Image Alt

Katten Blog

 / Kittens  / Poes sleept met kittens

Poes sleept met kittens

(In de natuur sleept een poes haar kittens – naar een andere plek, wanneer ze het gevoel heeft dat de nestplaats onveilig is (geworden). Huiskatten hebben dezelfde behoefte om hun nakomelingen veilig te houden. Wanneer een moederpoes haar kittens telkens verplaatst, is dit een teken dat zij geen veilig plekje in huis kan vinden. Dit zorgt voor stress bij zowel de moederpoes als de kittens. Het is daarom belangrijk dat ze een veilige haven hebben in huis. Het nest dient als een warme, veilige, steunende en voorspelbare plek waarvandaan de kittens de onvoorspelbare buitenwereld kunnen ontdekken. En waarnaar ze telkens kunnen terugkeren. Waar zo’n plekje aan moet voldoen om dit gedrag te voorkomen of op te lossen, lees je in deze blog.

Waardoor verplaatst een poes haar kittens?

Voor de socialisatie is het belangrijk dat kittens opgroeien op een plek waar ze in contact komen met dagelijkse huiselijke situaties. Maar daarnaast is het belangrijk dat de moederpoes en kittens zich veilig voelen en het nest op een rustige, warme en niet sterk verlichte plek staat, weg van mensen en andere huisdieren en mogelijke stressvolle factoren (b.v. katten en honden waar de poes geen band mee heeft).

Wanneer de nestplaats onvoldoende voldoet aan deze wensen – en de poes zich onveilig voelt – is ze geneigd om een betere plek te zoeken. Dat is de reden dat zwangere poezen nogal eens kiezen voor onhandige plekjes als veilig onderkomen: (bovenop) een kast, in de kelder, in een lade, onder of op bed, of achter de bank. Wanneer de poes telkens hinder ervaart op de plek waar het nest zich bevindt, zal ze de kittens blijven verplaatsen. Er zijn zelfs gevallen bekend waar poezen hun kittens via een raam naar buiten sleepten om ze daar te verstoppen. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat je poes zich op haar gemak voelt.

Voorkomen van verplaatsen kittens

Warme, beschutte nestplek

Snuggle safe warmtekussen, klik hier om te bestellen

Om te voorkomen dat een moederpoes gaat slepen met haar kittens, kun je haar het beste voorzien van een warme, comfortabele nestplaats op een rustige locatie in huis. Een veilig nest kan bestaan uit bijvoorbeeld een doos, een bench of een speciale werpkist en ren. Leg dekentjes neer om de plek warm en comfortabel te maken. Een SnuggleSafe warmtekussen blijft wel 10 uur warm. Geef de kittens en de moederpoes de gelegenheid om de warmte van het kussen zelf op te zoeken of te vermijden.

De nestplaats  moet verder genoeg beschutting geven zodat de kittens niet volledig zichtbaar zijn. Gevoelsmatig kan dit erg tegenstrijdig zijn omdat een plek waar je de kittens zelf goed kan zien en dus in de gaten houden veel handiger lijkt. Het geeft de moederpoes echter een zeer onveilig gevoel wanneer haar kittens open en bloot liggen en goed zichtbaar zijn. Een lage mand geeft bijvoorbeeld weinig beschutting, de kittens zijn dan volledig zichtbaar. Je kunt een bench bijvoorbeeld afdekken met lakens om een beschut plekje te creëren. Wanneer je kiest voor een kartonnen doos, geeft een hoge doos meer beschutting dan een (half) lage. Dwing de kat niet om de speciaal ingerichte plek te gebruiken, maak de plek daarentegen liever zo aantrekkelijk mogelijk. Voor de poes is het fijn als ze meerdere opties heeft door het huis om uit te kiezen. Wanneer de poes haar kittens naar een bepaalde kamer brengt, overweeg dan om in deze kamer een geschikte plek voor haar en de kittens te maken.

Rustige, niet sterk verlichte locaties

Het is ook belangrijk dat de locatie waar de doos/bench staat, niet sterk verlicht is en dat het er niet tocht. Wanneer het nest op een drukke wandelroute staat, kan dat voor onrust zorgen bij de kittens en de moederpoes. Ook een ruimte waar telkens harde geluiden klinken (hard geblaf, gegil van kinderen) kan ervoor zorgen dat de poes een stillere plek opzoekt. Daarnaast is het belangrijk om de kittens niet continue op te pakken. Kinderen kunnen de kittens beter niet bezoeken of hanteren totdat ze in staat zijn om kalm te blijven en zachtjes met de kittens te doen.

Voorzieningen voor de moederpoes

Het is ook belangrijk dat de moederpoes alle benodigde voorzieningen tot haar beschikking heeft in de kittenruimte:

 • Grote drinkbakken in de kittenruimte en verspreid door huis
 • Energierijke complete voeding die altijd beschikbaar is
 • Verschillende en makkelijk bereikbare kattenbakken in de kittenruimte en verspreid door huis
 • Het is voor de moederpoes zelf ook belangrijk om zich van de kittens af te kunnen zonderen. Dit kun je doen door haar een hoger plekje aan te bieden.

Vragen of Hulp nodig?

Voor vragen rondom kittens en andere vragen over katten kun je dagelijks telefonisch terecht tot 18:00. Je kunt je vraag ook mailen naar het e-mailadres. De katten vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht! Voor vragen rondom de introductie van katten hebben we een gratis 15 minuten consult. Voor overige vragen rondom kittens of nestjes, kan er een telefonisch consult worden ingepland (hieraan zijn wel kosten verbonden).

 

 

 

 

 

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Henriette

  29/05/2020

  Goedemorgen Denise van Lent,

  Zeven weken geleden is onze kat bevallen van drie kittens. Nu waren twee kittens vorige week kwijt en bleek dat de moeder hen verplaatst had naar een plekje (houtwal) achterin de tuin. Ze is bevallen in onze schuur en dit is ook waar de kittens verblijven (ivm allergie in huis).

  Gelukkig vond ik hen na uren zoeken. Nu is gister hetzelfde gebeurd: het ging weer om dezelfde twee kittens (de andere was dus nog gewoon bij de schuur). Nu heb ik de volgende vragen:

  1. Gebeurt het vaker dat kittens op deze (latere) leeftijd nog door de poes worden versleept?
  2. De poes heeft vaker een nestje gehad en sleepte toen niet met de kittens (was wel in een andere schuur). Ik vraag me af wat er nu anders kan zijn? Ik begrijp dat de poes de situatie niet veilig genoeg vindt. Er zijn voor zover ik weet geen gevaren. De kittens komen overdag wel buiten maar s nachts hou ik hen in de schuur. We wonen overigens heel landelijk en vrij met veel ruimte voor de katten.
  3. Moet ik het nestje verplaatsen naar die andere schuur? Of is er iets anders wat ik kan doen?
  4. Waarom verplaatst ze twee van de drie kittens en laat de derde gewoon bij de schuur?

  Alvast heel hartelijk dank!

  Met vriendelijke groet,

  Henriette

 • Johann

  28/08/2021

  Hoi, onze moederpoes verplaatst de kittens (1 week oud) naar een hoge doos achter in de schuur. Lekker rustig en veilig. Maar het is er koud en wij zijn bang dat de kittens onderkoeld raken.
  Wat moeten we doen?

 • Adam

  17/04/2022

  Hey, ik had een vraagje in verband met hoe mijn kat zich gedraagt tegenover haar kittens. Mijn kat is dus namelijk gisteren (16/04) bevallen en loopt soms precies weg van haar kittens. Vaak na het melkvoeden van haar kittens stapt ze uit haar doos met hun, en staart ze er gewoon naar. Is dit normaal of scheelt er iets? Ik maak me namelijk heel veel zorgen aangezien dit mijn 1ste keer is dat ik een huisdier heb dat bevalt, en wil dat alles tip top verloopt. Ze heeft 5 kittens die melk drinken van haar, zou het kunnen dat ze te moe is om ze alle 5 te voeden? Ook werd ik vandaag wakker en zag ik dat ze er 2 had weg gesleept.

 • Meintje

  27/05/2022

  Kunnen andere poezen bij de moederpoes en kittens?
  Onze poes is bevallen van 4 kittens staat nu sinds 2 dagen beneden nu heb ik nog een poes en die gaat in de doos liggen kittens proberen dan te drinken maar lukt uiteraard niet
  Moeten ik de andere poes er bij weg houden? Of ze er aan laten wennen?

 • Lana

  19/05/2023

  Hoi, onze poes heeft net een week kittens, ze is erg op haar gemak maar verplaatst steeds hetzelfde kitten en legt die achter de kast. Het kitten ziet er echter niet ziek of zwak uit. Wat zouden we kunnen doen?

 • Richard van Kasteren

  19/06/2023

  Hoi Denise, 9 maanden geleden kwam hier een jong poesje aangelopen. Wij wonen afgelegen en waarschijnlijk is ze in het bos waar wij wonen gedumpt. Ze is niet aaibaar en niet gewend om opgepakt te worden. Een half wilde poes dus. Ze wordt wel steeds brutaler maar komt niet binnen. Van ons mag ze bij ons blijven en nu hadden we het plan om haar te vangen en dan te laten steriliseren echter we zijn net te laat. Ze heeft een nestje van 3 kittens gekregen en heeft ze na 3 dagen verplaatst. Nu ben ik erachter gekomen waar de kittens nu liggen echter wij willen voorkomen dat de kittens ook verwilderen en er een goed tehuis voor zoeken. Misschien besluiten we om een kitten zelf te houden. Het nest is onder onze propaangasketel achter op het perceel. Een relatief veilige plek echter we kunnen zo niet bij de kittens om ze aan mensen te laten wennen.
  Ze zijn nu 9 dagen oud en ik ben van plan om ze in een donker veilig verplaatsbaar hokje te doen. Kan ik dat zomaar ongestraft doen en zal de poes haar kittens blijven verzorgen? Is dit het moment of moet ik het anders aanpakken?

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming