Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Kattenbak gids  / Dichte kattenbak of beter een kattenbak zonder deksel?

Dichte kattenbak of beter een kattenbak zonder deksel?

Dichte kattenbak of juist een kattenbak zonder deksel, is het voor je kat belangrijk? Wil je voorkomen dat je kat in huis plast of sproeit, dan is het belangrijk dat de kattenbak voldoet aan zijn voorkeuren en wensen. Er bestaan open en gesloten kattenbakken die zijn afgesloten door een deksel of een kap. Wat deze eigenschappen betreft, lijken er onder katten verschillende voorkeuren te bestaan. Wat heeft de wetenschap hierover te zeggen? In dit artikel geven we je handvatten en tips om de kattenbak te kunnen kiezen die bij jouw kat past.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Dichte kattenbak is ideaal voor mensen 

Vanuit de mens gezien is de dichte kattenbak de meest voor de hand liggende keuze. Een gesloten kattenbak zorgt ervoor dat je precies die dingen niet ziet en ruikt die een kattenbak onaantrekkelijk maken. Het geeft de kat privacy en daarnaast zal de uitloop van grit minder zijn in een dichte kattenbak. Helaas is het zo dat veel gedragsproblemen bij de kat worden veroorzaakt doordat we als kattenbaasjes naar de kat zijn omgeving kijken vanuit een menselijk standpunt en het perspectief van de kat vergeten. Het is dus goed om te kijken of de kat zo’n dichte kattenbak ook prettig vindt om te gebruiken.

Dichte kattenbak: ook ideaal voor katten?

Wanneer we de dichte kattenbak bekijken vanuit het standpunt van de kat, dan zijn er verschillende factoren waar we als mensen minder snel aan denken:

  1. Er vindt minder luchtcirculatie plaats in een dichte kattenbak waardoor urine minder snel indroogt
  2. Geurtjes blijven langer hangen binnenin de kattenbak
  3. Een volledig gesloten kattenbak geeft minder overzicht op de ruimte waardoor ze zich onveilig kunnen voelen
  4. Omdat je zelf geen plasjes en drolletjes ziet, is de kans groter dat je de kattenbak vergeet

Punt 2 en 3 kun je deels oplossen door de klep van de kattenbak met kap te verwijderen. En punt 1 en 4 kun je oplossen door de kattenbak op een plek te zetten waar je hem goed in de gaten kan houden. En een vaste routine aanhouden voor het schoonmaken van de bak.

Privacy of veiligheid in de kattenbak

Je zou misschien denken dat de kat het meest prettig voelt wanneer hij genoeg privacy heeft terwijl hij zijn behoefte doet. Maar katten hebben vooral behoefte aan een gevoel van veiligheid. Katten zijn het meest kwetsbaar wanneer zij paren, eten of drinken of hun behoefte doen. De kat moet tijdens deze handelingen voor een langere tijd stilzitten, zonder dat hij snel en direct kan reageren op wat er in de omgeving gebeurt.

Katten draaien hun rug toe naar mensen en andere katten die ze vertrouwen, maar vreemden houden ze juist in de gaten. Katten voelen zich daarom niet perse veiliger in een kleine afgeschermde ruimte – ze willen graag zien wat er op hen afkomt en de mogelijkheid hebben om te vluchten wanneer dat moet. Daarom is het belangrijk om de klep te verwijderen van de gesloten kattenbak.

Kattenbak zonder deksel

Vanuit een kattenbak zonder deksel heeft de kat goed overzicht op de gehele ruimte en het biedt de kat genoeg vluchtmogelijkheden. Toch heeft de open kattenbak, net als de dichte kattenbak enige nadelen:

  • Hoogplassers zullen over de rand van de kattenbak tegen de muur plassen
  • Een open kattenbak veroorzaakt sneller uitloop van kattengrit
  • meestal niet erg diep

Wil je het beste van beide werelden, dan kun je overwegen om een open kattenbak met hoge randen te gebruiken. Deze zijn ook makkelijk zelf te maken van een plastic opbergbox waar je een ingang in knipt. Op deze manier heeft de kat goed overzicht op zijn omgeving, maar kan hij niet makkelijk over de rand heen plassen.

kattenbak zonder deksel

Open versus dichte kattenbak: wat zegt de wetenschap erover?

De voorkeur van katten voor een open of dichte kattenbak is in 2012 onderzocht door onderzoekers van de Ross University School of Veterinary Medicine. Er werden twee weken lang 28 gezonde katten bestudeerd. Elke kat had de keuze uit zowel een open als een dichte kattenbak. De onderzoekers bekeken of de katten voorkeur hadden voor één type kattenbak boven de andere, door de hoeveelheid poep en plas die in elk type kattenbak werd gedeponeerd met elkaar te vergelijken.

Uit deze studie bleek dat 70% van de katten helemaal geen voorkeur vertoonde voor het ene type boven het andere. De meeste katten gebruikten beide type kattenbakken tegelijk. Een klein aantal van de katten hadden wel een voorkeur. Maar interessant genoeg had de helft van deze katten een voorkeur voor een open kattenbak en de andere helft een voorkeur voor een dichte.

Wat veroorzaakt de meeste kattenbakproblemen?

Uit het voorgaande onderzoek kunnen we opmaken dat de eigenschap ‘open of dicht’ van de kattenbak niet erg doorslaggevend is voor de kat om er wel of geen gebruik van te maken. De meeste kattenbakproblemen worden dan ook veroorzaakt door andere factoren. De locatie van de kattenbak, hoe schoon de bak is, de juiste kattenbakvulling, het type kattenbak, en het juiste aantal zijn veel belangrijker voor de kat. Wat we weten over kattenbakken, is dat katten ze graag schoon hebben, makkelijk bereikbaar, op de juiste locatie en van de juiste grootte willen.

Hoe zit dit met jouw kat? Heeft jouw kat een hele sterke voorkeur voor een open of een dichte kattenbak? Heb je goede of slechte ervaringen met bepaalde kattenbakken? Deel je ervaringen en gedachtes hieronder in de reacties!

Vragen, hulp nodig?

Heb je een vraag over deze blog of heb je een andere vraag over katten? Je kunt een telefonisch consult aanvragen of mailen via het servicegebied. Alle vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht!

[starbox]

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming