Image Alt

Hulp & Advies

 /  / Hulp & Advies

Wij hebben alle kennis en expertise in huis om je te helpen bij katten gedragsproblemen. Maar voorkomen is beter dan genezen en daarom bieden we ook verschillende gratis diensten aan die je helpen om problemen te voorkomen.

Hier vind je daarnaast een (kosten)overzicht van alle diensten die we aanbieden om problemen op te lossen.

Gratis diensten om problemen te voorkomen

Katten Blogs
We steken heel veel tijd en liefde in onze blogs. Ze zijn een samensmelting van wetenschappelijke kennis en praktijkervaring en staan vol informatie en tips. Op deze manier hopen we het voor iedereen mogelijk te maken om zijn kat gelukkig en gezond te krijgen.
YouTube Video's
Het YouTube kanaal van Lekker in je Vacht voorziet je van tips hoe je kattengedrag goed kunt herkennen en interpreteren, over de beste kattenspullen en de beste verzorging. In de video’s kun je precies zien wat er wordt bedoeld omdat we het je laten zien aan de hand van echte katten!

Hulp bij katten gedragsproblemen

Kosten overzicht

Wil je een vragen stellen, of juist uitgebreid contact? We helpen je heel graag! Hieronder staan de kosten:

Telefonisch consult€ 15,00 (per kwartier)
E-mail € 7,50 (per vraag, via paypal)
Gedragsobservatie en gedragsbehandeling€32,75 per uur 
Telefonisch consult (15 minuten)
Een telefonisch consult is bedoeld voor problemen die op te lossen zijn door meer inzicht te krijgen in de kat zijn gedrag of in een bepaalde (eigen) situatie. Ik luister naar jouw ervaringen, vragen, dillema’s en onzekerheden. Met een aantal gerichte vragen gaan we naar de kern van het probleem. Vervolgens denk ik met je mee over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Onze ervaring leert dat 15 minuten voldoende is voor het beantwoorden van één vraag. Een consult duurt maximaal 1 uur, heb je behoefte aan meer tijd dan plannen we graag een vervolgafspraak voor je in.

Een telefonisch consult is niet geschikt voor het oplossen of veranderen van probleemgedrag, hiervoor is gedragstherapiehttps://kattengedragstherapie.lekkerinjevacht.com/ geschikt.

Waar kunnen vragen over gaan?

 • Mijn kat wilde graag de kamer in van de nieuwe kitten, maar toen ik hem in de kamer liet, ontstond er ruzie. Kan ik mijn katten nu beter wel of niet in dezelfde kamer laten?
 • Ik heb sinds een week een Britse Korthaar kitten van 12 weken in huis. Onze eigen Ragdoll kater van bijna 2 (tot 12 weken in nest gebleven) besluipt de nieuwe kitten steeds. Hij speelt best hardhandig met de kleine en die gaat piepen en op zijn rug liggen. Is dit normaal?
 • Ik heb een kitten gezien op internet en wil graag weten of dit een goede match zou zijn voor onze kat?
 • Ik heb een kat opgevangen die afkomstig is van een gezin met huislijk geweld. Welke problemen kan ik hiervan verwachten en kan ik wat doen om de kat te helpen?

Mijn kat springt iedere keer op mijn eetafel of salontafel en ik haal hem er af. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat hij dit niet meer doet?

Maak afspraak
Korte vraag (maximaal 10 zinnen) via e-mail
Via de mail kun je een korte vraag stellen waarop een ja/nee antwoord te geven is. Of die toekunnen met een kort en bondig advies. Vragen die betrekking hebben op je eigen persoonlijke situatie kunnen niet worden beantwoord via e-mail.  Ook vragen waarvoor het nodig is om iets te weten over de leefomgeving zijn ongeschikt voor mail. Voor dit soort vragen is het telefonisch consult geschikter. Een email is ook niet geschikt voor het oplossen of veranderen van probleemgedrag, hiervoor is gedragstherapie wel geschikt.

Waar kunnen vragen bijvoorbeeld over gaan?

 • Mijn kitten eet geen brokjes, hoe kan ik de acceptatie van brokjes bevorderen?
 • Moet ik mijn kortharige kat wekelijks borstelen?
 • Mijn kat moet volgende week naar de dierenarts, kan ik beter valeriaan of Feliway spray gebruiken in het vervoersmandje?

Stel hier uw vraag per e-mail

  Gedragsobservatie en Gedragstherapie
  Soms heb je geen specifieke vraag, maar heb je hulp nodig om de kat zijn gedrag te veranderen. Dat kan middels kattengedragstherapie. Als je niet weet wat de oorzaak is van het probleem en de kat niet reageert op gangbare adviezen, dan is een gedragsobervatie en gedragsbehandeling nodig. Een gedragsobservatie wordt uitgevoerd bij gedragsproblemen waarvoor het nodig is om te bepalen van wat voor soort probleemgedrag sprake is, waarom de kat dit doet en hoe ernstig het is. Zorgvuldig gedragsonderzoek en de juiste diagnose zijn nodig om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Een gedragsbehandeling bestaat uit een geschreven behandelplan en is gericht op gedragsmodificatie eventueel inclusief een advies voor psychofarmaca (gedragsmedicijnen). We maken gebruik van bestaande wetenschappelijke behandelmethoden, maar door onze expertise kunnen we ook zelf behandelingen ontwerpen voor complexe gedragsproblemen

  Voor deze gedragsproblemen is een gedragsobservatie en behandeling het meest effectief:

  • Voerobsessie – Sinds een tijdje is mijn kat constant op jacht naar eten. Als onze kinderen even niet opletten pikt hij zelfs hun brood van het bord. Een dichte zak brood of wat dan ook op het aanrecht is niet veilig. Hij scheurt alles open. Waarom doet mijn kat dit en wat kunnen we doen?
  • Kat plast in huis – Sinds aantal maanden plast mijn kat in huis. De kattenbak wordt dagelijks schoongemaakt. We zijn al bij de dierenarts geweest, die heeft haar een spuit gegeven voor de hormonen maar dit helpt ook niet. We hebben al van alles gedaan en producten gekocht. We weten ons geen raad. Wat kunnen we doen?
  • Pica – Mijn kitten van ca. 14 weken oud sabbelt dagelijks op pluizige kleden en eet t-shirts op. Ik haal alles zoveel mogelijk weg, maar hij blijft dit maar doen. Wat kan ik doen?
  • Depressie – Mijn kat is zijn allergrootste maatje verloren en nu ligt hij enkel maar in zijn mandje. Hij wil niet eten, hij wast zich niet. Ook wil hij niet meer spelen en reageert hij niet als ik hem roep. Ik word hier erg verdrietig van en weet mij geen raad meer!
  • Verlatingsangst – Als ik op vakantie ben plast mijn kat iedere dag in huis. Vaak gaat het dan een tijdje daarvoor aardig goed maar als ik op vakantie ben is het meteen raak. Ook zit mijn kat ook iedere ochtend te janken voor mijn slaapkamer terwijl hij gewoon eten, drinken heeft en naar de bak kan. Als ik moet werken, rent mijn kat mee naar de deur alsof hij mee wil. Wat moet ik hiermee?
  • Agressie naar mensen – Mijn kat bijt mij en de kinderen voor mijn gevoel uit het niets! ’s avonds springt hij ineens op de bank en bijt me. Ik merk dat ik er zelf erg gespannen van wordt en dat ik  continue bezig ben met waar hij is en hoe hij naar me kijkt. Ik weet gewoon niet wat ik moet doen om het beter voor hem (en mij) te maken, zodat hij niet meer bijt.
  • Ruzie tussen katten – Na de castratie van mijn kat maken mijn katten alleen maar ruzie. De kater doet aan staartbijten en miauwt ’s nachts bij alles wat hij hoort. komt dit nog goed?

  Lekker in je Vacht behandelt alleen als er een redelijke kans van slagen is en er een grote bereidheid is om de kat te willen helpen. Voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek kun je mailen naar Lekkerinjevacht@gmail.com

  Introductie begeleiding via video's
  Wanneer je twee (of meer) katten aan elkaar laat wennen via de langzame introductie vinden veel mensen het fijn om wat video’s te kunnen toesturen (via wetransfer.com) die we dan vervolgens bespreken tijdens een telefonisch consult. Deze vorm van begeleiding is bedoelt voor problemen rond het wennen van katten met een sociale basis.

  Ik bekijk de lichaamstaal, lichaamshouding en het gedrag van de nieuwe kat en je huidige kat(ten). En kan daaraan zien of de katten bijvoorbeeld nog erg gespannen zijn. Welke vriendelijke signalen zij al laten zien. Ik kan je verbeterpunten meegeven en eventueel een inschatting van hoelang de introductie nog zal duren.

  Soms betekent dit dat je een stapje terug moet doen, maar het kan ook juist betekenen dat je al een stapje kan verder kan. Dit kan onzekerheden wegnemen en vaak een geruststelling zijn als het al heel goed blijkt te gaan.

  Let op: problemen die ontstaan vanuit een gebrekkige socialisatie zijn niet op te lossen door een kattengedragstherapeut. Katten die korter dan 12 weken samen met nestgenootjes (broertjes/zusjes) zijn opgegroeid, missen de juiste sociale basis. Daar kunnen we helaas niets aan veranderen en kunnen we ook niet bij helpen. Op deze website staat daarom ook uitgebreide informatie om dit soort problemen te voorkomen. Gebrekkig gesocialiseerde katten kun je het beste alleen, zonder andere kat houden.

  De kosten voor het analyseren van 5 korte video’s en 1 telefonisch consult van 15 minuten bedraagt €25,00

  Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

  Instagram feed

  Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming