Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Niet giftige planten voor katten – inclusief foto’s en een lijst
niet giftige planten voor katten

Niet giftige planten voor katten – inclusief foto’s en een lijst

Niet giftige planten voor katten zijn de meeste veilige en liefdevolle keuze voor een gezin met katten. Sommige katten kijken niet op of om wanneer er een nieuwe kamerplant wordt neergezet. Maar andere katten worden erdoor aangetrokken als bijen op honing. Katten kunnen op planten kauwen, knagen of ze zelfs opeten. Het is voor de kat een soort bezigheidstherapie. Het is wel zo’n geruststellende gedachte dat zo’n hapje plant geen kwaad kan voor je kat. In deze blog lees je niet alleen over de combinatie planten met katten. Maar we geven ook tips voor veelvoorkomende problemen waar je tegenaan kan lopen. Denk hierbij aan graven in planten, planten kapot maken of planten omgooien.

Als laatste willen we je heel graag kennis laten maken met onze webshop waar je nu ook planten kunt kopen. Lekker in je Vacht verkoopt alleen veilige planten voor katten. Je hoeft dus niet op zoek naar labels of aanwijzingen in de tekst. Alle planten op de webshop zijn veilig voor katten!

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Katten en groene vingers gaan prima samen!

Op internet zijn er best wat lijsten te vinden van planten die veilig voor katten zijn. Toch is dit een wat ingewikkelder onderwerp dan je misschien zou denken. Want alle planten kunnen giftig zijn, zolang de kat er maar genoeg van eet. Wanneer een kat een zeer grote hoeveelheid van een plant eet – maakt niet uit van welke plant – irriteert dit het maagdarmstelsel. Hierdoor kunnen ze gaan braken. Katten zijn immers geen planteneters. Er zijn ook planten die al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor de kat. Interessant? We hebben ook een blog geschreven over giftige planten voor katten.

Het kan een hele strijd zijn om je katten telkens bij je planten uit de buurt te houden. Wij raden graag aan om de plantenspuit alleen te gebruiken voor je planten en niet voor je kat. Daarom helpen we je een handje om dit voor elkaar te krijgen zonder plantenspuit. Je hoeft niet te kiezen tussen groene vingers hebben of een kattenliefhebber zijn. Planten en katten kunnen best samen in harmonie leven. In dit artikel zetten we katvriendelijke kamerplanten en tuinplanten in de spotlight. En geven we tips voor wanneer je een kat hebt die echt niet van je planten afblijft.

Waarom knagen katten aan planten of eten ze ervan?

  1. Ze voelen zich niet lekker en willen overgeven
  2. Ze hebben een voedingstekort
  3. Studies wijzen op een derde antwoord dat heel goed het antwoord kan zijn op deze vraag

Het eten van gras en andere planten zonder duidelijke voedingswaarde zien we veel bij katten. Het is natuurlijk gedrag en heeft waarschijnlijk een goede reden. Vergelijkbaar met andere dieren zoals Chimpansees, doen ze dit waarschijnlijk om zichzelf te ontdoen van darmparasieten (wormen). Plantmateriaal dat door de darmen glijdt, versterkt de beweging van de darmen. De planten wikkelen zich rond de darmwormen en nemen ze mee naar buiten. Zo worden de darmen gereinigd.

Net zoals mensen geen wormen in hun darmen kunnen voelen, kunnen katten (en hun wilde voorouders) dit waarschijnlijk ook niet. Ze kunnen dus niet weten of ze al dan niet besmet zijn met wormen, afgezien van een vaag opgeblazen gevoel. Het regelmatig planteneten is dus waarschijnijk een manier om ervoor te zorgen dat er weinig darmwormen aanwezig zijn.

Hebben katten niet giftige planten in huis nodig?

Het antwoord is: ja!

Niet zozeer vanwege de voedingswaarde. Maar omdat het natuurlijk is voor een kat om (kleine beetjes) planten te eten. Een kattentuin (binnenshuis) met eetbare planten zorgt voor bezigheidstherapie. En zorgt ook voor interessante geuren in huis (geurverrijking). Ook kan dit ze weghouden bij je eigen geliefde kamerplanten. In je eetbare kattentuin kun je bijvoorbeeld hetvolgende planten:

  • Glad tarwegras
  • Leliegras (Chlorophytum)
  • Kattenkruid (Nepeta faasinii)
  • Valeriaan
  • Verschillende kruiden (basilicum, peterselie, koriander, dille)

Zet er liever geen oregano, bieslook, marjolein of kamille in, want die zijn giftig.  

Wat zijn niet giftige planten voor katten?

  • Planten zonder gifstoffen die de kat ziek maken wanneer hij er een beetje van binnenkrijgt
  • Soorten die (licht) giftige stoffen maken die het lichaam van de kat snel genoeg kan verwerken
  • Degenen die eetbaar zijn voor je kat
  • Onaantrekkelijke soorten die je kat met rust laat
vergelijking niet giftige planten voor katten

Planten bestaan voor een groot deel uit water en maken vaak ook stoffen om zich te beschermen tegen insectenvraat. Meer dan de helft van alle bekende insecten leeft van planten, maar planten laten zich niet zomaar opeten. Planten zijn gewapend met stekels, doorns, brandharen en sommige maken dus giftige stofjes. Koolplanten bevatten bijvoorbeeld de gifstoffen mosterdolie glucosiden, waar de meeste insecten niet tegen kunnen. Sommige van de stoffen die planten maken tegen insecten zijn ook (heel erg) giftig voor onze katten.

Simpel gesteld zijn katvriendelijke planten, niet-toxische planten. Oftewel, planten zonder bekende gifstoffen die bij inname of aanraking schade kunnen toebrengen je kat. De kat moet dan grotere hoeveelheden binnen krijgen van een plant voordat dit klachten geeft.

Meestvoorkomende problemen die je kan ervaren met katten en planten en hoe je ze oplost

Knagen en knabbelen aan of bijten in niet giftige planten voor katten

Katten en vooral kittens zijn erg nieuwsgierige dieren. Vooral kittens omdat zij door dingen te onderzoeken hun zintuigen ontwikkelen (smaak, reuk, gevoel). Om deze reden proeven en voelen zij aan alles wat nieuw is. Wanneer je katten hebt die je planten geen moment met rust laten kan dit een signaal zijn dat je kat zich verveelt. Als hij verder niets te doen heeft, kan een plant (kapot maken) de nieuwe favoriete bezigheid van je kat worden.

kat kauwt op plant

Knagen of knabbelen aan een plant zorgt ervoor dat de kat kleine beetjes van de stoffen die een plant bevat binnenkrijgt. De plant kneust namelijk door het kauwen of knagen waardoor er kleine beetjes plantenvocht vrijkomen.

Het opeten van planten door katten

Het echt opeten van blaadjes of bloemen van een plant zorgt ervoor dat de kat de meeste stoffen van de plant binnenkrijgt. Een grote hoeveelheid bloemen of blaadjes opeten zorgt voor de maximale hoeveelheid van de stoffen die een plant bevat.

Wanneer je een kat hebt die weleens kauwt op of knaagt of knabbelt aan je plantjes, is het daarom verstandig om niet giftige kamerplanten voor katten in huis te zetten. Zo weet je zeker dat de stoffen die je kat binnenkrijgt als hij een hapje neemt geen kwaad kunnen.

Graaft je kat in de aarde van je plant  – of graaft je kat de plant uit?

Als je kat een graafmachine is en een puinhoop rond je plant maakt, dan ben je niet de enige! Onthoud dat graven een natuurlijk instinct is voor een kat. Katten begraven hun behoefte en kunnen ook andere sterk geurende dingen begraven (zoals restjes eten). Ze doen dit met een goede reden: om de geur te verbergen voor roofdieren en andere katten. Het graven in plantenaarde is niet helemaal te vergelijken met dit gedrag, maar komt hier wel vandaan.

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor graven in planten:
  1. Ze gebruiken de plant als kattenbak. Gebruik je silica of houtkorrels in de kattenbak? Dat bemoeilijkt het begraven van de behoefte. Katten hebben een voorkeur voor fijn, zanderig materiaal waar ze goed in kunnen graven. Zoiets als aarde dus! Sommige katten gebruiken plantenbakken omdat ze de aarde fijner vinden dan de kattenbakvulling. Het kan ook zo zijn dat de plant op een fijnere plek staat dan zijn eigen kattenbak. De oplossing is dan om je eigen kattenbak(ken) eens goed onder de loep te nemen. Staat deze wel op een fijne plek voor je kat? Bevat ze een fijne kattenbakvulling voor je kat? Of heb je – als je eerlijk bent – eigenlijk vooral gekeken naar wat je zelf prettig vindt? Onze kattenbakgids helpt je hierbij.
  2. Als je kat gewoon graaft (en de plant niet gebruikt als kattenbak) kan het een uitlaatklep zijn. Dat wil zeggen, graven is natuurlijk gedrag en zorgt ervoor dat je kat bezig is. Door te graven traint hij zijn poten en klauwen. Natuurlijk slapen katten ook veel en dat is ook normaal. Maar een kat wordt er niet gelukkig van als hij alleen maar kan slapen en knuffelen. Hij wil ook lekker actief kunnen zijn. Een kat vindt het fijn om korte stukjes te kunnen sprinten. Hij wordt erg gelukkig van jagen. En blijft fit door te klimmen en klauteren. Zonder dit alles bouwen ze energie op die er toch een keer uit moet. Voor een verveelde kat is er toch niks leukers dan een plant waar hij al die opgebouwde energie op kan botvieren?
Gooien je katten de planten om?

Ook van dit type gedrag zien we vaak twee varianten:

  1. De kat gooit de plant bewust (en langzaam) om – hij wil je aandacht trekken. Dit is een vorm van aandachttrekkend gedrag. De kat wil hiermee zeggen: speel met mij!
  2. De kat heeft een boel opgekropte energie die hij “tijdens de gekke 5 minuten” kwijtraakt. Tijdens zo’n bui kijkt de kat niet waar hij loopt en stoot – eigenlijk per ongeluk – alles om wat hij tegenkomt. Onthoud dat zo’n explosie van energie eigenlijk betekent dat je kat zijn energie niet goed kwijtkan. Wanneer een kat de hele dag een beetje actief is, gebruikt hij steeds wat energie. Op die manier wordt je kat geen tikkende tijdbom die elk moment kan ontploffen. De truc is hier dus om je kat voldoende uit te dagen. Een uitdagende leefomgeving en voldoende bezigheden.
Maakt je kat planten kapot?

Zoals we hierboven al zeiden is het natuurlijk voor een kat om een beetje te knagen aan planten. Maar sommige katten worden overenthousiast door een nieuwe plant in huis. Katten worden vooral super enthousiast van planten als er verder weinig spannends in huis is. Zo’n nieuwe plant ruikt interessant. En veel sprieterige bladeren bewegen speels wanneer je voorbij loopt. Andere planten hebben ook nog een fijne houten stam waar ze lekker tegen kunnen krabben.

Verveelt je kat zich?

Een plant kan voor een verveelde kat het meest interessante zijn dat ze in lange tijd hebben gezien. Niet zo gek dus dat je kat hier wild van wordt. Heb je zo’n kat? Dan doe je er goed aan om eens kritisch te kijken naar je kat zijn leefomgeving. Welke interessante geuren zijn er voor hem om te ontdekken? Kan hij zijn energie goed kwijt? Als in, kan hij stukjes sprinten en klimmen en klauteren in huis? Heeft hij genoeg speeltijd met zijn baasjes? Op muisje of balletje dat maar stil op de grond ligt, is een kat snel uitgekeken. Prooien bewegen snel en onvoorspelbaar, daar heeft hij zijn baasje voor nodig!

Tikt kat tegen bladeren van planten?

Wanneer je kat tegen de bladeren tikt en je aankijkt, gaat het om aandacht vragen. Waarschijnlijk spring je gelijk op om de kat bij de plant weg te halen, en je kat weet dit. Sterker nog, je kat wil dat je opstaat. Alleen wil hij niet dat je je druk maakt om de plant, maar om hem. Veel katten worden ‘vervelend’ wanneer zij zich erg vervelen, vergelijkbaar met kinderen. Probeer meer te spelen met je kat en maak zijn leefomgeving uitdagend, bijvoorbeeld met een klimwand. Knuffelen vinden katten veel fijn, maar niet genoeg voor je kat om zich hele dagen te kunnen vermaken.

Katten bij planten weghouden

Veel problemen die je kan ervaren door de combinatie planten met katten, zijn eigenlijk een signaal een verveling. Een uitdagende leefomgeving en zorgen dat je kat genoeg te doen heeft, lost veel van deze problemen op. Maar de kat blijft een nieuwsgierig dier. Er zijn daarom nog wat aanvullende dingen die je kan doen om je kat bij je lievelingsplanten uit de buurt te houden.

Maak je planten onbereikbaar voor je kat

De makkelijkste manier om je kat bij je planten uit de buurt te houden, is ze onbereikbaar te maken. Hangplanten bijvoorbeeld kun je heel hoog (aan het plafond) hangen, zodat je katten er niet bij kunnen. Maar er bestaan ook planten in glazen potten. Katten kunnen niet bij de planten omdat ze worden beschermd door glas. Beide opties zijn dus hufterproof en te vinden in onze webshop. Wanneer je een gewone plant hebt, zet deze dan liever niet in de wandelpaden van je kat. Dat trekt automatisch zijn aandacht. Denk dus goed na over de plek waar je de plant neerzet. Door de plant op een (bijzettafel) tafel of op een hoge kast neer te zetten, kan je kat er lastiger bij.

Onaantrekkelijke planten

Sommige katten zijn aantrekkelijker voor katten dan andere. Planten met sprieterige, speels bewegende bladeren zijn erg aantrekkelijk voor katten. Maar er zijn ook planten met heel stevige en onbeweeglijke bladeren die daarom onaantrekkelijk zijn voor de kat. Op de webshop hebben we bij elke plant aangegeven hoe aantrekkelijk een bepaalde plant is voor je kat.

Geef je kat zijn eigen planten: eetbare kattentuin

Wanneer je kat zijn eigen kattentuin heeft met aantrekkelijke en eetbare planten, heeft hij niet zoveel reden meer om aan je mooie kamerplanten te komen. Je kunt bijvoorbeeld kattengras en chlorophytum gebruiken. De meeste kruiden zijn ook geschikt voor in een eetbare kattentuin.

Niet giftige en planten die hufterproof zijn voor katten die niet van planten kunnen afblijven
  • Hangplanten aan het plafond
  • Planten in (gesloten) glazen potten
  • Onaantrekkelijke planten (niet sprieterig, wasachtig laagje op het blad)

Even voorstellen: De Lekker in je Vacht webshop waar we alleen niet giftige planten voor katten verkopen

Er is een groot aanbod beschikbaar in winkels en tuincentra, maar die voorzien hun planten niet van labels waarop is aangegeven of de plant giftig is of niet. Bij andere webshops moet je weer eerst op zoek naar symbolen die aangeven of de plant giftig is voor je kat of niet. Daar wilden we bij Lekker in je Vacht verandering in brengen. Op onze webshop vindt je enkel planten – zowel kamerplanten als tuinplanten – die niet giftig zijn voor katten. Bij alle planten wordt ook vermeld hoe aantrekkelijk ze zijn voor katten en daarmee hoe groot de kans is dat je kat eraf blijft. 

Katvriendelijke planten die ook nog hufterproof zijn

Bovendien hebben we ook nog hangplanten en planten in glas die hufterproof zijn. Dat wil zeggen; we hebben ook keus voor mensen met katten die echt geen enkele plant met rust laten. In deze blog heb je al kunnen lezen wat je daaraan kan doen. Maar ook voor deze katten hebben we veilige opties. Met onze hangplanten hou je de kat weg omdat hij er niet bij kan. En onze planten in afgesloten glazen potten beschermen je planten met glas.

15 katvriendelijke planten die veilig zijn voor je pluizenbollen

niet giftige areca palm in pot
1. Goudpalm of Arekapalm

Dypsis lutescens

De goudpalm uit Madagaskar is een van de meest populaire palmen door zijn gouden stengels en geelgroene bladeren. Niet zo gek want deze mooie plant zorgt gelijk voor een vakantiegevoel en trekt je aandacht in een kamer.

beaucarnea niet giftige planten voor katten
2. Olifantenpoot

Beaucarnea Recurvata

Ze heeft een gezwollen dikke stam die water kan opslaan, met een woeste pluim van lintachtige bladeren.

Pilea depressa niet giftige planten voor katten
3. Pannenkoekplant

Pilea depressa

De pannenkoekplant is een speelse, populaire groene plant met kleinere blaadjes dan de peperomioides.

calathea in pot niet giftige planten voor katten
4. Living plant

Calathea Musaica (Network)

Deze plant combineert indrukwekkend uitziende bladeren met een makkelijke verzorging. De bladeren zijn niet gestreept maar hebben een soort mozaïek patroon, doordat de nerven zijn verdeeld in vakjes.

chlorophytum kokodama niet giftige planten voor katten
5. Leliegras of spinnenplant

Chlorophytum comosum

De graslelie wordt beschouwd als een van de meest flexibele kamerplanten die zich ook nog gemakkelijk laat vermeerderen. Veel katten knagen en knabbelen graag aan de chlorophytum..

Livistona in pot niet giftige planten voor katten
6. Waaierpalm

Livistona rotundifolia

Dit is niet de grootste palm maar wel de meest elegante, met waaiervormige bladeren die bijna een perfecte cirkel vormen. Deze palm heeft zoveel persoonlijkheid dat zelfs een klein plantje al een groot verschil maakt in huis.

Ctenanthe in glas niet giftige planten voor katten
7. Gebedsplant

Ctnenanthe burle-marxii

De Ctnenanthe burle-marxii is een katvriendelijke plant met prachtig, bont gestreepte bladeren

varens met sierpot niet giftige planten voor katten
8. Varens

Asplenium, nephrolepsis, phlebodium

Het fijne aan varens is dat ze ook op een plekje groeien met weinig licht.

kentia palm niet giftige planten voor katten
9. Kentiapalm

Howea Fosteriana

Het is een sterke en elegante plant die zowel op zonnige als schaduwrijke plekken goed tot zijn recht komt.

Olijfboom niet giftige planten voor katten
10. Olijfboom

Olea Europaea ‘Cipressino’

Met zijn leerachtige blaadjes is de niet giftige olijfboom weinig aantrekkelijk voor de meeste katten. Maar het tegenovergestelde geldt waarschijnlijk voor jou.

orchidee niet giftige planten voor katten
11. Orchidee

Phalaenopsis ‘wave’

Het is niet voor niets de favoriete plant van velen. Dat heeft ze te danken aan haar prachtige bloemen die lang bloeien.

12. Bromelia

Bromelia Guzmania

Door hun unieke groeiwijze en de felgekleurde bloemen haal je iets unieks en interessants in huis.

Phlebodium aureum niet giftige planten voor katten
13. Blauwvaren

Phlebodium aureum Davana

Phlebodium aureum-Davana is gekroond met de Glazen Tulp Award vanwege de fantastische bladvorm en de vernieuwende kleur van de bladeren.

konijnenpoot varen niet giftige planten voor katten
14. Olifantenpoot

Humata teyermanii

De plant dankt zijn naam aan de kleine, harige, zilverwitte wortelstokken die lijken op witte konijnenpootjes.

15. Planten in afgesloten glas

Uiteraard zijn planten waar je kat helemaal niet bij kan, het meest veilig voor zowel de kat als de plant. Deze flessen komen met twee vetplantjes.

Niet giftige planten voor katten zijn de meest katvriendelijke optie

Omdat giftige planten voor katten lastig te herkennen zijn, is het meest veilig om niet giftige planten voor katten te hebben in en rond huis. Bij Lekker in je Vacht koop je enkel katveilige planten.

Leerzaam, nuttig, interessant of leuk artikel? Deel het!

Bronnen

  1. https://edepot.wur.nl/14242
  2. Hart, B. L. (2008). Why do dogs and cats eat grass?. Veterinary medicine103(12), 648.
  3. Huffman MA, Canton J. Self-induced increase of gut motility and the control of parasitic infections in wild chimpanzees. Int J Primatol 2001;22:329–346.
  4. Huffman MA, Page JE, Sukhdeo MVK, et al. Leaf-swallowing by chimpanzees: a behavioural adaptation for the control of strongyle nematode infections. Int J Primatol 1996;17:475-503.
  5. Yoshimura, H., Qi, H., Kikuchi, D. M., Matsui, Y., Fukushima, K., Kudo, S., … & Kinoshita, K. (2020). The relationship between plant-eating and hair evacuation in snow leopards (Panthera uncia). PloS one15(7), e0236635.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

  • Carla

    29/04/2023

    Hallo, heb ik wel n vraagje. Ik heb twee ex-meiden van 9 maanden en de grootste van de 2 sabbelt bij de kleine en die tuttebel laat t nog toe ook, geen porm, maar goed. Probeer t wel tegen te houden maar als ze drvoor gaat liggen, kan ik dr ook niet veel aan doen. Kan dat nou krolsheid opwekken? Want ze bleert zo nu en dan wel met n trillend staartje. Ze zijn geholpen maar buikievacht was nog niet vol gegroeid natuurlijk dus makkelijk te vinden. Ben benieuwd. Gr. Carla

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming