Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Voerpuzzel gids  / Richtlijn voor het aantal voerpuzzels om voor je kat te kopen
aantal voerpuzzels voor kat nodig

Richtlijn voor het aantal voerpuzzels om voor je kat te kopen

Alle dieren worden geboren met de drang om naar voedsel te zoeken want dat is de sleutel tot overleven. Afhankelijk van wat het dier eet, moet het in de natuur moeite doen om zijn eten te vinden en soms ook te vangen. Voor dieren betekent eten in de natuur, het overwinnen van allerlei uitdagingen. Zo moet een dier bijvoorbeeld eerst het voedsel opsporen met zijn zintuigen.

Een bij vindt een nectar dragende bloem bijvoorbeeld door met zijn antennes te ruiken. Een kat vindt zijn prooi door verschillende plekken te bezoeken terwijl hij zijn neus gebruikt en goed luistert. De ene keer vindt hij een insectje, dan weer een vogeltje of een gravende mol.

Het vinden van de prooi brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee, want hoe vang je zoiets? Een motje vangt de kat bijvoorbeeld door te springen en deze uit de lucht te slaan. Voor een mol moet de kat geduldig wachten bij de molshoop en zelf ook graven om hem te pakken te krijgen.

Bron video: FERAL CAT CATCHES MOLE. 13 jan 2019 Feralcatsneedlove (YouTube) 

Voerpuzzels geven de kat dezelfde soort inspanning als in de natuur

Eigenlijk zijn katten dus in de natuur allerlei puzzels aan het oplossen en worden daarbij lichamelijk en intellectueel uitgedaagd. Voerpuzzels kunnen zo’n zelfde uitlaatklep zijn voor huiskatten omdat deze ze weer laat zoeken naar en moeite doen voor hun eten. Het is een veel natuurlijkere manier van eten en het beste alternatief voor de ouderwetse voerbak. Je kat is langer bezig met het verkrijgen van zijn eten en het eten zelf, waardoor hij niet kan schrokken en zich ook minder verveelt.

Wanneer je kat nog nooit eerder gevoerpuzzeld heeft, is het helemaal prima om te beginnen met één simpele voerpuzzel. Je kat weet dan immers nog niet wat een voerpuzzel inhoudt en wat er van hem verwacht wordt. Je kunt de voerpuzzel interessant en uitnodigend maken voor je kat door deze te vullen met lekkere kattensnoepjes.

Snapt de kat eenmaal wat een voerpuzzel is en wat er van hem verwacht wordt, geef je een deel van de dagelijkse portie voer uit de voerpuzzel. Naarmate de kat beter wordt in het oplossen van de puzzel, kun je ervoor kiezen om meerdere uitdagende puzzels te gebruiken en de kat zijn volledige dagelijkse voer hieruit te voeren.

Om het meeste voordeel te halen uit de werking van de voerpuzzel, gebruik je er namelijk het liefst meerdere. Maar hoeveel dan precies? Daar zijn nog geen officiële richtlijnen voor. In deze blog geven we je een onderbouwde aanbeveling voor het aantal voerpuzzels.

[lwptoc hierarchical=”1″ numeration=”decimalnested” title=”Inhoud” toggle=”1″ hideItems=”1″ skipHeadingLevel=””]

De voordelen van meerdere voerpuzzels gebruiken:
  1. Het vereist meer inspanning als er voer te vinden is op verschillende locaties
  2. Door puzzels soms wel en soms niet te gebruiken, blijft het een uitdaging voor je kat
  3. Verschillende voerpuzzels vereisen verschillende handelingen van de kat
  4. De kat zijn dagelijkse hoeveelheid voer kan goed verdeeld worden over meerdere puzzels
  5. Meerdere voerpuzzels voorkomt voerconcurrentie tussen katten
  6. Je kunt verschillende soorten voer gebruiken met verschillende soorten voerpuzzels
1. Het vereist meer inspanning als er voer te vinden is op verschillende locaties 

De kat moet in de natuur op zoek naar zijn eten. Hij bezoekt meerdere plekken in de hoop dat hij daar een prooi kan vangen. In de praktijk betekent dit dat de kat vaak lange afstanden aflegt voordat hij wat te eten vindt. Nu zijn de meeste Nederlandse huizen niet zo groot dat we de kat kilometers kunnen laten lopen.

Maar wat wel kan, is dit zo goed mogelijk nadoen binnen je eigen mogelijkheden. Namelijk, door meerdere voerpuzzels te verspreiden door het hele huis. Op die manier laten we de kat lekker bewegen en kan hij op verschillende plekken voer vinden. Ook moet de kat hierdoor zijn zintuigen weer gebruiken om het voer op te sporen.

2. Door puzzels soms wel en soms niet te gebruiken, blijft het een uitdaging voor je kat

In de natuur is er niet altijd, overal voer te vinden. De kat zal afwisselend dan weer wel iets en dan weer helemaal niks kunnen vinden. Op maandagavond vindt hij misschien een lekkere dikke mot op een vlinderstruik die net is gaan bloeien. Maar het kan goed zijn dat er dinsdagochtend helemaal niks meer zit op diezelfde vlinderstruik. In de natuur is er dus soms wel voer te vinden op een bepaalde plek. Maar soms ook niet.

Om dat na te bootsen, kunnen we afwisselend sommige voerpuzzels vullen met voer en sommige niet. Op die manier blijft het zoeken naar eten uitdagend voor je kat. Om dit te kunnen doen, heb je meerdere voerpuzzels nodig.

3. Verschillende voerpuzzels vereisen verschillende handelingen van de kat

Als je kijkt naar wat de kat in de natuur zoal op een dag vangt, dan kan dit bestaan uit insectjes, vogeltjes, knaagdiertjes of slangetjes. Voor het vangen van zulke verschillende prooien, zijn ook heel verschillende handelingen nodig. De kat moet andere handelingen uitvoeren om een een ingegraven mol te vangen, dan een vliegende vogel. Elke prooi laat de kat dus nadenken over hoe hij hem moet vangen. En voor elke prooi moet de kat andere lichamelijke bewegingen gebruiken om hem te vangen.

Om dit stukje na te bootsen, gebruik je meerdere soorten voerpuzzels die andere handelingen van je kat vereisen. Zo blijft je kat nadenken en zijn lichaam op andere manieren gebruiken. Voerpuzzels zijn er in verschillende moeilijkheidsniveau’s waardoor de één uitdagender is dan de andere. Ze kunnen stilstaan, rollen of hangen. En ze kunnen verschillende bewegingen van de kat vereisen zoals hengelen, iets open of wegduwen, schuiven, trekken of draaien.

4. Meerdere voerpuzzels voorkomen voerconcurrentie als je meer dan één kat hebt

Katten zijn solitaire jagers, oftewel ze jagen en eten alleen. Dat komt omdat hun prooien te klein zijn om ze ook nog te moeten delen met andere katten. Als je kat een langpootmug vangt, is dat immers hap, slik weg. Dat is de reden waarom katten het niet zo gezellig vinden om samen met hun maatje op dezelfde plek te eten.

Samen moeten eten zorgt voor voerconcurrentie. Dat betekent dat de katten in ieder geval het idee hebben dat ze allebei hun zinnen hebben gezet op hetzelfde voer. En het voer dat de ene kat opeet, is niet meer beschikbaar voor de andere kat. Dat levert negatieve gevoelens op. Dit kan voor conflicten zorgen tussen katten en zelfs agressie rond etenstijd. Daarnaast kan de kat ook zeer gehaast willen eten, omdat hij denkt dat hij de andere kat voor moet zijn.

De meeste voerpuzzels zijn niet groot genoeg om meerdere katten tegelijk te laten puzzelen

De meeste voerpuzzels zijn niet groot genoeg om twee (of meer) katten genoeg ruimte te geven om op hun gemak en eigen tempo het voer uit de puzzel te vissen. Extra grote voerpuzzels voor meerdere katten bestaan overigens wel, maar de meeste zijn hiervoor te klein. Om alle katten de gelegenheid te geven om rustig met hun voer bezig te zijn, heb je dus ook weer meerdere voerpuzzels nodig.

De meeste katten kiezen een eigen lievelings voerpuzzel

Daarnaast is het zo dat de meeste katten een eigen voorkeur ontwikkelen voor bepaalde voerpuzzels. Ze vinden sommige voerpuzzels gewoonweg leuker om te doen. Of ze passen beter bij hun puzzelniveau. Het kan daarom best zo zijn dat je van een en dezelfde voerpuzzel meerdere exemplaren nodig hebt. Omdat je katten deze nu eenmaal allemaal het leukste vinden.

Niet alle katten zijn even intelligent of even goed in voerpuzzelen

Als laatste hebben alle katten hun eigen puzzelniveau (te bepalen met deze blog). Het kan best zo zijn dat je een heel slimme kat hebt en daarnaast een kat die het wiel niet heeft uitgevonden. Die laatste zal ongetwijfeld ook heel lief zijn, maar het is in zo’n situatie wel nodig om hier rekening mee te houden. Dit betekent dat je voor de slimmere kat andere, complexere voerpuzzels nodig hebt. En voor die ‘hele lieve’ juist wat simpelere voerpuzzels wil neerzetten.

5. Het dagelijkse voer kan beter worden verdeeld over meerdere voerpuzzels

De kat zijn natuurlijke prooien zijn klein van formaat en bevatten maar weinig energie. Hij vangt vooral kleine knaagdiertjes en moet meerdere kleine prooien vangen om voldoende energie binnen te krijgen via zijn eten. Een gemiddelde muis bevat rond de 30-35 kcal aan energie. De kat eet zo’n 8-10 muizen op een dag. Het natuurlijke dieet van de kat bestaat dus uit zo’n acht tot tien kleine maaltijden – of muizen – gedurende de dag.

Hoe kunnen we dit vertalen naar de voerpuzzel?

Aangezien een brokje zo tussen de 2-3 kcal bevat, staat een muizenmaaltijd gelijk aan 10 tot 15 kattenbrokjes. Als je van deze logica uitgaat, zou een kat dus dagelijks meerdere kleine maaltijden (8-10 per dag) moeten krijgen van 10 tot 15 brokjes. Wanneer je elke voerpuzzel vult met dit aantal brokjes, zitten ze ook niet overvol. Een overvolle voerpuzzel verliest namelijk (deels) zijn werking; het is juist de bedoeling dat de kat telkens een kleine portie voer bij elkaar puzzelt.

Hoewel een recent onderzoek suggereert dat één grote maaltijd het hongergevoel onderdrukt, wijzen de meeste onderzoeken toch in een andere richting. Namelijk, dat het voeren van 4-5 kleine maaltijden het meeste bijdraagt aan een goede mentale en lichamelijke gezondheid. Wil je de kat zijn dagelijkse voer volledig geven uit voerpuzzels, heb je daarom minimaal 4-5 voerpuzzels nodig. Een voerautomaat kan ook helpen om meer voermomenten te creëren, maar het stukje zoeken naar en werken voor voedsel ontbreekt dan.

6. Je kunt verschillende soorten kattenvoer gebruiken met meerdere soorten voerpuzzels

Je kunt voerpuzzels niet alleen gebruiken met brokjes of harde snoepjes. Er bestaan ook voerpuzzels die je kunt gebruiken met natvoer, kvv en vloeibare snacks. Ook om deze reden is het aan te raden om meerdere soorten voerpuzzels te gebruiken.

Conclusie 

Samengevat geldt; hoe meer voerpuzzels des te beter, maar qua richtlijn kun je uitgaan van 4-5 voerpuzzels per kat. Dit vermindert schrokken, het bedelen om eten, conflicten tussen katten, agressie rond etenstijd, stress en verveling. Dit aantal zorgt ervoor dat je voer op verschillende locaties kunt aanbieden. Dat je verschillende soorten puzzels kunt aanbieden die variëren qua moeilijkheid en het soort voer. Het voorkomt voerconcurrentie bij de aanwezigheid van meerdere katten. En als laatste zorgt het ervoor dat de voerpuzzels niet overvol zitten waardoor ze hun werking behouden.

Gebruik jij al meerdere voerpuzzels voor je kat(ten)?

Lekker in je Vacht webshop

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming