Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Krabben (aan meubels)  / Waar krabpaal plaatsen? De vier beste plekken

Waar krabpaal plaatsen? De vier beste plekken

Waar moet je een krabpaal plaatsen zodat je kat hem goed gebruikt en niet (meer) aan de meubels krabt? Deze vraag heeft niet één simpel antwoord. Een kat heeft namelijk sowieso meerdere krabpalen nodig omdat de kat niet alleen krabt om zijn nagels te verzorgen. Door te krabben worden de buitenste nagelhulsjes verwijderd maar dit is niet het belangrijkste doel voor je kat. Krabben is vooral een belangrijke vorm van kattentaal.

Krabben is een uitlaatklep van emoties (opwinding/stress). Door te krabben voorzien ze de krabpaal van hun eigen geur (markeren). En ze rekken en strekken hun rug- en pootspieren op de krabpaal. Voor een kat is de krabpaal dus een plek waar hij minstens 4 heel verschillende dingen op kan doen. Afhankelijk van het soort krabpaal kan je kat er misschien ook nog slapen.

De eigenschappen van de plek van je krabpaal bepaalt weer welke van deze dingen je kat hier graag zal willen doen. Deze eigenschappen nodigen de kat uit (of juist niet!) om er zijn nagels te verzorgen of zijn geur af te geven of zijn spieren te trainen of zijn stress er los te laten. Dat is dus de reden waarom je de krabpaal beter niet zomaar ergens kunt neerzetten. Of op een plek die je vooral zelf handig vindt. Wil je de kat afleren om aan je meubels te krabben, dan plaats je meerdere krabpalen op strategische plekken.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Waar krabpaal plaatsen? Op de wandelroute tussen bank en keuken

Voor katten is krabben een belangrijk communicatiemiddel. De krassen die krabben achterlaat, zijn goed zichtbaar voor een andere kat. Ook wanneer er maar één kat aanwezig is, blijft deze behoefte bestaan. En daarnaast hebben katten geurklieren onder hun voetzooltjes waardoor krabbels ook geurboodschappen dragen. Door ergens te krabben kunnen katten aangeven dat een stukje territorium van hen is. Op deze manier maakt de kat de leefomgeving ook vertrouwd. Een kat vindt het prettig als voorwerpen naar zichzelf ruiken.

Dat is ook de reden waarom het een goed idee is om krabpalen te plaatsen op plekken waar veel gelopen wordt. Op vaak belopen wandelroutes hangen veel geuren. Hier zal je kat graag zijn eigen geur willen afgeven. Denk dan bijvoorbeeld in de wandelroute die je beloopt van de bank naar de keuken. En in de wandelroute van de bank naar de wc.

Waar krabpaal plaatsen? Bij je kat zijn favoriete slaapplek

Katten krabben vaak net nadat ze wakker zijn geworden van een dutje. Ze rekken zich dan graag even lekker uit en het liefste tegen een hoge krabpaal. Door de rug- en pootspieren te stretchen houden ze deze flexibel en fit voor de jacht. Dus plaats zeker een krabplek dicht in de buurt van de slaapplekjes van je kat.

Bij doorgangen en deuren plaats je ook het beste een krabpaal

Andere plekken waar veel geuren hangen zijn doorgangen en deuren. Ook hier wordt weer veel gelopen waardoor er veel geuren bij elkaar hangen. Dit zijn daarom plekken waar je kat ook graag zijn eigen geur zal willen afgeven. Dit is een van de redenen waarom veel katten aan de deurmat krabben. Naast deze reden kan het ook zo zijn dat de buurtkat tegen je voordeur sproeit. Dat veroorzaakt spanning bij je kat, wat ook weer kan uitnodigen tot krabben aan de deurmat (of zelfs sproeien ).

Waar krabpaal plaatsen? Bij plekken waar je kat opwinding of stress ervaart

Veel (vroeggescheiden) katten ervaren veel spanning van grote ramen in huis. Grote ramen maakt de kat erg zichtbaar en daarom kwetsbaar. Het is fijn voor je kat wanneer hij een uitlaatklep heeft voor deze negatieve spanning op deze plekken.

De thuiskomst van het baasje kan dan weer voor positieve opwinding zorgen. Veel katten gaan daarom uitbundig krabben wanneer hun baasje thuiskomt. Dit laat dus zien dat ze blij zijn dat je er weer bent. Vergelijk dit krabgedrag met het uitbundige kwispelen en blaffen van een hond die zijn baasje begroet wanneer deze thuiskomt. Om deze reden is de gang ook een goede plek om een krabpaal neer te zetten.

Naast een goede plek is het soort krabpaal en het aantal ook belangrijk

Hopelijk weet je na het lezen van deze blog precies waar je de krabpaal het beste zet. Nu is dit niet het enige belangrijke om naar te kijken wanneer je kat aan de meubels krabt. Het soort krabpaal en het aantal zijn net zo belangrijk. Ook over die onderwerpen hebben we een blog geschreven, zodat je de kat kan afleren om aan de meubels te krabben. Want wij snappen heel goed dat je dat natuurlijk liever niet hebt. Krabt jouw kat aan je bank of stoel en ga je onze tips opvolgen of heb je die al opgevolgd? Laat het ons weten in een reactie, we leven en lezen graag met je mee.

We hopen dat je deze blog interessant en nuttig vond!

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 5 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming