Image Alt

Onderwerpen

 / Onderwerpen

Kattenblog gericht op kattenwelzijn

Hoe leuk een hond ook is, veel mensen zien er vanaf omdat ze er simpelweg de tijd niet voor hebben. Dan nemen we maar een kat, want die heeft niets nodig en kan je hele dagen alleen laten. Dat is een veelgehoorde uitspraak en een groot misverstand. Als je de behoeftes van katten en honden naast elkaar legt heeft een kat net zoveel nodig ( zo niet meer!) als een hond.

Dat komt omdat katten biologisch gezien, op een bepaalde manier in elkaar zitten. Katten zijn vleeseters waardoor ze bepaalde voeding nodig hebben om gezond en goed op gewicht te blijven. Katten zijn naast roofdieren ook prooien, ze worden zelf in de natuur ook gegeten. Dit maakt ze kwetsbaar, waardoor veiligheid heel belangrijk voor ze is. De kat stelt daarom zijn eigen eisen aan de leefomgeving.

Ze hebben ook een bijzonder ingewikkelde sociale structuur. Daarom is het nog niet zo makkelijk om meerdere katten samen te houden. Vooral bij raskatten (cattery’s) is dat een belangrijk onderwerp.

Katten hebben bepaalde voorkeuren en behoeftes waarmee ze geboren worden. Deze behoeftes en voorkeuren zijn dus al belangrijk vanaf dat je kat een kitten is. Hoe beter je hier als baasje op inspeelt, hoe fijner je kat zich voelt en hoe gelukkiger hij is.

Deze behoeftes hebben onze huiskatten dus ook nog steeds. Katten hebben vijf welzijnsbehoeften:

 1. Een omgeving die natuurlijk kattengedrag ondersteunt en katten een veilig gevoel geven
 2. Vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte en goede voorzieningen nodig en prettig contact met andere katten
 3. Vrij van pijn, ongemak en ziekte
 4. Vrij van angst en stress
 5. Genoeg gezond voer en vers water

Oftewel, katten hebben een gepaste leefomgeving en voeding nodig. Ze moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen en hebben prettig sociaal contact nodig om gezond te blijven.

Kattengedragsproblemen kunnen ontstaan door ziekte, maar de meeste ontstaan omdat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de kat zijn behoeften.

Deze kattenblog, het Youtube kanaal en de Webshop van Lekker in je Vacht vormen samen een geheel om te voorkomen dat je kat problemen krijgt. Heeft je kat toch een gedragsprobleem ontwikkeld? Dan zijn we er natuurlijk ook voor je. Met gedragstherapie zijn de meeste gedragsproblemen heel goed te behandelen.

Je kunt op de kattenblog van Lekker in je Vacht dan ook lezen over al deze onderwerpen:

 1. Gedragsproblemen
 2. Leefomgeving van je kat
 3. Normaal kattengedrag
 4. Sociale leven van de kat
 5. Raskatten
 6. Kittens 
 7. Gezondheid en verzorging
 8. Gezonde voeding 

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming