
Wat zijn kattenbrokken, waar zijn ze van gemaakt?
De kat een bakje brokjes geven. Misschien een stap van je dagelijks ochtendroutine. Wellicht heb je jezelf weleens afgevraagd wat er nu precies in brokken zit? Simpel gezegd bestaan brokjes uit vermalen ingrediënten samengeperst tot brokken. Brokjes zijn nog steeds het meest populaire voedsel voor katten en het kan een prima voedingsbron zijn voor katten.
Het ontstaan van kattenbrokken
Waaruit bestaan kattenbrokken nu precies? De huidige kattenbrokken zijn pas iets meer dan veertig jaar geleden geïntroduceerd. Voordat het ‘kattenvoer’ was uitgevonden zoals we dat nu kennen, waren katten verantwoordelijk voor hun eigen kostje. Ze aten wat ze konden vinden en daarnaast kregen ze weleens wat voedselrestjes toegeschoven. Tot 1920 werd kattenvoer nog echt gezien als een luxeproduct. Vanaf het moment dat katten niet meer werden gezien als goedkope muizenvangers maar als gezinsleden – waren tafelrestjes niet goed genoeg meer en maakten mensen de overstap naar commerciële voeding. De voorloper van de brok was een soort kruimelig hondenkoekje. Deze zag er niet zo uit als de krokante brok die we tegenwoordig kennen. De brokken die vandaag de dag te koop zijn, werden pas in de jaren ’70 geïntroduceerd.
Wat zit er in brokjes
kattenbrokken – de basis is een deeg
Het proces van brokjes maken begint met het deeg – een mengsel van rauwe droge en natte ingrediënten die worden fijngemalen in een hamermolen. Deze ingrediënten omvatten eiwitbronnen zoals rundvlees, kip en eieren, maar ook granen, groenten, kruiden, fruit vitaminen, mineralen en andere toevoegingen. Elk merk heeft zijn eigen samenstelling qua ingrediënten en voedingstoffen. Maar er is veel overlap tussen de verschillende merken, want elk soort kattenvoer moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Dit mengsel wordt vermengd tot een soort deegachtige-consistentie.
De ingredienten van de kattenbrok worden verhit
Het deeg wordt vervolgens ingevoerd in een machine die onder druk, stoom of heet water gebruikt om de ingrediënten te koken. Door het bewerken van de ingrediënten kun je het voer langer van gewenste kwaliteit houden. Het stelt bederf uit en voorkomt ziektes.
Daarnaast zorgt het bewerkingsproces ervoor dat de kat de voedingstoffen ook goed uit de ingrediënten kan opnemen. Granen bevatten bijvoorbeeld zetmeel, een stof die de kat energie geeft. Maar het zetmeel zit opgesloten in cellen. De kat zijn darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen. Katten hebben namelijk een kort maag-darmkanaal. Daarom kunnen katten onbewerkte granen niet goed verteren. Door het vermalen en koken van graan gaat de celstructuur kapot waardoor het zetmeel vrij komt en beschikbaar wordt voor de kat om nuttig te gebruiken. De zetmeel-verteerbaarheid bij de kat ligt tussen 93-98% wanneer de granen voorbewerkt zijn. Kortom, katten kunnen graan prima verteren.
De kattenbrok wordt in een vorm geperst en gedroogd
Uiteindelijk wordt dit mengsel in een machine geperst door speciaal gevormde gaten tot kleine hapklare brokjes. Daarna worden de brokjes gedroogd zodat al het overgebleven vocht wordt verwijderd. De brokjes worden vervolgens eventueel besproeid met vetten, oliën, mineralen en vitamines en vacuum verpakt. Dat gebeurt omdat sommige belangrijke voedingsstoffen die van nature voorkomen in vlees, zoals taurine verloren gaan tijdens het productieproces. Omdat de ingrediënten droog zijn en vacuum worden verpakt, gebeurt er niks mee; ze bederven niet en er is geen kwaliteitsverlies of verlies van voedingsstoffen.
Een brokje is makkelijk te geven en lang te bewaren. Niet voor niets is het de meest populaire vorm van kattenvoer. Natuurlijk zijn er ook prima alternatieven voor droogvoer zoals vers vlees en natvoer. Deze typen van voeding bespreken we ook op deze website.
Is goedkoop kattenvoer ongezond?
Kattenvoer moet aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen in Nederland, zodat de kat gezond blijft. Er bestaat dan ook geen echt ongezond kattenvoer in Nederland. Dat wil zeggen, al het kattenvoer bevat minimaal de hoeveelheid voedingsstoffen die nodig is voor een kat om gezond te blijven.
Hoe zit met jouw kat? Krijgt jouw kat brokjes? Heb je een favoriet merk? Of doet jouw kat het beter op een ander type voeding? Laat je ideeën en opmerkingen eens achter in een reactie onderaan de blog. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen.
[starbox]