Image Alt

Waar kattenbak plaatsen?

 / Leefomgeving  / Kattenbak gids  / Waar kattenbak plaatsen?
waarkattenbakplaatsen

Waar kattenbak plaatsen?

De juiste locatie van de kattenbak kan voor je kat hét verschil maken tussen de ideale plek om te plassen – of een plek die hij compleet wil vermijden.

Kattenliefhebbers houden bijna van alles wat katten doen. Katten zijn schattig, soms grappig, geven onvoorwaardelijke liefde en steun. Dat maakt ze een genot om bij in de buurt te zijn. Voor velen is de kat het perfecte huisdier. Toch zijn er ook enkele – hetzij goed overkoombare – minder charmante aspecten te benoemen. Zo moet een kat dagelijks poepen en plassen. Katten hebben wel weer het voordeel dat ze hiervoor niet naar buiten hoeven. Ook hoeven ze niet zindelijk gemaakt te worden. Katten hebben een aangeboren behoefte om te poepen en plassen in zanderig materiaal.

De meeste katten vinden het prima om hun behoefte binnenshuis te doen, in een schone kattenbak die op de juiste plek staat. Kattenbaasjes zijn zeer creatief in het vinden van plekken voor de kattenbak. Sommige plekken dragen eraan bij dat de kat de kattenbak graag gebruikt, andere minder. Veel katten zullen trouw naar de kattenbak blijven gaan, ook wanneer deze op een plek staat, die verre-van-ideaal is. Toch kunnen ook deze kattenbak-getrouwe-katten wel degelijk stress en een onveilig gevoel ervaren wanneer de kattenbak op een ongeschikte locatie staat. Aangezien stress dé oorzaak is van blaasontsteking, onzindelijkheid en andere gedragsproblemen, loont het de moeite om de plek van de kattenbak eens onder de loep te nemen.

Sommige plekken zijn beter dan andere

De kat privacy geven – Als we kijken naar de eigenschappen die wij mensen stellen aan het ‘het kleinste kamertje’, dan is dat zoals het woord al zegt, vaak een kleine gesloten ruimte. Verder doen mensen hun behoefte graag zo ver mogelijk van andere mensen vandaan. Wij hechten erg aan onze privacy. Vanuit deze gedachte wordt er door goedbedoelende kattenbaasjes, een vergelijkbare situatie gekozen voor de kat: een kleine afgesloten ruimte die de kat zijn privacy gunt.

Kattenbakken zijn dan ook vaak te vinden in een kast, verstopt in een hoek, in het halletje of de gang, in de kelder, garage, onder een tafel, op zolder, achter een deur, in de badkamer of op het balkon. Deze besloten en afgelegen plekken hebben voor ons mensen nog twee voordelen. De kattenbak staat zo lekker uit het zicht. En we worden niet geconfronteerd met nare kattenbak geurtjes. Een stinkende kattenbak kun je oplossen door hem beter schoon te maken.

Voor de uiteindelijke gebruiker – de kat – zijn dit soort plekken echter niet ideaal. Het kan een heel gepuzzel zijn om een goede plek te zoeken die voldoet aan de wensen van de kat en tegelijkertijd aan die van jezelf. Zeker als je niet zo groot woont.

kattenbak

Kattenbak in meterkast

kattenbak

De kattenbak in een hoek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veiligheid is het belangrijkst – Katten zijn naast roofdieren ook prooidieren. In de natuur worden zij onder andere gegeten door prairie wolven en grote roofvogels. Een kat is het meest kwetsbaar wanneer ze eet, slaapt of haar behoefte doet. Veiligheid staat bij katten daarom veel hoger op hun prioriteitenlijstje dan privacy. Kleine ruimtes geven een kat een onveilig gevoel. De kat kan van alle kanten aangevallen worden zonder dat hij het gevaar ziet aankomen.

Hij kan in een hoek gedreven worden en niet vluchten. In een smalle ruimte die afgesloten is aan een kant zal de kat het gevoel hebben dat hij opgesloten zit.

Dat is ook de reden waarom je liever de klep verwijdert van het deksel van een gesloten bak; deze belemmert de kat om zich ervan te verzekeren dat er geen andere dieren in de omgeving zijn, die klaar zitten om de kat te bespringen.

Een veilige locatie – Het is een natuurlijk instinct van de kat om zich onveilig te voelen wanneer hij opgesloten zit en niet kan vluchten. De ideale locatie voor de kattenbak biedt daarom uitzicht over de gehele ruimte. De kat wil graag zelf kunnen bepalen of hij veilig is. Wanneer er ook geen obstakels staan in de buurt van de kattenbak, kan de kat makkelijk vluchten als dat nodig is. Een goede locatie biedt de kat twee verschillende vluchtmogelijkheden.

Aan de andere kant voelt een kat zich ook niet veilig in een grote open ruimte. In de natuur betekent een grote open ruimte voor een kat dat hij goed zichtbaar is voor roofdieren. Een kat hecht weliswaar niet aan privacy, maar een beetje beschutting stelt hij wel erg op prijs. Een gesloten kattenbak (zonder klep!) zorgt automatisch voor beschutting. De opening richt je zo dat de kat de hele kamer kan overzien. Een open kattenbak kun je ergens naast zetten (bank/kast) voor wat meer beschutting. Een hele hoge kattenbak met de ingang aan de bovenkant, belemmert het zicht van de kat in zijn geheel. Dit soort kattenbakken zijn om deze reden voor veel katten ongeschikt.

Nare geurtjes

Niet alleen katten zelf kunnen moeilijk ontsnappen uit een kleine ruimte, ook geurtjes kunnen niet weg. Kleine ruimtes gaan snel stinken en dat is niet alleen voor jezelf maar ook voor de kat onwenselijk. Ook wanneer je zelf niets ruikt – kan de bak voor de kat die veel beter ruikt dan wij – ongelofelijk stinken.

Toegankelijkheid

Ken je dat gevoel? Urenlang je plas moeten ophouden  omdat er in de wijde omtrek geen tankstation te bekennen is…Vre-se-lijk, toch? Voor een kat is het net zo vervelend om zijn plas te moeten ophouden omdat de bak op een afgelegen plek staat. Ook een plek die vereist dat de kat zich eerst in allerlei bochten wringt, zal de bak niet echt geliefder maken.

Alle katten zullen hun best doen om hun plas lang genoeg op te houden. Maar soms kunnen katten de bak niet op tijd bereiken. Een ongelukje is dan onvermijdelijk. Dit geldt extra voor katten die hun plas niet (meer) zo goed kunnen ophouden zoals kittens, oude en gehandicapte katten. Wanneer je kat ouder is en hij eerst een hoge trap moet beklimmen om de kattenbak te bereiken, bestaat de kans dat hij het niet op tijd haalt of moeite heeft om bij de bak te komen (artrose).

Voor de kat is het prettig wanneer er in elke ruimte waar hij wat langer tijd doorbrengt, een kattenbak staat. Aangezien veel katten de meeste tijd doorbrengen in de woonkamer, is dit vaak een goede plek voor een of meerdere kattenbakken. Veel mensen vinden dit een vies idee. Maar voor de kat is dit vaak een fijne locatie. Jij als baasje biedt de kat namelijk ook een veilig gevoel.

Meerdere kattenbakken verspreid door huis

Wat betreft het aantal kattenbakken die je nodig hebt, is er een richtlijn in het leven geroepen. Deze richtlijn geeft aan, dat je minimaal evenveel kattenbakken nodig hebt als dat je katten hebt – plus eentje extra. Een kat poept namelijk liever niet waar hij plast en andersom. Meerdere bakken die je verspreidt door het huis, geeft de kat de mogelijkheid om te kiezen waar hij plast en waar hij poept. Een kat eet overigens liever ook niet waar hij poept en plast – net als dat wij liever niet op de wc eten. Zet de bak daarom bij voorkeur niet naast de eet- of drinkbak.

Wanneer je overigens meerdere kattenbakken wilt plaatsen in dezelfde ruimte, plaats ze dan liever niet direct naast elkaar. Een kat zal dit niet beschouwen als twee kattenbakken maar als één grote. Het nut van een extra bak plaatsen, wordt dan teniet gedaan.

Rustige plek

Heb je weleens meegemaakt dat de kat schrok van een geluid terwijl ze bezig was op de kattenbak? De kans is groot dat ze uit de kattenbak rende – eventueel met een halve drol aan haar billen. Een kat zal altijd haar eigen veiligheid boven haar behoefte doen verkiezen, vandaar dat ze direct vlucht. Een hard geluid is in de natuur namelijk voorbode voor gevaar.

Een kat die geschrokken is op de bak en deze plek vervolgens als onveilig bestempelt, zal op zoek gaan naar een andere, veilige plek. Als deze bak de enige optie in huis was, kan de kat zich genoodzaakt voelen om elders in huis te plassen. Je wilt dus liever niet dat je kat de kattenbak gaat zien als een onveilige plek.

Het is daarom belangrijk dat de kattenbak op een rustige plek staat, waar de kat niet gestoord wordt. Wanneer een hond, een andere kat of een kind de kat kan storen tijdens zijn kattenbakbezoek, zal hij zich niet veilig voelen. Vermijd daarom plekken waar veel activiteit en geluid aanwezig is. Een plek waar voortdurend gelopen wordt – door mensen of andere dieren is onrustig voor een kat. Heb je honden? Dan kun je een rustige plek voor de kat creëren door de kattenbak achter een traphekje te plaatsen. Katten hebben weliswaar niet dezelfde behoefte aan privacy als mensen, maar drukte kunnen ze ook niet waarderen.

De kattenbak plaats je daarom ook liever niet naast herriemakende apparaten zoals een broodbakmachine, wasmachine of droger. Ook op balkon is het niet zo stil als je misschien zou denken. Een kat kan schrikken van harde verkeersgeluiden (toeteren) of onweer.

De kattenbak staat op een goede plek als deze:
 1. Uitzicht biedt over de gehele ruimte
 2. Niet naast een andere kattenbak staat
 3. Niet de enige kattenbak in huis is
 4. Vrij van obstakels is
 5. Twee mogelijkheden om te vluchten heeft
 6. De kat geen opgesloten gevoel geeft
 7. Goed te bereiken en makkelijk toegankelijk is
 8. Op een rustige plek (geluid – activiteit) staat
 9. Geen klep of boven ingang heeft
 10. Iets beschut is
 11. Goed schoon te houden is
 12. Niet in de buurt van eten of drinken staat

De kat geeft de voorkeur aan een kattenbak die op een rustige plek staat met uitzicht op de gehele ruimte. Deze plekken kun je soms vinden in de woonkamer, eetkamer, keuken en slaapkamer.

Een goede plek is vrij van obstakels. Vanuit een kattenbak die op de juiste plek staat, kan de kat zien dat hij veilig is. Hij kan gevaar en dieren ontvluchten wanneer hij gestoord wordt. Een kattenbak staat op de juiste plek wanneer de kat zich niet opgesloten voelt of het idee heeft dat hij belaagd kan worden.

De locatie van de kattenbak heeft grote invloed op welke manier de kat de kattenbak ervaart. De juiste locatie kan het trouwe kattenbakgebruik stimuleren en onzindelijkheid voorkomen. Onzindelijkheid is niet altijd gedragsmatig van aard. Sommige gevaarlijke en pijnlijke medische aandoeningen kunnen ook voor onzindelijkheid zorgen. Laat een kat die in huis plast daarom altijd eerst nakijken door je dierenarts.

 

Heb jij een vraag over kattengedrag? Stel hem op de Facebook groep van Lekker in je Vacht:

Katten Informatie Punt

-Denise van Lent (kattengedragstherapeute/gedragsbioloog)

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed