Image Alt

Katten Blog

 / Raskatten  / Oosters Korthaar
Oosterse korthaar

Oosters Korthaar

De Oosters Korthaar (OKH) is een zeer intelligente, sociale, actieve en gevoelige kletskous. Hij wordt ook wel de hond onder de katten genoemd, omdat ze zo goed luisteren, apporteren, aan de lijn kunnen lopen en erg loyaal zijn naar hun baasjes.

Deze middelgrote kat heeft een zeer kenmerkend uiterlijk, een sterk karakter en uitgesproken raskenmerken. De Oosters Korthaar is als kattenras ontwikkeld uit en familie van de Siamees. Het is in feite een Siamees met hetzelfde type kopje en lijf maar dan met een volledig gekleurd velletje en groene ogen.

Zijn vacht is kort, glanzend en ligt dicht tegen het lichaam. Oosters kortharen verharen niet sterk en hebben daarom ook geen noemenswaardige vachtverzorging nodig. De kleuren die we het vaakst zien bij de Oosters Korthaar zijn black, chocolate, blue, lilac, red en cream.

Net als de Siamees hebben Oosters Kortharen amandelvormige ogen, een driehoekige kop, hele grote oren en een rank, gespierd lijf. Ook hebben ze lange, slanke poten.

In deze blog lees je wat voor karakter en gedrag de Oosters Korthaar heeft. Met welke behoeften je rekening moet houden en welke gedragsproblemen we in onze praktijk het vaakst bij dit kattenras zien.

Oosterse korthaar algemene kenmerken

De oostersen kunnen heel oud worden (20 - 22 jaar is geen uitzondering) maar alleen wanneer er geen sprake is van erfelijke ziektes. Bij dit ras komen bijvoorbeeld erfelijke hartkwalen en nieraandoeningen voor wat maakt dat Oosters kortharen met zo'n aangeboren ziekte een stuk minder oud worden.

Karakter en gedrag van de Oosters Korthaar

In deze blog gebruiken we het artikel van Hart dat in 2013 is verschenen (Your ideal cat: insights into breed and gender differences in cat behavior). Zij onderzocht hoe 17 verschillende kattenrassen van elkaar verschilden qua gedrag en karakter. Die informatie geeft een beetje houvast over hoe deze kattenrassen onderling van elkaar verschillen, maar is niet in steen gebeiteld.

Sommige eigenschappen worden namelijk sterk bepaalt door het ras en dan is ras een goede voorspeller voor die eigenschap. De kans dat een kat van een bepaalt ras die eigenschap heeft, is dan vrij groot. Maar voor andere kenmerken is ras een slechte voorspeller.

Daarnaast is het zo dat de gedragsverschillen tussen de verschillende kattenrassen voortkomen uit het bewust fokken op bepaalde karaktereigenschappen. Maar dit verschilt natuurlijk ook een beetje van kat tot kat. Elke kat is weer net een klein beetje anders en dit maakt ze allemaal uniek.

Aan sommige karaktertrekken en gedrag kan de omgeving ook nog veel veranderen. Dus ook de leefsituatie en hoe de kat is opgegroeid als kitten hebben grote invloed op zijn uiteindelijke karakter en gedrag.

Oosters Korthaar is een hele vocale kat, hij miauwt veel

Katten gebruiken hun stemgeluid niet om met elkaar te communiceren. Katten miauwen specifiek naar mensen en gebruiken bepaalde bewegingen om hun boodschap kracht bij te zetten. Sommige huiskatten zijn zo stil dat je niet eens weet dat ze er zijn. Andere katten kletsen de oren van je kop.

Dit kattenras heeft een aantal heel uitgesproken raskenmerken. Eén van de eigenschappen waar de Oosters Korthaar om bekend staat, is dat hij erg vocaal is. De meeste liefhebbers van het ras vinden het juist gezellig dat hun kat de hele dag tegen ze kletst. Maar er zijn ook mensen die er knettergek van worden dat ze zo nadrukkelijk aanwezig zijn.

Bron video: GeoBeats Animals “After nearly losing his life, cat now won’t stop talking” (Youtube)

Hoeveel (en hoe luid) ze miauwen verschilt wel iets per kat. De één miauwt de hele dag een beetje. De ander miauwt niet heel vaak maar wel intensief als ze het doen. En er zijn OKH liefhebbers die hun eigen kat “schreeuwlelijk” noemen.

De OKH komt in het onderzoek van Hart (2013) naar voren als het op één na vocaalste kattenras. En voor deze eigenschap is ras wel een goede voorspeller. Oftewel, het soort kattenras voorspelt goed hoe vocaal een kat zal zijn. Deze eigenschap is dus in ieder geval zeker iets om bij stil te staan als je dit ras overweegt.

Oosterse korthaar vocaal
Oosters korthaar is aanhankelijk en knuffelig

Het zijn aanhankelijke, knuffelige katten die graag in de buurt van hun baasje(s) zijn. Ze vinden het fijn om op schoot of in je nek te liggen. Ze zijn heel nieuwsgierig en daarom ook graag overal bij. Hun ideale baasje houdt er dan ook van dat de OKH veel aandacht vraagt en maakt hier graag tijd voor. In het onderzoek van Hart (2013) zit de OKH een beetje in het midden wat betreft aanhankelijkheid in vergelijking met andere rassen.

Oosterse korthaar aanhankelijk
Oosterse Kortharen zijn niet verlegen richting vreemde mensen

Sommige katten lijken als ze volwassen zijn, van nature angstiger, afstandelijker, of meer teruggetrokken dan anderen met betrekking tot visite. Terwijl andere katten juist heel vriendelijk en aanhalig zijn. Voor een deel wordt dit stukje bepaalt door de hoeveelheid en het soort ervaringen met verschillende mensen tijdens de kittentijd. Kittens komen tijdens de kittentijd het liefst met mensen in contact die van elkaar verschillen qua geslacht, grootte en leeftijd.

De Oosterse is niet eenkennig; ze zijn vriendelijk en nieuwsgierig richting onbekende mensen. Het ras scoort iets hoger dan gemiddeld als het gaat om vriendelijkheid naar bezoek in vergelijking met andere rassen. Wel is het zo dat de Oosterse loyaal is naar zijn baasje, die komt op de eerste plaats.

Oosterse korthaar vriendelijk naar bezoek
De Oosterse kat is bijzonder intelligent

De Oosterse kat is niet alleen mooi, maar ook zeer intelligent en nieuwsgierig. Ze kan worden aangeleerd om aan de lijn te lopen en sommige Oosters Kortharen apporteren zelfs hun speeltjes. Ze leren makkelijk en graag nieuwe dingen. Sommige Oosterse Kortharen kunnen zelfs op commando zitten of een high five geven. Het zijn heel geschikte katten voor clickertraining.

Elk voordeel heb ze nadeel. Want het betekent ook dat ze dingen snel doorhebben waar je zelf misschien wat minder blij mee bent; zoals hoe ze moeten ontsnappen uit de tuin. En hoe ze dichte deuren, kastjes en lades openkrijgen. En hoe fijn is het als je een maatje of maatjes hebt, die meer dan bereid is om je te helpen als je op boevenpad bent? In teamverband krijg je die ene zware lade makkelijk open!

Een Oosters Korthaar heeft daarom ook veel intellectuele uitdaging en afwisseling in de omgeving nodig om verveling te voorkomen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van meerdere (ongeveer 5) uitdagendere voerpuzzels. Ook het aanbieden van geurverrijking zorgt er bijvoorbeeld voor dat de leefomgeving telkens wat nieuws biedt om te ontdekken.

De Oosters korthaar is wel een stressgevoelig ras

De Oosters Korthaar is een ras dat bekend staat als stressgevoelig. Hiermee worden ze geboren. Ras is hiervoor ook een goede voorspeller. Stressgevoelige katten reageren sneller met stress op situaties en dit houdt ook langer aan dan bij een niet-stressgevoelig ras.

Wat je hiervan zelf kunt merken is bijvoorbeeld dat je OKH niet zoveel geduld heeft (lees, wat sneller gefrustreerd raakt) en dus ook wat sneller “zeurt” als hij iets verwacht. Bijvoorbeeld rond etenstijd. Waar een niet-stressgevoelige kat meer geduld kan opbrengen totdat hij eten krijgt, verliest een Oosterse zijn geduld sneller en raakt hierdoor in de stress.

Van even zo’n klein stressmomentje kan je kat zich wel herstellen. Maar realiseer je wel dat stress stapelt. En dat vele kleine stressmomentjes over de dag uiteindelijk optellen tot een heleboel stress. Wanneer je een stressgevoelig ras in huis hebt, is het daarom goed om je hiervan bewust te zijn. En hiermee ook zoveel mogelijk rekening te houden door stress en frustratie bewust, zo laag mogelijk te houden.

Je kat is eenmaal stressgevoelig geboren, die kan daar niks aan doen, maar dit heeft wel invloed op hoe hij zich voelt en gedraagt.

Stressgevoelige katten kunnen minder goed tegen veranderingen

Wat bijvoorbeeld ook samengaat met stressgevoeligheid, is niet zo goed kunnen omgaan met veranderingen. Je zult dus wat behoedzamer moeten zijn in het doorvoeren van grote veranderingen (in huis) of in je dagelijkse routine.

En je zult er rekening mee moeten houden dat een OKH veel moeite kan hebben met veranderingen in de gezinssamenstelling. Aandacht moeten hebben voor de invloed van zulke veranderingen. En het liefst tijdig de juiste voorzorgsmaatregelen nemen wanneer je weet dat er dingen in huis gaan veranderen. Het is dan ook niet zo’n gek idee om standaard wat rustgevende middelen in huis te hebben zoals valeriaan.

Omdat dit bij de Oosterse Korthaar zit ingebakken, is het extra belangrijk dat ze lang genoeg (12-13 wk) in het nest blijven. Een vroeggescheiden kat kan namelijk ook slecht omgaan met veranderingen. Vroege moederscheiding zal deze aangeboren stressgevoeligheid bij je Oosters korthaar extra versterken, wat kan zorgen voor ernstige gedragsproblemen. Dit is ook nauwelijks bij te sturen.

Stressgevoelige katten reageren ook gevoeliger op prikkels

Dit kattenras wordt gezien als een kat die erg gevoelig is voor prikkels, net zoals de Blauw Rus. Dat betekent dat hij sterker dan andere katten wordt beïnvloedt door prikkels. Prikkels bestaan uit alle informatie die de kat binnenkrijgt via zijn zintuigen (zicht, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin).

Bij je OKH komt die informatie wat heviger binnen dan bij andere katten. De Oosters Korthaar is daarom gevoelig voor dingen als drukte, herrie en hevige geuren. Prikkels kosten de kat energie om te verwerken en er is rust nodig om hiervan te herstellen. Elke kat heeft genoeg prikkels nodig om zich te kunnen ontwikkelen en te functioneren. Bij te weinig prikkels ontstaat verveling maar bij een teveel ontstaat stress.

Er zijn ook prikkels van binnenuit die worden veroorzaakt door emoties zoals onzekerheid en angst maar ook door honger. Ook de prikkel honger komt dus net wat heftiger binnen bij je OKH. Tel daarbij op dat ze niet zoveel geduld kunnen opbrengen (met wachten op eten). En je krijgt een heel beladen situatie rond etenstijd. Sommige OKH eigenaren geven dan ook aan dat hun kat rond etenstijd klinkt alsof ze minstens verwachten aan een hongerdood te gaan overlijden.

Maar voor deze katten is wachten op eten dus ook echt een hele lastige opgave. Want zowel het wachten als de honger geeft een vervelende hoeveelheid stress.

Agressie van Oosters korthaar naar zijn baasjes

Vooral wanneer je kleine kinderen hebt, is agressie een belangrijke factor om rekening mee te houden. In dat geval is het verstandig om een ras te kiezen met een zeer lage neiging tot agressie. Wanneer we het hebben over agressie, is ras een matige voorspeller. Dat betekent dat sommige rassen wel sneller agressief reageren dan andere. Maar dat andere factoren zoals ervaringen tijdens de kittentijd ook sterk meebepalen hoe agressief een volwassen kat zal worden.

In het onderzoek van Hart, scoort de Oosters Korthaar wat hoger op agressie richting eigenaren (grommen, krabben, bijten). Ditzelfde blijkt uit een wat recenter onderzoek (Salonen, 2019). Zoals gezegd is ras maar een matige voorspeller van agressie.

Dus er kan ook zeker niet geconcludeerd worden dat het om een agressief ras gaat. Wel is het verstandig om er rekening mee te houden dat frustratie en stress kunnen bijdragen aan agressie. De Oosterse is een stressgevoelig ras dat wat sneller gefrustreerd raakt. Stress zorgt er ook voor dat katten een korter lontje hebben en minder kunnen hebben waardoor ze sneller agressief reageren.

Het is daarom wel verstandig eens te kijken of je eigen OKH op momenten toch wat frustratie of stress ervaart als hij soms agressief reageert.

Oosterse korthaar agressief naar baasjes
Agressie van Oosters korthaar richting andere katten

In een multi-kat huishouden geeft een kat die over het algemeen goed overweg kan met andere katten, minder problemen dan een kat die regelmatig in de clinch ligt met anderen. Die agressie weerspiegelt vaak gewoon de natuurlijke neiging om vreemde katten als een bedreiging te zien en weg te willen jagen. Dit zien we vooral bij katten die elkaar slechts gedogen omdat ze een sociale basis missen of te snel zijn samengezet. Maar ook angst en stress spelen een rol.

De Oostersen vallen in het onderzoek van Hart en Salonen wat betreft agressie naar andere katten in de hogere categorie. Wat betekent dat ze (in vergelijking met andere rassen) toch wat vaker agressief reageren naar andere katten.

Dit valt ook te verklaren vanuit de stressgevoeligheid van het ras. Een kat die gestrest is, heeft een korter lontje. Ze kunnen dan wat sneller gefrustreerd zijn en hun frustratie op de ander afreageren. En daarnaast is het goed mogelijk dat sommige Oostersen gewoonweg niet goed gedijen wanneer ze gedwongen samenleven met een niet-Oosterse kat die de rasspecifieke maniertjes niet (goed) snapt.

Koop je Oosters Korthaar bij een goede cattery

Doordat de Oosters kortharen gevoelig zijn voor prikkels, zijn de vroege levenservaringen van deze katten extra belangrijk. Door middel van een goede socialisatie is het mogelijk om te zorgen voor stabielere katten. De ervaringen die opgedaan worden tijdens de gevoelige periode (de periode waarin de hersenen het gevoeligst zijn om te leren) is een belangrijk aandachtspunt voor elke kat.

Wanneer je op zoek bent naar deze karakteristieke raskat, verzeker je er dan van dat er voldoende aandacht is besteed aan het fokken van gezonde kittens.  Kies alleen voor kittens van geteste ouders (op erfelijke rasaandoeningen). En zorg ervoor dat je kat lang genoeg in het nest is gebleven.

Konijnenoren en Dobby oren

Er bestaan op dit moment twee soorten stromingen van fokkers. Er zijn fokkers die het traditionele uiterlijk aanhouden wat betreft de oren. De traditionele oren staan recht omhoog en worden ook wel konijnenoren genoemd.

Maar er lijkt ook wel een soort trend gaande te zijn onder fokkers waarbij er meer wordt gefokt op extremen. In het geval van de OKH wordt er gefokt op oren die steeds extremer naar de zijkant staan. Door die grote, naar buiten gerichte oren doen ze sommigen denken aan Dobby, de huiself van Harry Potter. Door die naar de zijkant vallende oren verandert ook de stand van ogen. Want die worden meer naar opzij getrokken.

Hoe duur is een Oosters Korthaar?

Gemiddeld kost een Oosters Korthaar kitten zo’n €1150,00 in 2023 wanneer je deze koopt bij een cattery van geteste ouders. Bijvoorbeeld via kittentekoop.

Activiteit en speelsheid van Oosters Korthaar

Onder de activiteit verstaan we de neiging van katten om te bewegen zonder dat we de kat aansporen. Alsmede hoe snel ze bewegen wanneer ze wel aangemoedigd worden. Sommige katten zijn eenmaal actiever dan andere. Oosters Korthaar katten hebben een hoog bewegingsniveau, net als bijvoorbeeld de Bengaal.

Volwassen Oosters Korthaar katten worden beschouwd als actief, nieuwsgierig en geïnteresseerd in hun omgeving. En ze blijven speels tot hoge leeftijd. Als ze de keuze hebben, spelen ze het liefste samen met hun baasje, bijvoorbeeld met een speelhengel. Maar ze kunnen zichzelf ook prima vermaken met losse speeltjes. Spelen vermindert stress ook direct, waardoor dit een belangrijk aandachtspunt is voor de OKH.

De leefomgeving van de OKH zou daarom uitdagend ingericht moeten zijn zodat ze lekker kunnen bewegen en telkens iets nieuws kunnen ontdekken.

Kan je een Oosters Korthaar alleen houden?

Nee, daar doe je de Oosters korthaar geen plezier mee want het is een extreem sociaal ras. Bij de Oosters Korthaar gaat dat zover dat ze er een unieke slaapwijze op nahouden. Dit zeer sociale kattenras slaapt het liefst met andere Oosterse Kortharen bij- en zelfs bovenop elkaar. Dit wordt ook wel ‘stapelen’ genoemd. Als eigenaar respecteer en waardeer je deze eigenschap door ze altijd met minimaal één, maar liever nog meerdere Oosterse soortgenootjes te houden.

Hou met dit stapelen ook rekening wanneer je een fijne slaapplek of mandje aanschaft. Deze moeten stevig en groot genoeg zijn voor meerdere katten bij elkaar en op elkaar.

Of je zet net als deze lieve mevrouw gewoon de droger open zodat je Oosters Kortharen met zijn allen op het warme, net gedroogde wasgoed kunnen slapen….

bron video: hobbikats “I’m going to honk until you let us in!” (Youtube)

Maar vind je dat een beetje al te gek, dan is een stevige, warme mand ook een prima optie!

Dit ras is dus echt het gelukkigst met een Oosters soortgenootje. Dat stapelen zullen ze namelijk ook proberen op andere (ras)katten. Soms wordt dit gedoogd door een tolerante kat, maar heel fijn zal deze dit niet vinden. Veel vaker nog heeft de Oosterse pech en wordt het stapelgedrag niet getolereerd. Niet alle (ras)katten stellen dat “hele kleffe” op prijs en dat is wel een groot gemis voor de OKH.

Oosterse korthaar stapelen

Bron foto: Door Lynette van Leeuwen

De OKH is ook sociaal richting andere dieren

Daarnaast speelt het soort kattenras een rol. Sommige rassen zijn van nature rustiger en vriendelijker naar andere katten dan andere rassen. Maar de OKH is ook gezellig richting andere dieren, zoals honden. De voorwaarde hiervoor is wel dat ze van kleins af aan opgegroeid zijn met elkaar. Oftewel dat je kat is gesocialiseerd op honden. En ook dat de hond gesocialiseerd is op katten.

Oosterse korthaar met hond

Kan een Oosters Korthaar alleen zijn?

Mensgerichte katten zoals de Oosters Korthaar doe je er geen plezier mee als je hele dagen van huis bent. Dit gemis is deels op te vangen door een kattenvriendje en een heel uitdagende leefomgeving. Maar het fijnst vindt de Oosterse het toch als je veel thuis bent.

Een klimwand maakt de leefomgeving binnenshuis uitdagend

Door die lange poten en dat gespierde lijf, zijn Oosterse katten goede springers die van hoogtes houden. Om in deze behoefte te voorzien kun je gebruik maken van zitplankjes en loopbruggen aan de muur en hoge krabpalen. Ondanks die sierlijke bouw, kunnen ze desondanks ook wat lomp zijn!

Het belangrijkste wat je zelf kunt doen om verveling te voorkomen is ervoor zorgen dat de leefomgeving genoeg stimulerend is. Een andere Oosterse om mee te ravotten is fijn. Maar hij heeft ook voldoende ruimte en mogelijkheden nodig om te kunnen klimmen en observeren.

De klimmuur onderdelen die je in onze webshop vindt, kunnen je hierbij helpen

Gedragsproblemen bij de Oosters Korthaar

De OHK is een stressgevoelig ras waardoor ze ook wat gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van gedragsproblemen.

Sommige katten reageren op stress met dwangmatig gedrag. Drie van de meest voorkomende dwangstoornissen bij katten zijn feline hyperesthesie
syndroom (FHS), psychogene alopecia en pica. Deze gedragsproblemen zien we daarom ook vaker voorbijkomen bij de Oostersen. Daarnaast zien we verlatingsangst en onzindelijkheid vaker terugkomen bij dit ras.

Je kan op die stressgevoeligheid als baasje inspelen door in ieder geval zoveel mogelijk als je kan, te voldoen aan de rasspecifieke behoeftes die ze hebben. En je kat zo onafhankelijk mogelijk van je te maken (door bijvoorbeeld onbeperkt te voeren uit voerpuzzels).

Als ze zelf precies kunnen doen wat ze willen, wanneer ze dat willen en waar ze dat willen, kan er namelijk geen frustratie (stress) ontstaan. En zo voorkom je dat die stress gaat stapelen en de enige die nog stapelt je eigen Oosters Korthaar is…

Daarnaast is het goed om bovenstaande gedragsproblemen en algemene stressignalen te kunnen herkennen, zodat je hier ook iets aan kan doen op de momenten dat je ze bij je eigen OKH ziet. Op kleine stressmomentjes kun je dan bijvoorbeeld extra spelen, dan kan de stress weer zakken. In andere gevallen kan er professionele hulp van een kattengedragstherapeut nodig zijn.

Verlatingsangst

De OKH is een erg mensgerichte kat en is daarom graag bij zijn baasje. Hij is (net zoals alle katten) allergisch voor dichte deuren. Maar het is niet normaal voor welke kat dan ook en dus ook niet voor dit ras, als jouw afwezigheid zorgt voor grote onrust en paniek. Een kat die geen minuut van je zijde wijkt, zit niet lekker in zijn vel.

Wanneer je het gedrag uit onderstaand filmpje herkent bij je eigen OKH, dan is er wat mis en kun je het beste een check doen op verlatingsangst aan de hand van onze blog over dat onderwerp. Verlatingsangst is een gedragsprobleem dat vaker voorkomt bij Oostersen, maar dat ook bij dit ras niet valt onder normaal gedrag.

Bij de katten in het filmpje zijn dan ook heel veel stresssignalen te zien, die je hopelijk zelf ook herkent aan de hand van het lijstje met stresssignalen. Overigens zijn Oosters Kortharen vocaal, maar dit gemiauw is niet passend voor de situatie en ook niet normaal. Ook niet voor zo’n vocaal ras als de OKH.

Daarnaast zie je in deze video ook mooi dat deze ongetwijfeld grote kattenvrienden hun stress en frustratie afreageren op elkaar. De agressie die je hier ziet (bijten, slaan) richting een andere kat wordt in dit geval dus veroorzaakt door de hevige mate van stress. 

bron video: fstopfitzgerald “Our Siamese Cats at Shower Time” (Youtube)
Oosters Korthaar is gevoelig voor (stressgerelateerde) blaasproblemen

Omdat het een stressgevoelig ras is, zijn ze ook gevoelig voor het ontwikkelen van blaasproblemen door stress. Om deze reden kan het verstandig zijn om hier rekening mee te houden wat betreft de voeding. Een voeding die veel vocht bevat zoals natvoer spoelt de blaas en dit verkleint de kans op blaasproblemen.

Depressie

Omdat de Oosterse korthaar zo hecht aan zijn baasje, kan het verlies van een favoriete persoon of hun kattenfamilie erg zwaar voor ze zijn. sommige katten die dit niet goed kunnen verwerken, worden daarom zelfs depressief.

Oosters Korthaar foto’s

Bron foto’s: Ellen Reus – www.kattenfotografie.com

De Oosters Korthaar past goed bij je als je hem het volgende kan geven:

  1. Koop je Oosters Korthaar kitten bij een goede cattery van geteste ouderdieren
  2. Schaf het liefst twee kittens tegelijk aan uit hetzelfde nestje
  3. Kan dat niet, zorg dan in ieder geval voor nog een ander Oosters soortgenootje
  4. Zorg dat je huis groot genoeg is voor twee of meerdere katten
  5. Vaste dagelijkse routine
  6. Je vindt een nadrukkelijk aanwezige kletskous heerlijk
  7. Genoeg tijd om te spelen en je kat te voorzien van ander vermaak
  8. Een uitdagende leefomgeving om lekker te kunnen bewegen en nieuwe dingen te ontdekken
  9. Voldoende intellectuele uitdaging
  10. Een afgezette buitenruimte (balkon, ren, tuin) zorgt voor nog meer uitdaging en variatie
Vragen of hulp nodig met je (toekomstige) Oosters Korthaar?
Voor vragen of onzekerheden over je eigen kat(ten), kun je altijd contact opnemen met gedragsbioloog en kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent. Je kan een telefonisch consult zelf inplannen in onze agenda op een datum en tijd die voor jou uitkomt. We stellen je graag gerust als er niet zoveel aan de hand is. En is er wel wat aan de hand, dan bespreken we welke aanpak het beste werkt in jouw specifieke situatie.

Wat doet jouw Oosters Korthaar dat hem zo speciaal maakt? Leuk om jouw verhaal te lezen in een reactie!

Winkel bij Lekker in je Vacht

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming