Image Alt

Katten Blog

 / Normaal kattengedrag  / Waarom geven katten kopjes en wat betekent het?

Waarom geven katten kopjes en wat betekent het?

Waarom geven katten kopjes? Wat bedoelen ze ermee? Wanneer een kat een kopje geeft, duwt hij zijn hoofd tegen je aan en wrijft hij met zijn wangen langs een lichaamsdeel. Katten geven ook kopjes tegen objecten zoals muren, stoelen en andere meubels. Wanneer je kat kopjes geeft is dat duidelijk een teken van liefde en vertrouwen, toch? Niet helemaal. Kopjes geven maakt onderdeel uit van natuurlijk kattengedrag. In sommige gevallen kun je de kopjes zien als teken van vriendschap. Maar katten geven ook kopjes om zichzelf gerust te stellen tijdens spannende situaties. Katten geven dus kopjes in zowel aangename als onaangename situaties.

Waarom geven katten kopjes?

  • Katten geven kopjes om hun eigen geur af te geven (markeren)
  • Ze geven ook kopjes om de groepsgeur van bevriende katten te behouden
  • Om zichzelf gerust te stellen tijdens spannende situaties
  • Om de omgeving herkenbaar te maken
  • Zijn baasje aanmoedigen om vooral door te gaan met wat hij doet
Katten geven kopjes om hun eigen geur af te geven (markeren)

Katten leven in een wereld van geur. Geur is een belangrijk onderdeel van kattentaal. Katten maken gebruik van hun geurklieren om mensen, andere katten en voorwerpen te merken met hun eigen unieke geur. Dit noemen we markeren. Katten hebben negen geurklieren verspreid over hun lichaam die verantwoordelijk zijn voor het achterlaten van deze geursporen. Een geurklier scheidt een beetje vettige stof af die feromonen of andere geursporen bevatten. Een feromoon is een geurstof die boodschappen overbrengt tussen individuen van dezelfde soort. Mensen kunnen deze geurstoffen dus niet ruiken, omdat ze katspecifiek zijn. Hierdoor zijn ze enkel door katten waar te nemen. De kat moet deze geursporen steeds opnieuw aanbrengen omdat ze langzaam verdwijnen.

Deze geursporen worden gebruikt om boodschappen achter te laten voor zichzelf of andere katten.  In een natuurlijke setting is geurcommunicatie van levensbelang omdat het informatie over de ene kat aan de andere onthult zonder het risico te lopen van een fysieke confrontatie. Voor een buitenkat is dit een zeer belangrijk overlevingsvoordeel.

kopjes geven geurklieren

Katten geven kopjes om de groepsgeur te onderhouden

Daarnaast geven bevriende katten elkaar ook kopjes. Het is een vorm van sociaal gedrag en versterkt de onderlinge band tussen katten. Het is een teken van groot vertrouwen wanneer twee katten zo dicht bij elkaar komen met hun kopje. Katten creëren op deze manier ook een groepsgeur.  Katten van een groep kunnen elkaar herkennen aan deze gezamenlijke groepsgeur. Je ziet dit dan ook veel bij katgerichte rassen zoals de Ragdoll en de Heilige Birmaan.

Wat betekent het kopjes geven?

Kat geeft kopjes aan meubels en maakt de omgeving vertrouwd

Iedere kat scheidt een eigen mengsel van geurstoffen af waardoor elke kat zijn eigen unieke geur achterlaat. Op deze manier herkennen katten elkaar maar ook hun omgeving. Voor een kat ruikt zijn eigen geur veilig en vertrouwd. Dat is ook de reden waarom je kat kopjes geeft aan elk nieuw voorwerp dat je in huis haalt. De kat geeft zijn geur af waardoor het vreemde voorwerp vertrouwd gaat ruiken. Daarnaast gebruikt de kat ook geursporen om zijn weg terug te vinden naar een bepaalde plek.

Kat geeft kopjes tegen gezicht of hand, een vriendschappelijk gebaar

Net als dat katten elkaar onderling kopjes geven om de sociale band te versterken, doet de huiskat dit ook bij zijn baasjes. Dat je kat zo dicht bij je gezicht komt en je laat deelnemen aan dit vriendschappelijke gedrag, is een groot teken van vertrouwen.

Veel katten geven ook kopjes wanneer je van buiten naar binnen komt. Alle geurtjes die je buiten hebt opgepikt worden gemaskeerd door met zijn kopje langs je heen wrijven. Geeft je kat weleens kopjes tegen je schoen? Ook hier hangen vreemde luchtjes aan van buiten. Door kopjes te geven aan je schoenen ruik je weer lekker vertrouwd.

Kat geeft kopjes ter geruststelling bij stress

Omdat de eigen geur een veilig gevoel geeft, geven katten ook kopjes in spannende situaties. Zo stellen zij zichzelf gerust. Wanneer je kat veelvuldig kopjes geeft bij de dierenarts is dat een manier van de kat om zichzelf op zijn gemak te stellen. Wanneer de kat dit doet tijdens typische spannende situaties (dierenartsbezoek, verhuizing, verbouwing) is dit normaal.

Wanneer de kat opvallend vaak of lang kopjes geeft in zijn vertrouwde leefomgeving, kan het een teken zijn dat de kat niet lekker in zijn velletje zit. Je kunt plekken waar de kat veel kopjes geeft herkennen doordat de geurstoffen zwarte, vettige plekken op de meubels achterlaten.

De kat kan je aanmoedigen door kopjes te geven

Wanneer je iets doet wat de kat erg prettig vindt, kan hij je ‘belonen’ met kopjes. Omdat wij mensen kopjes geven als iets prettigs ervaren, is de kans groot dat we doorgaan met datgene waarmee we bezig waren. Wanneer je veelvuldig kopjes krijgt wanneer je de kat eten geeft, bemoedigt de kat je met een kopje om hier vooral mee door te gaan. Wanneer je kat je een kopje geeft en daarna op zijn zij gaat liggen, wil hij waarschijnlijk een aai. Ook wanneer je kat alleen maar denkt dat je iets prettigs gaat doen (snoepje of speelgoed pakken) kan hij je aanmoedigen door middel van kopjes.

Hoe zit dit met jouw kat? Geeft je kat vaak kopjes? In welke situaties spoort je kat je aan met een kopje? Geeft hij maar weinig kopjes? Deel jouw ervaring hieronder in de reacties!

Vragen, opmerkingen?

In veel situaties is het normaal dat je kat kopjes geeft. Wanneer je kat wel erg opvallend vaak of lang kopjes geeft, kan dit een teken zijn dat de kat zich niet prettig voelt. Je kunt voor al je vragen over dit onderwerp terecht bij Lekker in je Vacht. Neem contact op via het servicegebied. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!

[starbox]

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

  • Esther van de Rijdt

    26/08/2018

    Interessante info.!

    • Esther van de Rijdt

      26/08/2018

      Interessante info.!

  • isabelle

    27/08/2018

    Mijn kittens, nu 13w oud, geven kopjes als ze op onze schoot komen zitten en 1 van de 2 draait rond mijn benen als ik hun vlees aan het klaarzetten ben.

    Ik vond het een leuke blog om te lezen. Heel interessant want ik wist niet dat ze het deden in stress- of gezondheidssituties.

    groetjes,
    isabelle

  • Anke Baks

    27/08/2018

    Twee van onze katten geven geen kopjes maar koppen! Ze zijn daarbij in een kroelstemming. De ene, een poes houdt het daarbij. De andere, een kater blijft terugkomen met z’n kop en wrijft die langs m’n hoofd. Hij gooit zich daarbij inderdaad ook wel op z’n zij.

    Een andere poes in onze kattengroep wrijft wel eens ‘bedachtzaam’ langs b.v. een stoelpoot, daarbij een andere poes in het oog houdend. Vaak blijft het daarbij, maar soms wil ze die andere kat ook wel eens besluipen en één of een paar tikken geven. Daarna stopt het weer. De belaagde kat gaat soms ergens anders zitten ofwel zoekt een veilig heenkomen. Gelukkig laat ze zich daarbij niet echt ‘uit het veld’ slaan.

  • Majorie Jane

    31/08/2018

    Rosie komt als ik op de bank zit tegen me opstaan om me een paar kopjes tegen mijn gezicht te geven. Dan laat ze zich “omvallen” tegen mij aan en als ze tegen mijn arm aanligt, gooit ze haar buik omhoog.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming