merken maken ook supplement natvoer: Almo Nature, Schesir, Cosma en Applaws.
De merken die wel bedoeld zijn als enkelvoer en dus volledig zijn, zijn onder andere: Feringa, MACS, Gourmet, Felix, Leonardo, Smilla en Bozita. De hoeveelheid voedingsstoffen die een specifiek natvoer bevat is dus onder andere afhankelijk van het feit of het voer aanvullend of compleet is. Daarnaast is een voeding enkel compleet als je kat er voldoende van krijgt. Wat voldoende is, staat op de verpakking. Met een theelepeltje natvoer van een merk dat compleet is, krijgt de kat dus nog niet voldoende voedingsstoffen binnen. Hoeveel voer je kat mag eten, kun je zelf berekenen. Door natvoer te combineren met brok uit voerpuzzels kun je zorgen voor voldoende voermomenten. En daarnaaast verhoogt natvoer de waterinname van de kat.
Rauwe vleesvoeding of zelf samengesteld (BARF)
Rauwe voeding is onverhit (rauw) vlees dat je op twee manieren kunt voeren. Er bestaat kant-en-klaar-versvoer (KVV). Maar het is ook mogelijk om zelf een menu samen te stellen door verschillende rauwe vleesdelen (of prooidieren) te voeren (BARF). Vers vlees bestaat net als natvoer uit veel water: zo’n 65-80%. Omdat dit voer uit onverhit, rauw vlees bestaat, blijft dit type voer het minst lang vers. Rauwe voeding kun je niet lang laten staan omdat het snel bederft. De smaakacceptatie van rauwe voeding is sterk wisselend per kat.
Wat eten katten – KVV (Kant en Klaar Vers Vlees)
KVV bestaat uit vermalen vleesdelen en komt meestal in de vorm van ingevroren rollen of worsten. Deze kant en klare rauwe voeding bevat spiervlees, orgaan, vleesbot en soms wat koolhydraten en toegevoegde supplementen. De KVV kun je portioneren door een stuk af te zagen of hem half te ontdooien en een stuk af te snijden. Met KVV is het aantal voermomenten lastiger te sturen. Het geven van KVV in automatische gekoelde voerautomaten kan je meer controle geven over het aantal voermomenten. Geef je kat ongeveer 5 kleine porties per dag, om tussendoor honger te voorkomen.
Er is KVV die bestaat uit meerdere diersoorten en deze voeding is compleet. Maar er bestaat ook enkelvoudige KVV. Dit type bestaat uit slechts één diersoort. Van deze laatstgenoemde KVV zul je de verschillende diersoorten moeten afwisselen. De hoeveelheid voedingsstoffen in KVV hangt af van de samenstelling ervan. Uit onderzoek is gebleken dat de samenstelling van KVV sterk kan varieren en mogelijk niet altijd voldoet aan de voedingsbehoeftes van de kat. Ten tweede is er een risico op infectie van zowel het huisdier als de verzorger.
Wat eten katten – BARF (Bone and Raw food)
Voeren volgens de BARF methode houdt in dat de eigenaar zelf het menu voor de kat samenstelt. De basis van dit dieet bestaat uit rauw spiervlees, bevleesde botten en orgaanvlees. In het geval van BARF hangt de hoeveelheid voedingsstoffen af van welke diersoort en welke vleesdelen er worden gegeven. Elke diersoort zoals konijn, duif, kwartel, parelhoen of eend bevat weer een andere samenstelling qua voedingsstoffen. Om de kat alles binnen te laten krijgen wat hij nodig heeft om gezond te blijven, moet de voeding uitgebalanceerd worden samengesteld.
Zelf samengestelde diëten komen niet automatisch overeen met de voedingsbehoeftes. Katteneigenaars zullen zich daarom eerst moeten inlezen en het dieet laten doorrekenen door een voedingsspecialist. Een dieet dat niet voldoende in balans is, kan leiden tot de ontwikkeling van ziektes als gevolg van tekorten of juist een teveel aan voedingsstoffen. Als voorbeeld kan de calcium-fosfor ratio uit verhouding zijn, een tekort aan vitamine A en E optreden of juist een teveel aan vitamine D aanwezig zijn. Om deze reden wordt dit type dieet ook veelal niet aangeraden door dierenartsen.
Het geven van rauw vlees kent daarnaast ook een verhoogd risico op schadelijke bacteriën en parasieten. Uit onderzoek is gebleken dat in rauw vleesproducten Salmonella, Listeria, E. coli en antibiotica-resistante E. coli als twee soorten parasieten, de Sarcocystis en Toxoplasma gondii, aanwezig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om de blootstelling te minimaliseren door goede hygiënemaatregelen.
Met BARF kun je het voermomenten lastiger sturen, zeker omdat wordt aangeraden om maar 2 keer te voeren. Dat betekent dat de kat een lange tussendoor honger zal hebben. De kat is niet gemaakt om grote porties voer in een keer te verteren. En daarnaast kunnen katten niet zo goed tegen vasten. Voorzie je kat van ongeveer 5 kleine porties per dag om dit te voorkomen.
Kattenvoer advies
Geschikte voeding is belangrijk om de kat een zo lang mogelijk, gelukkig en gezond leven te geven. Welke voeding dat voor jou kat is, hangt af van verschillende factoren. Steeds meer kattenbaasjes willen zich verdiepen in het beste kattenvoer en zien na hun zoektocht door de bomen het bos niet meer. Wanneer dat het geval is, kunnen wij je verder helpen.
Lekker in je Vacht biedt betrokken, wetenschappelijk onderbouwd en onafhankelijk voedingsadvies. We zijn gespecialiseerd in kattengedrag maar ook in obesitas bij katten. Daarom kun je ook bij ons terecht met al je vragen over voeding en afvallen. Wil je graag weten of je de gezondheid van je kat kan verbeteren middels voeding, neem dan (vrijblijvend) contact op om je vraag te stellen. We denken graag met je mee bij welke soort hulp je het meeste gebaat bent. Wat er zoal mogelijk is:
- Verstoord eetgedrag van de kat bijsturen
- Hulp met het laten afvallen van te dikke katten
- Begeleiding om magere katten te laten aankomen
- Advies en begeleiding bij eetproblemen van kittens
- Hulp en advies bij voedselverrijking (voerpuzzels)
- Op maat gemaakte voedingsschema’s
- Advies voor het verhogen van vochtinname (zeer belangrijk voor katten met blaasproblemen)
- Analyse van huidige voeding van gezonde katten
- Kort telefonisch consult om enkele vragen rond voeding te beantwoorden
- Advies over welke soort of merk kattenvoer je het beste kan geven
- Literatuuronderzoek naar voeding en supplementen ter aanvulling op reguliere behandeling van medische aandoeningen
Bronnen:
- Freeman, L.M., Chandler, M.L., Hamper, B.A., & Weeth, L.P. (2013). Current knowledge about the risks and benefits of raw meat–based diets for dogs and cats. Journal of the American Veterinary Medical Association, 243(11), 1549-1558
- https://www.uu.nl/nieuws/faculteit-diergeneeskunde-wil-bewustwording-risicos-rauwvlees-dieet
- Salaun, F., Blanchard, G., Le Paih, L., Roberti, F., & Niceron, C. (2017). Impact of macronutrient composition and palatability in wet diets on food selection in cats. Journal of animal physiology and animal nutrition, 101(2), 320-328.
- Laflamme, D., Izquierdo, O., Eirmann, L., & Binder, S. (2014). Myths and misperceptions about ingredients used in commercial pet foods. Veterinary Clinics: Small Animal Practice, 44(4), 689-698.
- Bermingham, E.N., Thomas, D.G., Morris, P.J., & Hawthorne, A.J. (2010). Energy requirements of adult cats. British journal of nutrition, 103(8), 1083-1093.
- De-Oliveira, L.D., Carciofi, A.C., Oliveira, M.C.C., Vasconcellos, R.S., Bazolli, R.S., Pereira, G.T., & Prada, F. (2008). Effects of six carbohydrate sources on diet digestibility and postprandial glucose and insulin responses in cats. Journal of animal science, 86(9), 2237-2246.
- Schuit, F.C. (2000). Medische biochemie.: Moleculaire benadering van degeneeskunde. Bohn Stafleu Van Loghum.
- National Research Council (US). Subcommittee on Cat Nutrition. (1986). Nutrient requirements of cats (Vol. 13). National Academies Press.
- MacDonald, M.L., Rogers, Q.R., & Morris, J.G. (1984). Nutrition of the domestic cat, a mammalian carnivore. Annual review of nutrition, 4(1), 521-562.g
Sophia Doornhein
Hallo Denise;
Mijn kat is hal fangora
Hallo Denise;
Mijn kat is waarschijnlijk half angora /europese korthaar. Ze is gesteraliseerd en erna dikker geworden. Toen stonden er altijd brokjes en een keer per dag een beetje nat voer .Sinds ruim een jaar krijgt zij en de andere kat K.v.v Dart, alroda en soms Bandit wild. Zij krijgen 100 gram,5 of 10 gram zalm en 3bandit snoepjes.een paar keer per week een paar stukjes gedroogd konijnenvoer door her eten . De kater blijft5 kg wegen maar het vrouwtje 6,3kg en moet van de dierenarts naar 5 kg.Ze valt niet af.Wat moet ik doen? Ik vind kvv wel goede voeding.Vriendelijke groeten Sophia.
Denise van Lent
Hoi Sophia, het kan inderdaad heel lastig zijn om een kat te laten afvallen. De meeste katten vallen makkelijk af door natvoer als hoofdmaaltijd te geven. Natvoer bevat de minste hoeveelheid energie van alle soorten voeding. Je kan het zien als een soort grote salade voor katten. Ze mogen er een grotere hoeveelheid van eten dan van KVV waardoor ze vaak ook goed vol zitten. Je hebt hier verschillende soorten in. Is het een idee om te kijken naar een goede kwaliteit natvoer met een hoog percentage vlees erin?