Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / Kosten dierenarts

Kosten dierenarts

Kosten dierenarts, iets waar elke kattenliefhebber ooit tegenaan loopt. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat steeds minder katten een bezoek brengen aan de dierenarts. Het aantal katten dat we in Nederland bezitten neemt echter wel toe. Waarom gaan mensen steeds vaker niet naar de dierenarts? Gedeeltelijk is dit fenomeen te verklaren door de crisis. Men kan steeds vaker de kosten voor medische zorg van hun dier niet betalen. Maar er zijn andere factoren die ook een rol spelen.

Sommige kattenbaasjes zien heel het nut niet in van jaarlijks naar de dierenarts gaan. Als de kat zelf dan ook nog kenbaar maakt dat hij een bezoek aan de dierenarts niet zo ziet zitten, haken veel mensen af. Jammer, want de kat is een meester in het verbergen van ziekte en pijn. De enige die door deze façade heen kan prikken is de dierenarts. Sommige vrij onschuldige kwaaltjes die makkelijk te verhelpen zijn, kunnen omslaan in ernstige (chronische) ziekten wanneer ze onbehandeld blijven. Je bent dus vaak duurder uit door niet (tijdig) naar een dierenarts te gaan.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Katten zijn meesters in het verbergen van ziekte en pijn

Katten zijn erg goed in het verbergen van ziekte en pijn. Dit beschermt hen in de natuur. Wanneer katten ziekte of pijn laten zien, lopen ze het risico om hun territorium te verliezen. Daarnaast worden ze makkelijker gevangen en opgegeten door andere roofdieren. Coyotes en roofvogels vinden katten namelijk een smakelijk hapje. Een kat zal er dus alles aan doen om tekenen van zwakte (pijn en ziekte) te verbergen.

Ziekte is bij de kat dus niet aan de buitenkant te zien totdat het te laat is. Wanneer pijn zichtbaar wordt betekent dit, dat de kat zo verzwakt is dat hij de energie niet meer heeft om het te verbergen. De kat is dan al heel ziek. Dit is dan ook vaak het moment dat kattenbaasjes naar de dierenarts gaan. Maar dan is het dus eigenlijk al te laat. Door regelmatig met je kat naar de dierenarts te gaan kun je ziektes vroegtijdig ontdekken. Helaas gaat 40% van de katteneigenaren niet jaarlijks met de kat naar de dierenarts. Dat bleek uit het onderzoek uitgevoerd door Bayer Healthcare. Hoewel deze cijfers betrekking hebben op Amerikaanse katteneigenaren, zullen ze niet heel veel verschillen van Nederlandse.

Kosten dierenarts – niet naar de dierenarts gaan is pas duur

De hoge kosten van de dierenarts zijn vaak een onderwerp van discussie. Recentelijk nog werd er actie gevoerd door de Sophia-Vereeniging om de btw-tarieven te verlagen van 21% naar 6%. Hierdoor zou een bezoekje aan de dierenarts voor veel mensen betaalbaar worden. Nu zou dat een goede vooruitgang zijn, maar de beste manier om kosten te besparen blijft toch regelmatig naar een dierenarts gaan. Juist het vroegtijdig ontdekken van ziektes en aandoeningen kan hoge kosten besparen. Hoe dat dan zit wordt hier onder uitgelegd aan de hand van een casus.

Kosten dierenarts – ziekte vroegtijdig behandelen is het goedkoopst 

De zwarte kat op de foto heet Simba. Het is een gecastreerde kater van 6 jaar. Een paar weken geleden begon Simba veel aan zijn buik te likken, waardoor hij op die plek haar begon te verliezen. Simba miauwde ook vaker en was vooral in de avond erg onrustig. Zijn baasje vond dat gemiauw erg irritant maar Simba at en dronk verder goed. De eigenaar van Simba zag daarom geen reden om met Simba naar de dierenarts te gaan.

In werkelijkheid was Simba al behoorlijk ziek. Alle subtiele pijn en ziekte symptomen (miauwen,  onrustig, veel likken) werden over het hoofd gezien of niet serieus genomen door zijn eigenaar. Een kat die normaal eet en drinkt is niet per definitie gezond. Als het gedrag van Simba wel voldoende reden was geweest om naar de dierenarts te gaan, zouden de kosten in dit stadium bedragen:

– consult kosten € 22,50

– urine + lichamelijk onderzoek € 46,25

– pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt € 12,99

– blaasgruisoplossende voeding voor 1 maand € 19,25


Totaal ongeveer € 100 euro

Simba loopt rond met blaasgruis

Bij de dierenarts zou Simba lichamelijk onderzocht worden en de urine bekeken op afwijkingen. Onder de microscoop zou blaasgruis worden gevonden. Met een pijnstiller en een zak blaasgruisoplossend voer onder de arm zou de eigenaar weer redelijk opgelucht de deur uit gelopen zijn. Door zijn oplettendheid heeft hij erger kunnen voorkomen. De totale kosten voor het consult, urineonderzoek, pijnstiller-ontstekingsremmer en voer (voor een maand) zouden ongeveer 100 euro bedragen.

Niet naar de dierenarts gaan kost een fortuin

Maar helaas voor Simba ging de katteneigenaar niet naar de dierenarts, en werd ook zijn blaasgruis niet ontdekt. Dit gebeurde er wel:

Simba begon zijn kattenbak steeds vaker te bezoeken, soms wel 8 keer in een kwartier! Zijn baasje snapte dit niet want er lag geen urine in de kattenbak. Hij kwam ’s avonds urenlang bij zijn baasje op schoot liggen knuffelen. Het miauwen was inmiddels opgehouden. Hij reageerde nauwelijks meer op zijn naam. Zijn eten en drinken raakte hij niet meer aan. Daarnaast begon Simba regelmatig te braken. Dat Simba niet meer at en dronk vond de eigenaar wel zorgwekkend genoeg om een afspraak te maken bij de dierenarts. Helaas was het weekend, en wilde zijn baasje wachten met het maken van een afspraak tot maandag.

De onbehandelde blaasontsteking veranderde in verstopping en vergifting

Dezelfde avond nog stortte Simba ten aarde, om niet meer overeind te komen. Simba heeft namelijk niervergiftiging opgelopen als gevolg van een verstopte blaas. Bij een blaasontsteking worden er altijd ontstekingscellen gevormd die in combinatie met blaasgruis een plugje kunnen vormen die vastloopt in de plasbuis. Dit plugje verstopt de blaas waardoor de kat niet meer kan plassen. Als gevolg daarvan wordt de blaas steeds voller en de nieren kunnen het lichaam niet meer zuiveren van afvalstoffen. Simba heeft enorm veel pijn. Wanneer een kater verstopt raakt zal hij binnen 24 uur geopereerd moeten worden, anders komt hij te overlijden. Wanneer een kat vaker verstopt raakt kan het zelfs nodig zijn om de penis te amputeren.

In dit stadium zijn de kosten om Simba weer beter te maken aanzienlijk hoger dan 100 euro:

– consult weekend € 76,50

– Dag opname € 20,00

– röntgenfoto of echografie € 75,00

– urine onderzoek € 46,25

– bloedonderzoek om nierschade te bepalen € 76,50

– narcose middelen € 19,75

– doorspoelen plasbuis €10,25

– operatie kosten €57,25

-uurtarief dierenarts in kliniek €76,45

– pijnstilling € 12,99

– blaasgruisoplossende voeding per maand  € 19,25


Totale kosten? Die variëren van 450 tot 2000 euro afhankelijk van de schade die Simba heeft opgelopen aan zijn blaas, nieren en hart.

Niet naar de dierenarts gaan kost altijd veel meer

Hoeveel aanvullende behandelingen er nodig zullen zijn om Simba medisch weer in orde te krijgen is moeilijk te zeggen. Daarnaast zal hij voor de rest van zijn leven aangepaste voeding moeten krijgen. Hoewel de bedragen in dit blog realistisch zijn, kunnen ze per dierenarts uiteraard variëren. Niet (tijdig) naar de dierenarts gaan kost dus altijd heel veel geld. Natuurlijk geldt dit niet alleen voor blaasproblemen maar voor alle medische problemen. Overigens worden gedragsproblemen ook alleen maar erger als er niets aan gedaan wordt.

TIPS:

  1. Ga jaarlijks en vanaf de leeftijd van 8 jaar 2 keer per jaar naar de dierenarts. Zo kunnen ziektes vroegtijdig worden opgespoord en behandeld. Door jaarlijks het gebit te laten controleren kan je bijvoorbeeld voorkomen dat het gebit uiteindelijk in zijn geheel getrokken moet worden.
  2. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt kun je de kat het beste op jonge leeftijd al verzekeren. Op oudere leeftijd wordt minder vergoed, en betaal je een hogere premie.
  3. Neem de kosten voor de kat op in het jaarlijks budget, denk ook aan potje voor grote onvoorziene uitgaven.
  4. Het advies dat je van katteneigenaren op Facebook of elders op internet krijgt is vaak ondeskundig, niet up to date en gebaseerd op slechts een of enkele katten. Raadpleeg daarom liever de dierenarts (telefonisch).
  5. De dierenarts vind het niet erg als je hem of haar enkel belt om een probleem voor te leggen of te overleggen of een bezoek nodig is. Dit kan een dierenarts het beste inschatten. Een goede dierenarts zal je nooit voor niets laten komen.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

     Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 8 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming