Image Alt

Katten Blog

 / Sociaal leven kat  / Voorbereiding en Veilige plek (Langzame Introductie Stap 1 en 2)

Voorbereiding en Veilige plek (Langzame Introductie Stap 1 en 2)

We stelden een stappenplan op voor de zogenaamde ‘langzame introductie’, met daarin stap- voor stap- uitleg hoe je dit aanpakt. De langzame introductie volgt het tempo van de katten zelf en zorgt ervoor dat ze enkel positieve en neutrale ervaringen met elkaar hebben. Hierdoor leren de katten geleidelijk om de ander niet als bedreiging te zien. De methode wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Voor vragen en advies kun je hier terecht.

Het langzame introductie stappenplan voor het wennen van katten aan elkaar (klik op de linkjes om naar de betreffende stap te gaan)

  1. Stap 1 & 2 Voorbereiding en veilige plek 
  2. Stap 3 Thuiskomst van de nieuwe kat
  3. Stap 4 & 5 kat aan huis laten wennen en geuren uitwisselen
  4. Stap 6 & 7 Elkaar ruiken en zien
  5. Stap 8 Eerste ontmoeting 

Stap 1: De voorbereiding voor het stappenplan

Wanneer de nieuwe kat gaat verhuizen brengt dat spannende veranderingen voor hem mee. Hij komt terecht in een heel nieuw huis en ook zijn nieuwe eigenaars zijn nog vreemd. Gaat het om een kitten, dan neemt deze ook nog afscheid van de moederpoes en zijn nestgenootjes. Tot slot is er dan ook nog de al in huis levende kat die nieuw is. Zoveel nieuwe indrukken kunnen overweldigend zijn. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen zodat de nieuwe kat zo min mogelijk stress ervaart:

  1. Een voorwerp met nestgeur/vertrouwde geur meenemen. Deze geur geeft de nieuwe kat een veiliger gevoel. Dat kan zijn favoriete speeltje zijn. Maar je kunt ook zelf een (hand) doek achterlaten bij de kittens wanneer je voor het eerst gaat kijken. De doek met de vertrouwde geur plaats je in het reismandje op de dag van de verhuizing.
  2. Heeft de nieuwe kat een ligmandje die in de reismand past? Plaats deze dan in de reismand voor de kitten om in te liggen gedurende de reis.
  3. Een dekentje over het reismandje tijdens het vervoer zorgt ervoor dat de kat zich veiliger voelt. Het verduisterd en ontneemt het zicht op wat er buiten afspeelt.
  4. Koop (of leen) twee kinder traphekjes of een doorzichtige plexiplaat die je in een deur kunt plaatsen wanneer je geen tuin/balkon/groot raam hebt om stap 6 uit te voeren
  5. Voor de eerste paar dagen na de thuiskomst van de nieuwkomer evenals voor stap 7 is het handig als je thuis bent. Als het mogelijk is, plan dan wat dagen vrij in.
  6. Zorg ervoor dat de katten elkaar niet kunnen zien tijdens stap 1-7. Doe de gordijnen eventueel dicht, en plak ramen en doorzichtige deuren eventueel af met plakfolie.

Stap 2: Veilige plek voor de nieuwkomer (kattenkamer)

kattenkamer

 

Bij de langzame introductie is het de bedoeling dat de katten voor een langere tijd van elkaar gescheiden zijn. De nieuwkomer heeft daarom een veilige en rustige eigen kamer nodig.

 

Wel doen:  kamer inrichten voor nieuwkomer, Feliway (classic) verdamper gebruiken

Niet doen: een kamer gebruiken waar je al aanwezige katten leven, slapen of eten.

 

Kies een kamer uit voor je nieuwe kat die niet belangrijk is voor je al aanwezige kat

Beslis van tevoren welke kamer het meest geschikt is voor je nieuwe kat. Wees er zeker van dat de kamer die je uitkiest niet een belangrijke plek is voor de al in huis levende katten. Neem bijvoorbeeld niet de slaapkamer als je al aanwezige katten gewend zijn om hier dagelijks te slapen. De woonkamer is meestal de grootste ruimte in huis om te onderzoeken en dit kan te overweldigend zijn voor de nieuwkomer. In de woonkamer speelt zich vaak het meeste leven af, wat het een drukke kamer maakt.

Daarnaast wil je je al in huis levende katten zo’n belangrijke ruimte niet ontnemen.  Als je een heel ondernemend niet-bang kitten hebt, zal het lastig zijn om hem hier uit te houden als hij er al is geweest. Dat maakt de woonkamer een ongeschikte plek. Kies juist een kamer die ook nog kan dienen als veilige plek voor de nieuwe kat als de introductie voorbij is. Dan heeft hij voor de rest van zijn leven een fijn plekje om zich terug te kunnen trekken als hij daar behoefte aan heeft.

Inrichting van de kamer voor de nieuwe kat   

Deze veilige plek richt je in met alles wat de nieuwkomer nodig heeft: een kattenbak, krabpaal, voer- en drinkbak, hoge rustplekjes (in een kast of op een tafel) en voldoende verstop mogelijkheden (een doos of half openstaande kast bijvoorbeeld). De kat moet zich ook kunnen vermaken in deze kamer. Naast speelgoed kun je denken aan de mogelijkheid om naar buiten te kijken. Check de kamer ook op veiligheid. Een open stopcontact, losliggende kabels of touwtjes, elastiekjes zijn niet veilig. Je kunt de nieuwkomer ondersteunen met rustgevende kruiden zoals valeriaan of matatabi. Ook Feliway kan helpen om de kat gerust te stellen. Feliway is gemaakt uit een specifiek gezichtsferomoon van de kat die een geruststellende boodschap uitdraagt. De verdamper kun je best al een week voordat de nieuwe kat komt inpluggen zodat de kamer(s) goed verzadigd zijn. Dit kan geen kwaad voor je andere katten of andere huisdieren.

Belangrijk voor de al aanwezige katten

Je wilt dat het leven van de al aanwezige katten zoveel mogelijk hetzelfde blijft. De katten moeten (idealiter) bijvoorbeeld op dezelfde plek kunnen eten waar ze dat gewend zijn. Houd de kamer van de nieuwkomer gesloten, zodat de katten daar al aan gewend zijn op het moment dat de nieuwe kat in huis komt. Op deze manier zorg je er ook voor dat dit echt het plekje van de nieuwkomer kan worden.

 

Heb je iets te vragen of wil je advies?

Het introduceren van katten kan best wat vragen oproepen en onzekerheden met zich meebrengen. Als jij je eigen situatie wil voorleggen aan en wil overleggen met een deskundige, dan maken we daar graag voldoende tijd voor!

Onze ervaring leert dat het erg informatief kan zijn om video’s van enkele introductie momenten toe te sturen (via wetransfer.com). Er kan dan worden gekeken hoe de katten zich op dit moment voelen, waar ze precies in het proces zitten. En of je bijvoorbeeld niet (iets) te snel, of juist te langzaam de stappen doorloopt. Ook kan er een schatting worden gemaakt van hoelang het ongeveer zal duren voordat de katten samen kunnen.

Plan een Telefonisch consult in
Een telefonisch consult kost 15 euro per kwartier. Onze ervaring leert dat 15 minuten voldoende is voor het beantwoorden van een vraag. Wilt u gebruik maken van een consult, dan kunt u deze HIER inplannen.
Belangrijk!

Problemen die ontstaan omdat de katten een sociale basis missen, zijn helaas onveranderlijk, ook voor een kattengedragstherapeut. In dat geval is de kans klein dat de katten elkaar zullen accepteren en is het maximaal haalbare is dan een situatie waarbij de katten elkaar tolereren. We vermelden dit nare bericht om de verwachtingen realistisch te houden en teleurstellingen te voorkomen.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming