Image Alt

Katten Blog

 / Meer over Lekker in je Vacht  / Publicaties  / Onze studie liet zien: langer drinken bij de moederpoes beschermt tegen overgewicht

Onze studie liet zien: langer drinken bij de moederpoes beschermt tegen overgewicht

De helft van de Nederlandse katten is te dik…

En misschien hebben deze katten als kitten wel iets te kort bij hun moeder kunnen drinken, zo blijkt uit het onderzoek dat Lekker in je Vacht samen met Johannes C.M Vernooij en Ronald Jan Corbee publiceerde (https://www.mdpi.com/2076-2615/11/12/3434/htm).

Overgewicht wordt niet door één ding veroorzaakt. Dus het is niet zo dat alle katten die kort bij de moeder drinken, automatisch te dik worden. Maar de studie wijst er wel op dat kittens die korter dan 7 weken bij de moederpoes drinken, hier gevoeliger voor zijn.

Huis- tuin- en keukenkatten drinken meestal korter bij de moederpoes dan raskatten

In Nederland is het zo dat huis- tuin- en keukenkatten (htk) over het algemeen vroeg (7-8 weken) naar een nieuw baasje gaan. Dat zorgt er natuurlijk ook automatisch voor dat kittens niet meer bij de moederpoes kunnen drinken.

Vaak gebeurd dit, omdat men onterecht denkt dat de moederpoes de kittens zat is. Terwijl de moederpoes eigenlijk bezig is met de kittens een belangrijke les te leren. Door ze steeds wat langer alleen te laten en ze telkens korter te laten drinken, maakt zij ze zelfstandig. Raskatten met een stamboom kunnen langer bij de moederpoes drinken (zo’n 12 a 13 weken). Als je het hebt over een korte en lange(re) zoogperiode, zie je daarom ook dat de htk’s automatisch in de korte(re) zoogperiode vallen en de raskatten in de lange(re).

Het is al langer bekend dat raskatten vaak slanker zijn dan huis- tuin- en keukenkatten

De htk’s uit onze studie konden gemiddeld ook korter drinken (8 weken) in vergelijking met raskatten (16 weken). Het is al langer bekend dat raskatten over het algemeen slanker zijn dan htk’s. Behalve dan de rassen die juist gevoelig zijn voor overgewicht zoals de Britse korthaar en de Noorse boskat. Maar waarom dit zo is, dat wist men eerder niet goed. Er werd door andere onderzoekers gedacht dat baasjes van raskatten misschien wel meer kennis hadden van katten, of dat zij verantwoordelijker waren. Maar wat het dan precies was dat baasjes van raskatten anders deden dan baasjes van htk’s, daar was tot nog toe nooit een antwoord op gevonden.

Raskatten worden vaker binnengehouden, en krijgen vaker meer eten

Uit dit onderzoek blijkt wel dat baasjes van raskatten iets anders zorgen voor hun katten dan baasjes van htk’s. Zo worden raskatten veel vaker binnenshuis gehouden, en ook krijgen zij vaker zoveel eten als zij willen, wanneer zij dat willen. Maar deze verschillen zorgen nu niet per se voor minder overgewicht bij katten. Ons onderzoek geeft nu een mogelijke verklaring: een langere zoogperiode werkt beschermend tegen overgewicht.

Een zoogperiode tussen 7-11 weken werkt al beschermend

Uit onze studie bleek dat 7-11 weken drinken al beschermend werkt tegen overgewicht. Maar hoe langer een kitten kan drinken, hoe beter. Bij katten die 7-11 weken bij de moederpoes kunnen drinken zagen we nog dat ongeveer de helft van de katten te dik was, terwijl de andere helft een gezond gewicht had. Maar konden ze nog langer drinken, dan waren er meer katten met een gezond gewicht dan met overgewicht. Bij katten tussen de 5-8 jaar oud zagen we de meeste katten (een piek) met overgewicht.

Leptine in moedermelk zorgt voor bescherming tegen overgewicht

Het ‘geheim’ van de bescherming zit hem waarschijnlijk in de moedermelk zelf. Moedermelk bevat een stofje dat leptine heet. Leptine is een hormoon en deze heeft de kat zijn hongergevoel en “ik zit vol” gevoel onder controle. Er wordt vermoed dat het belangrijk is dat dieren zoals de kat, lang genoeg, voldoende van dit stofje binnen krijgen als zij jong zijn. Wanneer dat niet zo is, ontwikkelen de systemen die betrokken zijn bij vetregulatie, honger en verzadiging zich waarschijnlijk niet goed. Hierdoor hebben katten meer kans om te dik te worden.

Een makkelijke manier om katten te beschermen tegen overgewicht, is door ze langer te laten drinken bij de moederpoes!

 

-Denise van Lent (Kattengedragstherapeut/gedragsbioloog)

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming