Image Alt

Katten Blog

 / Kittens  / Kitten miauwt veel

Kitten miauwt veel

Kitten miauwt veel en je hebt geen idee waarom. Kittens staan er eigenlijk om bekend dat ze schattige geluidjes kunnen maken. Maar wanneer het miauwen van het katje verandert in (nachtelijk) janken en niet meer ophoudt, kan dit erg frustrerend zijn. Van oudsher is het eerste antwoord van mensen op ongewenst gedrag van katten: straffen. De plantenspuit, in het nekvel pakken, of je stem verheffen leiden echter nooit tot een positieve gedragsverandering. In het ergste geval verergert het probleem omdat straf voor angst (stress) en frustratie bij de kitten zorgt. Je kunt miauwen dan ook niet afleren door straf.

Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt. Voor een kitten is het erg ingrijpend om zijn vertrouwde omgeving te moeten achterlaten. Maar als je de impact van zo’n verhuizing begrijpt, dan kun je ook betere begeleiding bieden. Er zijn een aantal goede gebruiken vooraf, tijdens en na de verhuizing die de overgang naar zijn nieuwe huis zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit voorkomt dat je kitten overweldigd wordt door nieuwe indrukken en eenzaamheid.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Waarom je nieuwe kitten heel veel miauwt

Pasgeboren en zeer jonge kittens communiceren met de moederpoes door te miauwen. Zo miauwen kittens wanneer ze te ver van haar vandaan zijn geraakt, zodat de moederpoes ze snel kan vinden. Ook hun behoeften (eten, warmte, bescherming) maken kittens kenbaar aan de moederpoes door te miauwen. Kittens miauwen dus omdat ze contact willen maken en houden met de moederpoes waarvan ze voor zorg en voedsel afhankelijk zijn. Ook wanneer een kitten wil eten, het koud heeft of bang is, zal het miauwen.

Omdat kittens in hun eerste weken of maanden voor hun voortbestaan afhankelijk van de zorg van de moeder, veroorzaakt langdurige afwezigheid van de moeder stress. In feite wachten ze tot hun moeder thuiskomt en alles weer goed is. Wanneer een jong katje in huis wordt genomen, betekent dit automatisch dat hij wordt gescheiden van zijn moeder, nestgenootjes en zijn veilige nest. Hoe jonger kittens zijn, hoe meer stress deze moederscheiding geeft. Wanneer je een katje adopteert, ervaren ze hetzelfde gevoel van afzondering, wat miauwen tot gevolg heeft.

Heimwee en eenzaamheid bij je kitten voorkomen

Hoe jonger je katje zijn vertrouwde nest verlaat, hoe meer moeite hij zal hebben met de overgang naar een nieuw huisje. Kittens die rond de 7-11 weken het nest verlaten zullen hun moeder en nestgenootjes meer missen dan kittens die al wat ouder zijn. Hoe jonger je katje is, hoe groter de kans is dat hij erg zal miauwen. Haal je kitten daarom het liefst niet te vroeg uit het nest. Hem 12 weken bij zijn moederpoes en nestgenootjes laten, voorkomt een gedeelte van deze stress.

Jonge katjes die te vroeg bij de moeder weggaan, missen de kans om zich volledig te ontplooien tot een emotioneel stabiele huiskat die heeft geleerd wat het inhoudt om bij mensen te wonen. Katten die vroeger dan 12-13 weken het nest verlaten, hebben later dan ook vaak meer moeite met nieuwe indrukken. Ze zullen sneller en langer angstig reageren. Katten die onvoldoende of niet lang genoeg positieve ervaringen opgedaan met huiselijke situaties, mensen en andere dieren zullen ook angstiger reageren dan katten die deze mogelijkheden wel hebben gehad. Dat komt dan door een gebrekkige socialisatie.

Niet alle kittens krijgen de kans om zich optimaal te ontwikkelen vanuit een geschikte basis. Om problemen te voorkomen kies je daarom het liefste:

 • Voor een goed gesocialiseerd kitten dat gewend is aan nieuwe indrukken van een andere omgeving, geluiden en mensen
 • Voor een kitten dat een minimaal 12-13 weken bij de moederpoes is gebleven

De dag van de verhuizing en de eerste dagen erna

Een verhuizing betekent dat de leefomgeving voor de kitten in zijn geheel verandert. Hij raakt de vertrouwde geuren, de liefdevolle aanraking van zijn moeder, de interactie met zijn  nestgenootjes en alles wat verder eigen was, kwijt. Een verhuizing heeft daarom een grote impact op de kitten.

Maak de omgeving ‘eigen’ en vertrouwd voor de kitten

 • Je kunt ervoor zorgen dat de kitten zijn nieuwe omgeving sneller als ‘eigen’ gaat ervaren door vertrouwde spullen mee te nemen, zoals speelgoed, een geliefd dekentje of zijn favoriete ligmandje.
 • Om de kitten niet gelijk te overweldigen door teveel nieuwe indrukken, kun je de kitten langzaam aan het nieuwe huis laten wennen. Geef hem één (kleine) kamer (woonkamer kan te groot en overweldigend zijn) met alle voorzieningen en voeg pas een nieuwe ruimte toe wanneer de kitten nieuwsgierig en ontspannen is.
 • Zet het draagmandje niet midden in een kamer, maar liever in een (donker) hoekje langs de muur. Dwing de kitten niet om eruit te komen.
 • Introduceer niet direct andere katten of hondjes

Maak de omgeving zo veilig mogelijk voor de kitten

 • Neem als dat kan, de eerste paar dagen vrij zodat de kitten niet alleen is wanneer hij in huis komt.
 • Laat het bij je slapen, ’s nachts komt extra de nadruk te liggen (door afwezigheid van geluiden bijvoorbeeld) op het feit dat de kitten alleen is.
 • Maak verschillende verstopplekjes die beschutting geven en/of de mogelijkheid om hoger te zitten. Zowel beschutting als hoogte geven een kat een veilig gevoel. Voorbeelden van geschikte verstopplekjes zijn kartonnen dozen,
 • Net na de verhuizing is niet de beste timing voor visite. De kitten heeft nog tijd nodig om te wennen aan zijn eigen nieuwe baasjes.

Maak de omgeving leuk voor de kitten!

 • Pak de kitten niet telkens op, wacht daarentegen totdat het zelf naar je toe komt. Ga op de grond zitten en praat rustig tegen de kitten
 • Voorzie de kitten van lekkere hapjes (tonijn uit blik bijvoorbeeld)
 • Speel dagelijks met het jonge katje met een speelhengel, om hem af te leiden van de verhuisstress. Een maatje in de vorm van een soortgenootje (andere kat) zal hem extra afleiding geven. Daarnaast heeft een ander kitten meer energie dan jij om te voldoen in de (onvermoeibare) speelbehoefte van elkaar.

Feromoon therapie voor je kitten

Wanneer je kitten verhuist, is hij alle bekende vertrouwde geuren uit zijn oude huis kwijt. Om ervoor te zorgen dat de kitten zich snel vertrouwd voelt in zijn nieuwe huis, kan een feromonen verdamper helpen bij dit proces. Feromonen zijn geurstoffen die een boodschap bevatten.  FELIWAY® CLASSIC is een kunstmatige versie van één van de kattengezichtsferomonen, die door katten worden gebruikt om te markeren. Een kat die met zijn/haar kopje wrijft tegen zijn leefomgeving laat een feromoon vrij. Dit gedrag wordt elke dag vertoond door elke kat (huiskatten, maar ook wilde katten) en geeft hen geruststelling.

In een nieuwe leefomgeving zal een kat automatisch na een tijdje ook gaan markeren om de plek vertrouwd en veilig te maken. Wanneer men FELIWAY® CLASSIC verspreidt, bootst dit het natuurlijke gezichtsferomoon na, als een boodschap van geruststelling. Zodoende helpt het om omdat het de omgeving een veilig en vertrouwd gevoel geeft. Een Feliway verdamper in de kamer waar de kitten wordt ondergebracht na de verhuizing helpt de kitten om zich sneller op zijn gemak te voelen. Het is raadzaam om de verdamper minimaal een week voor de komst van de kitten in de kamer in te pluggen.

Hoe zit met jouw kitten? Tegen welke zaken liep jij aan toen je net je kitten had en hoe heb je dit opgelost? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen. Leuk als je ze deelt onderin de reacties!

Vragen of hulp nodig?
Bij Lekker in je Vacht vinden we het belangrijk dat elke kat of kitten zo gelukkig en zorgeloos mogelijk leeft. Voor vragen rondom kittens en andere vragen over katten kun je dagelijks telefonisch terecht tot 18:00. Je kunt je vraag ook mailen naar het e-mailadres. De kattenvragen worden altijd snel en professioneel beantwoord door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht! Voor vragen rondom de introductie van katten hebben we een gratis 15 minuten consult. Voor overige vragen rondom kittens of nestjes, kan er een telefonisch consult worden ingepland (hieraan zijn wel kosten verbonden).

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Amber

  11/07/2019

  Hallo,

  Ik heb net een kitten gehaald maar ze begint heel hoog te miauwen wat betekent dat

 • Josephine

  26/05/2020

  Goedemorgen,
  Hier 2 katers van 4 en 3 1/2jaar.
  Krijgen veel aandacht, kattenren in de tuin eten en plassen goed.. Nu het probleem ze blijven maar miauwen echt om gek van te worden. Zowel s’nachts als op de dag (wij worden hier echt gek van) dus graag U raad

   • S van der Horst Vos

    13/08/2022

    Ik heb sinds drie weken een kitten erbij. Mijn nét 1 jr oude kat blijft probleemgedrag vertonen (we hoopten dat een maatje de oplossing kon zijn. Hij vertoont voedselobsessie). Zij neemt zijn miauw- en schooi-gedrag soms over En wilt met mijn handen spelen waarbij het soms moeilijk is om mijn handen te verbergen. Is dit zo te beantwoorden of moet ik daarvoor een.mail sturen oid ?

    En misschien een kortere vraag; kan ik mijn kitten altijd voer geven of moet ik afgepast blijven geven ook al miauwt ze erom. Ze schrokt wel wat merk ik.
    Alvast bedankt

 • Lisa

  19/06/2020

  Hai,
  Ik heb sinds een week mijn kitten in huis. Hij is nu bijna 9 weken oud. Als hij slaapt overdag en ik aai hem, wordt ie wakker en begint ie te miauwen. Hij begint te spinnen en kopjes te geven (onder m’n kin) en komt dan vaak bij me liggen. Maar het miauwen houdt niet op. Tot het punt dat ie echt helemaal in slaap is, blijft ie miauwen. Ik praat meestal wel terug, het klinkt zo klagelijk. Maar verder oogt hij niet bang of ongerust. Moet ik me zorgen maken? (Hij speelt, eet en drinkt prima)

 • Bianca

  29/06/2020

  Hallo, ik heb vandaag een kitten (3weken)gereanimeerd. Moederpoes loopt hier nog rond en keek er eerst niet naar om. Het zijn zwervertjes. Ik heb voor de kitten speciale melk gekocht en hij is vrij rustig. Is het beter dat hij bij de moeder is, of toch beter bij ons?

 • Cathy

  19/07/2020

  Ik heb gisteravond een kitten van 10 weken opgehaald. Nu zit ze de hele nacht al te miauwen.
  Ik heb niks van haar ouderlijke huis meegenomen behalve voer.
  Wat betekend dit? Dat ze dr thuis mist?

 • Fien F

  31/07/2020

  Hallo

  Ik heb sinds dinsdag een nieuwe kitten, ik heb alle tips gevolgd volgens je blog maar toch blijft dit katje 24 op 24 luid miauwen. Het werd uit het nestje gehaald na 2 maand en een half. Het katje komt uit een nestje van op een boerderij, er was wel menselijk contact maar niet zoveel. Het katje is niet schuw en knuffelt graag maar dan zelfs blijft het wenen.

 • Joëlle

  10/08/2020

  Wij hebben dit weekend een kitten gehaald bij vrienden van ons. Het is volledig wild geboren, in de tuin, bij een schuwe mama poes. We kunnen het kitten dus ook niet aanraken.
  We hebben hem om te beginnen in de keuken, waar we veel zijn en waar het niet kan ontsnappen.
  Het miauwt de hele dag, hard en schreeuwerig. Nu al voor de derde dag.
  Het is goed zindelijk op de kattenbak en eet goed.

 • Mina

  06/12/2020

  Hallo,
  Wij hebben een kitten gekocht blijkt dat ze te jong was om uit huis te gaan. We merken dat ze heel erg haar moeder mist en veel miauwt en zoekt. Wat kunnen we het beste doen ? Terug naar de eigenaars gaat niet lukken.

 • Adaja

  25/09/2021

  Hoi Denise van Lent,

  Mijn kitten Miauwt veel.
  En hij spint veel.
  Maar ook veel piepende geluiden.
  En hij niest af en toe veel.
  Wel ingeënt tegen katten en niesziekte.
  Wat doe ik er aan dat gepiep op houd?
  En dat overdreven gemiauw?
  En dat geniez?
  Dat hij spint en op een gewone normale hoeveelheid miauwt.
  Heb hem met 12 weken opgehaald. Hij was net drie maanden. Nu is hij vier. En al drie kilo een gewicht voor een kitten van vijf maanden volgens de producent van de katten nat voer Roalcanin en katten nat voer van eigen merk van de jumbo. De ene keer geef ik de een en ander keer de ander?
  Maar het lijkt op die geen geduld heeft voord dat die het krijgt. Hij zit elke keer te krabben aan mijn mantoffels of aan mijn steunkousen. Wat die te bedoeling is Want dat krijg je er halen in en gaan ze kapot.
  Wat doe ik ? En hoe leer ik dat hij daar mee op houd?
  En hoe veel geef ik hem.
  Roal canin nat voor staat op een zakje. Een zakje per dag naast 20 tot 60 gram brokjes
  of alleen 20 tot 60 gram brokjes zonder Roal canin nat voer.
  Of alleen nat voer maar dan drie pakjes.
  Op de verpakking doos voor kittens staat 2,5 of 3,5 nat voer zonder brokjes.
  Of 35 tot 60 gram brokjes en 1,5 of 2,5 gram zakjes nat voer.
  En op die van de jumbo katten brokjes in saus voor kittens staat drie zakjes nat voer op voor vier maanden. naast 20 tot 60 gram brokjes.
  En op perfect fit katten voer voor kittens die ik geef.
  staat 55 tot 60 gram brokjes zonder nat voer.
  Of 20 gram brokjes en een zakje nat voer per dag.
  kitten kreeg bij vorige eigenaar altijd 2 blikjes.
  En hij vraagt ook twee zakjes per dag .
  En savond’s ook. Maar ik geef dan een omdat er drie in totaal op de verpakking staat.
  Hoe veel eten van die zakjes en voer moet ik hem nou geven?
  Ook in vijf maaltijden per dag.
  Net als volwassenen. 2 keer nat voer een drie brokken.
  Want in die filmpje of over volwassen katten voeren. staat een rekensom en daar komen kitten gewicht berekening ook in. Je zei kitten mogen onbeperkt eten zo veel hij zelf wil en vraagt. Moet die berekening nou wel of niet gebruiken bij kittens? alleen dan bij volwassenen?
  Dieren arts zegt 20 gram brokken en 1 zakje nat voer per dag.
  Ik denk dat te weinig is omdat hij meer vraagt.
  En de dieren arts assitente zegt gewoon doen zo als vorige eigenaren het deden.
  dus 20 gram brokjes en 2 zakjes of blikjes nat voer per dag.
  Ik denk dan 20 gram in de ochtend en in de avond. En een zakje nat voer er bij.

  vriendelijke groeten,
  Adaja Kluiving

 • S

  28/07/2022

  Beste Denise,

  Wij hebben een kitten van 8 maanden in huis en sinds vorige week een kitten van 12 weken erbij. Het leek ons fijn voor onze oudste kitten om een maatje te hebben zodat ze lekker samen zijn, ook als wij van huis zijn. Het zijn beide sociale dieren, opgegroeid in een huis met kinderen dus ze zijn niet schuw en heel aanhankelijk. Om de jongste echter te laten wennen, hebben wij hem in een aparte kamer gezet. Als wij echter de kamerdeur achter ons dichtdoen begint hij veel te miauwen. Zodra we hem weer vrij rond laten lopen stopt dat en miauwt hij niet aan één stuk door maar af en toe. We kunnen hem echter niet meteen helemaal vrij laten rondlopen want de oudste kitten moet ook nog erg aan hem wennen. We wisselen het dus af.

  We hebben al veel met ze gespeeld op goede afstand en elkaars geuren laten mengen en dat gaat goed, maar als ze los lopen bij elkaar (dat hebben we nu 1 keer gedaan), dan gaan ze met de pootjes tegen elkaar slaan en blazen/grommen. Wat raad jij ons in deze situatie aan voor beide katten?

 • Gismo

  13/11/2022

  Wij hebben sinds zaterdag een kitten van 11 weken. We hebben het hele huis kittenproef gemaakt, kleedje, krabpaal, speeltjes alles. Nu heeft ze af en toe momenten dat ze heel erg miauwt. Naast het feit dat we haar dan aaien, spelen en roepen (zacht natuurlijk) zijn er nog andere dingen die wij kunnen doen om haar te laten wennen? We pakken haar nu zo min mogelijk op en laten haar naar ons komen als ze dat wil… wat kunnen wij nog doen om haar sneller te laten wennen?

 • Lynn sanders

  09/10/2023

  goedemiddag.

  Ik heb sinds vorige week een kitten (eerste eigen kitten) ze is nu bijna 10 weken. ik weet na het lezen van het artikel en de antwoorden op andere berichten dat dit te jong is.

  nu heb ik 2 vragen.

  1. als ik ga slapen (haar in de gang gedaan heb met al haar spulletjes dan gaat ze piepen/miauwen, omdat ze me dan niet meer ziet. is het dan goed om vanuit de slaapkamer haar lief toe te spreken, of beter om het te negeren?

  daarnaast werk ik thuis en als ik achter mijn bureau zit klimt ze via broek omhoog, wat ik niet wil, nu zeg ik elke keer nee en zet ik haar weer op de grond. is dit de enige manier om dit gedrag af te leren?

  groetjes Lynn

 • Marielle

  12/01/2024

  Wij hebben een kitten van 9 weken opgehaald in een huiselijke situatie en moeder poes is een binnenkat en gaf nog melk aan de kittens. Nu miauwt het kitten enorm hard en veel. We hebben hem nu 3 dagen en nog steeds veel miauwen. Wordt dit minder? En zou het helpen om het kitten nog even terug te brengen naar moeder poes en dan met 12 weken op te halen. Of maakt dat het nog verwarrender?

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming