
Plast je kat in huis sinds de komst van je baby of zwangerschap?
Plast je kat in huis sinds de komst van je baby of al sinds de zwangerschap? Dit komt heel veel voor. Vaak wordt er gezegd dat de poes dan jaloers is op de baby, of dat de kat dominant is. De onzindelijkheid heeft echter niets te maken met jaloezie of dominantie. Katten zijn gevoelige dieren die niet zo goed met veranderingen kunnen omgaan. En hoe je het ook wendt of keert: het leven verandert ingrijpend met de komst van een baby. En dat is waar je kat op reageert. Wil je weten hoe dit zit, hoe je het kunt voorkomen en wat je ertegen kunt doen, lees dan snel verder!
[lwptoc title=”Contents”]
Een baby verandert alles – voor jou maar ook voor je kat
Wanneer je zwanger bent, ben je vooral bezig met jezelf voor te bereiden op de komst van je wondertje. Het in orde brengen van de babykamer, de baby uitzet, je op en top zwanger voelen en genieten van de aandacht die je krijgt als toekomstige mama. De eerste weken na de geboorte ben je ook vooral bezig met je nieuwe kindje. De momenten dat je even tijd voor jezelf hebt, worden steeds zeldzamer. Dit is allemaal erg logisch en belangrijk, maar het zijn juist deze veranderingen die voor problemen kunnen zorgen bij je kat(ten). Dit is waarom je kat plast in huis sinds de komst van je baby. Katten kunnen niet zo goed met veranderingen omgaan, het zijn gevoelige dieren. Onbekende, vreemde geuren, geluiden en onvoorspelbare bewegingen zorgen voor onrust en spanning.
Vanuit de literatuur is bekend dat katten die te vroeg uit het nest zijn gehaald en gebrekkig gesocialiseerde katten moeilijker met veranderingen kunnen omgaan. Als dit voor jouw kat opgaat, dan speelt dit waarschijnlijk een grote rol.
Hoera je bent zwanger! Deze veranderingen zijn overweldigend voor je kat
Voor een kat is elke (kleine) verandering in zijn leefomgeving stressvol, maar tijdens een zwangerschap verandert er voor de kat wel heel veel. Soms is dit zoveel, dat de kat overweldigd raakt en zich niet meer veilig voelt in zijn eigen leefomgeving. En dat is een reden waarom katten kunnen gaan plassen in huis. Om zindelijkheid bij de kat te voorkomen is het juist belangrijk dat hij zich veilig voelt in huis. Een kat is namelijk erg kwetsbaar wanneer hij zijn behoefte doet, omdat hij een tijdlang moet stilzitten en niet snel kan reageren op eventuele gevaren in zijn omgeving.
Nieuwe babymeubels zorgen voor stress en dat is waarom je kat in huis plast sinds de komst van je baby
Al vanaf de zwangerschap verandert er van alles – voor jou, maar ook voor je kat. De meeste ouders gaan al vrij snel aan de slag met de babykamer. De babykamer wordt in een nieuwe kleur geverfd en beetje bij beetje worden de meubeltjes en de uitzet bij elkaar verzameld. De kat krijgt te maken met vreemde geuren zoals verf en nieuwe meubels die vreemd ruiken. Soms gaat zo’n verbouwing ook nog gepaard met herrie en/of extra bezoek van behulpzame familieleden en vrienden. De kat wordt dus geconfronteerd met grote veranderingen in zijn vertrouwde leefomgeving. Zo kan er bijvoorbeeld ineens een babybox in de woonkamer staan. Maar vaak moeten andere kamers ook iets anders worden ingericht om plaats te maken voor de babyspullen. Soms wordt de kat geweerd van bepaalde plekken of kamers die belangrijk waren voor de kat. Dat is zeer stressvol voor je kat en kunnen een van de redenen zijn waarom je kat in huis plast sinds de komst van je kindje.
De dagelijkse routine verandert en dat is stressvol voor je kat
Je eigen dagelijkse routine verandert wellicht door alle nieuwe bezigheden en daarmee ook die van je kat. Voor je kat kan dit betekenen dat hij al vanaf de zwangerschap te maken krijgt met grote en stressvolle veranderingen. Wanneer de baby er eenmaal is, krijgen jij en je kat te maken met nog meer veranderingen. Je kunt te maken krijgen met een heel nieuw dag-nacht ritme waardoor je dagen er weer heel anders uit komen te zien en daarmee verandert ook de dagelijkse routine van je kat.
Vreemde, nieuwe (baby) geuren in huis zijn stressvol voor je kat
Wanneer de baby er eenmaal is, krijgt de kat te maken met nog veel meer nieuwe geuren dan tijdens de zwangerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: poepluiers, baby lotion, baby shampoo, snoetendoekjes, talkpoeder en zinkzalf. Natuurlijk ruikt een kersverse baby ook nieuw en vreemd.
Onbekende, harde geluiden maken katten angstig wat ervoor kan zorgen dat je kat in huis plast na de komst van je baby
De komst van een baby zorgt ook voor nieuwe en onbekende geluiden voor de kat. Het speelgoed, een loopstoel maar ook dat schattige muziekmobiel produceren geluiden die de kat niet kent. Natuurlijk maakt je kleintje zelf ook babygeluidjes, de gilletjes, het huilen of kraaien is onbekend voor de kat. Wanneer je kat nog nooit een baby, peutertje of jong kind heeft gezien, is dit een hele onwennige, vreemde ervaring voor je kat. Kinderen ruiken anders en klinken anders met hun hoge stemmetjes. Maar ze zien er voor je kat ook vreemd uit omdat ze kleiner zijn en meer op hetzelfde niveau als je kat bewegen. De bewegingen zijn daarnaast nog onregelmatig (onvoorspelbaar). Die onvoorspelbare geluiden en bewegingen op de kat zijn hoogte maakt een kindje bedreigender voor een kat dan een volwassene, waardoor katten sneller angstig worden van kinderen.
Kraambezoek brengt drukte, dit is voor sommige katten stressvol
Wanneer je kleintje er eenmaal is betekent dit vaak ook kraambezoek. Zeker wanneer je een kat hebt die wat angstig is voor bezoek, kan dit samen met alle andere veranderingen erg overweldigend zijn. Wanneer de kat zich niet meer veilig in zijn eigen huis voelt en geen plekje heeft waar hij rust kan vinden, kan de kat onzindelijkheid en andere gedragsproblemen ontwikkelen.
Voorkom plassen in huis, bereid je kat ook voor op de komst van je kindje
Door de gehele periode tijdens de zwangerschap te gebruiken om de katten langzaam aan alle veranderingen te wennen, voorkom je dat je kat overweldigd raakt. Het is belangrijk voor hem dat hij zich tijdens en na de zwangerschap veilig blijft voelen in zijn eigen huis. We hebben hieronder enkele tips voor je op een rijtje gezet die hierbij kunnen helpen:
- Wanneer je nieuwe meubels aanschaft, geef de kat dan de mogelijkheid om deze te onderzoeken
- Weer de kat liever niet geheel uit kamers die onderdeel uitmaken van zijn leefomgeving
- Voer veranderingen in de leefomgeving van de kat langzaam door zodat hij hier langzaam aan kan wennen
- Richt een rustige kamer in voor de kat waarin hij zich kan terugtrekken
- Creëer veilige plekjes in huis zodat de kat kan ontspannen
- Wanneer je de dagelijkse routine moet aanpassen, begin hier dan al 2-3 maanden van te voren mee zodat de kat hieraan kan wennen
- Gebruik de babyspulletjes af en toe of zet flesjes af en toe open zodat de geuren van de babyspulletjes niet meer vreemd zijn wanneer de baby er is
- Vraag vrienden of familie op bezoek die al een baby hebben, zodat de kat daaraan kan wennen. Heb je die mogelijkheid niet? Speel dan babygeluidjes af om hem langzaam te wennen aan alle geluidjes die je kat te horen zal krijgen
- Leg een dekentje of gedragen rompertje van de baby neer op een neutraal plekje waar de kat het kan onderzoeken
Hoe zit met jouw kat? Accepteerde jouw kat je kindje direct? Plastte hij in huis na de komst van je baby? Deel je eigen ervaringen in een reactie hieronder!
Wat kun je doen als je kat in huis plast na de komst van je baby?
Wanneer je al een kindje hebt, en je kat hier niet (goed) voorbereid op hebt, kan het voorkomen dat je kat overweldigd is geraakt door alle veranderingen. De kat is dan erg gestrest en kan geen rust (meer) vinden. Ook kan de kat nare ervaringen hebben opgedaan met de baby. Deze problemen zijn lastig zelf op te lossen en vaak is het verstandig om in deze situaties hulp in te schakelen van een kattengedragstherapeut. Voor al je vragen over katten kun je een telefonisch consult inplannen. Voor het oplossen van een onzindelijkheidsprobleem kun je telefonisch een afspraak inplannen.
Door een gedragsbehandeling inclusief kattengedragstherapie:
- Krijg je inzicht in de factoren die het plasgedrag veroorzaken en in stand houden
- Krijg je inzicht in de negatieve gevoelens (b.v. angst, stress) die je kat ervaart
- Zorgen we ervoor dat je kat geen angst meer heeft voor je kindje
- Zorgen we ervoor dat de kat gewend raakt aan geuren, geluiden en bewegingen die gepaard gaan met een kindje
- Zorgen we ervoor dat je kat zich weer goed kan ontspannen zodat stressvolle situaties niet zo’n grote indruk meer maken
- Zorgen we ervoor dat je kat zich weer heel erg veilig voelt in huis
- Nemen we de behoefte weg van de kat om in huis te plassen
- Ontvang je advies hoe je de kattenbak zo aantrekkelijk mogelijk maakt zodat de kat er weer graag plast
Nikita Timmerman
Wij kunnen wel wat hulp gebruiken, sinds de komst van ons derde kindje plast 1 van onze katten overal in huis. Wat kunnen wij hieraan doen?
Denise van Lent
Hoi Nikita, voor dit soort vragen is het raadzaam om direct contact met ons op te nemen (mail/whatsapp) in plaats van te reageren op de blog. Helaas is dit berichtje ontsnapt aan de aandacht en arriveert dit antwoord vrij laat. Dit is helaas niet op te lossen met een gouden, makkelijke tip. Hier is een gedragsobservatie en behandeling voor nodig. Heb je hier nog belang bij stuur dan even een mailtje naar lekkerinjevacht@gmail.com. We zijn ook telefonisch en via whatsapp bereikbaar