Image Alt

Katten Blog

 / Normaal kattengedrag  / Kunnen katten zwemmen?

Kunnen katten zwemmen?

Kunnen katten zwemmen? Ondanks dat ze erom bekend staan water te haten? Sommige kattenbaasjes gebruiken water zelfs als straf, denk maar aan de plantenspuit. Er bestaan echter ook katten die het wel fijn vinden om nat te worden. Het ras Turkse Van is hier een voorbeeld van. Dit kattenras heeft Turkije als oorsprong, en gebruikt water juist om af te koelen. Het water komt uit een groot meer dat “Van” is genaamd, vandaar ook zijn naam. Het is dus een fabeltje dat álle katten een hekel aan water hebben. Maar het geldt wel voor het meerendeel van de katten. De antwoorden op de vragen waarom katten water haten en of ze kunnen zwemmen lees je in deze blog.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog” toggle=”1″]

Waarom haten de meeste katten water?

Katten hadden geen goede reden om het water in te gaan

Er gaan verschillende theorieën in de rondte waarom gedomesticeerde katten water over het algemeen liever vermijden. De meest waarschijnlijke en simpelste verklaring is dat katten zich niet aan een waterrijke omgeving hebben aangepast omdat de natuurlijke leefomgeving warm en droog is. De noodzaak om het water of de regen in te gaan (om op vis te jagen bijvoorbeeld, of af te koelen) was er gewoon niet. Dus alhoewel katten zich soms laten verleiden om te vissen vanaf de waterkant, hebben ze hun zwemvaardigheden nooit verder dan de basis hoeven ontwikkelen.

De kattenvacht beschermt niet goed tegen water

Dat zie je bijvoorbeeld terug aan hun vacht. De bovenste laag van de vacht van de kat is redelijk vocht afstotend. Hierdoor is de kat prima beschermd tegen een regenbuitje. Maar wanneer de hele vacht verzadigd raakt met vocht raakt de kat zijn warmte-isolatie kwijt. De isolerende luchtlaag tussen de haren verdwijnt, waardoor de vacht zwaar en log wordt. Een kat raakt om die reden ook snel onderkoeld als hij nat is. Warmteverlies gaat in water 27 keer zo snel als erbuiten! Als je daar niet op aangepast bent, kan dat snel gevaarlijk worden.

De kat heeft geen isolerende vetlaag of zwempoten

Waar bijvoorbeeld een walrus een lekkere laag blubber (vet) heeft om dit warmteverlies op te vangen, hebben katten dit niet. Hetzelfde geldt voor de verenjas van een eend: deze weegt bijna niks, is veerkrachtig, waterafstotend en isolerend. Zowel de walrus als de eend zijn dus goed aangepast aan het water en het bijbehorende warmteverlies. Maar een kat niet. Denk er daarom ook om een kat goed af te drogen als hij nat is geworden. Naast de vacht die niet zo handig is in water, missen ze ook een paar goede zwemvliesachtige pootjes zoals de aziatische viskat dat bijvoorbeeld wel heeft.

katten zwemmen

Welke katten houden van zwemmen of water?

De waterminnende kattenrassen zoals de Maine Coon, Bengaal en Abessijn. Zowel de Turkse Van als de Maine Coon hebben een meer waterbestendige vacht. De voorliefde voor water van de Bengaal is doorgegeven door zijn voorouder die een uitstekende zwemmer is.

Kunnen katten zwemmen?

Ja, in principe kunnen alle katten zwemmen. Het is een vaardigheid waarmee alle katten geboren worden. Instinctief zullen ze automatisch met de pootjes beginnen te peddelen zodra ze in het water zijn. De meeste katten zijn echter onervaren en kunnen dus niet heel goed zwemmen. De duikreflex of onderwaterreflex, is een reflex die bij alle zoogdieren aangeboren is. De kat zal automatisch zijn adem inhouden wanneer zijn kopje onder water komt. Daarnaast zorgt de duikreflex ervoor dat de hartslag automatisch vertraagt bij onderdompeling van de kop en het inhouden van de adem.

Kan een kat verdrinken?

Hoe kan het dan toch dat er regelmatig katten verdrinken ondanks dat ze kunnen zwemmen? Nou, dat komt omdat katten meestal niet vrijwillig het water instappen, maar in het water vallen. Hetzij doordat ze ergens van schrikken, of bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid. Risicovolle plekken zijn bijvoorbeeld zwembaden, vijvers, kades en grachten. Als de kat plotseling in koud water terechtkomt, is het goed mogelijk dat hij in paniek raakt. Door de paniek worden ongecontroleerde bewegingen gemaakt en ademt de kat snel en diep. Hierdoor wordt de kans dat hij water binnenkrijgt groter.

Verdrinking ontstaat als een kat die te water geraakt is ‘kopje onder gaat’ en water inslikt en inademt. De kans op verdrinking wordt groter wanneer de kat valt in water waar hij niet uit kan komen of te ver moet zwemmen. De kat raakt dan mogelijk onderkoeld en uitgeput waardoor hij zijn kopje niet meer goed boven water kan houden. De kans dat hij water inademt wordt dan ook weer groter.

Katten kunnen twee keer verdrinken

Als je kat in het water valt en enige tijd onder water blijft, denk je misschien dat hij veilig is wanneer hij er snel genoeg uitkomt. Katten kunnen echter 24 uur nadat hij uit het water is gehaald, alsnog verdrinken. Dat heeft te maken met de hoeveelheid water die in de longen is gekomen. Dit water tast de celblaasjes in de longen aan waardoor het steeds moeilijker wordt om adem te halen. Als de kat veel water in zijn longen heeft gekregen, ligt er verstikkingsgevaar op de loer en kan de kat hier alsnog aan overlijden.

Katten veilig houden rond water

Hou je kat veilig bij het zwembad

Het is dus niet zo gek om maatregelen te treffen om je kat veilig te houden rondom water. Bijvoorbeeld wanneer je een zwembad in de tuin hebt. Gelukkig zijn er veel producten op de markt om huisdieren bij het zwembad weg te houden. Die waarschuwen wanneer ze erin vallen of ze veilig laten ontsnappen.

  • Zwembadomheining middels een veiligheidshek houdt katten op een veilige afstand
  • Goed afsluitbare en beloopbare zwembadoverdekking
  • Een zwembadalarm dat afgaat zodra het wateroppervlak beweegt
  • Alarmen die reageren op beweging in het water
  • Zwembad ontsnappingsnet
  • Loopplank om te ontsnappen
Hoe worden buitenkatten beschermd tegen verdrinking?

Het meest veilig is het natuurlijk wanneer je katten niet buiten komen, maar gebruik maken van een afgezette tuin of balkon. Naast verdrinkingsgevaar zijn er ontzettend veel risico’s waar de buitenkat aan wordt blootgesteld. Katten zullen willen voorkomen dat ze nat worden, maar water trekt ook aan. Zo vinden veel katten het heerlijk om slootwater te drinken. Vaak moeten ze hiervoor over een rand of richel hangen om bij het water te komen, waardoor ze hierin kunnen vallen.

Ook andere dieren (eenden, kikkers) of objecten maken het water interessant voor de kat. Een kat die jaagt zal meer risico’s nemen rond het water. Hierdoor loopt hij ook weer meer risico om in het water te vallen. Stichting ‘kat & water‘ brengt kattentouwen aan in waterrijke omgevingen zodat ze kunnen ontsnappen dit gebeurt.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 24 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming