Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Waarom sabbelt mijn kat aan deken, zijn poot, het kleed, kleding, knuffel & meer?

Waarom sabbelt mijn kat aan deken, zijn poot, het kleed, kleding, knuffel & meer?

Je kat sabbelt aan een deken terwijl hij s’ochtends lekker op schoot ligt. Ze knort als een gek, kneed met haar voetjes en kwijlt er een beetje bij. Ze lijkt in een diepe trance. Voor velen is dit beeld onweerstaanbaar schattig. Wellicht omdat we sabbelen – bewust of onbewust – koppelen aan het beeld van een zuigende baby. En hoe schattig is dat? Deze vorm van kattengedrag ziet er daarom heel onschuldig uit en wordt vaak gezien als een teken van affectie en vertrouwen maar dat is het niet. Ook al komt het vaak voor, sabbelen valt niet onder normaal kattengedrag, maar is een gedragsstoornis die we kennen als Pica. Pica is het sabbelen op, knagen aan of zelfs het opeten van oneetbaar materiaal. Hoe komt een kat hieraan, en beter nog hoe komt hij er weer vanaf? Dat lees je in deze blog.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Wat is Sabbelen?

Dit gedrag bestaat uit het letterlijk sabbelen van een kat aan niet eetbare voorwerpen. Zo kan het zijn dat je kat sabbelt aan een dekentje, wol, kleding (katoen), veters, knuffels en vloerkleden. Sommige katten zuigen of sabbelen op hun eigen lichaamsdelen zoals hun poten of staart. Andere katten sabbelen liever op een oor of vinger van hun baasje. Andere katten likken aan of kauwen/ knagen op oneetbaar materiaal zoals plastic, rubber, karton of papier. Ook komt het voor dat katten oneetbare materialen zoals rubber elastiekjes, elektriciteitskabels of behang opeten. Het sabbelen, likken, kauwen of opeten van oneetbaar materiaal wordt “Pica” genoemd. Pica ontstaat vaak in de eerste 6 tot 18 maanden van het leven van de kat [1].

Een voorbeeld van Pica: een kat sabbelt aan een deken

Bron video: Kitten Suckling Her Blanket, ClaireCats, 21 sep. 2017, Youtube

Sabbelen is alleen normaal kattengedrag voor kittens

Normaal kattengedrag is gedrag met een duidelijke functie, een duidelijk doel en dat past bij de omstandigheden. Sabbelen is daarom heel normaal kattengedrag wanneer dit voorkomt bij een kitten dat nog bij de moederpoes drinkt. Een kitten heeft een sterke zuigbehoefte. Dit hoort bij zijn overlevingspakket. Door likkende en zuigende mondbewegingen te maken rond de tepel van de moederpoes brengt hij de melkproductie op gang. Hierdoor is hij verzekert van voldoende voeding. Bij een kitten heeft dit gedrag dus een duidelijke functie (melkproductie op gang brengen) en een duidelijk doel (voeding binnen krijgen). De zuigbehoefte van een kitten is het gereedschap dat hij heeft meekregen van de natuur om genoeg melk binnen te krijgen en dus te overleven.

Sabbelen is afwijkend voor volwassen katten

Wanneer katten dit gedrag vertonen op latere leeftijd, heeft het gedrag zijn functie en doel verloren en is het niet normaal meer. Door te sabbelen aan een oor of een dekentje wordt er natuurlijk geen melkafgifte gestimuleerd en de kat krijgt ook geen voeding binnen. Uit recent onderzoek is gebleken dat verschillende factoren bijdragen aan de ontwikkeling van dit gedrag [1,2,3]

 • Ras-gevoeligheid (Siamees, Burmees, Heilige Birmaan)
 • Herplaatsing/verhuizing van de kat
 • Chronische honger (katten op dieet, of te weinig eten krijgen)
 • Bereiken seksuele volwassenheid (territoriale drang)
 • Pica komt voor in situaties waarin de kat ondergestimuleerd is (bij verveling), of juist overgestimuleerd (bij spanning, stress, frustratie)
 • Problemen in de sociale omgeving (met andere dieren of baasjes)
 • Vroege-moederscheiding (vóór de leeftijd van 12-13 weken)
 • Medische aandoeningen (maag-darm aandoeningen, voedingstekorten, medicijnen die de eetlust verhogen)

Sabbelen is stereotype gedrag waarbij de herhaling zorgt voor de aanmaak van geluksstofjes 

Wanneer gedrag geen duidelijk doel of duidelijke functie heeft en continu herhaald wordt, spreken we van ‘stereotype gedrag‘, wat ook wel obsessief of compulsief gedrag wordt genoemd. Stereotype gedrag is een reeks handelingen of bewegingen die telkens herhaalt wordt maar geen duidelijk doel of functie heeft maar wel afgeleid is van normaal onderhoudsgedrag (b.v. wassen, eten, spelen, lopen).

Het sabbelen is dan ook een overblijfsel uit de vroege jeugd. De kat herhaalt de bewegingen omdat de herhaling ervoor zorgt dat er geluksstofjes (endorfines) in de hersenen worden aangemaakt. Wanneer een kat veelvuldig sabbelt is hij actief bezig om zichzelf een fijn gevoel te geven. De kat probeert zich zo te ontspannen.

Er wordt dan ook wel aangenomen dat Pica een manier is om stressgevoelens te overwinnen, te verminderen of te tolereren (copingsmechanisme). Het vervelende is, dat het pica gedrag vaak niet tot de gewenste oplossing leidt voor de kat. Alhoewel er geluksstofjes worden aangemaakt wanneer je kat sabbelt aan een deken, zorgt het niet voor de echte ontspanning die de kat zoekt. Hierdoor blijft de kat ermee doorgaan.

Knagen en opeten van oneetbaar materiaal

Hier is nog geen onderzoek naar gedaan, maar wat wij veel in de praktijk zien is dat stressgerelateerde Pica drie gradaties lijkt te kennen. Het begint met sabbelen, gaat na een tijd over in knagen en eindigd met het daadwerkelijk opeten van oneetbaar materiaal. Dat lijkt ook aannemelijk omdat het sabbelen een vrij oppervlakkige mondbeweging is waarbij de kat nauwelijks materiaal binnenkrijgt. Bij knagen krijgt de kat kleine stukjes materiaal binnen. En wanneer een kat grote stukken opeet, krijgt hij de meeste hoeveelheid oneetbaar materiaal binnen. Dat opeten van oneetbaar materiaal zoals textiel kan levensgevaarlijk worden wanneer de kat echt grote stukken wol of kleding deels of helemaal opeet. Wanneer een kat (flinke hoeveelheden) oneetbaar materiaal opeet, is het altijd raadzaam om contact te hebben met zowel een kattengedragstherapeut als een dierenarts om de oorzaak te achterhalen.

Er bestaan verschillende soorten Pica’s

 • Erfelijke Pica (rasgebonden)
 • Medische Pica
 • Stressgerelateerde Pica

Sommige katten zijn in hun aanleg gevoelig voor Pica, maar er kan ook sprake zijn van een medische Pica of een stressgerelateerde Pica. Zeker wanneer de voorwerpen geen duidelijke smaak, textuur of geur hebben, het gedrag buitenproportioneel is en de kat erg gedreven en gefocust is om te sabbelen, is een Pica door stress een goede mogelijkheid [4]. De dierenarts kan een medische Pica – welke veroorzaakt wordt door ziekte of een voedingstekort – uitsluiten. Bloedarmoede is een voorbeeld van een onderliggende lichamelijke oorzaak die pica kan veroorzaken. Bij katten met een bloedtekort die pica vertonen, zien we vaker dat zij likken aan beton en stenen of kattenbakgrit opeten [5].

Pica afleren of behandelen?

Pica is niet af te leren

omdat het de kat voorziet in een bepaalde behoefte en hem in staat stelt om beter met stress om te gaan. Wanneer je de kat belemmert in deze behoefte is de kans groot dat hij hierdoor nog meer stress ervaart, waardoor het gedrag alleen maar verergert.

Pica is wel te behandelen

Omdat het sabbelen vaak als erg prettig en rustgevend wordt ervaren door de eigenaar, wordt de noodzaak van een behandeling vaak onderschat. Het is goed om je te realiseren dat Pica geen diagnose is, maar een symptoom. Pica maakt geen onderdeel uit van de normale lichamelijke bewegingen van de kat, het is een ziekteverschijnsel dat is ontstaan door veranderingen in het brein. Stereotype gedrag kan samen gaan met verschillende gedragsproblemen zoals voerfrustratie, angststoornis (verlatingsangst b.v.) en hyperactiviteit. Het kan daarom gewenst zijn om een gedragskundige naar de kat te laten kijken.

Hoe zit dit met jouw kat? Sabbelt jouw kat vaak op je trui of je badjas? Knaagt je kat op kartonnen dozen, likt hij dagelijks op plastic? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën over dit onderwerp. Laat eens een reactie achter onderaan dit artikel.

Wanneer schakel je hulp in?

Wanneer het sabbelen, knagen of opeten van oneetbaar materiaal dagelijks of meerdere dagen per week voorkomt, is het verstandig om eens samen met een kattengedragstherapeut te kijken waar dit gedrag vandaan komt. Je kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen. De juiste behandeling van een Pica veroorzaakt door stress, richt zich op de onderliggende oorzaak. Hiervoor is een juiste diagnose nodig. Deze wordt gesteld aan de hand van een gedragsobservatie aan huis.  De kattengedragstherapeut zal voorafgaand aan de behandeling een analyse maken van het gedrag en op grond daarvan een behandelplan opstellen. Een behandeling richt zich dan ook altijd op deze oorzaak en in het algemeen op:

 • Een stimulerende leefomgeving creëren in situaties waarin de kat ondergestimuleerd is (bij verveling)
 • Een veilige, rustgevende leefomgeving creëren in situaties waarin de kat overgestimuleerd is (bij spanning, stress, frustratie)
 • Stressbronnen zoveel mogelijk verminderen
 • De juiste omstandigheden creëren waarbij voldaan wordt aan de natuurlijke behoeften van de kat
 • Straf, dwang, beperkingen/belemmeringen en negatieve emoties verminderen en vervangen door gepaste trainingstechnieken
 • De kat effectievere alternatieven aanbieden om met stress om te gaan
 • Nieuwe, gepaste rituelen creëren
 • Wanneer er sprake is van verlatingsangst, is gedragsmodificatie nodig

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

Je eigen situatie voorleggen aan de kattengedragstherapeut? Neem contact op via het servicegebied

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 24 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

 1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
 2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

[starbox]

Lekker in je Vacht maakt enkel gebruik van betrouwbare en wetenschappelijke bronnen. Wil je meer weten over dit onderwerp kun je de volgende artikelen nalezen:
 1. Bradshaw, J. W., Neville, P. F., & Sawyer, D. (1997). Factors affecting pica in the domestic cat. Applied Animal Behaviour Science52(3-4), 373-379.
 2. Amat, M., Camps, T., & Manteca, X. (2016). Stress in owned cats: behavioural changes and welfare implications. Journal of Feline Medicine and Surgery18(8), 577-586.
 3. Mongillo, P., Adamelli, S., Bernardini, M., Fraccaroli, E., & Marinelli, L. (2012). Successful treatment of abnormal feeding behavior in a cat. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research7(6), 390-393.
 4. Landsberg, G., Hunthausen, W., & Ackerman, L. (2011). Behavior Problems of the Dog and Cat-E-Book. Elsevier Health Sciences.
 5. Taylor, S. (2013). Pica. In BSAVA Manual of Feline Practice (pp. 279-281). BSAVA Library.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Annemiek verstelle

  29/02/2020

  Ik heb een kat die sabbelt op haar mandje
  Ook likt ze aan plastic en plantenbladeren aflikken en de bloemetjes opeten, zelfs bij kunstplanten

  Ik heb er 4 moeder en dochter en 2 andere vanaf kitten

  Moeder en dochter hebben een goede band, de andere 2 ook met elkaar, maar ze maken ook wel is bonje, 2 zijn er heel jaloers, verveling kan het bijna niet zijn ze hebben veel speelgoed, 2 grote Krappalen, ik heb het idee dat ze graag naar buiten willen, dit zijn ze niet gewend, ben pas verhuisd dus ze mogen nog niet naar buiten, vind het zelf eng om ze vrij te laten buiten, ik heb wel het idee dat ze gestresst zijn door de verhuizing, maar dit speelde al voor de verhuizing

 • Tamara Roossien

  18/11/2020

  Mijn kat sabbelt op aan me haar, meestal in de avond als ze bij me op bed komt.
  Ze doet dit al vanaf dat ze bij ons kwam 5 maanden geleden.
  Vaak word ik in de nacht wakker omdat ze dan met haar nageltjes in me hoofd spint, knort in me oor en smakt op me haar.
  Toch vaak haar weg uit me haar gehaald want ze klemt zich ook vaak dan vast, lijkt wel of ze dan in trance is en haar beusje helemaal nat en dat ze ook heel snel weer terug wil via alle kanten.
  Merk wel dat ze het de laatste tijd veel minder doet(Niet meer elke nacht😅)
  Is dit iets om zorgen over te maken, ze komt geen voedsel tekort want het is een hele grote ragdoll meid van al bijna 5 kg

 • Diana

  06/01/2021

  Mijn kat hoest heeel benauwd een paaar keer dag.dierenarts weet niet waarom…..ook likt ze veel haar wollige mandje …ik hou dat dan tegen omdat ze dan stof binnenkrijgt en misschien nog meer ( of daarom?) gaat hoesten? Ze is een ex zwerfkatten en heb haatr 6 jaar( nu 7, 5 jaar) ook heeft ze chronisch een uitloop in haar oogje en ademt ze benauwd. Werd eerst niesziekte gezegd( ze kwam uit een groep zwerfkatten ) maar mijn nieuwe dierenarts neemt dat in twijfel omdat ze niet niest. Ook heeft ze nu een vlekje op haar longen waar ik nader onderzoek naar moet doen. Misschien is likken idd stressvermidering, maar zo krijgt ze wel stof of haren van het mandje binnen en gaat ze (meer) hoesten …vicieuze cirkel..

 • Elke

  27/07/2021

  Telkens ik mijn kat begin te aaien, begint ze te spinnen en loopt ze naar haar mandje om te gaan sabbelen. Ze blijft nooit bij mij liggen om te genieten van het aaien… Als ik haar mandje naast me zet in de zetel en nadien vindt ze het niet, is ze echt in paniek.

  • Annelies

   01/08/2021

   Hey Elke, mijn ene kat doet dit ook. Ik heb 2 sabbelende kittens (het waren zwerfkatjes dus te vroeg bij de moeder weggehaald waarschijnlijk). De ene kat loopt ook altijd naar zijn mandje als hij begint te spinnen van de aaitjes om aan zijn dekentje te sabbelen.. De andere kitten blijft gewoon liggen en sabbelt aan het dekentje waarop hij ligt..

 • Bianca

  03/08/2021

  Hallo, mijn kitten geboren 10 april doet dit ook. Ze zoekt mij op ik begin haar te aaien dan gaat ze spinnen en loopt dan weg een mandje in gaat dan tepel trappelen en sabbelen aan het kussen ze blijft spinnen. Ze heeft veel speeltjes en rent vaak door het huis samen met mijn shihtzu. Ik heb een klimmuur gemaakt en een grote krabton. Dus ik denk geen verveling. Waarschijnlijk te vroeg bij mama weg ik denk dat ze 8 weken was. Ze is goed gezond en een echt kroelkip. Moet ik haar dan ook gewoon dit laten doen of proberen af te leiden?

 • Sjan

  22/08/2021

  Hoi, allereerst: super fijne website dit! 🙂 Mijn kitten van ca. 15 weken oud sabbelt dagelijks op pluizige kleden/mijn vest/wollig textiel. Ik weet niet of dit kwaad kan, is het erg als ie wat pluis binnen krijgt? Ik dacht ze krijgen ook wat van hun eigen vacht binnen als ze zich wassen. Of kan ik beter alle pluizige dingen weghalen uit huis? Dat doe ik niet graag want de kitten wordt er rustig van (uit assiel gekomen, geen goede start gehad). Wat is het beste om te doen?

 • Timmer

  03/01/2022

  Hallo wij hebben een kitten van april. En al vanaf dat ze hier is sabbelt ze. Vooral aan fleece dekens en beddengoed. Ze doet het vooral voordat ze gaat slapen. Dit gebeurd dus dagelijks.

 • Wendy

  30/04/2022

  Hoi, mijn lieve kat, inmiddels 4 jaar komt elke avond even bij mij op schoot. Zo gauw hij ziet dat ik zijn dekentje pak springt hij bij me en nestelt zich heerlijk tegen me aan en trappelt en sabbelt een kwartiertje. Hartstikke lief, ik geniet er van. Hij is zeker niet gestresst en speelt veel buiten, geen maag of andere klachten. En hij is niet te vroeg bij moeders weg gehaald.

 • Marrinda

  14/09/2022

  Hallo, ik heb nu een kat van bijna 6 maanden. Sinds hij bij me is slaapt hij bij me in bed savonds. Wanneer ik erbij kom liggen gaat hij sabbelen en stampen bij het kleedje wat voor hem op bed ligt. Dit gebeurt iedere avond. Jij spint hier bij en vind het zo nu en dan fijn als ik hem dan ook aai. Wat ik dan wel merk is dan zijn penis naar buiten komt. Weet niet of dit met elkaar in verband liggen en of ik me zorgen moet maken om dit gedrag?

   • Tessa

    23/03/2023

    Hoi! Mijn kat van 1 jaar oud sabbelde als kitten veel aan vingers, hier op gegeven moment mee gestopt en toen was het een paar maand rustig . Nu al een half jaar sabbelt en knaagt hij stelsel matig aan zijn eigen teen! Steeds aan de zelfde echt constant wanneer hij de kans krijgt. Al bij dierenartsen geweest voor onderzoeken maar daar kwam niets uit ook rontgen foto’s gemaakt maar helemaal niets, sinds een paar weken weet ik via iemand dat dit sabbelen is.

 • Kathleen Cornelis

  24/09/2022

  Mijn kat kent normaal
  Aaien niet, ze doet niets liever dan sabbelen op onze hand of arm, geen andere objecten. Daarom verwarde ik het steeds met aandacht vragen op haar speciale manier. Ze heeft nooit anders gedaan en doet dit dagelijks. Aangezien ze premium voer krijgt en goed drinkt, lijkt dit me al niet de oorzaak. Hebben wel nog andere kat en het botert niet zo goed. Ze vallen elkaar aan, nooit met de nagels uit gelukkig. De hormonen-diffusers hebben ons al veel geld gekost maar haalden weinig uit.
  Kan gedragstherapie nog baten bij katten van bijna 10 en 8 jaar? Want het is was vroeger minder intens tussen die twee. Wel is er geen evenredigheid in haar sabbelen want ze kent niets anders, ook als andere kat hele dagen buiten zit.
  Waar kan ik zo’n bekwame therapeut vinden? Wat is een kwaliteitslabel of garantie dat ik niet mijn geld in zelfverklaarde kwakzalver stop die zichzelf kattenfluisteraar noemt maar welk niet stoelt op feiten?

  Hoewel al oude post, hoop ik antwoorden te krijgen. Alvast dank bij voorbaat!

 • Jessica

  24/05/2023

  hai Denise, we hebben sinds anderhalve week twee kittens van (nu) 11 weken. Mo (vrouwtje) en Mickey (mannetje) kwamen bij ons in huis bij Frankie (mannetje 4 jaar oud). Frankie was hier niet heel blij mee dus ze hebben een lastige start gehad met veel grommen en blazen door Frankie. Frankie is tijdelijk bij ons, we hebben hem een paar keer per jaar voor een maand of twee/drie als zijn baasje naar het buitenland is. nu, anderhalve week later, lijkt Frankie wat rustiger geworden en de kittens hebben het prima naar hun zin. spelen en ontdekken erop los met elkaar. ik merk dat ze wel een beetje angstig zijn naar Frankie maar ook weer heel nieuwsgierig. de laatste dagen sabbelt Mickey elke keer als hij in zijn mandje ligt. Mo doet soms met hem mee, maar Mickey doet het elke keer als hij in zijn mandje ligt, en dan ook meteen een paar minuten, ondertussen hardop knorrend. na het lezen van je blog vermoed ik dat het een combinatie is van te vroeg weg bij de moeder en stress. hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? ik wil hem niet zijn veiligheid ontnemen maar wil ook geen gedragproblemen ondersteunen. ik hoop dat je me kunt helpen.

 • Kevin

  22/08/2023

  Onze kater is nog maar een kitten van +/-12 weken en redelijk recent verhuist van een gastgezin naar ons denk aan 5 dagen nu. ook die van ons vertoont pica gedrag.

  wanneer moeten wij actie gaan ondernemen, het lijkt me nu namelijk nog te vroeg ivm de leeftijd en de verhuizing

 • Aqua

  01/09/2023

  De kat in het filmpje is mijn Muis. Muis is enorm gedreven om te sabbelen en die krijg je nooit los van 1 bepaalde plaid. Spinnend valt ze in slaap voor het eerst terwijl ik dit typ. Af en toe wordt ze weer heel even wat wakkerder en sabbelt dan verder. Ze is vandaag 12 weken oud en sinds 4 weken bij mij met haar zusje. Ik vraag me af hoeveel reden ik tot serieuze zorg heb…

 • Sphinx

  03/09/2023

  mijn kat komt spinnen in me nek en wilt dan sabbelen aan me oorlel zo valt ze in slaap
  ze is een Sphinx

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming