Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Kattenbak gids  / Peewee – is dit de beste kattenbak?

Peewee – is dit de beste kattenbak?

Hoe werkt een Peewee kattenbak?

De Peewee – is een kattenbak met een dubbele bodem die bestaat uit een bovenbak met een zeef en een onderbak. Deze wordt gecombineerd met de Peewee houtkorrels. Het idee achter deze kattenbak is dat de meeste urine direct door de zeef in de onderste bak loopt en de rest wordt opgezogen door de houtkorrels in de bovenste bak. Houtkorrels nemen vocht op en vallen uiteen in zaagsel wanneer zij nat worden. Volgens de fabrikant valt het natte zaagsel tijdens het scharrelen en graven van de kat door de gaten van het rooster. Met de speciale Peewee kattenbakschep verwijder je de drollen uit de bovenste bak en verder – zo stelt Peewee – hoef je alleen wekelijks het vuile zaagsel uit de onderste bak te verwijderen. Veel kattenliefhebbers zijn laaiend enthousiast over dit kattenbaksysteem want het voldoet aan veel van hun wensen: de houtkorrels zijn lekker licht en spaarzaam in gebruik, je hoeft maar weinig te verschonen en de uitloop is minimaal.

Het zijn echter niet de mensen die dagelijks gebruik moeten maken van de kattenbak, dat is de kat. Om kattengedragsproblemen zoals onzindelijkheid te voorkomen is het belangrijkste dan ook dat de kattenbak en de kattenbakvulling zoveel mogelijk voldoen aan de wensen van je kat. In deze blog kijken we in hoeverre de Peewee past bij de voorkeuren van de kat.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Wat vindt je kat de beste kattenbak?

We kunnen onze poezels niet vragen wat wij zij fijn vinden, maar gelukkig is er onderzoek gedaan naar de kat zijn (natuurlijke) voorkeuren. Vorige week plaatste we een blog met daarin de belangrijkste eisen die een kat stelt aan zijn kattenbak en de kattenbakvulling. Heb je deze gemist dan kun je hem hier nalezen. Kort gezegd komt het hierop neer: de kat wil een kattenbak waarop hij ongestoord alle handelingen kan uitvoeren die komen kijken bij het poepen en plassen. In dit artikel leggen we de PeeWee kattenbak langs deze meetlat.

De beste kattenbak heeft de volgende eigenschappen:
 1. Groot genoeg – Als richtlijn kun je een minimum van 56 x 43 cm aanhouden voor een volwassen kat van gemiddelde grootte.
 2. De bodem zit het graven niet in de weg en bevat geen obstakels zoals kattentoiletzakjes, kranten, vuilniszakken of roosters.
 3. De vorm van de kattenbak maakt het instappen van de bak, draaien en hurken niet lastiger dan nodig.
 4. De ingang biedt de kat ongestoord toegang tot de bak en biedt de mogelijkheid tot vluchten en overzicht op de omgeving.
 5. Schoon De bak en de vulling zorgen ervoor dat de kat steeds schone, gladde plekken heeft om de behoefte te kunnen doen.
 6. Kattenbak deodorant en verfrissers vinden katten onaangenaam. Ze kunnen gehinderd worden in hun gedrag door deze – voor hen – zeer onaangename geurtjes.
 7. De Kattenbakvulling is zacht voor de pootjes en fijn, los en zanderig van structuur zodat de kat goed kan graven en begraven.

De Peewee kattenbak – zou je kat hem kiezen?

Is de PeeWee kattenbak groot genoeg (minimaal L 56 x B 43 cm)?

PeeWee heeft een gesloten kattenbak en een open bak voor grote XL katten en zo’n zelfde combinatie voor katten tot 6 kilogram. Allemaal voldoen qua grootte aan de minimum afmeting:

 • Ecodome XL: 66,5 x 48,5 x 46,5 cm
 • EcoHûs: 56 x 39 x 38,5 cm
 • Ecogranda XL: 66,5 x 48,5 x 28 cm
 • Ecominor: 56 x 39 x 27,5 cm
Bevat de PeeWee bodem obstakels die graven in de weg zitten?

Een kuil graven en het begraven van de behoefte maken onderdeel uit van natuurlijk kattengedrag. Het is dus heel belangrijk dat een kattenbak dit gedrag niet belemmert. Een van de belangrijkste kenmerken van de PeeWee is het rooster waardoor de urine heen vloeit. Er wordt maar een klein laagje vulling gebruikt. Het rooster bemoeilijkt het graven omdat de kat al snel tegen de bodem met gaatjes zit. Op die manier kunnen de nagels van de kat in de gaatjes blijven haken.

Heeft de PeeWee de juiste vorm?

Alle Peewee’s zijn rechthoekig van vorm, waarmee deze bakken op het eerste gezicht precies lijken te voldoen aan de wens van de kat. Een rechthoekige vorm maakt het mogelijk om makkelijk te draaien in de bak. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de binnenkant van de bak. De kattenbak bestaat namelijk aan de binnenkant uit een binnenbak en een buitenbak. En het is vooral de binnenbak die de vorm niet ideaal maakt. Deze zorgt er namelijk voor dat de bak een stuk ondieper wordt. De fabrikant lost dat op door een zeer klein laagje kattenbakvulling te adviseren  – wat tevens zorgt voor de minimale uitloop – maar vanuit de kat bezien is dit een groot nadeel. De ideale dikte qua laag kattenbakvulling is zo’n 4-5 cm. Dit is dik genoeg om goed te kunnen graven. Een kattenbak moet diep genoeg zijn zodat er voldoende kattenbakvulling gebruikt kan worden.

Heeft de Peewee een goede ingang?

Ja, de Peewee heeft een normale ingang aan de voorkant waardoor de kat makkelijk de bak binnen kan gaan. Wanneer je ook nog de klep verwijderd biedt de ingang geen enkele belemmering voor de kat om de bak te gebruiken. Ook bij de open kattenbakken zit dit wel snor.

Biedt de Peewee genoeg schone plekken om de behoefte te doen?

Als je de recensies leest dan zijn de gebruikers lyrisch over het feit dat de kattenbak zo schoon (of eigenlijk geurloos) blijft. Men heeft het dan over de nare luchtjes die gebruikelijk zijn voor een kattenbak. Ik snap ook dat niemand wil dat de visite als eerste wordt verwelkomd door een kattenbakgeur, maar voor de kat is dat niet het allerbelangrijkste.

Die wil – het liefst elke keer dat hij naar de bak gaat – voldoende schone, gladde plekjes in de bak zonder obstakels in de vorm van urine of drollen. Bij de PeeWee blijven het natte zaagsel en de drollen in de bovenbak liggen. In theorie zou de kat door te graven en te scharrelen in de bak, het uiteengevallen zaagsel door de gaatjes van het rooster schuiven. Maar de meeste katten graven niet of nauwelijks in houtkorrels. En dus ben jij degene die het scharrelen en graven (dagelijks) moet nabootsen met je schepje. Als de gaatjes van het rooster verstopt raken geeft dat natuurlijk ook een smerige boel en zul je die ook moeten schoonmaken. Het hoopje verpulverde zaagsel kan dan weer aan de pootjes plakken waardoor het hele huis alsnog vol ligt. Een veelgehoorde klacht is ook dat de onderbak snel vol is. Hoe meer houtkorrels in de onderbak hoe beter vervelende luchtjes worden tegengegaan, maar gebruik je daar iets teveel van, zit de onderbak snel vol omdat het zaagsel zich ophoopt in de bak.

PeeWee kattenbak stinkt

De PeeWee is dan ook op zijn hoogst redelijk schoon te houden wanneer je zelf meermaals per dag het natte zaagsel door de gaatjes schuift met je schepje. Daarnaast het rooster meerdere keren schoongemaakt, de drollen uitschept, het laagje vulling aanvult en de onderbak leegt. Maar wie heeft daar nu tijd voor en zin in? Tenzij je toevallig zo’n type bent die schoonmaken therapeutisch vindt – niemand toch?

En dat betekent in de praktijk dat een gemiddelde PeeWee er zo uitziet: een binnenbak met daarin een verzameling aan drollen op een verstopt rooster, bovenop een opvangbak gevuld met urine of opgehoopt zaagsel. Ondanks dat de meeste PeeWee bezitters de bak dus massaal als super schoon beoordelen, zal de kat hier anders over denken.

Hoe zit het met de geur van de PeeWee kattenbak?

Peewee heeft (gelukkig) geen PeeWee deodorant of kattenbakverfrissers in het assortiment. Deze geuren zijn voor ons lekker, maar zeer onaangenaam voor een kat. De kattenbakkorrels zijn gemaakt van de Zweedse fijnspar die een frisse dennengeur afgeeft.

 

De PeeWee Kattenbakvulling

Katten hebben een natuurlijke voorkeur voor los, fijn en zandachtig materiaal dat lekker graaft. De PeeWee kattenbakvulling bestaat uit een houtkorrel waar katten niet of nauwelijks in kunnen graven. Houtkorrels zijn te scherp voor de gevoelige kattenpootjes. Daarnaast adviseert PeeWee om maar een klein laagje (2 cm) kattenbakvulling te gebruiken voor de juiste werking van de bak. Uit kattenbakvulling-studies is echter gebleken dat katten een voorkeur hebben voor een laag van ongeveer 4-5 cm dik.

Het grootste nadeel dat PeeWee-kattenbak-bezitters noemen is de overgang van normaal grit naar PeeWeekorrels. Er is zelfs een groot gedeelte van de gebruiksaanwijzing gewijd aan het overwennen aan de houtkorrels. De problemen die mensen ervaren variëren van plassen of poepen in de buurt van de bak tot dagenlang huilen en weigeren om op de bak te gaan. Dit is een belangrijk signaal dat het niet in de kat zijn natuur zit om houtkorrels te gebruiken. Dat blijkt ook uit verschillende studies die de voorkeur van de kat voor kattenbakvulling onderzochten. De voorkeur van de kat gaat uit naar fijn, klontvormend grit.

Peewee is niet de beste kattenbak volgens je kat

De PeeWee kattenbak lijkt – zeker als je de recensies leest – de ideale kattenbak maar is dit bezien vanuit de ogen van de kat dus zeker niet

We willen allemaal de kat stimuleren om zijn kattenbak te blijven gebruiken en probleemgedrag vermijden, en het type kattenbak kan hierbij een wereld van verschil maken. Wanneer je de klep, het rooster en de bovenbak verwijderd van de PeeWee en de bak vult met fijn, klontvormend grit heb je hier een prima ruime kattenbak aan. Maar het daadwerkelijke concept van de PeeWee – dus de dubbele bodem en het rooster – is niet gericht op het gebruiksgemak van de kat zelf.

 1. De PeeWee hindert de kat bij het graven: door het rooster en door de kleine hoeveelheid kattenbakvulling die in de bak past.
 2. De bak is met veel werk op zijn hoogst redelijk schoon te houden waardoor de kat in 9/10 gevallen geen schone, gladde plekken kan vinden.
 3. Houtkorrels zijn scherp aan de pootjes en bemoeilijken graven.
 4. Kortom, de bak maakt het de kat lastig om een groot deel van de handelingen die uitmaken van natuurlijk poep- en plasgedrag ongestoord uit te voeren

De kattenbak kan bijdragen aan onzindelijkheid

Hoe meer een kattenbak of de vulling de kat hindert bij het plassen en poepen, hoe groter de kans is dat hij onzindelijk wordt. Is je kat niet onzindelijk? En gebruikt hij de bak? Dat betekent niet automatisch dat hij de kattenbak ook prettig vindt. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste katten zindelijk blijven zelfs wanneer ze zichtbaar veel frustratie ervaren door de kattenbakomstandigheden. Maar onzindelijkheid veroorzaakt door de kattenbak bestaat natuurlijk wel en kom ik regelmatig tegen in mijn praktijk. Hopelijk blijft het jouw kat bespaard door middel van het opvolgen van alle tips hier op deze website. Het is aan te raden om elke kat te voorzien van een kattenbak die het poepen en plassen in geen enkel aspect belemmert. Onzindelijkheid die door de kattenbak of de vulling wordt veroorzaakt is namelijk een van de weinige oorzaken van onzindelijkheid die je zelf eenvoudig kan  voorkomen of oplossen. Dat is de reden waarom dit onderwerp zoveel aandacht verdient.

Heb je een vraag over onzindelijkheid, over de kattenbak of loop je al heel lang rond met een probleem met betrekking tot je kat? Stel je vraag dan gerust of neem telefonisch contact op via ons servicegebied

[starbox]

Bronnen:

 1. Grigg, E. K., Pick, L., & Nibblett, B. (2013). Litter box preference in domestic cats: covered versus uncovered. Journal of feline medicine and surgery15(4), 280-284.
 2. Beugnet, V. V., & Beugnet, F. (2020). Field assessment in single-housed cats of litter box type (covered/uncovered) preferences for defecation. Journal of Veterinary Behavior36, 65-69.
 3. Guy, N. C., Hopson, M., & Vanderstichel, R. (2014). Litterbox size preference in domestic cats (Felis catus). Journal of Veterinary Behavior9(2), 78-82.
 4. Villeneuve-Beugnet, V., & Beugnet, F. (2018). Field assessment of cats’ litter box substrate preferences. Journal of Veterinary Behavior25, 65-70.
 5. Ellis, J. J., McGowan, R. T. S., & Martin, F. (2017). Does previous use affect litter box appeal in multi-cat households?. Behavioural processes141, 284-290.
 6. Martin, J. J. E. R. T. S. M. G. (2016). DOES PREVIOUS USE AFFECT LITTER BOX. communities45(e139), 350.
 7. Carney, H. C., Sadek, T. P., Curtis, T. M., Halls, V., Heath, S., Hutchison, P., … & Westropp, J. L. (2014). AAFP and ISFM guidelines for diagnosing and solving house-soiling behavior in cats. Journal of feline medicine and surgery16(7), 579-598.
 8. Barcelos, A. M., McPeake, K., Affenzeller, N., & Mills, D. S. (2018). Common risk factors for urinary house soiling (periuria) in cats and its differentiation: The sensitivity and specificity of common diagnostic signs. Frontiers in veterinary science5, 108.

 

 

 

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Chris

  09/04/2020

  Ik heb 2 poezen. En al 4 jaar 1 PeeWee. De grootste kater weegt ruim 6 kilo.
  En ik ben heel tevreden. Ik haal 2 keer per dag de hoopjes eruit en schraap dan over de bodem, zodat het natte zaagsel naar beneden valt. Verder om de dag de onderbak legen op de composthoop, uitspoelen en met een sopje van groene zeep naspoelen en drogen. Dan een half kopje korrels op de bodem, roosyerbak er weer op, en dan de bovenbak. Dat alles is 5 minuten werk.
  De hoopjes gaan gewoon door het toilet.
  En mijn poezen maken er vrolijk gebruik van. Geen klevende grit meer aan hun pootjes, geen stoffende kattenbakvulling…
  Plus dat ik 8 maanden doe met 1 zal vulling. Koop gewoon pellets in de supermarkt voor 4 euro per zak.
  Voor mij is het de uitvinding van de eeuw.

   • Esther van Mourik☀️

    19/09/2020

    Wij begonnen ook met een Peewee maar onze kat had veel behoefte aan graven. Eerst ging hij aan de binnenkant( zijkant) van de bak krabben en later werd hij onzindelijk.
    Het probleem was snel opgelost met een open grote bak met fijn grid.
    Jammer dat ik je blog niet eerder gelezen heb.

 • Maxine

  02/02/2021

  Ik gebruik ook de Peewee bak samen met andere bakken met twee gewone korrels. De Peewee bak is veruit de favourite bak van de drie katten. Het liefst zitten ze op de Peewee bak. Het gebruiksgemak is heel fijn. Ze kunnen er prima in graven.

 • Maxine

  27/02/2021

  Het zijn allebei xxl bakken, en ze staan op rustige plekken in huis op elke verdieping een,ook open net als de peewee bak. En ze gebruiken ze ook als ze daar toevallig in de buurt zijn, maar toch gaan ze het liefst op de peeweebak. Dus misschien gaat het niet altijd op.

 • ass

  19/06/2021

  ik gebruik al vele decennia ‘s houtkorrels, katten vinden dat het lekkerst. Nu heb ik ook PeeWee bak gevonden bij de container, en gebruik deze al enkele dagen. Tot mijn verbazing, het is idd absoluut geen geur. Ik heb XXL bak, en deze wordt gebruikt door 1 kat. andere katten gebruiken gewone bakken, die ik moet vaker verschonen omdat ze stinken. Kat graaft in de PeeWee heel actief, ik zie geel belemmering voor haar. Ik overweeg een gelijke bakken maken (!!!) voor andere katten door veel gatjes te boren in gewone Action-bak (was al lang van plan). PeeWee is te duur (vind ik), maar wel fijn bedacht. Voor mij is belangrijk dat deze bak is special ontwikkeld voor houtkorrels, terwijl andere bakken met dubbele bodem zijn gemaakt voor klontvormend kattenbakvulling en niet goed werken met houtkorrels.

 • Raquel

  08/12/2022

  Ik heb sinds een paar weken twee kittens uit het asiel. Bij dat asiel gebruiken ze alleen maar houtkorrels in de kattenbakken. Voor de veiligheid thuis ook houtkorrels gebruikt, omdat kittens nog wel eens met kattengrit willen spelen of eten. Daarom wilde ik in ieder geval geen klontvormende. Die gebruik ik wel voor onze senior kat boven. Ik heb een grote hop in kattenbak met houtkorrels. Voor de kittens eerst klein open bakje. Daarna een normale kattenbak, omdat die van 4m nog wat te klein was voor de hop in bak. In de normale standaard kattengrit nu. Een van de kittens maakt het liefst gebruik van die met de houtkorrels. Hoor hem dan ook regelmatig graven. Speelt met het andere kattengrit. De kleinste gebruikt beiden. De hop in is zonder zeef. Ben aan het kijken of ik zelf iets kan maken wat als zeef kan functioneren of een kattenbak die in de hop in past waarin gaatjes zijn geboord. Zodat het gruis er doorheen kan vallen.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming