Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Stress kat  / Verhuizen en katten

Verhuizen en katten

Verhuizen en katten zijn als water en vuur. In de regel reageren katten niet zo goed op verandering. Voor een kat levert elke kleine verandering in zijn leefomgeving een beetje stress op.

Aangezien een verhuizing betekent dat de kat uit zijn vertrouwde leefomgeving wordt gehaald, levert dit veel stress op voor een kat. Niet alleen de verhuisdag zelf maar ook het inpakken, veranderingen in zijn dagelijkse routine, met de auto reizen en zelfs je eigen verhuisstress werken stress verhogend. Een nieuw huis ziet er anders uit, het mist de vertrouwde en veilige geuren en er klinken andere geluiden. Deze tips helpen je kat een verhuizing goed te doorstaan.

Katten verhuizen, een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer je gaat verhuizen met de kat is een goede voorbereiding erg belangrijk. De meesten van ons verhuizen niet binnen een dag. Gebruik de tijd voor de daadwerkelijke verhuisdag om na te denken over de vaste locatie van de kattenspullen.

Je kunt nu in alle rust de beste plek voor de kattenbak en de krabpalen bepalen. Denk ook na over rust- en verstopplekjes. Nu ook is de tijd om die leuke plankjes voor je klimmuur te monteren! Het is minder stressvol voor de kat als alle spullen al op een vaste plek staan en niet meer verplaatst hoeven te worden nadat ze in hun nieuwe huis ingetrokken zijn. 

Kat binnenhouden na verhuizing

Tijdens een verhuizing heb je vaak in- en uitlopend bezoek van familie, vrienden, makelaars en aannemers. Mensen zonder katten staan er vaak niet bij stil dat een open raam niet alleen voor frisse lucht – maar ook voor vermiste katten zorgt. Daarnaast kunnen kruipruimtes, open meterkasten of grote gaten in de muur gevaarlijk zijn. Maak je huis dus katproof. Wanneer je een buitenkat hebt, is het belangrijk dat deze weer zo snel mogelijk naar buiten kan.

Wanneer je de kat al langer dan een jaar hebt, dan kan de kat in de meeste gevallen direct naar buiten na de verhuizing. Lang binnenhouden zou alleen maar onnodig voor stress zorgen.

Is de kat nog maar kort in je bezit? Of bevindt het nieuwe huis zich erg dicht in de buurt van het oude? Dan kun je een wachtperiode van 6 weken aanhouden. Een chip zorgt ervoor dat de kat makkelijker teruggevonden kan worden als hij ooit vermist raakt na de verhuizing.

Katten verhuizen en een nieuwe kat erbij?

Een gestreste kat staat niet open voor het sluiten van vriendschap. Tijdens of kort na de verhuizing is daarom niet het juiste moment om een kat erbij te nemen. Wacht daar minimaal 6 maanden mee. Kittens passen zich over het algemeen beter aan dan oude katten. Een oudere kat zal langer moeten wennen aan alle veranderingen die de verhuizing met zich mee brengt dan een kitten.

Het duurt ongeveer 3 maanden voordat een volwassen kat volledig gewend is aan een nieuwe omgeving. Voor katten ouder dan 8 jaar, geldt een nog langere overgangstijd. Voor volwassen en oude katten is het extra belangrijk dat er zo min mogelijk verandert rondom de verhuizing.

Kat eet niet na verhuizing

Katten kunnen niet zo goed tegen verandering, dit geldt extra voor volwassen en oude katten. Zoals gezegd, gaan verhuizen en katten niet zo goed samen. Dit kan ertoe leiden dat een kat niet eet na de verhuizing, door de stress. Probeer daarom – hoe lastig dat ook is – de dagelijkse routine met de kat niet teveel te veranderen. Je kat hecht er veel waarde aan als hij te eten krijgt op de gebruikelijke tijd. Vraag desnoods aan familie of vrienden of ze hiervoor zorgen terwijl je aan het klussen bent in het nieuwe huis.

Kat plast in huis na verhuizing

Hoe vies dit ook klinkt – gooi het vieze kattengrit niet weg – maar stop dit in een vuilniszak en neem het mee op de dag van de verhuizing. Zet de kattenbakken met schoon grit neer op hun vaste locatie en doe er wat van het gebruikte grit in. Op deze manier ruiken de kattenbakken vertrouwd. Zo maak je de kans kleiner dat de kat in huis gaat plassen na de verhuizing.

Wanneer er veel buurtkatten lopen in het nieuwe huis, kan het zien van deze katten stress oproepen. Ook dit kan ervoor zorgen dat katten in huis gaan plassen. Je ramen afplakken met plakfolie gaat dit tegen.

Laat de kat(ten) tijdens de verhuizing zo lang mogelijk in het oude huis blijven

Neem de kat mee wanneer vrijwel alle meubels al een vast plekje hebben en het klussen zo goed als voorbij is. Zo ruikt het nieuwe huis vertrouwd en heeft de kat zo weinig mogelijk stress van sterke geuren of harde geluiden. Heeft de kat een favoriete stoel of ander meubel, neem die dan pas mee naar het nieuwe huis wanneer de kat zelf ook gaat verhuizen. 

Katen en verhuizen – miauwen

Een verhuizing kan erg overweldigend zijn – niet alleen voor jezelf – maar ook voor je kat. Dit kan ervoor zorgen dat katten gaan miauwen na de verhuizing. Is het onmogelijk om de kat pas te verhuizen als het huis zo goed als af is, maak dan een speciale kattenruimte. Hier kan de kat ondergebracht worden totdat je geheel uitgepakt bent. Zorg dat deze kamer van alle gemakken voorzien is en gebruik een Feliway verdamper. Vanuit deze veilige basis kan de kat, wanneer hij ontspannen is, kennis gaan maken met de overige ruimtes van het huis. Kennis maken met telkens een nieuwe ruimte is minder overweldigend dan wanneer de kat in een keer moet wennen aan het hele huis.

Een verhuizing is niet het moment om oude kattenspullen weg te doen

Een verhuizing is niet het moment om alle oude kattenspullen te vervangen met nieuwe. Je kat leeft echt in een wereld van geur. Door alle oude kattenspullen weg te gooien, gooi je ook de vertrouwde geuren weg – niet doen dus. 

Verhuisstress van de kat opvangen met Feliway classic

Feliway, een kateigen feromoon is een soort geurstof dat geruststellend werkt. De verdamper gebruik je een week voor de verhuizing zodat elke kamer verzadigd is met feromoon. Zo heeft het nieuwe huis een vertrouwde geur. Ook de vele verhuisdozen kun je inspuiten met de spray variant. Vergeet ook niet een lege doos te reserveren voor je kat. Een doos biedt de kat een fijn verstopplekje.

Katten en verhuizen, het reizen

Zet het reismandje al ver van te voren op een voor je kat toegankelijke plek. Spuit het mandje in met Feliway, leg er een dekentje in en geef hem af en toe een snoepje in het mandje. Zo leert de kat het mandje met iets fijns te associëren en zal het makkelijker zijn om hem erin te krijgen op de verhuisdag zelf.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

    Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 3 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming