Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Voerpuzzel gids  / Welke voerpuzzel is het beste, bepaal je kat zijn puzzelniveau
bepaal je kat zijn puzzelniveau

Welke voerpuzzel is het beste, bepaal je kat zijn puzzelniveau

Met voerpuzzels kun je een kat voedselverrijking aanbieden. Dit zorgt voor een leefomgeving die uitdagend en stimulerend is. En daar worden katten gelukkig van. Wij worden dan weer heel blij van gelukkige katten, toch? Wij stellen daarom voor: dag standaard voerbakjes, hallo voerpuzzels! Een voerpuzzel is een voerdispenser die zo gevormd is dat de kat bepaalde handelingen moet uitvoeren voordat hij bij zijn voer kan. Voor elke puzzel zijn andere handelingen nodig, en elke voerpuzzel heeft zijn eigen moeilijkheidsniveau.

Niet elke kat kan even goed overweg met een voerpuzzel. Je hebt eenmaal slimme en minder slimme katten. En behendige en minder behendige. Wanneer je een kat een voerpuzzel geeft die te moeilijk is, kan hij gedemotiveerd raken en het puzzelen opgeven. En een kat die niet puzzelt, eet niets en dat is gevaarlijk. Aan de andere kant, is een te makkelijke puzzel weer niet uitdagend genoeg. Het is dus belangrijk om te bepalen hoe goed het puzzelniveau van je kat is, zodat je de moeilijkheidsgraad van de puzzels hierop kunt  aanpassen. Je kunt dit makkelijk zelf doen door de beschrijving hieronder te volgen.

De voordelen van voerpuzzels voor katten

Een kat is een roofdier. Hij is in het wild wel 6 uur per dag bezig met het zoeken, achtervolgen, besluipen en vangen van prooien. Hij eet tot wel 20 keer per dag (een klein beetje). Binnenshuis kun je dit nabootsen door middel van voedselverrijking. Voerpuzzels zorgen ervoor dat de kat weer moet zoeken naar eten. Het verlengt de tijd dat je kat bezig is met zijn eten. Het daagt de kat uit om bepaalde tactieken te gebruiken om aan een kleine portie voer te komen. Dat gaat verveling maar ook schrokken tegen.

Daarnaast voorkomt het ook ‘snorhaar-stress’. Bij een normaal voerbakje worden de snorharen vervormt doordat ze tegen de randen drukken tijdens het eten. Met een voerpuzzel blijven de snorharen vrij.

Een keer het puzzelniveau bepalen is niet genoeg

Je kat zal door meer ervaring (door het vaker te doen) beter gaan puzzelen. Het kan dus best zijn dat je kat “puzzel beginner” scoort wanneer hij nog maar net begonnen is met puzzelen, maar “puzzel expert” scoort na een aantal maanden. Puzzelen is een leerproces en dat kost tijd. Je kat moet leren wat puzzelen inhoudt en wat hij hiervoor moet doen. Je zult dus regelmatig moeten bepalen op welk niveau je kat zit en de moeilijkheidsgraad van de voerpuzzels hierop aanpassen. Overigens kunnen katten ook van elkaar leren hoe ze moeten puzzelen. Door na te doen wat de ander doet, kunnen ze ook leren hoe een puzzel werkt.

Het advies is om vanaf het moment dat je begint met voedselverrijking, het puzzelniveau van je kat elke maand te bepalen, totdat het niveau niet meer veranderd. Let daarbij op dat niet elke kat hetzelfde puzzelniveau als eindstadium zal hebben. Sommige katten zullen simpelweg nooit op een hoger niveau gaan puzzelen dan “beginner” of “ervaren”. En daar is helemaal niets mis mee. Het belangrijkste is dat de moeilijkheidsgraad van de puzzels goed aansluit bij het puzzelniveau. Er zijn verschillende soorten voerpuzzels beschikbaar, maar je kunt ze ook makkelijk zelf maken.

Een voerpuzzel daagt je kat uit om te werken voor zijn eten

Een voerpuzzel zit zo in elkaar dat hij niet direct bij zijn eten kan. Hij moet er iets voor doen. Bij makkelijke kan de kat meestal een brokje uit de puzzel scheppen (hengelen) met zijn pootje. Bij moeilijkere puzzels moet de kat een pedaal induwen of een schuifje opzij doen voordat hij bij zijn lekkers kan. De moeilijkste puzzels combineren verschillende handelingen die soms ook in een bepaalde volgorde uitgevoerd moeten worden.

Voorbeelden van voerpuzzel handelingen:

  • Hengelen
  • Duwen
  • Trekken
  • Draaien
  • Schuiven

Werkt een voerpuzzel met alle soorten kattenvoer?

Het korte antwoord is nee. Niet elke voerpuzzel werkt met elke soort kattenvoer. En dat is jammer want elke kat zou een voerpuzzel moeten hebben, het liefst nog meerdere. De meeste voerpuzzels zijn vooral geschikt voor brokjes en kattensnoepjes. Maar er bestaat veel meer eten zoals natvoer en kvv. En naast harde kattensnoepjes bestaan er tegenwoordig ook vloeibare snacks. Gelukkig bestaan hier ook voerpuzzels voor, maar dan moet je wel goed zoeken. En niet onbelangrijk, ook weten waarnaar je moet zoeken!

Op de webshop van Lekker in je Vacht vind je verschillende voerpuzzels geschikt voor natvoer, kvv en vloeibare snacks

De puzzelniveaus en bijbehorende puzzels

Puzzelniveau 1 – Beginnend puzzelaar

Elke kat die nog nooit gepuzzeld heeft, valt automatisch onder dit niveau. Deze puzzelaars moeten nog leren wat het betekent om te mogen puzzelen. Ze hebben nog niet geleerd wat een voerpuzzel is en wat er van hen verwacht wordt. De bewegingen die een beginner maakt om bij het voer te komen, de puzzeltechniek, is nog wat willekeurig en meestal niet gericht genoeg om direct brokjes uit een moeilijkere puzzel te krijgen.

Er zijn ook katten die simpelweg niet zo slim, lastig te motiveren of niet zo behendig zijn. Deze katten doen zichtbaar moeite om een brokje uit de makkelijkste voerpuzzels te krijgen. De bewegingen die ze maken om een brokje te pakken, zijn niet altijd succesvol. En dit blijft ook na langere tijd zo. De bewegingen die de kat maakt om het brokje te pakken blijven hetzelfde, of hetgeen dat hij probeert lukt niet zo goed.

Een kat waarvoor dit niveau te makkelijk is, heeft deze voerpuzzel binnen no time leeg. Elke beweging die hij maakt is succesvol en de kat doet dit zonder enige moeite.

Voerpuzzels moeilijkheidsniveau 1

Tot niveau 1 behoren de puzzels die de kat snel belonen voor zijn inspanning zodat de kat de moed niet opgeeft. Er hoeft maar één soort beweging gemaakt te worden en de brokjes zijn goed zichtbaar. Er is maar één opening of compartiment en alle brokjes liggen bij elkaar. Voorbeelden van dit soort puzzels vindt je op onze webshop. Alle voerpuzzels die we verkopen zijn ingedeeld op niveau.

Puzzelniveau 2 – Ervaren puzzelaar

Katten die al wat ervaring hebben opgedaan met puzzelen en weten wat een voerpuzzel is, zijn ervaren. Ze weten dat er iets van hen wordt verwacht en dat ze beloond worden met eten. De kat zoekt de voerpuzzel zelf op en gaat hiermee aan de slag.

Wanneer dit niveau goed past bij de kat, lukt het de kat om eten te bemachtigen maar niet altijd en het duurt een tijdje. Is de puzzel te makkelijk, dan is alles wat de kat doet effectief en heeft de kat de puzzel binnen (te) korte tijd leeg.

Voerpuzzels moeilijkheidsniveau 2

De puzzels die het meest geschikt zijn voor niveau 2, zijn puzzels waarbij één soort beweging nodig is, maar de brokjes hoeven niet duidelijk zichtbaar te zijn. Voeding kan verspreid zijn over verschillende compartimenten met meerdere openingen, zoals:

Puzzelniveau 3. gevorderde puzzelaar

De gevorderde puzzelaar heeft meer ervaring met puzzelen en heeft ontdekt dat er verschillende puzzeltechnieken zijn (verschillende manieren en bewegingen) om brokjes te verkrijgen. De kat probeert doelgericht zijn brokjes te puzzelen en de bewegingen zijn effectief (brokjes krijgen lukt vaker wel dan niet). Deze puzzelaars proberen op verschillende manieren de brokjes te pakken te krijgen. Dus als een beweging geen brokjes oplevert, probeert hij een andere beweging. Nieuwe puzzels worden onderzocht en verschillende bewegingen worden uitgeprobeerd.

Sommige katten zijn van zichzelf wat slimmer en behendiger aangelegd. Die hebben niet per se heel veel ervaring nodig om toch moeilijkere puzzels te doen.

Voerpuzzels moeilijkheidsniveau 3

Bij dit niveau passen puzzels waarbij moeilijkere handelingen (ergens aan draaien, trekken of ergens tegen slaan) of waar meerdere handelingen voor nodig zijn. Het voer mag niet direct zichtbaar zijn.

Niveau 4. Expert puzzelaar

Geen puzzel is de expert puzzelaar te moeilijk. Brokjes bemachtigen lukt vrijwel altijd en in vrij korte tijd. De expert weet meteen welke strategie nodig is om zijn brokjes te verkrijgen. En als de ene puzzeltechniek niet lukt, schakelt hij snel over op een andere techniek. Hij beschikt altijd over een puzzeltechniek om bij zijn voer te komen. Zij passen hun strategie aan op het soort puzzel. Voor deze katten zijn interactieve puzzels en puzzels die iets van het denkvermogen eisen geschikt.

Zeer intelligente rassen zoals de Bengaal, Oosters Korthaar en Siamees hebben vaak meer uitdaging nodig in de vorm van moeilijkere voerpuzzels.

Voerpuzzels moeilijkheidsniveau 4

De moeilijkste voerpuzzels vallen hieronder. Dit kan zijn doordat er meer behendigheid nodig is (ingewikkeldere handelingen). Of omdat de handelingen in een bepaalde volgorde gedaan moeten worden. Of omdat de kat een probleem wordt voorgelegd waardoor hij moet nadenken. Het bewegen van blokken of draaischijven of het trekken aan lusjes bijvoorbeeld. Daarnaast zijn puzzels die werken door middel van verschillende lagen/niveaus uitdagender voor deze katten. Ook puzzels waarbij de kat moet reageren op wat er gebeurd, zorgen ervoor dat de zeer intelligente kat uitgedaagd blijft.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming