
Ragdoll kat
De Ragdoll – ook wel liefkozend ‘raggie’ genoemd – is een redelijk grote, (half)langharige en pointed kat met blauwe ogen. De uitstekende delen (de points) zoals de oren, poten, staart en snuit zijn donker gekleurd. Deze steken af tegen de rest van het lichtgekleurde lichaam. Kittens worden helemaal wit geboren, de points verschijnen pas na een paar dagen. De ragdoll is een forsgebouwde kat met een dubbele vacht. Hij heeft een lange, volle pluimstaart.
Ragdoll is Engels voor ‘lappenpop’ en verwijst naar de eigenschap van deze raskatten die zich als een pop in de armen van hun baasje zouden laten hangen. Zijn mens-gerichte persoonlijkheid en knuffelige, zachte aard maken dit tot een zeer populair kattenras. De Ragdoll staat op nummer 2 van meest populairste raskatten in Nederland1.

Ragdoll Gedrag en karakter
Hoe vriendelijk een kat is, hangt deels af van zijn opvoeding. Een goede socialisatie zorgt voor een relaxte kat die niet angstig is voor bezoek, andere katten of nieuwe dingen in huis. Het is daarom belangrijk dat kittens minimaal 12-13 weken bij hun moeder en nestgenootjes blijven. En dat ze opgroeien in een huiselijke omgeving. Wanneer je een kitten koopt bij een Ragdoll cattery, zit dat stukje in ieder geval wel goed.
Ragdoll is het meest knuffelige kattenras
Ragdolls zijn speelse en vriendelijke katten. Ze hebben een ik volg-je-overal-waar-je-heengaat-karakter, net zoals de Heilige Birmaan. Wanneer je binnen een boek leest, is de kans groot dat er een Ragdoll naast je ligt te slapen. Loop je de tuin in om van je ijsthee te genieten, is de kans groot dat een Ragdoll je vergezelt. Het zijn niet per se schootkatten, maar liggen graag bij je.
De Ragdoll staat bekend als de meest aanhankelijke en zachtaardige kat. Ze zijn erg mensgericht. Ze zijn niet verlegen naar vreemden. Hou er daarom ook rekening mee dat een Ragdoll niet zo goed alleen kan zijn. Ben je meer van huis dan thuis, dan kun je beter geen Ragdoll aanschaffen.

Ragdoll is het minst agressieve kattenras
Agressie van de kat richting de eigenaar wordt vaak uitgelokt door het willen hebben van een knuffelige kat die veel schoot komt, terwijl de kat dit niet wil. Niet elke kat vindt het fijn om (vaak) opgetild te worden. En niet elke kat is een vrijkous. Ook angst kan voor agressie zorgen.
Wanneer je heel graag een aanhankelijke kat wil, dan geeft een niet-agressieve kat de beste kans. De Ragdoll staat samen met de Burmees en Maine Coon in het rijtje van minst-agressieve katten. De Ragdoll is het minst agressief van alle kattenrassen.
Natuurlijk is het ook bij een zachtaardige kat als de Ragdoll aan te raden om er rekening mee te houden of jouw kat graag veel geknuffeld wordt of niet.

Miauwen Ragdolls veel?
Sommige katten zijn van nature meer spraakzaam dan andere. Sommige kattenbaasjes kletsen heel wat af met hun kat en moedigen het gedrag zo aan. Anderen zullen dit juist ontmoedigen. Maar hoe praatgraag een kat is, hangt ook af van het ras.
De Ragdoll is één van de stilste kattenrassen. De Pers en de Maine Coon zijn nog net een tikje stiller. Ragdolls maken weinig geluid en de geluiden die ze maken klinken niet heel hard. Het zachte stemgeluid past bij het zachtaardige karakter van de Ragdoll.

Ragdoll is een rustige kat die wel van spelen houdt
Hoeveel een kat uit zichzelf beweegt en rondloopt is wat wordt verstaan onder activiteit. Hoe snel een kat reageert op een stimulus, zoals een bewegend telefoondraadje bepaalt de speelsheid. Dit zijn heel belangrijke eigenschappen om naar te kijken wanneer je een kat uitkiest. Ras voorspelt namelijk heel goed hoe speels en actief je kitten later wordt. En de één vindt het fantastisch wanneer zijn katten door de tuin racen. De ander geeft de voorkeur aan een wat rustigere kat.
De Ragdoll scoort laag wat activiteitsniveau betreft. Ragdolls zijn rustige katten. Dat betekent niet, dat ze niet op zijn tijd lekker kunnen spelen. Veel Ragdolls vinden het leuk om propjes of andere speeltjes te apporteren. En ook hebben ze behoefte aan voldoende beweging (rennen, klimmen, spelen).
Maar als je het vergelijkt met het actiefste ras, de Bengaal dan ziet die laatste eruit als een cheetah wanneer die rent. Terwijl de Ragdoll meer lijkt op een galopperend paard. Ze verschillen immers enorm qua activiteitsniveau maar ook qua lichaamsbouw. Ragdolls zijn wat sulliger en wat lomper vergeleken met bijvoorbeeld de lenige Bengaal.
Een sprintende Ragdoll (Bron: Xiedubbel, Youtube)
Een sprintende Bengaal (Bron: WildpassionBengals Youtube)
Ragdoll Temperament
Hoe katten reageren op hun omgeving en handelen, hangt af van hun persoonlijkheid en temperament. Persoonlijkheid, karaktertrekken en intelligentie zijn deels aangeboren en worden deels gevormd door ervaringen die opgedaan zijn als kitten.
Het samenspel tussen aangeboren aanleg en deze ervaringen, bepalen of de kat qua persoonlijkheid en emoties meer of minder stabiel is. Het gaat daarbij om eigenschappen zoals de felheid waarmee op prikkels wordt gereageerd, het algemene energie- en activiteitsniveau en de mate van introversie of extraversie. Een extraverte kat richt zijn energie naar buiten, op mensen, activiteiten en dingen.
Zijn Ragdolls gevoelige katten?
Prikkels zijn alles wat de zintuigen prikkelt en/of hun aandacht vraagt. Deze indrukken kunnen van buiten komen of van binnen. Wanneer ze van buitenaf komen moet je denken aan bijvoorbeeld geluid(soverlast), geur en onvoorspelbare gebeurtenissen. Prikkels van binnenuit worden veroorzaakt door emoties zoals onzekerheid of angst maar ook honger. Het kost de kat energie om ze te verwerken en er is rust nodig om hiervan te herstellen. Elke kat heeft echter genoeg prikkels nodig om zich te kunnen ontwikkelen en te functioneren. Bij te weinig ontstaat verveling, bij een teveel ontstaat stress.
Ragdoll is niet extravert en niet gevoelig voor prikkels
De Ragdoll staat bekend als niet-angstige, niet-extraverte kat en is niet extra gevoelig voor prikkels. Het zijn meestal kalme, emotioneel stabiele katten. Ze hebben weinig moeite met vreemde, nieuwe mensen of dingen in huis.
Ragdolls zijn geen enorme klimmers maar ze zitten – net als alle andere katten – wel graag hoog. Daarnaast spelen ze graag met hun baasje en met andere katten.
Kun je een Ragdoll alleen houden?
Het antwoord is nee. Een Ragdoll is een hele sociale en vriendelijke kat die veel behoefte heeft aan een kattenvriendje.
Hoe vriendelijk een kat is naar andere katten, hangt af van verschillende factoren. De socialisatie en de manier van introduceren (langzame introductie of direct samenzetten) zijn zeer belangrijk. De leefomgeving moet groot genoeg zijn en ingericht op meerdere katten. En daarnaast speelt het soort kattenras ook een rol. Sommige rassen zijn van nature rustiger en vriendelijker naar andere katten dan andere. De Ragdoll is het minst geneigd om agressief te reageren naar andere (ras)katten.
Ze zijn erg gesteld op het hebben van een kattenvriendje. Dat is ook de reden waarom goede Ragdoll Cattery’s hun kittens niet alleen plaatsen.
Bron foto’s: Cattery Made by mexx
Ragdoll samen met htk of ander ras
Dit laatste is vooral belangrijk wanneer je de Ragdoll samen wilt houden met een ander ras of met een huis-tuin-keuken (htk) kat. Algemeen geldt dat katten van hetzelfde ras het beste samengaan. Twee Ragdolls reageren ongeveer hetzelfde op bepaalde situaties en ze spelen op dezelfde manier en evenveel. Twee Ragdolls liggen goed op één lijn qua kattentaal. Het allerbeste is dus om twee Ragdolls te nemen. Het liefste nog uit hetzelfde nest. Wanneer je per se een ander ras erbij wil, dan gaat de Ragdoll het beste samen met een rustig ras zoals bijvoorbeeld de Brits Korthaar.
Ragdoll gedragsproblemen
Omdat Ragdolls stabiele katten zijn, zien we niet heel veel gedragsproblemen in dit ras. De gedragsproblemen die we het meest in de gedragspraktijk zien hebben meestal te maken met niet vervulde behoeftes van de Ragdoll. Ragdolls kunnen niet goed alleen zijn en vormen een sterke band met hun baasje en met hun kattenvriendjes. Vanwege deze eigenschappen zien we dat de problemen die soms ontstaan vaker hiermee te maken hebben. De gedragsproblemen die wij het meest zien bij Ragdolls:
- Depressie (kunnen veel moeite hebben met het overlijden van hun maatje)
- Verlatingsangst (de Ragdoll is niet graag alleen)
- Agressie (Wanneer de Ragdoll geen rust krijgt)
Ragdoll is minst vaak onzindelijk
Hoewel de omgeving en de opvoeding van de kat ook een rol spelen bij het ontstaan van onzindelijkheid, zijn sommige rassen eerder geneigd tot onzindelijkheid dan andere. Sommige rassen zijn bijvoorbeeld stressgevoeliger waardoor ze eerder onzindelijk worden. De Ragdoll is een emotioneel stabiele kat die weinig last heeft van gedragsproblemen. Het ras is het minst gevoelig om onzindelijk te worden.
Past een Ragdoll goed bij jou?
Ragdolls zijn hele relaxte en stabiele katten als je ze kan geven wat ze nodig hebben. Om te bepalen of dit hét ras is voor jouw gezin, hebben we de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Dit zijn enkele voorwaarden om je Ragdoll een goede basis te geven en hem gelukkig te maken:
- Koop je kitten (met stamboom) bij een goede Ragdoll cattery van geteste ouders
- Koop het liefste twee Ragdoll kittens tegelijk uit hetzelfde nest, of kies desnoods voor een ander rustig ras. Een Ragdoll heeft een maatje nodig.
- Ragdolls zijn niet graag alleen, als je veel werkt kun je beter een ras kiezen dat minder mensgericht is.
- Alle katten, maar Ragdolls in het bijzonder hebben een hekel aan dichte deuren. Geef je Ragdoll daarom vrije toegang in het hele huis
- Respecteer de ruimte van je kat. Hoewel de meeste Ragdolls knuffelig zijn, hebben ze ook tijd voor zichzelf nodig
- Kies voor een katvriendelijke inrichting zodat je katten zichzelf kunnen vermaken. Bijvoorbeeld met een klimwand en voerpuzzels.
Katten Prieel
Dit katten prieel is als het ware de huiskamer van de klimmuur. Het is de ideale ontmoetingsplaats voor bevriende katten. Prijs: €331.45.
Klimpaal hellende boom
Deze klimpaal doet denken aan een schuin gegroeide, overhellende boom. Omdat de stam zo lang, en met sisal bekleed is kan je kat er naar hartelust op krabben, klimmen en ravotten. Prijs: €239.95
Katten hangbrug muur (max. 2 katten)
Deze kattenbrug verbindt niet alleen jou en je kat, maar alle fijne hoge plekken in huis. Een hangbrug vormt een veilige oversteekplaats tussen hoge kasten, muurplankjes of krabpalen. Prijs: €111.45
Katten klimmuur Sammie
Katten klimmuur set Sammie is een prachtige basisset voor je klimmuur. De set geeft je kat de mogelijkheid om te klimmen, balanceren en te relaxen. Prijs: €320.40
Ligplank grote kat
Tussen het verkennen over hangbruggen en grote hoogtes door moet er natuurlijk ook pauze gehouden worden. Dat kan uitstekend op deze knusse ligplank. Prijs: €186.25
Kattenplank
Eenvoudig, maar effectief. Zijn deftige uitstraling heeft hij te danken aan een hele zorgvuldige afwerking. Prijs: €111.45
Hoe herken je een Ragdoll?
Veel mensen halen de Ragdoll en de Heilige Birmaan door elkaar. Dat is ook niet zo gek, want ze lijken qua uiterlijk als twee druppels op elkaar. Het zijn beide halflangharige pointkatten met blauwe ogen en een flinke pluimstaart. De Ragdoll is echter meestal wat groter en gespierder. En ze heeft een wat bredere kop. De vacht van de Birmaan voelt dan weer wat zachter en pluiziger dan die van de Ragdoll.
Het verschil qua tekening is dat de mitted Ragdoll een streep over de buik en ook een witte kin heeft. De birmaan heeft een gekleurde kin.

Birmanen hebben sokjes, Ragdolls laarzen
Als je naar de poten kijkt, dan kunnen beide raskatten witte voetjes (of sokjes) hebben. Bij de Birmaan bedekken deze witte sokjes alle vier de pootjes. Aan de achterpoten lopen deze sokken aan de achterkant in een punt, net iets onder de hak.
Ragdolls, aan de andere kant, hebben wel of geen sokjes, maar wanneer ze deze hebben zoals de mitted Ragdolls, lopen ze altijd veel hoger door waardoor deze laarzen worden genoemd.


Veelgestelde vragen over de Ragdoll
Hoelang groeien Ragdolls?
Het kan wel vier jaar duren voordat de Ragdoll is uitgegroeid.
Hoelang kan een Ragdoll alleen zijn?
Een Ragdoll kan maximaal 24 uur alleen zijn, maar je kan hier geen gewoonte van maken. Een ragdoll kan er niet tegen om vaak alleen te zijn. Het is een erg mensgerichte kat en vormt een sterke band met zijn baasjes. Hij hecht zich sterk aan zijn baasjes en is graag bij ze in de buurt. Een Ragdoll die elke week dagenlang alleen is, wordt diep ongelukkig. Wanneer je fulltime werkt of om andere redenen vaak van huis bent is een ragdoll niet het meest geschikte ras.
Vragen over of hulp nodig met je (toekomstige) Ragdoll?
Overweeg je om (nog) een Ragdoll in huis te nemen? Heb je een vraag over het gedrag van je Ragdoll? Of wil je iets anders weten over Ragdolls of katten in het algemeen? Dan kun je een consult inplannen met de gedragstherapeut van Lekker in je Vacht. We beantwoorden je vragen graag en denken graag met je mee.
Bronnen
- Ministerie van Landbouw, Natuur, en voedselkwaliteit. (2015), Feiten & Cijfers
Gezelschapsdierensector 2015 (Rapport 03-11-2015). Bezocht via https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2015/11/03/feiten-cijfers-gezelschapsdierensector-2015 - Hart, B. L., & Hart, L. A. (2013). Your ideal cat: insights into breed and gender differences in cat behavior. Purdue University Press.
- Stone, L. (2009). Ragdoll Cats. Carson-Dellosa Publishing.
- Salonen, M., Vapalahti, K., Tiira, K., Mäki-Tanila, A., & Lohi, H. (2019). Breed differences of heritable behaviour traits in cats. Scientific reports, 9(1), 1-10.