Image Alt

Kleppe heeft oogkleppe op: loslopende katten kunnen niet altijd binnengehouden worden

 / Leefomgeving  / Kleppe heeft oogkleppe op: loslopende katten kunnen niet altijd binnengehouden worden

Kleppe heeft oogkleppe op: loslopende katten kunnen niet altijd binnengehouden worden

Verbod op loslopende katten een goed idee?

De discussie rondom het voorstel van SGP-lijsttrekker Marco Kleppe om loslopende katten te verbieden, krijgt veel aandacht. Kleppe geeft zelf aan dat hij geen ‘kattenhater’ is en maar één simpele wens heeft: ‘zorg even goed voor je kat als voor je eigen kindje, houdt hem binnen’. Hoewel iedereen het er over eens zal zijn dat loslopende katten voor overlast (kunnen) zorgen, ziet Kleppe iets over het hoofd. Goed zorgen voor je kat, houdt iets heel anders in dan goed zorgen voor je kind. Katten zijn geen mini-mensjes met een vacht. Wil je het simpel houden en deze vergelijking toch maken: een kind houd je toch ook niet permanent binnen?

In deze discussie mist een belangrijke speler, namelijk de kat zelf. Katten komen van nature niet voor in woonkamers. De natuur is onvoorspelbaar en daarom erg interessant voor alle dieren, dus ook voor de kat. In veel gevallen is het voor de kat het veiligst om hem vanaf een jonge leeftijd te wennen aan een afgezette tuin.

Maar wat moeten we met de verwilderde buitenkatten zonder thuis? Gaat Kleppe de straat op om deze katten te leren hoe ze aan een lijn moeten lopen? Ik wens hem daar veel succes mee. En wat te denken van de vele buitenkatten die al jarenlang, van kleins af aan buiten komen? Deze groep katten kan lastig, zo niet onmogelijk binnengehouden worden. Het binnenhouden zou veel stress opleveren.

Het is te hopen dat Kleppe genoeg budget heeft gereserveerd voor alle kattengedragstherapeuten die nodig zullen zijn door dit voorstel. En als Kleppe dan toch bezig is met budgetteren, mag daar dan ook een aardig bedrag bij voor het afzetten van alle tuinen? De kosten voor een tuin afzetten is geen kattenpis, je moet rekenen op een bedrag tussen de 400-2000 euro, een bedrag dat niet iedereen kan missen.

Overlast door buitenkatten

De natuur is onvoorspelbaar en biedt een buitenkat dagelijks nieuwe dingen om te ontdekken. Dit gegeven maakt katten gelukkig, maar tegelijkertijd kan het natuurlijke gedrag van loslopende katten, voor ergernis en frustratie zorgen.

Een buitenkat heeft het maar druk met zijn buitenzijn. Hij doorloopt dagelijks zijn territorium en zoekt altijd mogelijkheden om deze uit te breiden. Het markeren van het territorium maakt deel uit van zijn dagelijkse routine en is natuurlijk gedrag. De kat laat visuele en olfactorische (geur) boodschappen achter voor andere katten. Dat doet hij bijvoorbeeld door te krabben aan een boom maar ook door urine te sproeien. Het kan erg vervelend zijn wanneer dit gebeurd tegen je eigen tuinmeubelen of tegen de voordeur. De kat heeft van nature voorkeur om zijn behoefte te doen in fijn, los, zanderig materiaal waar hij goed in kan graven. Tot grote ergenis van velen, vertaalt deze behoefte zich nogal eens tot het poepen in de kinderzandbak.

Een buitenkat houdt zich daarnaast bezig met jagen. Ook buitenkatten die genoeg te eten krijgen, zullen jagen. Dit gedrag zit in de kat – die een roofdier is – opgesloten. Dit natuurlijke gedrag kan voor grote frustratie zorgen wanneer hij je eigenhandig gefokte konijnen of fazanten tot prooidier heeft gereduceerd.

Katten worden dus gelukkig van een buitenleven, maar zijn omgeving vaak ongelukkig. Is het een oplossing om van alle buitenkatten, binnenkatten te maken?

Van de buitenkat een binnenkat maken

Om gelukkig te blijven, moet de kat iedere dag weer iets nieuws kunnen ontdekken. De natuur biedt de kat alles wat hij nodig heeft. Wat binnenkatten dagelijks aan nieuwe dingen kunnen ontdekken, hangt af van hetgeen hun lieve kattenbaasjes aanbieden. Het is best lastig om de onvoorspelbare natuur, binnenshuis na te bootsen. Het kost een baasje best wat tijd, geld en energie om een binnenkat te voorzien van een uitdagende en stimulerende leefomgeving. Dit is een van de redenen waarom sommige kattenbaasjes ervoor kiezen om hun kat wél buiten los te laten lopen.

In Nederland zijn er echter weinig woonomgevingen waar dit veilig kan. Het buitenleven levert flink wat gevaren op. Denk bijvoorbeeld aan aanvaringen met honden en andere katten. Buitenkatten hebben een grotere kans om ziektes en parasieten op te lopen. Ook overreden worden door auto’s is een zeer reëel gevaar. Daarnaast raken veel katten gewond doordat zij in schuurtjes in aanraking komen met gevaarlijke middelen.

Voor de kat heeft het dus ook veel voordelen om niet vrij buiten te lopen. Lekker in je Vacht adviseert nieuwe katteneigenaren om hun katten te voorzien van een veilige afgesloten buitenruimte. Maar het is een ander verhaal, wanneer we het hebben over katten die al vanaf jonge leeftijd gewend zijn om buiten te komen. Voor hen kan de overgang van vrije toegang naar een afgesloten buitenruimte erg moeilijk (stressvol) zijn en in sommige gevallen zelfs onmogelijk. Zoals de ‘rijdende rechter’ Frank Visser ook terecht aangeeft: ‘een kat die eenmaal gewend is buiten te lopen, houd je niet binnen‘.

Kat aan de lijn

Een vrij loslopende kat heeft buiten een territorium dat hij wil beschermen en uitbreiden. Wanneer je hem dat ineens ontneemt is dat erg stressvol. Kleppe is de lulligste niet en wil best een beetje meedenken met de kat. Hij stelt daarom voor om de kat met een tuigje aan de lijn te laten lopen. Wat Kleppe zich vermoedelijk niet realiseert, is dat dit nooit een kwestie is van de kat een tuigje aantrekken en hem buiten zetten. Een kat moet wennen aan het dragen van een tuigje. En ook voor het lopen aan de lijn is enige training nodig.

Uit de volgende YouTube video’s van Lekker in je Vacht wordt duidelijk dat het nog niet zo makkelijk is om de kat aan de lijn te laten lopen en dat de kat hier begeleiding bij nodig heeft:

Kat wennen aan het dragen van een tuigje

Hoe leer je je kat buiten te lopen aan de lijn

Tuin afzetten voor kat

De tuin afzetten en katproof maken is een goede maar kostbare manier om de kat van een veilige buitenruimte te voorzien. Een kat die hiermee vanaf zijn kittentijd is opgegroeid  zal hier weinig problemen mee hebben. Katten die gewend zijn aan vrij rondlopen, zullen echter stress ervaren wanneer zij gedwongen worden om hun veel grotere territorium en bijbehorende bezigheden op te geven. Het kan maanden duren voordat de kat hieraan gewend is – als hij hier al aan went.

Het is niet mogelijk om alle katten binnen te houden

Zelfs wanneer je de kat met veel liefde en geduld bij het overgangsproces begeleidt, kan aan de lijn lopen of een afgezette tuin, het vrij buiten lopen nooit helemaal vervangen. In een ideale wereld zouden alle katten veilig buitenkomen (en niet los rondlopen) maar de realiteit is dat dit simpelweg niet altijd kan.

 

Lekker in je Vacht

Denise van Lent (kattengedragstherapeut/gedragsbioloog)

Comments

  • Kim

    10/01/2018

    Hoi Denise, mijn katten lopen buiten als wij zelf thuis zijn, maar nu is er geklaagd dat ze poepen in voortuinen en ja dat is voor niemand fijn. Zou dit op te lossen zijn door een buiten kattenbak extra te plaatsen of is het eigenlijk iets waar weinig mee te doen is op omheining of binnen houden na?

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed