
Kitten uitzoeken? Op deze dingen moet je letten
Een kitten uitzoeken is misschien wel het allerleukste dat bestaat. Zo’n heel klein pluizebolletje doet het hart van vele mensen sneller kloppen. Kittens hebben grote ogen die lijken op de kijkers van mensenkinderen en dat maakt ons week in de knieën. Het vergt veel terughoudendheid om niet te bezwijken onder zoveel schattigheid van deze harige baby’s. En wat we schattig vinden, daar willen we voor zorgen. Wanneer je naar een nestje kittens gaat kijken is het toch handig om deze warme gevoelens aan de kant te zetten en te kiezen met je verstand. Het juiste kitten uitzoeken vormt de basis voor de toekomstige band tussen de kat en zijn baasje. Katten worden al gauw zo’n 14 jaar oud, dus het is wel zo fijn als de kat goed bij je past en gezond is, en niet enkel de juiste kleur heeft. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een vriend voor het leven hebt. Mocht je op deze pagina terecht gekomen zijn doordat je op zoek bent naar een kitten en eigenlijk niet helemaal zeker bent of een kitten erbij wel zo’n goed idee is, dan raad ik je aan om de volgende drie blogs eerst te lezen:
Hoe ziet het huis van de kitten waarnaar je gaat kijken eruit?
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de leefomgeving en de ervaringen die kittens daarin opdoen, erg belangrijk is voor hun latere gedrag. Kittens ontdekken spelenderwijs de wereld en ontwikkelen daarbij hun motoriek en zintuigen. Daarnaast ontwikkelen zij allerlei vaardigheden die nodig zijn om goed te functioneren in hun leefomgeving. Ga je een kitten uitzoeken, kijk dan ook eens goed om je heen. De huidige leefomgeving van je kitten bepaalt namelijk voor een gedeelte hoe de kat zich zal gedragen als hij volwassen is. Er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Ga je een kitten uitzoeken, kijk dan of hij voldoende leefruimte heeft
Kleine, afgesloten ruimtes zoals een bench, kleine kamer of de bijkeuken zijn ongeschikte leefruimtes voor kittens. Een kleine ruimte beperkt de hoeveelheid aan ervaringen die kittens kunnen opdoen met elkaar en huiselijke situaties. Daarnaast worden kittens beperkt in hun natuurlijke gedrag. Des te langer kittens dagelijks opgesloten worden, hoe nadeliger dit is voor hun ontwikkeling. Hoe meer katten er aanwezig zijn, hoe meer leefruimte er nodig is.
Hoe schoon is het huis waar je kitten vandaan komt?
Het hoeft niet klinisch schoon te zijn, maar wanneer er overal vieze kattenbakken met diarree spetters staan en het huis stinkt, zegt dit wel iets over de tijd die dagelijks wordt besteed aan de zorg voor de kittens. Kittens hebben in ieder geval schone kattenbakken, voer- en drinkbakjes nodig. Kittens hebben nog niet zon goede weerstand, waardoor goede hygiëne nodig is om te voorkomen dat ze ziek worden. Ga je een kitten uitzoeken, let dan ook een beetje op de netheid van de omgeving waarin hij opgroeit.
Is het huis kittenvriendelijk?
Voor kittens is het essentieel dat zij kunnen spelen en natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dit is nodig om zich goed te kunnnen ontwikkelen. Zij hebben daarom meerdere speeltjes nodig, gelegenheid om te kunnen ravotten, klimmen en klauteren. En minimaal een krabpaal, een kattenbak, een fijn ligmandje en verstopplekjes.
Hoe druk is het huis van de kitten?
Veel bezoek, kleine kinderen, een zeer luidruchtige buurman, of veel andere dieren in huis zorgen voor drukte. Het is belangrijk dat kittens voldoende ervaringen opdoen met mensen en dieren, maar een huis waar zij nooit rust kunnen vinden, is niet bevorderlijk.
Welk kitten past bij mij?
Welke omgeving is de kitten gewend?
In week 2-8 leren kittens wat zij als normaal en veilig kunnen beschouwen. Dat geldt voor zowel dingen in zijn omgeving als voor de dieren of mensen die erin leven. Voor een goede match is het belangrijk dat de omgeving waarin de kittens opgegroeid zijn, lijkt op de omgeving waarin zij terecht komen. Een kitten dat opgroeit in een stal of een schuur, heeft andere ervaringen dan een kitten dat opgroeit in de huiskamer. Zo zal een schuur- of boerderij-kitten bijvoorbeeld niet (genoeg) in aanraking komen met de stofzuiger, het gerammel van pannen, de geur van koffie of de loopgeluiden van onze schoenen. Kittens die niet opgegroeid zijn in een huiselijke setting zullen daarom ook nooit leren om deze zaken als normaal en veilig te beschouwen. Wanneer je een lieve huiskat zoekt, kun je daarom beter op zoek gaan naar een kitten die in een woonkamer is grootgebracht en goed gewend is aan deze alledaagse situaties.
Welke bewoners (kleine kinderen, honden) is de kitten gewend?
Katten hebben van nature geen behoefte aan contact met mensen of andere dieren. Ze moeten leren dat dit contact prettig is. Om deze reden is het belangrijk dat de kittens dagelijks door verschillende mensen op een juiste manier gehanteerd worden. Het hanteren van dieren is een term die beschrijft hoe mensen fysiek contact hebben en interacteren met dieren. De manier waarop katten als kittens worden gehanteerd, heeft invloed op hoe zij later reageren op menselijk contact.
Een kitten wordt goed gehanteerd, wanneer het contact geen pijn doet (knijpen/slaan), stress geeft (tegen zijn wil in vasthouden/gillen/straffen) of ongemakkelijk is (kitten verkeerd vasthouden). Kleine kinderen hebben daarom ook begeleiding van een volwassene nodig wanneer zij de kittens hanteren. Wanneer een kitten dagelijks op een fijne manier in contact komt en interacteert met kinderen en diverse volwassenen zal hij leren om menselijk contact te zien als iets positiefs. Dat noemen we ook wel socialisatie. Het is dus niet genoeg wanneer kittens dagelijks een paar minuutjes opgepakt of geaaid worden (door de kinderen).
Is het belangrijk voor je dat de kat samen kan met andere dieren zoals honden, dan is het belangrijk dat de kitten daarmee opgegroeid is. Een kitten dat niet van kleins af aan is opgegroeid met honden, heeft nooit geleerd om ze als normaal en veilig te beschouwen. De kat zal dan ook altijd in minder of meerdere mate angst ervaren voor honden wanneer hij volwassen is.
Maak kennis met de moederpoes
Ga je een kitten uitzoeken, kijk dan niet alleen naar het nestje kittens want ook de moederpoes is belangrijk. De moederpoes leert kittens kattengedrag, deze moet daarom altijd aanwezig zijn. Het is een goed streven om de kitten minimaal 12 weken bij de moederpoes en zijn nestgenootjes te laten. Dat komt de ontwikkeling van de kitten ten goede. Door kennis te maken met de moederpoes, krijg je een idee hoe de kitten later zal uitgroeien. Een moederpoes geeft belangrijke eigenschappen door aan haar kittens. Zo zal een mensenschuwe, agressieve en angstige moederpoes zorgen voor dito kittens. Kittens die afkomstig zijn van een gestreste moederpoes zullen stressgevoeliger zijn dan kittens van een ontspannen moederpoes. Stress verlaagt de afweer waardoor katten gevoeliger voor ziekten worden. Daarnaast ontwikkelen stressgevoelige kittens vaak gedragsproblemen. Het is daarom verstandig om te bepalen of de moederpoes gestrest is of niet.
Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je op kunt letten om te bepalen of de moederpoes lekker in haar vel zit.
Positieve signalen:
- Ze oogt rustig en ontspannen
- De moederpoes is gezond, ingeënt en ontwormd
- Makkelijk te benaderen en te aaien
- Niet schrikachtig
- Ze verstopt zich niet tijdens het bezoek
Negatieve signalen:
- Moederpoes loopt telkens onrustig heen- en weer
- Ze schrikt snel van bewegingen of geluiden
- Let op spiertrekkingen in de vacht, dit is een stresssignaal
- Heeft de moederpoes vergrote pupillen in daglicht? Ook dit is een stresssignaal
Maak kennis met de eigenaar van de kittens
Kittens grootbrengen en socialiseren kost een hoop tijd, energie en geld. Sommige eigenaren kiezen hier heel bewust voor en hebben het grootbrengen van kittens tot hun grootste hobby en passie verheven. Helaas zijn er ook eigenaren die minder betrokken zijn bij het welzijn van de kittens. Het is daarom aan te raden om ook te informeren naar de achtergrond van de eigenaren wanneer je een kitten gaat uitzoeken.
- Hoeveel tijd heeft de eigenaar voor de kittens? Heeft de eigenaar hulp van een partner of andere persoon? Een alleenstaande eigenaar met een fulltime baan en daarnaast nog een studie, zal niet zoveel tijd hebben voor de kittens.
- Is de eigenaar toeschietelijk in het verschaffen van gegevens over de kittens of blijf je met twijfels en onbeantwoorde vragen zitten?
- Krijg je het gevoel dat je snel moet beslissen? Een betrokken eigenaar wil het beste voor de kittens en een impuls aankoop niet stimuleren.
- Toont de eigenaar interesse naar de omgeving waar de kitten terecht komt? Een betrokken eigenaar zal een goed huis voor zijn kittens willen vinden.
Kleinste kitten uit het nest is niet de meest verstandige keuze
Gevoelsmatig zou je wellicht kiezen voor het kleinste en meest verlegen kitten uit het nest. Het kleinste kitten ziet er wellicht het meest uit als een baby’tje en dat roept sterke zorggevoelens op. Toch is dit niet de meeste verstandige keuze. De grootte van een kitten zegt namelijk iets over zijn gezondheid. Het is normaal voor kittens om snel en goed te groeien. Dat een kitten achterblijft qua groei en klein blijft, kan erop wijzen dat het (ernstig) ziek is (geweest). Het komt de band tussen jou en de kitten niet ten goede wanneer jullie de eerste tijd samen bij de dierenarts doorbrengen. Je kunt daarom beter kiezen voor het grootste kitten uit het nest en jezelf ervan verzekeren dat de kitten een gezond gewicht heeft, passend bij zijn leeftijd.
Normaal kittengedrag
Voor kittens is het verkennen van de wereld één grote ontdekkingstocht. Voor een kitten is veel in zijn omgeving nog nieuw en interessant. Spelenderwijs doen kittens allerlei ervaringen op. Ze staan bekend om hun dartele gedrag: ze rennen, klimmen, bespringen, besluipen en hengelen dat het een lieve lust is. Dit spel maakt ook onderdeel uit van de sociale ontwikkeling van de kitten. Het zou daarom geen moeite moeten kosten om een kitten aan het spelen te krijgen met een speelhengel, een balletje, touwtje of ander speelgoed. Wanneer een kitten geen interesse toont in speelgoed is dat geen positief teken.
Goed gesocialiseerde en gezonde kittens zullen ook interesse hebben in nieuwe mensen. Wanneer je naar de kittens gaat kijken moeten zij goed benaderbaar en aaibaar zijn. Kittens die achteruit deinzen, zich verstoppen, nerveus worden, blazen, spugen of schrikken wanneer je ze benadert, zijn niet goed gewend aan mensen. Oftewel, ze zijn niet goed gesocialiseerd. Wanneer je op zoek bent naar een fijne huiskat, kun je beter op zoek gaan naar een goed gesocialiseerd kitten. Ben je op zoek naar een stalkat, dan is dit natuurlijk niet erg.
Is de kitten lichamelijk gezond?
Wanneer je een kitten mee naar huis neemt, wil je natuurlijk dat het gezond is. Nu is het niet mogelijk om alle ziektes uit te sluiten, maar er zijn een aantal symptomen die erop wijzen dat de kitten niet gezond is:
- Kopje naar achteren trekken
- Wiebelen met kopje
- Kopje scheef houden
- Onhandig, van dingen afvallen, moeite met springen
- Evenwichtsproblemen
- Weinig interesse in de omgeving
- Verstoppen
- Lusteloos in een hoekje zitten
- Heel klein blijven
- Slechte eetlust
- Onzindelijkheid
- Veel niezen
- Hoesten
- Neus met korstjes of snot
- Vieze, rode of dikke oogjes (dit komt nooit door de airco!)
- Tranende oogjes
- Vieze oortjes (donkerbruin oorsmeer)
- Stinkende oortjes
- Door de mond ademen
- Veel krabben aan oren of elders
- Uitstaande, ruwe of doffe vacht
- Kale plekken of korsten in de vacht
- Vacht met zwarte puntjes (vlooienpoepjes)
- Rillen
- Mager
- Derde ooglid zichtbaar
- Diarree of spugen
Wanneer je deze signalen ziet, is de kitten heel waarschijnlijk ziek. Het kan dan verstandig zijn om bij een ander nestje te gaan kijken.
Pingback: Kitten opvoeden - Lekker in je Vacht