Image Alt

Katten Blog

 / Raskatten  / Maine Coon kat
Maine coon kat

Maine Coon kat

De Maine Coon staat vooral bekend om zijn indrukwekkende grootte en dichtbehaarde vacht. Zijn formaat en de opzij staande kraag van de Coon die doet denken aan de manen van een leeuw, geven het dier een imposant uiterlijk. Dat krachtige beeld wordt versterkt door zijn brede kop, vierkante snuit en opvallende oorpluimen. Hun ruige, waterbestendige vacht is kort rond de schouders en langer bij de buik en achterkant. Dit beschermt tegen de kou wanneer ze lopen of zitten op natte oppervlakken van sneeuw of ijs. Die dikke vacht helpt deze grote vriendelijke reuzen te overleven in het barre winterklimaat van de staat Maine in Amerika. De vacht van een Coon heeft een isolerende functie. Niet alleen voor in de winter, in de zomer werkt de vacht juist verkoelend. Je ziet soms dat mensen hun Coon dan scheren omdat ze denken dat het voor hun te warm is, maar júist dan hebben ze hun vacht hard nodig.

Wist je dat ‘Coon’ een afkorting is voor het Engelse woord ‘raccoon’ oftewel wasbeer? Door de dikke, geringde staart en tabby aftekening van sommige Coons, werd vroeger gedacht dat het ging om een kruising van een kat met een wasbeer. Dat is natuurlijk onjuist, want een wasbeer en een kat kunnen zich niet voortplanten.

Het is een van de oudste, natuurlijke kattenrassen. Wat dit kattenras ook bijzonder maakt, is dat ze soms geboren worden met een extra teen. Een Poly Maine Coon is geboren met één of twee extra tenen aan de voorpoten of zelfs aan alle poten; dit heet ‘polydactylie’. Van de Maine Coon wordt ook wel gezegd dat hij karaktereigenschappen heeft die te vergelijken zijn met die van een hond. De Maine Coon staat op nummer drie van meest populairste kattenrassen ter wereld!

[lwptoc title=”Inhoud van de blog”]

Maine coon eigenschappen
Hoeveel kost een Maine Coon ongeveer?

Gemiddeld betaal je €850-€1200 voor een Maine Coon kitten met stamboom en geteste ouders in 2023. Voor een herplaatser betaal je een stuk minder, zo’n €350.

Is een stamboom en geteste ouders echt belangrijk?

Ja, beide zijn echt nodig! Een stamboom is een stukje gereedschap voor de fokker om geschikte ouderdieren te selecteren. Dat de ouders getest zijn, is weer heel belangrijk vanwege de rasspecifieke erfelijke aandoeningen. Een verantwoordelijke fokker test de ouderdieren om de kans zo klein mogelijk te maken dat er kittens worden geboren die erfelijk belast zijn bekende erfelijke ziektes.

De meestvoorkomende erfelijke hartaandoening is Hypertrofische CardioMyopathie (HCM)

Dit is een ongeneeslijke ziekte die kan leiden tot hartfalen, verlamming van de achterpoten door een embolie en plotseling dood neervallen.

Daarnaast komt Heupdysplasie (HD) vaker voor bij dit ras

Dit is een afwijking van het heupgewricht dat voor kreupelheid en artrose zorgt.

Patella luxatie

Een losse knieschijf of patella luxatie wordt meestal veroorzaakt door aangeboren anatomische afwijkingen. Bij patella luxatie kan de knieschijf uit de geul schieten waarin hij zich beweegt. Het is niet duidelijk of PL bij de kat erfelijk is, wel lijkt het bij bepaalde rassen zoals de Coon vaker voor te komen. Vandaar dat rasverenigingen toch aanraden om de ouderdieren te testen. Het is een dure en pijnlijke ingreep als je daaraan moet opereren.

Slecht gebit en tandvlees

Als laatste is het nog relevant om te noemen dat de Coon er helaas bekend om staat dat hij een slecht gebit heeft. Hiervoor zijn geen erfelijke testen beschikbaar, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Rood tandvlees is een dierenarts niet vreemd. In sommige gevallen moet alles getrokken worden. Het gebit vraagt wel om extra zorg.

Maine Coon foto’s
Wat is het karakter van een Maine Coon?

De Maine Coon is veel zachtaardiger dan zijn enorme omvang en ruige uiterlijk doen vermoeden. Het zijn ideale katten voor een gezin met kinderen; ze zijn wat verlegen, rustig en erg intelligent. Maine Coons  zijn speels en zullen hun kittenachtige speelsheid behouden tot op hoge leeftijd. Het is geen agressief ras en tolereren dat ze worden opgepakt, vastgehouden en geknuffeld. Deze dieren zijn vriendelijk en geduldig met kinderen.

Hij past zich goed aan en kan het niet laten om soms de clown uit te hangen. Opvallend is dat de Maine Coon graag op vreemde plekken slaapt en gefascineerd is door water. Dit levert soms vermakelijke situaties op. Een Maine Coon houdt er bijzondere slaapposities op na. Vaak hangend, met de voorpoten gestrekt, of op hun rug. 

De Coon staat er ook wel om bekend dat hij zijn baasjes door het huis volgt en zijn baasjes gehoorzaamt. Maine Coons zijn graag betrokken bij de dagelijkse bezigheden van hun baasjes en hebben weinig behoefte aan persoonlijke ruimte. Ze hechten daarnaast ook weinig waarde aan de privacy van hun baasjes, ze kunnen soms zelfs een tikkie opdringerig zijn. Zijn ze niet bij je, dan observeren ze wel van een afstandje wat jij (of je buurman) aan het doen bent.

Kun je een Maine Coon alleen houden?

De Maine coon is een erg sociaal ras die graag in het gezelschap van katten en andere dieren zijn als ze hier van kleins af aan mee zijn opgegroeid. Omdat ze zo sociaal zijn, kun je ze ook niet goed alleen houden. In het algemeen gaan twee katten van hetzelfde ras het beste samen. En twee kittens uit hetzelfde nestje staat eigenlijk garant voor een sterke, mooie vriendschap.

Kan dit ras goed alleen zijn?

Maine Coons kunnen een tijdje alleen worden gelaten, maar daar maak je ze niet blij mee. Lang en vaak alleen gelaten worden kan deze katten ongelukkig en angstig maken. Ze passen het beste bij een gezin dat overdag vaak thuis is.

Miauwen deze katten veel?

Het is een mensgericht ras waardoor ze vaker met hun baasje communiceren door te miauwen en andere kattengeluiden te maken. De Main Coon staat erom bekend dat ze redelijk vocaal zijn, oftewel dat ze veel miauwen. Toch hebben deze grote katten meestal een verrassend zacht stemgeluid.

Hoe actief zijn Maine coons?

De Main coon is erg speels en nieuwsgierig. Een Maine Coon is over het algemeen zeer ondernemend, maar wordt rustiger als hij ouder wordt en als er andere (jonge) dieren bij komen. Deze superintelligente katten zijn gemakkelijk te trainen. Ze kunnen leren om buiten aan de lijn te lopen of zelfs een speeltje apporteren. Het is een ras dat graag bezig is, en uitgedaagd wordt maar het zijn geen fervente sprinters of jagers zoals de Bengaal. Hun motto is eerder: werk slimmer, niet harder.

Ze klimmen graag en dit kunnen ze ook heel goed. Een (zelfgemaakte) klimwand voorziet in die behoefte. Voor de Coon is het daarom ook het meest belangrijk dat hij kan spelen, klimmen en dat zijn intelligentie wordt uitgedaagd. Bijvoorbeeld door voerpuzzels en interactief speelgoed (beide te koop in onze webshop).

Wat heeft een Maine Coon nodig?
Genoeg tijd en aandacht

Een belangrijkste behoefte van de Maine Coon is een liefhebbend, zorgzaam baasje met genoeg tijd om te spelen en de bereidheid om ze te betrekken bij alle aspecten van het dagelijks leven. De meeste Maine Coons spelen graag met water. Veel Coons vinden de douche daarom ook erg interessant, of bemoeien zich zelfs met de afwas. 

Leefruimte die groot genoeg is

Een Maine Coon heeft echt zijn ruimte nodig om te spelen en om te rennen. Het is logisch dat grotere katten meer leefruimte nodig hebben om voldoende te kunnen bewegen dan kleinere kattenrassen. Daarnaast moet je ook niet onderschatten hoeveel meer ruimte de XXL kattenspullen innemen die nodig zijn voor deze grote katten.

Kattenspullen: groot, groter grootst

De Maine Coon wordt als het grootste niet-hybride kattenras beschouwd. Hun volledige grootte wordt normaal gesproken pas bereikt als ze drie tot vijf jaar oud zijn. Katers wegen gemiddeld 5,9 – 8,2 kg terwijl poezen 3,6 tot 5,4 kg wegen. Het gewicht van een Maine Coon kan uiteenlopen. Komt een kater uit een nest met grote kittens, dan halen ze makkelijk 10 kg. Een poes uit een groot nest kan makkelijk uitgroeien tot een volwassen kat van 8.5 kg. De lichaamsbouw is dan ook stevig met gespierde poten en grote voeten, wat nodig is om hun gewicht te dragen. 

Een dingetje om dus echt rekening mee te houden, is het formaat kattenspullen die deze grote, sterke katten nodig hebben. De meeste standaard kattenspullen zoals een kattenbak, kattenmand en krabpaal zijn niet groot of stevig genoeg voor een Maine Coon. De Maine Coon heeft bijvoorbeeld ect de grootst mogelijke maat kattenbak nodig. Hij moet zich vrij kunnen draaien en voldoende ruimte hebben om te kunnen scheppen en vegen. Bij een te kleine bak is de kans groot dat hij zijn behoeften elders doet. Dat grotere formaat en steviger kwaliteit spullen brengt niet alleen een hoger prijskaartje met zich mee, maar je moet er natuurlijk ook de ruimte voor hebben.

Deze kattenspullen in de Webshop speciaal voor de grote kat zijn geschikt voor Maine Coons 
Meest voorkomende gedragsproblemen van de Coon

Omdat het stabiele katten zijn, zien we niet heel veel gedragsproblemen in dit ras. De gedragsproblemen die we het meest in de gedragspraktijk zien hebben meestal te maken met niet vervulde behoeftes. Coons kunnen niet goed alleen zijn en vormen een sterke band met hun baasje en met hun kattenvriendjes. Vanwege deze eigenschappen zien we dat de problemen die soms ontstaan vaker hiermee te maken hebben. De gedragsproblemen die wij het meest zien bij de Maine coon:

  • Depressie (rouwen om een maatje kan omslaan in depressie)
  • Verlatingsangst (Omdat ze niet graag alleen zijn)
  • Sloopgedrag door verveling (omdat ze zo intelligent zijn)

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming