
Is mijn kat gelukkig en hoe zie je dat?
Is mijn kat gelukkig is een vraag die menig kattenbaasje bezig houdt. Elke kat is verschillend en uniek. Je zou daarom wellicht denken dat er dus heel veel verschillende dingen zijn waar katten katten gelukkig van worden. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo. Want de ene kat doet een moord voor een likje mayonaise terwijl de andere kat zijn neus ervoor optrekt. Maar in de basis zijn katten wel grotendeels hetzelfde. Ze hebben bepaalde behoeftes. En de mate waarin katten die behoeftes kunnen vervullen, maakt hoe gelukkig ze zijn. Misschien twijfel je eraan of je kat wel echt gelukkig en tevreden is. Hoe weet je dit nu zeker en waar zie je dat aan? Deze blog geeft antwoord op die vragen!
Wat is kattengeluk?
Geluk is een lastig concept. Iedereen geeft er een eigen invulling aan en streeft er op zijn eigen manier naar. Toch is er wel iets over te zeggen in zijn algemeenheid. Geluk bestaat uit tevreden zijn in het hier en nu, zonder onrust over de toekomst en het verleden. Wanneer je kat gelukkig is ontbreekt dus de drang om het ‘nu’ te willen veranderen. De kat is gelukkig als al zijn belangrijke behoeften in voldoende mate zijn bevredigd.
Kattengeluk hangt af van gelukshormonen
Het geluk van een kat hangt voor een groot gedeelte af van zogenaamde gelukshormonen. Sommige hormonen zorgen ervoor dat de kat zich gespannen, angstig, of boos voelt. Andere hormonen zorgen ervoor dat hij zich blij, gelukkig of euforisch voelt. Dat zijn de gelukshormonen. Gelukshormonen worden aangemaakt in het brein van de kat tijdens verschillende activiteiten en in verschillende situaties. Zo maakt hij gelukshormonen aan tijdens het jagen, na een fijne kroelpartij of tijdens het zien van zijn favoriete baasje. De hoeveelheid gelukshormonen die in het brein van de kat worden aangemaakt, kun je daarom actief beïnvloeden. Oftewel, je hebt zelf direct invloed op het geluk van je kat. De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, oxytocine, endorfine en dopamine.
Katten kunnen hormonen maken die ze een gelukkig gevoel geeft:
- Dopamine – zorgt voor een overwinningsgevoel nadat een doel is bereikt
- Oxytocine – zorgt voor liefdesgevoelens, vriendschappelijke gevoelens, vertrouwen en veiligheid tijdens positieve sociale interacties
- Serotonine – zorg voor gevoelens van zelfvertrouwen, verbondenheid door de waardering van anderen
- Endorfine – maskeert lichamelijke pijn, wordt aangemaakt na inspanning
Het recept voor kattengeluk is simpel
Als we het hebben over kattengeluk, hebben we het over de kwaliteit van het leven zoals het door de kat zelf wordt ervaren. Een kat is gelukkig wanneer er aan zijn behoeftes wordt voldaan. Als zijn lichamelijke en geestelijke gezondheid goed is en hij lekker in zijn vel zit. Het recept voor een gelukkige kat? Je hebt er grofweg 5 ingrediënten voor nodig, volgens wetenschappelijk onderzoek:
Hoewel deze ingrediëntenlijst niet zo lang is, komt er bij de uitvoering toch nog heel wat kijken.
Aspecten die het comfort en daarmee het kattengeluk positief beïnvloeden zijn:
- Comfortabel kunnen liggen en rusten
- Makkelijk toegang tot voedsel en water
- Voldoende verstopmogelijkheden
- Warme of koele plekken kunnen opzoeken
- Voldoende bewegingsgemak om te kunnen jagen en spelen
- Kunnen klauteren en klimmen
- Voldoende krabmogelijkheden
- Geschikte en voldoende plekken om de behoefte te doen
- Zich kunnen afzonderen en stilte opzoeken
- Genoeg afleiding en verrijking van de leefomgeving
- Weinig veranderingen qua leefomgeving/ dagelijkse routine
- Weinig en kortdurende stressvolle gebeurtenissen
- Vrijheid en controle over wat hij doet op welke plek en wanneer
- Positief contact met andere katten
- Voor de kat passend contact met mensen
- Niet jonger dan 12-13 weken het nest verlaten
Zo zie je of je kat gelukkig is
Als een kat gelukkig is, zie je dit terug aan zijn gedrag en aan zijn lichaamstaal en houding. Want hoe de kat zich voelt, bepaalt ook voor een groot gedeelte hoe hij zich gedraagt. Een gelukkige kat voelt zich veilig, is onderzoekend en speels. Een gelukkige kat is vriendelijk, kalm en vertoont dagelijks natuurlijk gedrag zonder dat hij erg alert is op wat er in zijn omgeving gebeurt.
De volgende signalen wijzen op geluk:
- Wanneer de kat zit, zit hij relaxed en omhoog met de oren omhoog en naar voren gericht. Hij schrikt niet van bekende geluiden zoals de tv, kookgeluiden of gesprekken die gevoerd worden.
- Wanneer de kat ligt, ligt hij op zijn zij of in standje ‘dweil’. De kat ligt dan in een
kronkel op zijn rug met de pootjes omhoog. Hij voelt zich veilig en durft daarom een kwetsbare houding (op zijn rug) aan te nemen.
- Een gelukkige kat is ontspannen genoeg om in een diepe slaap te raken. Hij reageert tijdens zijn slaap daarom niet meer op zachte geluiden of aanrakingen.
- Gelukkige katten knipperen langzaam om aan te geven dat zij niets kwaads in de zin hebben.
- Gelukkige katten hebben een fijne relatie met de andere katten in huis. Ze begroeten de andere kat(ten) neus-aan-neus, wassen elkaar, ze zoeken elkaar actief op, spelen samen en slapen het liefst samen in een ruimte.
- Katten die gelukkig zijn, zijn dagelijks actief bezig met kattenactiviteiten: spelen met soortgenootjes, jagen (eventueel door spel), klauteren en klimmen, naar buiten kijken.
- Katten die zich gelukkig voelen zijn nieuwsgierig en onderzoekend en kunnen deze behoeftes ook uiten omdat ze telkens iets nieuws in huis (of buiten) kunnen ontdekken.
- Gelukkige katten eten de hele dag door telkens een kleine beetje. Ze eten rustig en ontspannen, zonder telkens om zich heen te kijken.
- Gelukkige katten hebben toegang tot meerdere waterbronnen in huis om te drinken. Ze drinken rustig en ontspannen zonder telkens om zich heen te kijken.
- De pupillen van een gelukkige kat zijn enkel vergroot in het donker, in daglicht zijn ze kleiner.
- De staart van een gelukkige kat beweegt niet of rustig wat heen en weer.
- Wanneer je de kat aait, sluit hij zijn ogen en knort zacht.
- Een gelukkige kat begroet jou en zijn speelmaatjes met de staart omhoog, in de vorm van een vraagteken. Uit opwinding krabt hij aan de krabpaal of trilt met zijn staartje.
Natuurlijk kun je een kat niet 24/7 volledig tevreden en gelukkig houden want niet elke dag is hetzelfde. Maar het is wel zo fijn als je kat zo vaak mogelijk gelukkig en tevreden is, want een blije tevreden kat vormt een fijne huisgenoot.
Hoe zit dit met jouw kat? Is je kat helemaal gelukkig? Of heb je het idee dat hij even wat minder in zijn vel zit? Zijn er dingen die je gelezen hebt in de blog waar je misschien zelf nog niet aan had gedacht? Deel jouw ervaringen hieronder in de reacties!
Vragen, hulp nodig?
Wanneer je het idee hebt dat je kat niet helemaal lekker in zijn velletje zit, kan dat een naar idee zijn. Misschien heb je een kat met een rugzakje waardoor hij eigenlijk nooit helemaal lekker in zijn vel heeft gezeten. Of wellicht is er onlangs iets gebeurd waardoor de kat van slag is. Soms zijn er (onbekende) factoren in de omgeving die ervoor zorgen dat de kat zich niet meer kan ontspannen. Het maakt niet uit welke oorzaak er nu voor zorgt dat je kat niet helemaal happy is, er is altijd een oplossing! Elke kat heeft het in zich om met de juiste hulp beter in zijn vel te zitten. Je kunt voor al je vragen over dit onderwerp terecht bij Lekker in je Vacht. Je kunt contact opnemen via het servicegebied.
[starbox]
DIELIS
My cat is felix a black and white mogy . He is my son my best friend , i love him a lot and he loves me back. He chose me not the other way round , he just came one day six years ago and never looked back . We play every day and both enjoy that . One miaauw is al thats needed , he has completly twisted me round hes little paw . He is spoiled and happy, i can never be angry with him .