
Opleiding kattengedragstherapeut
Hoe word je kattengedragstherapeut? Vanuit alle hoeken op social media krijg ik telkens deze vraag. Vandaar dat we hier aandacht aan besteden! Welke opleidingen tot gedragstherapeut voor katten bestaan er in Nederland? En welke cursussen over kattengedrag zijn er voor gediplomeerde kattengedragstherapeuten? In deze blog leg ik het je allemaal uit.
Heb je echt een opleiding nodig om kattengedragstherapeut te worden?
Het antwoord is: nee, technisch gezien niet!
Voor een medisch probleem ga je naar de dierenarts. En voor een gedragsprobleem? Gedrag wordt aangestuurd door het meest complexe orgaan dat we hebben, de hersenen. Toch mag in Nederland iedereen gedragsproblemen behandelen. Er vindt geen controle plaats op de expertise, kennis en achtergrond van de behandelaar of de kwaliteit van de behandelingen. Er bestaat in Nederland geen door de overheid erkende opleiding tot kattengedragstherapeut.
Dat betekent dus dat er geen erkende diploma’s tot kattengedragstherapeut bestaan. De titel ‘kattengedragstherapeut’ is geen beschermde titel, zoals de titel ‘dierenarts’ dat bijvoorbeeld wel is. In de praktijk hebben veel kattengedragstherapeuten dan ook op de eerste plaats een ander beroep zoals trimmer, paraveterinair, psycholoog of dierenarts. De theoretische kennis die is opgedaan op het gebied van gedrag beperkt zich vaak tot enkele (particuliere) cursussen richting kattengedrag. Of is zelfs volledig gebaseerd op praktijkervaring. Hoewel dit wel beweerd wordt, bestaan er dus maar weinig écht gekwalificeerde en professionele kattengedragstherapeuten.
Hoe word je kattengedragstherapeut?
Opleiding kattengedragstherapeut, welke raadt Lekker in je Vacht aan?
Kattengedragstherapie is een werkwijze om ongewenste gedragingen en emoties te doen verdwijnen of te veranderen door de prikkel aan de basis hiervan, te koppelen aan een ander, constructiever gedrag. Kattengedragstherapie is gebaseerd op technieken die allen een biologische basis hebben. “Conditionering” is daar een mooi voorbeeld van. Een bioloog als kattengedragstherapeute is daarmee de meest logische keuze. Een studie gedragsbiologie is daarom een goede opleiding.
Een gedrags-specialist heeft een vijf jarige universitaire studie biologie richting gedrag afgerond. Hij of zij werkt tijdens deze opleiding met verschillende erkende gedragsspecialisten, wordt getraind in het observeren en interpreteren van diergedrag, schrijft artikelen en doet wetenschappelijk gedragsonderzoek. Op die manier krijgt de gedrags-specialist veel kennis en ervaring richting gedrag. Dit is de volgens ons de beste basis om een kattengedragstherapeut te worden.
Is praktijkervaring alleen niet genoeg?
Natuurlijk is het belangrijk om getrained te zijn in diergedrag. Maar met alleen praktijkervaring kom je er niet. Het is niet genoeg om jarenlang in een asiel of als fokker of trimmer gewerkt te hebben. Ik zal je een voorbeeld geven om dat standpunt duidelijk te maken. Stel je bent werkelijk gek op schoenen. Als schoenengek heb je wel 50 paar schoenen thuis staan en ben je van alle ins en outs rondom schoenen op de hoogte. Je zult door deze interesse van veel schoenen weten hoe ze eruit zien en hoe ze lopen.
Maar deze ervaring stelt je nog niet in staat om zelf een paar schoenen te herstellen en leert je ook niet hoe je omgaat met de machines van de schoenmakerij. Wanneer er iets mis is met je schoenen zul je daarom de expertise in moeten schakelen van een geschoolde schoenmaker. Met katten werkt het precies zo. Het vaak zien van katten zorgt er nog niet voor dat je in staat bent om hun gedrag op een juiste manier te interpreteren. Of de technieken beheerst om hun gedrag te veranderen.
Een goede kattengedragtherapeut beschikt over algemene kennis over diergedrag, kennis over katten, heeft een wetenschappelijke onderzoeksopleiding afgerond, is getraind in de interpratie van diergedrag, heeft wetenschappelijke ervaring met het observeren van diergedrag. Daarnaast heb je kennis en ervaring nodig van diverse biologische technieken om gedrag te beinvloeden. Want dat is wat kattengedragstherapie inhoudt – het veranderen van ongewenst gedrag in acceptabel gedrag.
Hoe zit dit dan met de bestaande opleidingen tot kattengedragstherapeut?
Ook de bestaande opleidingen tot kattengedragstherapeut zijn niet door de overheid erkend, en worden dus ook niet gecontroleerd op kwaliteit. Een goede opleiding is goed georganiseerd. Heeft goede docenten die werken volgens de huidige wetenschappelijke inzichten. Integreren wetenschappelijk onderzoek. Bieden duidelijk, prettig te gebruiken lesmateriaal. En bieden praktijkervaring. Hoe goed een opleiding hieraan voldoet kun je het beste inschatten door te praten met ex-studenten. Hierdoor kun je een goed beeld krijgen van wat een bepaalde opleiding biedt en inhoudt. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of een bepaalde opleiding waar biedt voor je geldt. En of je na het volgen van een bepaalde opleiding klanten ook daadwerkelijk zult kunnen helpen.