Image Alt
Kitten zindelijk maken
 / Kittens  / Kitten zindelijk maken

Kitten zindelijk maken

Je kitten zindelijk maken – is makkelijker dan je misschien denkt. De meeste kittens zijn namelijk al zindelijk op het moment dat ze in huis komen en hebben geen zindelijkheidstraining nodig. Katten hebben een aangeboren voorkeur om hun behoefte te doen in fijn, zanderig materiaal. De kitten wordt dus van nature aangetrokken tot de kattenbak. Als je al een kitten hebt of binnenkort krijgt, heb je vast ook een kittenbak gekocht. Daarmee heb je aan de eerste voorwaarde voor een zindelijk kitten voldaan! Maar, in sommige gevallen is dit niet genoeg. Door de vele vragen die we binnenkrijgen over dit onderwerp, weten we dat sommige kittens bij thuiskomst soms of helemaal niet op de bak gaan. Kattenbaasjes zijn vaak ten einde raad wanneer niets lijkt te werken terwijl ze al van alles hebben geprobeerd. Gelukkig lukt het zindelijk maken van een kitten eigenlijk altijd – met de juiste aanwijzingen en aanpassingen. In deze blog stippen we de meestvoorkomende problemen en hun oplossingen aan.

Kitten met blaasgruis?

Het zal je misschien verbazen, maar ook een kitten kan last hebben van blaasgruis. Blaasgruis kent vele oorzaken, waar stress er een van is. Een kitten krijgt best wat stress te verduren wanneer hij verhuist naar een nieuw baasje. Zo moet hij zijn moederpoes en nestgenootjes missen. Zijn vertrouwde leefomgeving verandert in zijn geheel. En dan krijgt hij ook nog te maken met nieuwe baasjes en soms nieuwe katten waar hij aan moet wennen. Deze veranderingen zijn erg stressvol, vooral voor zeer jonge (>12 weken) kittens. Wanneer je kitten in huis plast, is het daarom altijd raadzaam om zijn urine op blaasgruis te laten controleren bij de dierenarts.

Kattenbak geschikt voor kitten?

Een ondiepe, lage kattenbak is voor kittens makkelijker te gebruiken dan een hoge, diepe. Maar wanneer je een kattenbak aanschaft, is het verstandig om ook rekening te houden met de grootte en de leeftijd van je kitten. Een klein kitten zal moeilijk in een kattenbak met hoge rand kunnen klimmen. Daarentegen zal een groot kitten zich weer moeilijker kunnen draaien in een kleine overkapte kattenbak.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met het soort kattenbak dat hij gewend was bij het gezin waar hij geboren is. Wanneer hij van zeer jonge leeftijd af aan gewend is om een open kattenbak te gebruiken, kan hij een kattenbak met deksel eng vinden. Andersom geldt dit ook. Wanneer een kitten gewend was aan de beschutting van een gesloten kattenbak, zal hij zich mogelijk kwetsbaar voelen op een open kattenbak. Het beste kies je daarom voor het soort kattenbak waar de kitten aan gewend is en die past bij zijn grootte en leeftijd. In sommige gevallen is niet bekend waar de kitten aan gewend is. Je kunt de kitten dan tegemoet komen door beide soorten kattenbakken te plaatsen. Dan heeft de kitten altijd een geschikte kattenbak. Houd er ook rekening mee dat de behoeftes van je kat veranderen naarmate hij ouder en groter wordt.

Kattenbak bereikbaar voor kitten?

In sommige gevallen doen kittens hun behoefte niet op de kattenbak, omdat ze de kattenbak niet goed kunnen bereiken. Of specifieker gesteld, omdat ze de kattenbak niet snel genoeg kunnen bereiken. Een kitten kan zijn plas nog niet zo lang ophouden als een volwassen kat. Het is daarom belangrijk dat een kitten geen hindernissen hoeft te overwinnen om bij de kattenbak te komen. Ook belangrijk is dat de toegang naar de kattenbak vrij van obstakels is. Deze hindernissen en obstakels maken de kattenbak ontoegankelijk of onaantrekkelijk:

  • Klep van overkapte kattenbak – ontneemt het overzicht op de kamer en vormt een hindernis om in de kattenbak te komen
  • Een trap – een of meerdere trappen moeten beklimmen kan teveel zijn voor de kitten die nog niet zo lang zijn plas kan ophouden
  • Voerbak of waterbak – Mensen eten liever niet op de wc en doen hun behoefte liever niet daar waar ze eten, katten ook niet.
  • Objecten – wanneer er stoelen, een stofzuiger of iets anders in de weg staat van de kattenbak, belemmert dit de toegang tot de kattenbak
  • Katten, honden, kinderen – kunnen een kitten ook de toegang tot de bak versperren.

Een kitten heeft minimaal twee kattenbakken nodig. Een kat plast namelijk liever niet waar poept en andersom. Nog beter is het, om in elke ruimte waar hij dagelijks tijd doorbrengt een kattenbak te plaatsen. Op deze manier kan hij altijd naar de bak als dat nodig is. Wanneer een kitten bijvoorbeeld bij je slaapt, is het wijs om ook in de slaapkamer een kattenbak te plaatsen.

Juiste kattenbakvulling voor kitten? 

In het algemeen hebben katten voorkeur voor fijn, klontvormend kattengrit. Silicaat, grof grit en houtkorrel zijn erg scherp voor de pootjes en lastiger schoon te houden. Daarnaast staat de kitten minder stabiel op sommige soorten kattenbakvulling. Sommige kittens geven echter de voorkeur aan de kattenbakvulling waaraan ze gewend waren bij het gezin waar ze geboren zijn. Als je kitten gewend was aan houtkorrel, kan het zo zijn dat hij hier nu nog steeds de voorkeur aan geeft. Wanneer zijn voorkeur onbekend is, kun je dit testen door meerdere kattenbakken te vullen met verschillende typen kattenbakvulling. Wanneer de kat gebruik maakt van een type vulling, gaat daar zijn voorkeur naar uit.

Voelt de kitten zich veilig? 

Een kitten dat zich relaxt en veilig voelt, zal zonder problemen gebruik maken van de kattenbak, spelen, onderzoeken en uit zichzelf eten en drinken. In sommige gevallen worden kittens onzindelijk omdat zij zich niet veilig genoeg voelen. Plaats de kattenbak daarom altijd bij voorkeur op een geschikte plek waar hij niet kan worden gestoord door andere dieren, kinderen of harde geluiden. Een kat voelt zich het veiligst als hij de gehele kamer vanuit de kattenbak kan overzien en er voldoende vluchtmogelijkheden zijn. Plaats de kattenbak daarom ook liever niet in een kast of in een andere smalle ruimte (gang, bijkeuken). Is je kitten erg angstig en verstopt hij zich? Plaats de kattenbak dan dicht in de buurt van zijn verstopplek. Je kunt de kattenbak later altijd verplaatsen wanneer dat nodig is. Wanneer de kitten niet naar de kattenbak durft, kun je hem meer op zijn gemak stellen door extra verstopplekken voor hem te maken.

Is kitten geholpen (gecastreerd)?

Wanneer je kitten 4 maanden of ouder is en ineens onzindelijk is geworden,  kan dit een hormonale reden hebben. Hormonen zijn boodschapperstoffen die door het lichaam worden gemaakt en boodschappen aan organen afgeven. Zo kunnen ze bepaalde organen aan het werk zetten of ze afremmen. Wanneer een kitten geslachtsrijp is, worden er veel geslachtshormonen aangemaakt en die veranderen het gedrag van de kitten drastisch. Het leven van de kitten komt in het teken van seks te staan. Deze seksuele drang kan er onder ander voor zorgen dat de kitten (kater of poes) gaat sproeien. Zolang de kat deze geslachtshormonen aanmaakt, is het onmogelijk om het sproeien af te leren. Door je kitten te laten castreren kan hij geen geslachtshormonen meer aanmaken en zal het seksuele gedrag afnemen.

 

Persoonlijk advies nodig?

Met de gratis tips uit bovenstaande blog zijn de meestvoorkomende problemen op te lossen en te voorkomen. Maar elk kitten is uniek en elke situatie weer anders. Soms zit de situatie wat ingewikkelder in elkaar, of spelen er meerdere oorzaken door elkaar heen. In dat geval heb je het meeste baat bij advies dat toegespitst is op jouw persoonlijke situatie en de specifieke behoeftes van je kitten. Voor vragen rondom kittens en andere vragen over katten kun je dagelijks telefonisch terecht tot 18:00. Je kunt je vraag ook mailen naar het e-mailadres. De katten vragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht! Voor vragen rondom de introductie van katten hebben we een gratis 15 minuten consult. Voor overige vragen rondom kittens of nestjes, kan er een telefonisch consult worden ingepland (hieraan zijn wel kosten verbonden). antwoord.

<< Lekker in je Vacht >>

Denise van Lent

 

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed