Image Alt

Katten Blog

 / Normaal kattengedrag  / Vreemd kattengedrag: waarom doen katten dit?

Vreemd kattengedrag: waarom doen katten dit?

Vreemd kattengedrag, we lopen er allemaal weleens tegenaan. Soms doen onze katten dingen die ons hart doet overlopen van liefde. Op andere momenten maken ze ons aan het lachen met hun grappige capriolen. Maar soms doen katten ook dingen die grote vraagtekens oproepen. Toch is het vaak dit bijzondere en ietwat vreemde kattengedrag waardoor we zo van katten houden. Om je kat beter te begrijpen hebben we 10 soorten kattengedrag op een rijtje gezet waar vaak vragen over worden gesteld. Je zult zien dat dit kattengedrag voor de kat helemaal niet vreemd is – maar juist heel normaal. En na het lezen van deze blog is het gedrag helemaal niet meer zo raar.

1. Waarom veegt mijn kat op de vloer?

In het wild begraven katten overgebleven voedselresten en hun uitwerpselen om te voorkomen dat roofdieren hun locatie ontdekken. Moederpoezen verhullen de geur die deze zaken verspreiden ook nog om te voorkomen dat andere katten het nest vinden. Hoewel een huiskat moeilijk kan graven in de vloer, zal hij dit toch proberen. Katten vegen of graven op de vloer om sterke geuren te verhullen.

2. Waarom trilt een kat met zijn staart?

Dit kattengedrag noemen we ‘droogsproeien‘. Droogsproeien ziet eruit als echt sproeien, maar er wordt geen urine verspreid. De kat trappelt vaak ook met haar achterpootjes, trilt met de staart en loopt na een paar seconden weer weg. Het is een teken van positieve of negatieve opwinding.

3. Waarom eet mijn kat plastic?

Pica is de term die wordt gebruikt voor het afwijkende kattengedrag waarbij katten likken, sabbelen of zuigen aan of het daadwerkelijk eten van niet-eetbaar materiaal. De meest voorkomende materialen zijn textiel (dekens, knuffels) en plastic. Dit gedrag wordt meer gezien bij stressgevoelige rassen en bij katten die slechts 1 of 2 keer per dag eten krijgen (en dus honger hebben).

4. Waarom kneed mijn kat

Katten “kneden” of “treden” hun eigenaren door afwisselend de voorpoten te drukken op je schoot of buik. Ook zachte materialen zoals een mandje, het bed of een dekentje wekt dit gedrag op. Ze lijken helemaal van de wereld te zijn, terwijl ze hiermee bezig zijn. Kneden, treden of melken, is instinctief kattengedrag dat begint in de kittenjaren. Kittens stimuleren met deze beweging de melkgift van de moeder.

Als je kat je aan het kneden is, kalmeert hij zichzelf. Hij probeert zichzelf te ontspannen en markeert je met zijn geur van de geurklieren onder zijn pootjes. Kneden kan obsessief worden en is dus niet perse een teken van tevredenheid.

5. Waarom sabbelt mijn kat

Sabbelen aan dekentjes, knuffels of op andere katten valt ook onder pica. Wanneer een kat sabbelt, zuigt of likt aan niet-eetbare materialen probeert de kat zich gerust te stellen. Door dit gedrag telkens te herhalen maakt hij geluksstofjes aan in zijn brein. De kat kan op deze manier beter omgaan met spanning.

6. Waarom bijt kat in de nek van andere kat

Dit is seksueel gedrag of dekgedrag. Een kater pakt tijdens de paring de poes in haar nekvel en maakt stotende bewegingen. Een gecastreerde kat verliest zijn lustgevoelens niet volledig. Ook een gecastreerde kater kan af en toe seksueel gedrag vertonen. Wanneer het erg opvallend vaak voorkomt kan het ook een teken zijn dat je kat zich verveelt of gestrest is.

7. Waarom bijt kat in dekentje 

Ook dit is dekgedrag. Bij gebrek aan een andere kat kan het zo zijn dat je kat een alternatief zoekt in de vorm van een dekentje of een knuffel.

8. Waarom krabt de kat aan de krabpaal als je thuiskomt

Dit kattengedrag is een teken van positieve opwinding. De kat is enthousiast wanneer je thuis komt en richt deze uitbarsting van emoties op zijn krabpaal. Een hond springt rond of blaft, de kat haast zich om ergens aan te krabben.

9. Waarom wast mijn kat zijn poot ineens 

Je kat is net ergens van geschrokken en voelt ineens een enorme noodzaak om zijn poot te wassen. Het ziet er erg willekeurig uit, maar het heeft een goede reden. Het is namelijk een katse manier om zijn emoties te temperen zodat hij snel zijn gevoelens weer onder controle krijgt.

10. Waarom staart mijn kat naar het plafond

Katten kunnen goed zien en reageren vooral op beweging. Een van de dingen waar de kat zijn oog op kan vallen zijn bewegende spinnenwebjes. Soms zijn deze zo klein dat ze ons niet opvallen maar de kat dus wel.

Hoe zit dit met jouw kat? Doet hij weleens iets en weet je niet waarom? Deel jouw ervaring of vragen hieronder in de reacties!

Vragen, opmerkingen?

Voor al je vragen over katten of voor advies rondom problemen kun je contact opnemen via het servicegebied. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!

[starbox]

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Laura

  07/07/2019

  Iemand enig idee waarom mijn kitten trilt als hij lekker aan het eten is?
  Verder geen trilgedrag te zien!

 • Iris

  06/10/2019

  Hoi, mijn kat (6j) geboren in ons gezin doet al wel eens iets gek. Ze stampt met haar achterste pootje tegen de muur. Je kan dit het best vergelijken met stampertje uit de bambi-film. Het is aan dezelfde hoge snelheid alleen tegen de muur ipv op de grond. Wat kan dit betekenen?
  Ze doet dit zowel binnen als buiten.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Groetjes iris

 • Irene

  27/10/2019

  Hallo, sinds een paar dagen graaft mijn kat eerst op schoot voordat die gaat liggen en met graven bedoel ik net alsof ze op de kattenbak zijn en grid verplaatsen. Ik heb gegoogeld maar kan geen duidelijke verklaring vinden. Iemand een idee? Groetjes

Sorry, the comment form is closed at this time.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming