
Waarom sproeien katten
Waarom sproeien katten? Het simpele antwoord is: om een boodschap achter te laten, voor zichzelf of voor een andere kat. Sproeien is namelijk een vorm van kattencommunicatie. Sproeisel bevat katspecifieke feromonen waarmee katten met elkaar communiceren. Feromonen zijn boodschapperstoffen waarmee katten verschillende boodschappen kunnen overbrengen. Deze vorm is misschien wel de oudste en meest voorkomende vorm van communicatie tussen levende wezens. Deze geurstoffen worden bijvoorbeeld gebruikt om territoriale, alarmerende of seksuele informatie over te brengen. Sproeien is voor je kat dus wezenlijk anders dan plassen (blaas legen). De eerste stap in het oplossen van sproeien is begrijpen waarom je kat sproeit. Daar gaat deze blog over.
[lwptoc numerationSuffix=”none” title=”Onderwerpen van deze Blog”]
Welk probleem speelt er?
Allereerst is het belangrijk om te bepalen met welk probleem je nu precies te maken hebt: plassen of sproeien. Zoals gezegd zijn dit voor de kat twee heel verschillende dingen. Wanneer de kat urine in huis verspreidt kunnen er drie verschillende dingen aan de hand zijn.
Onzindelijkheid kent drie verschillende diagnoses:
- Medisch probleem (vaak in combinatie met gedragsmatige component zoals stress)
- Sproeien
- Plassen op een andere plek dan de kattenbak
Waarom sproeien katten – door medische problemen
Het is daarom belangrijk dat de kat allereerst medisch wordt onderzocht. Dat betekent in de praktijk vaak dat er even een plasje ingeleverd moet worden bij de dierenarts. Een blaasontsteking kan er namelijk voor zorgen dat de kat in huis plast.
Waarom sproeien katten – omdat hij iets aan of rond de kattenbak onprettig vindt
Bij een gedragsmatig probleem maken we onderscheid tussen plassen en sproeien. Omdat beide vormen een andere aanpak vereisen, is het belangrijk om te weten wat je kat nu precies doet. Onder plassen verstaan we ‘het legen van de blaas’. Maar sproeien is een vorm van kattencommunicatie. Bij beide gebruikt de kat urine, maar de functie is anders.
In deze blog wordt uitgelegd hoe je zelf kunt bepalen of je kat sproeit of in huis plast. Wanneer er sprake is van plassen, ligt het probleem in het feit dat de kat een andere plek dan de kattenbak verkiest om zijn blaas te legen. Oftewel, hij vindt iets aan of rond de kattenbak niet prettig. De kattenbakgids geeft je tips om dit op te lossen.
Waarom sproeien katten – om de omgeving te markeren met feromonen
In het geval van sproeien is er sprake van markeergedrag. Sproeien maakt onderdeel uit van het natuurlijke gedrag van de kat en is een vorm van communicatie. Wanneer een kater in huis sproeit, maakt hij vaak nog wel gebruik van de kattenbak om te plassen en poepen.
Pak een sproeiprobleem zo snel mogelijk aan
Wanneer je kat naast de bak plast of sproeit is het belangrijk om zo snel mogelijk iets aan het probleem te doen. Hoe langer je ermee wacht, hoe groter de kans wordt dat de kat het als normaal gedrag gaat beschouwen. Ook wanneer de kat maar af en toe in huis plast of sproeit is het raadzaam om direct iets aan het probleem te doen. In het algemeen geldt dat hoe sneller je een gedragsprobleem aanpakt, hoe makkelijker je het zelf kunt oplossen.
Gelukkig is het ook weer niet zo dat onzindelijkheid onoplosbaar wordt wanneer dit al jaren aan de gang is. Alleen is de kans dan wel groter dat je het probleem niet eigenhandig zult kunnen oplossen – en dus de hulp moet inschakelen van een kattengedragstherapeut.
De meest voorkomende plekken waar katten op of tegenaan plassen of sproeien:
- Op het (dek) bed
- Op de bank
- Tegen een stoel(poot)
- Bovenop de vensterbank
- Op het aanrecht
- Pasgewassen of juist vuile kleding
- Op de deurmat
- Net naast de kattenbak
- Vloer (bedekking)
- Op een kleed
- Tegen de muur
- Tegen de gordijnen
Waarom sproeien katten? De locatie verraad iets over de oorzaak
Voor katten die sproeien, is de locatie meestal belangrijker dan het “gevoel” dat het oppervlak ze geeft. Dit betekent dat ze het meest waarschijnlijk sproeien op plekken die ze voor zichzelf willen claimen (territoriale boodschap). Of waar andere katten hun boodschap goed kunnen zien en lezen. Katten die tegen vertikale oppervlaktes urine aanbrengen, zijn vaak aan het sproeien.
Aan de andere kant zullen katten die buiten de bak plassen vaak “hun ding doen” op een prettiger aanvoelende plek dan de kattenbak. Vandaar dat dit soort gedrag vaak voorkomt op tapijt, wasgoed of andere “zachte” en horizontale oppervlakken.
Als dit lijkt op wat je kat doet, lees dan verder voor meer tips. Als je denkt dat je kat gewoon zijn kattenbak vermijdt, lees dan het artikel over plassen in huis om uit te zoeken wat er aan de hand is.
Maak de sproeiplekken grondig schoon
In alle gevallen is het belangrijk dat de urine wordt verwijderd met een geschikt middel die alle componenten afbreekt (biotex groen of bijvoorbeeld urine off). Gebruik nooit Dettol aangezien dit giftig is voor katten. Gebruik liever ook geen sterkruikende schoonmaakmiddelen of azijn. Sterke geuren moedigen sommige onzindelijke katten enkel aan om meer te sproeien.
Sproeien los je op door de oorzaak weg te nemen
Om voor eens en altijd een einde te maken aan het sproeien, zul je de oorzaak moeten wegnemen. De kat sproeit omdat hij daar behoefte aan heeft. Sproeien maakt onderdeel uit van het natuurlijke gedragsrepertoire van de kat. De vraag is: waar komt deze behoefte vandaan? Als je dat weet, kun je de oorzaak van de behoefte wegnemen. Het sproeien kan verschillende oorzaken hebben. Het zijn er waarschijnlijk meer dan je nu denkt.
Katten praten met elkaar via geurstoffen in sproeisel
Wij mensen vertrouwen vooral op onze ogen en oren om de wereld om ons heen te ontdekken en begrijpen. Katten gaan echter af op geur, smaak en boodschapperstoffen (feromonen). Het woord feromoon komt van het Griekse woord fero (overbrengen/dragen) en hormao (in beweging brengen). Feromonen zijn boodschapperstoffen die katten uitscheiden via verschillende klieren om een reactie uit te lokken bij andere katten. Feromonen zijn soort-specifiek. Dat wil zeggen, dat alleen andere katten de boodschappen kunnen begrijpen.
Een feromoon kan verschillende boodschappen uitdragen. Zo kunnen sexfermonen worden ingezet om sexpartners te lokken. Territoriumferomonen kunnen de eigen aanwezigheid benadrukken. En alarmferomonen kunnen waarschuwen voor dreigend gevaar. Omdat sproeisel verschillende feromonen bevat, kan de kat door te sproeien praten met andere katten.
Sproeien heeft niets met mensen te maken
Sproeien heeft dan ook eigenlijk nooit iets met mensen te maken. De boodschapstoffen zijn voor ons mensen immers niet te begrijpen. Nu je dat weet, kun je misschien ook wel een beetje aanvoelen waarom een kat nooit sproeit om je te pesten.
En voel je waarschijnlijk ook beter aan waarom de volgende menselijke verklaringen voor sproeien niet kloppen:
- ‘De kat doet het erom’
- ‘Ze sproeit uit jaloezie’
- ‘Hij sproeit omdat hij (meer) aandacht wil’
- ‘De kat sproeit uit nijd’
Een ander misverstand is dat elke sproeiende kat per definitie zijn territorium aan het afbakenen is. Dit is – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – slechts een van de vele mogelijkheden. In onderstaande tabel vind je de verschillende redenen voor sproeien nog eens op een rijtje.

Sproeien kan verschillende oorzaken hebben
Verschillende oorzaken van sproeien en hoe je ze oplost
Oorzaak 1: medische problemen (pijn)
De symptomen van een blaasontsteking – of zelfs een verstopping van de blaas – kunnen lijken op sproeien. Het kan daarom lastig zijn om onderscheid te maken tussen sproeigedrag en gedrag veroorzaakt door blaasontsteking. Een kat met een blaasontsteking zal vaker kleine beetjes plassen. Maar een kat die sproeit verspreidt ook kleine beetjes urine.
Zowel een sproeiende kat, als een kat met een blaasontsteking kunnen buiten de bak plassen. Een kat zal instinctief de plek waar hij pijn ervaart gaan vermijden. Een kat met een blaasontsteking ervaart pijn tijdens het plassen op de kattenbak. De kat zal de kattenbak met pijn associëren waardoor hij deze gaat vermijden. Het gevolg is een onzindelijke kat.
Oplossen van sproeien door een medisch probleem
Wanneer je kat het naast de kattenbak doet, is het altijd raadzaam om de urine te laten controleren bij de dierenarts. Naast blaasontsteking, zijn er talloze andere medische aandoeningen die kunnen zorgen voor pijn tijdens het plassen. Ook pijn in de (onder) rug, heup of knie en artrose kunnen het gebruik van de kattenbak pijnlijk maken.
Vooral bij onzindelijke katten op leeftijd (ouder dan 7 jaar) speelt een medische aandoening vaak een rol. Wanneer de onderliggende medische oorzaak aangepakt wordt, zal dit de onzindelijkheid vaak ook oplossen. Is dit niet het geval, dan kan er naast een medische ook een gedragsmatige oorzaak zoals stress meespelen. In dit geval is het goed om even contact op te nemen een kattengedragstherapeut.
Oorzaak 2: seksuele oorzaak (hormonen)
Sproeien is natuurlijk kattengedrag dat als onwenselijk wordt beschouwd wanneer dit binnenshuis gebeurt. De seksualiteit en vruchtbaarheid worden geregeld door hormonen. Deze hormonen hebben ook invloed op de kat zijn gedrag. Het gedrag van een vruchtbare kat is anders dan die van een gecastreerde kater. Ongeholpen poezen en katers voelen een hele sterke drang om te paren. Deze paringsdrang is zo sterk dat de kat er geen weerstand tegen kan bieden. Deze paringsdrang zorgt ervoor dat katten kenmerkend seksueel gedrag gaan vertonen. De kater zijn gedrag is gefocust op het lokken en vinden van vruchtbare poezen. Sproeien maakt hier onderdeel van uit.
Door te sproeien benadrukken zowel katers als poezen – ja, ook poezen sproeien – hun aanwezigheid en bereidheid om te paren. De seksuele feromonen die aanwezig zijn in het sproeisel van ongecastreerde katers brengt het hoofd van vruchtbare poezen op hol. Andersom kunnen katers het sproeisel van een krolse poes van kilometers ver ruiken. Wanneer katten sproeien door seksuele redenen, gaat dit vaak samen met vocaliseren (miauwen).
Oplossen van seksueel sproeien
Om sproeien te voorkomen castreer je poezen en katers het beste voordat ze seksueel volwassen zijn (voor 4 à 5 maanden). Castratie vermindert de aanmaak van seksuele hormonen en het bijbehorende seksuele gedrag drastisch. Hoe eerder je een kitten laat castreren, hoe kleiner de kans is dat hij zal sproeien wanneer hij volwassen is. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van de katers die voor de seksuele volwassenheid zijn gecastreerd, sproeien wanneer zij volwassen zijn. Ook wanneer je ongecastreerde kat al in huis sproeit, kan castratie het sproeien in veel gevallen oplossen.
Oorzaak 3: Spanning (stress) en angst
Angstig gedrag kun je zien als een reeks reacties (zowel lichamelijk als gedragsmatig) die de kat verwijderen van, of beschermen tegen, direct of dreigend gevaar. Deze reactie wordt opgeroepen door:
- Roofdieren – de nabijheid, geur, bewegingen of geur van roofdieren
- Gevaarlijke omgevingsfactoren – hoogtes, hard geluid, extreme temperaturen zoals vuur
- Situaties of voorvallen die geassocieerd worden met mogelijk gevaar – nieuwe, onbekende omgeving of nieuwe, onbekende objecten maar ook nieuwe en onbekende dieren of mensen
- Gedrag van soortgenoten – vluchten of angst van soortgenoten kan hetzelfde gedrag oproepen in de kat
Wanneer katten zich onveilig voelen zullen ze op de plek van het gevaar sproeien. Ze markeren zo de gevaarlijke plek met een geurboodschap. Je kunt dit zien als een soort uithangbord waarop staat ‘gevaar’. Dit uithangbord kan gericht zijn naar de sproeiende kat zelf of naar andere (vreemde katten). Dit heeft twee voordelen voor de kat. De kat weet dat hij op deze plek alert moet zijn. Maar daarnaast biedt het sproeisel ook een veilige en vertrouwde geur. Het maakt de plek dus minder angstig.
Spannende veranderingen
Katten zijn van nature stressgevoelige dieren die niet goed met veranderingen kunnen omgaan. Elke kleine verandering in de leefomgeving van de kat zorgt voor (wat) spanning. Hoeveel spanning de kat ervaart en hoe snel hij daarvan herstelt is per kat verschillend. Een gestreste moederpoes zal voor extra stressgevoelige kittens zorgen. Daarnaast heeft de mate van socialisatie ook invloed op de stressbestendigheid van een kat. Om deze reden sproeien katten die vroegescheiden zijn, eerder dan katten die pas met 12 weken het nest verlaten.
Wanneer de kat veel spanning (stress) ervaart, kan hij de behoefte krijgen om te sproeien. Katten kunnen door heel veel verschillende factoren spanning ervaren, waardoor het lastig kan zijn om zelf de stressbron(nen) te identificeren en aan te pakken. Enkele voorbeelden van situaties en voorvallen die voor spanning bij de kat kunnen zorgen:
- Een verandering in de dagelijkse routine (door ander werk of een relatiebreuk)
- Een verandering in de leefomgeving (nieuwe meubels, uit logeren, op vakantie)
- Onbekende (harde) geluiden (verbouwing, muzikale buurman)
- Nieuwe partner
- Verandering in de gezinssamenstelling (scheiding, overlijden, nieuwe relatie)
- Komst andere kat of hond
- Komst baby (babymeubels, geurdoekjes, speelgoed, vieze luiers)
Oplossen van sproeien door spanning/angst
Deze oorzaak is lastiger zelf op te lossen dan de eerder genoemde oorzaken. De oplossing is ervoor te zorgen dat de kat zich veilig gaat voelen in huis. Enerzijds zul je dus alle stressfactoren in kaart moeten brengen en deze wegnemen. Of deze in ieder geval zoveel mogelijk moeten verminderen. Anderzijds kun je zijn veilige gevoel versterken door de leefomgeving aan te passen.
Uitdagende leefomgeving met verstopplekken en hoge plekken versterken veilig gevoel
Een uitdagende omgeving met voldoende verstopplekken, hoge plekken en ruimte voor natuurlijk gedrag, helpt de kat om beter met spanning (stress) om te gaan. Hoe beter de ruimte aangepast is aan de kat, hoe sneller hij zich zal kunnen herstellen van stress. De spullen op de webshop van Lekker in je Vacht kunnen je hierbij helpen.
Een vaste routine maakt het leven van de kat voorspelbaar en veiliger
Katten vinden het ook prettig als elke dag op ongeveer dezelfde wijze verloopt. Probeer een voorspelbare dagroutine voor je kat te maken of deze te herstellen. Omdat elke verandering in de leefomgeving spanning oplevert, is het fijn als de kat altijd in zijn eigen huis kan blijven (met als uitzondering de dierenarts). Reizen met de kat, op vakantie gaan of de kat uit logeren doen zijn daarom eigenlijk altijd af te raden, maar zeker als het gaat om een stressgevoelige kat.
Angstklachten reageren goed op kattengedragstherapie
Angstklachten kunnen (ongeacht de ernst) goed worden behandeld met kattengedragstherapie. Denk hierbij aan angst voor geluid (deurbel), visite, of bijvoorbeeld een baby. Afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de angstklachten, kunnen psychopharmaca (gedragsmedicijnen), feromoon therapie (Feliway) of rustgevende supplementen (Zylkène) nodig zijn ter ondersteuning van de kattengedragstherapie. De kattengedragstherapeut kan een behandelplan op maat voor je maken. Je kunt hiervoor contact opnemen via ons servicegebied.
Oorzaak 4: Sociale stresvolle situaties
Er zijn drie belangrijke stressvolle sociale situaties:
- Je katten ervaren spanning van elkaars aanwezigheid (omdat ze niet bevriend zijn)
- Ze hebben niet genoeg ruimte
- De katten beschikken niet over voldoende bronnen (concurrentie)
Bronnen zijn middelen die ervoor zorgen dat een kat zich prettig voelt en kan overleven en ontoegankelijk worden wanneer een ander dier er gebruik van maakt. Enkele voorbeelden zijn voedsel, ligplekken en rustplekken. Maar ook de kattenbak is een bron. Bij een schaarste aan bronnen ontstaat er competitie om deze bronnen wat kan leiden tot het verdedigen ervan middels agressie. Hoe schaarser de bronnen zijn, hoe groter de behoefte zal zijn om de bron te verdedigen. Hoe minder bevriend de katten zijn, hoe minder geneigd ze ook zijn om deze bronnen te willen delen.
Door kattenbaknijd kunnen katten sproeien of in huis gaan plassen
In een huishouden dat bestaat uit twee of meer katten kan er iets ontstaan wat ook wel ‘kattenbaknijd’ of ‘baknijd’ wordt genoemd. Vooral bij een tekort aan het aantal kattenbakken in verhouding tot het aantal katten, kan er claimend gedrag ontstaan. Sommige katten gaan daar zover in, dat ze de bak bewaken en andere katten de toegang ontzeggen. Of ze verjagen de kat van de kattenbak. Conflicten tussen katten geven spanning waardoor de kat kan gaan sproeien. Maar de kat kan ook een veiliger plekje opzoeken om zijn behoefte te doen (plassen).
Het hebben van meerdere katten kan zorgen voor meer spanning
In een multi-kat huishouden leven vaak meerdere onverwante (geen familie) katten bij elkaar die de eigenaar heeft uitgekozen en samengezet. In een natuurlijke situatie leven katten bij voorkeur in sociale groepen. Maar deze sociale groepen bestaan uit verschillende verwante vrouwtjes en enkele onverwante mannetjes. Oftewel, in de natuur zijn deze kattengroepen, familie van elkaar.
Het komt vaak voor dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met het verschil tussen de natuur en onze woonkamers, waardoor katten geen vriendschappelijke band opbouwen. Kattenbaknijd ontstaat sneller tussen katten die elkaars aanwezigheid slechts tolereren en geen vriendschappelijke relatie hebben. En er ontstaat vaak spanning wanneer de katten niet echt bevriend zijn.
Spanning omdat katten elkaar niet mogen
Spanning tussen bepaalde dieren kan ook weer zorgen voor sproeien. Het is per situatie afhankelijk in hoeverre deze situatie (met behulp van een gedragstherapeut) opgelost kan worden.
Oplossen van sproeien door sociale conflicten
Hoe schaarser de bronnen zijn, hoe waardevoller ze voor een kat worden. Door meer dan genoeg kattenbakken te plaatsen, worden ze minder waardevol. De behoefte van de kat om ze te verdedigen neemt dan af. Dit geldt ook voor andere bronnen, zoals fijne mandjes, krabpalen en voerbakjes. Als richtlijn voor het minimale aantal kattenbakken kun je aanhouden: zoveel kattenbakken als dat er katten zijn, plus eentje extra. Dat betekent in het geval van twee katten bijvoorbeeld dus minimaal drie kattenbakken. Het is in ieder geval belangrijk om te kijken of elke kat over genoeg ruimte en genoeg bronnen beschikt, om concurrentie uit te sluiten.
Kattenbaknijd komt minder vaak voor bij katten die een vriendschappelijke relatie hebben
De kans op vriendschap wordt verhoogt door verschillende factoren. De juiste wijze van twee katten aan elkaar laten wennen (langzame introductie) kan hierbij helpen. Daarnaast is het belangrijk dat de katten qua geslacht en bijvoorbeeld leeftijd goed op elkaar zijn afgestemd. Wanneer de katten niet goed met elkaar overweg kunnen, is het raadzaam om hun band te herstellen of versterken door middel van kattengedragstherapie als dit mogelijk is. Een zogenaamde ‘herintroductie’ is niet mogelijk, de katten kennen elkaar immers al!
Een gebrek aan socialisatie op andere katten is niet op te lossen. Maar als de katten onderling (tijdelijk) niet overweg kunnen door een andere reden, is deze band mogelijk wel te herstellen.
Oorzaak 5: Sproeien vanwege de status
Katten kunnen door te sproeien ook informatie over hun eigen status communiceren naar andere katten. Status heeft in dit geval niets te maken met een rangorde, hiërarchie of dominantie. Dit komt bij katten niet voor. Juist omdat katten geen echt ‘onderdanig’ of ‘dominant’ gedrag kennen, zijn katten niet zo goed in het oplossen van conflicten. ‘Stoeien’, ‘bepalen wie de baas is’ of ‘iets uitvechten’ komt bij katten dan ook niet voor. Katten gaan mogelijke conflicten liever uit de weg. Vandaar dat ze juist communiceren door onder andere geur.
Status heeft in dit geval dus niets te maken met ‘het aanzien’ van de kat. Het zegt iets over zijn voorplantingssucces. In de biologie wordt dit ook wel ‘fitness’ genoemd. De fitness geeft niet aan ‘hoe fit een kat is’. Het is een maat om aan te geven hoe goed de kat voor zichzelf en zijn nageslacht kan zorgen. Een kat met een hoge fitness is bijvoorbeeld in staat om voldoende voedsel en leefruimte te bemachtigen en kan beter omgaan met veranderingen in zijn omgeving. Dit zorgt ervoor dat hij zichzelf kan voortplanten, maar geeft ook zijn nakomelingen een goede overlevingskans. De hoeveelheid mannelijk hormoon (testosteron) in het sproeisel van een ongecastreerde kater zegt iets over de kat zijn fitness.
Behandelen van status-gerelateerd sproeien
Ook in dit geval kan castratie de behoefte aan status-gerelateerd gedrag verminderen. Castratie vermindert namelijk de aanmaak van het mannelijke hormoon testosteron. Je kat laten helpen is dus belangrijk om twee verschillende vormen van gedrag te onderbreken. Het heeft een sterker effect op seksueel gedrag dan op het status-gerelateerd gedrag, maar kan beide verminderen.
Omdat ook gecastreerde dieren nog behoefte kunnen hebben om hun status kenbaar te maken, helpt castratie soms niet om dit probleem helemaal te verhelpen. Het is raadzaam om contact op te nemen wanneer je een ongecastreerde, onzindelijke kater laat helpen, en dit niet (voldoende) helpt.
Oorzaak 6: sproeien vanwege territorium afbakenen
Katten zijn territoriale dieren. Een territorium is een gebied dat wordt gebruikt om te paren, jongen groot te brengen, te rusten en voedsel te vinden. Dit gebied dat toebehoort aan een kat of aan een groep katten wordt verdedigd tegen vreemde soortgenoten. Maar katten vermijden dit soort conflicten liever om verwondingen te voorkomen. Ze werken daarom hard om toevallige ontmoetingen met vreemde katten te voorkomen. Het territorium wordt daarom gemarkeerd met geurboodschappen. Sproeien is daar een voorbeeld van.
Hou vreemde katten buiten het territorium van je eigen kat
In het geval van de huiskat behoren zowel het huis als de buitenruimte (tuin/balkon/dakterras) tot zijn territorium. Vreemde katten worden ook door huiskatten gezien als indringers die verjaagd moeten worden. Dit geldt ook voor die lieve rode kater van de buurman. En ook voor die stumper die is komen aanlopen. Voor opvang katjes of hongerige zwerfkatjes. Neem je de kat van je zus een weekje in huis, zodat zij op vakantie kan? Ook deze kat zal gezien worden als een potentiele bedreiging.
Katten ervaren een vreemde kat als bedreiging
Je eigen kat hecht helaas geen enkele positieve emotie aan een vreemde kat. Een kat is niet in staat om te redeneren dat sommige katten hulp behoevend zijn. Ook kunnen ze niet beredeneren dat de logee er slechts tijdelijk is. Je eigen kat zal dan ook waarschijnlijk geen pas op de plaats maken en zal zijn eigendommen niet willen delen met de vreemdeling. De meeste katten ervaren angst in zo’n situatie en kunnen zich verstoppen, of reageren agressief. Dit soort situaties kunnen ook de behoefte om te sproeien bij katten opwekken.
Wanneer je een nieuwe kat in huis neemt, kan ook deze (permanent) worden gezien als een bedreiging. Vooral, wanneer katten niet op de juiste manier aan elkaar wennen. Hoewel de kans groter is bij volwassen katten, komt het ook voor bij kittens.
Territoriaal sproeien oplossingen
Om territoriaal gedrag te voorkomen tussen samenwonende katten is een juiste, langzame introductie belangrijk. Katten die bevriend zijn, vinden het niet erg om hun huis en belangrijke bronnen te delen met elkaar. Niet-bevriende katten hebben hier wel moeite mee.
Zwerfkatten en andere katten uit de buurt kun je ontmoedigen om het territorium van de huiskat te betreden. De tuin ontoegankelijk maken kan in sommige gevallen een simpele oplossing zijn. Hoe lief de kat van de buren ook is, om sproeien te voorkomen, ontzeg je hem liever de toegang tot de tuin en het huis. Wanneer dit onvoldoende resultaat geeft, kan de kattengedragstherapeut je voorzien van persoonlijke oplossingen die gericht zijn op de specifieke situatie en problemen.
Oorzaak 7. katten sproeien door meerdere oorzaken die tegelijkertijd spelen
Wanneer de kat al jarenlang in huis plast, zijn er vaak meerdere factoren die de kat aanzetten tot sproeien. Wanneer daar sprake van is, kan het erg lastig zijn om zelf alle factoren in kaart te brengen. Pas als als alle factoren bekend zijn en worden aangepakt, zal het sproeien stoppen. Lekker in je Vacht is gespecialiseerd in multifactoriële problematiek. Er is altijd een effectieve behandeling mogelijk voor sproeien, ook wanneer de kat dit al jarenlang doet.
In sommige gevallen zul je genoeg hebben aan deze blog om het sproeien op te lossen. Andere problemen vereisen een professionelere aanpak.
Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.
Pingback: Sproeien | Alle informatie die je nodig hebt – Lekker in je Vacht
Pingback: Het verwijderen van katten sproeien geur – Lekker in je Vacht
Pingback: 5 redenen waarom je kat in huis plast – Lekker in je Vacht