Image Alt
Kattenvoer en wetenschap – Kloof tussen kennis en praktijk
 / Gezond kattenvoer  / Kattenvoer en wetenschap – Kloof tussen kennis en praktijk

Kattenvoer en wetenschap – Kloof tussen kennis en praktijk

De kat wordt tegenwoordig niet meer gezien als een goedkope muizenvanger, maar heeft zich een weg gebaand naar onze harten en maakt veelal onderdeel uit van het gezin. En waar je veel van houdt, daar wil je goed voor zorgen. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer kattenbaasjes zich verdiepen in de beste voeding voor hun kat. Gezond kattenvoer draagt immers bij aan een goede gezondheid. In een ideale wereld zou er een royale hoeveelheid aan betrouwbare, onafhankelijke en feitelijke informatie beschikbaar zijn over dit onderwerp. Alle kennis die dan zou worden opgedaan zou dan kunnen leiden tot gezondheidswinst. Helaas leven we in een ver van ideale wereld en staat het internet vol met informatie variërend van een hoge, middelmatige en lage kwaliteit. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, onderzoeken wetenschappers ook vraagstukken waarover katteneigenaren zich zorgen maken of die de kwaliteit van het leven van hun kat kunnen verhogen. Maar je moet wel weten waar je moet zoeken en vaak zijn dit soort artikelen niet zo toegankelijk geschreven. Er is ook steeds meer onjuiste informatie te vinden welke wél makkelijk vindbaar is en ook nog geschreven in jip en janneke taal. Een stukje dat begrijpelijk geschreven is én ook nog eens de zorgen adresseert waarmee je rondloopt, spreekt dan veel meer aan. De vraag is alleen of je hier ook écht iets aan hebt.

Er is een grote kloof ontstaan tussen kennis en de praktijk. Katteneigenaren lopen rond met zorgen en twijfels waarop de antwoorden die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onvindbaar zijn. Tijd dat daar verandering in komt!

De kloof tussen kennis en praktijk

Vaak lees ik op internet en op social media in het bijzonder, dat specialisten en wetenschappers niets zouden weten over kattenvoer. Er zou onvoldoende rekening worden gehouden door voedingsspecialisten en onderzoekers met het oer-dieet van de kat zijn voorouder en de spijsvertering van de kat als obligate carnivoor. Wetenschappers zouden zich vooral – vanuit commerciële overwegingen – bezighouden met het zo goedkoop mogelijk produceren van voer en niet met onderwerpen die de kat zijn levenskwaliteit zouden verhogen. Kattenbaasjes vinden dat wetenschappers zich meer zorgen moeten maken om het vraagstuk welke kattenvoeding nu het gezondst is, en laat dat nu net een onderwerp zijn waarover wetenschappers zich veelvuldig buigen!

Maar je moet wel weten waar je moet zoeken om deze onderzoeken te vinden.

Waarom blijft zoveel kennis op de plank liggen?

Wanneer er een wetenschappelijk onderzoek gedaan is, worden de resultaten ervan in een wetenschappelijk artikel gegoten. Dat artikel moet er op een bepaalde manier uitzien. Je moet dit zien als een soort van werkstuk voor gevorderden. Ze zijn negen van de tien keer in het Engels zodat ze wereldwijd voor elke onderzoeker vindbaar zijn. Zo’n professioneel werkstuk bestaat altijd uit 1. een inleiding, 2. een stuk materiaal & methode, 3. de resultaten en als laatste 4. de discussie. Een wetenschapper wordt getraind in het zo objectief en feitelijk mogelijk zijn. Zo’n artikel is daarom ook geen lekker leesbaar en pakkend stukje, want dat is een no-go in de onderzoekswereld. Het is een feitelijke uiteenzetting wat vaak volstaat met vak-termen.

In de wetenschappelijke wereld is het normaal dat wetenschappelijke resultaten op bepaalde plekken worden gepubliceerd: in wetenschappelijke tijdschriften en in vakbladen. Deze zijn vaak niet toegankelijk voor het grote publiek, tenzij ze bewust openbaar zijn gemaakt (open source artikelen). Door deze open source science is het slechts een kwestie van tijd voordat de wetenschap ook voor niet-onderzoekers beschikbaar is, een mooie ontwikkeling.

Tot die tijd is het wel goed om te weten dat van de meeste wetenschappelijke artikelen slechts de samenvatting te vinden is. Voor niet-wetenschappers is het dus erg lastig om aan deze informatie te komen. Bedenk je dat hetzelfde geldt voor een niet-wetenschappelijke auteur van een stuk over kattenvoeding. Ook al wordt er in een blog verwezen naar een wetenschappelijke bron, dan is het de vraag hoeveel van dit artikel de auteur ervan gelezen (en begrepen) heeft. En welke artikelen over dit onderwerp er nog meer bestaan. Zou het niet handig zijn als je dit zelf kon nagaan?

Wetenschappelijke artikelen over kattenvoer opzoeken

De voor iedereen toegankelijke wetenschappelijke artikelen alsmede de samenvattingen kun je zelf vinden via een database voor wetenschappelijke onderzoeken:

Wil je bijvoorbeeld iets weten over Voedingsallergieën bij katten, zoek dan eens op de zoektermen ‘food allergy cats’, ‘food intolerance cats’ of  ‘food sensitivity cats’ in google scholar:

Het feit dat je weet hoe je wetenschappelijke artikelen kunt vinden, maakt ze natuurlijk nog niet voor iedereen begrijpelijk. En ook dat weten onderzoekers. Veel onderzoekers hebben een hunkering naar kennis en een bepaalde passie vanwaar zij hun beroep uitoefenen. Er zijn daarom best wat specialisten die veel tijd en energie stoppen in het beschikbaar en begrijpelijk maken van deze kennis voor iedereen. Kennis over katten is namelijk nutteloos als het niet op de juiste plek terecht komt: bij de mensen die daadwerkelijk dag in, dag uit, vanuit hun beste kunnen, zorgen voor hun kat(ten). Alleen dan kan kennis écht bijdragen aan kattenwelzijn en gezondheidswinst.

Het doel van Lekker in je Vacht is om katteneigenaren te helpen om bij de juiste informatie terecht te komen van niet-commerciële, betrouwbare, wetenschappelijke organisaties.

Daarom zijn wij bezig met een lijst op te stellen van websites die betrouwbare, niet-commerciële en onafhankelijke informatie over kattenvoer en voeding aanbieden. 

Hou de website of de Facebook pagina in de gaten als je dit interessant vindt en graag op de hoogte wordt gesteld als deze lijst beschikbaar komt.

 

Welke websites raadpleeg jij voor informatie over kattenvoeding? Heb je een favoriete website waarvan je denkt dat hij in aanmerking komt voor de lijst? Laat het weten in een reactie hieronder!

-Denise van Lent (kattengedragstherapeut/gedragsbioloog)

 

 

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed