Image Alt
Kat eet niet of slecht (anorexie)
 / Gedragsproblemen  / Kat eet niet of slecht (anorexie)

Kat eet niet of slecht (anorexie)

Waarom wordt een kat te dun of te mager?

Er zijn verschillende redenen waarom een kat ineens afvalt waardoor hij er dun of mager uit komt te zien. Aangezien verschillende medische aandoeningen en parasieten (wormen, vlooien en teken) hier een rol in kunnen spelen, is het raadzaam om eerst een medische oorzaak uit te laten sluiten. Zeker als het gaat om een vermagerende kat die goed eet. Deze aandoeningen kennen naast het vermageren vaak geen merkbare symptomen en komen alleen door een bloedonderzoek naar boven. Naast medische aandoeningen zijn er ook gedragsmatige oorzaken zoals depressie en een onveilig gevoel waardoor katten hun eetlust (volledig) verliezen. Het is allereerst belangrijk om deze onderliggende oorzaken aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om de kat zijn eetlust weer gezond te krijgen.

Variërende eetlust en energiebehoefte van gezonde katten

De eetlust varieert normaal gesproken van seizoen tot seizoen, door castratie of sterilisatie, leeftijd en groei. Zo stijgt de eetlust in de koude maanden en tijdens de ontwikkeling van de kitten of bij een zwangerschap. De eetlust na castratie of sterilisatie neemt vaak juist toe, terwijl ze minder energie nodig hebben, wat vaak tot overgewicht leidt. De eetlust daalt juist in warmere maanden en naarmate katten ouder worden. De eetlust en de energiebehoefte van gezonde katten varieert en dit is normaal. Het is erg belangrijk om de hoeveelheid en het soort voeding dat de kat krijgt aan te passen op de eetlust en de energiebehoefte om de kat gezond te houden. Wanneer de hoeveelheid en het soort voer niet voldoet aan deze behoefte, bestaat er een kans dat de kat te dik of juist te mager wordt. Er zijn enkele situaties waarin een kat meer risico loopt om te mager te worden:

 • Wanneer een poes zwanger is (met risico op ondervoedde kittens)
 • Wanneer een poes met korte tussenpozen krols is
 • Na ziekte of tijdens herstel van een operatie
 • Wanneer kittens bij de poes drinken
 • Op zeer jonge leeftijd
 • Op hoge leeftijd

Tijdens deze periodes van het leven van een kat, is het extra belangrijk om steeds te kijken naar de energiebehoefte en de eetlust en de voeding hierop aan te passen.

Wanneer is een kat te dun of te mager?

Bij een kat met een normaal gewicht zijn de ribben en de ruggengraat goed voelbaar met lichte druk van je vingers. Bij ondergewicht zijn de ribben zichtbaar, liggen de ogen dieper in de oogkas, steken de heupbotten meer uit en is er geen vetlaagje voelbaar. Bij langharige katten kan ondergewicht onopvallend zijn, omdat de ribben volledig bedekt zijn met haar.

Verminderde eetlust door niet-medische oorzaken

De eerste stap in het aanpakken van ondergewicht, is de onderliggende oorzaken aanpakken. Een kat kan teveel afvallen door een medische oorzaak, maar er zijn veel meer oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een kat minder eet of stopt met eten.

Kitten eet niet

Wanneer een kitten niet eet is dit eigenlijk altijd een zorgwekkende situatie. Een kitten is kwetsbaar en iedere dag dat hij niet eet, is er één waarin hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die broodnodig zijn voor zijn ontwikkeling en groei. Het is niet alleen belangrijk dat een kitten eet maar ook dat het kitten complete kattenvoeding binnenkrijgt. Ze hebben dagelijks speciale kittenbrokjes, kittennatvoer of rauwe voeding nodig. Wanneer een kitten bijvoorbeeld geen brokjes eet, is het niet verstandig om een kitten havermout, brinta of andere mensenvoeding te geven. Allereerst omdat een kat zo onvoldoende voedingstoffen binnenkrijgt, ten tweede belemmert het de kat om goed te wennen aan vast (katten) voedsel. Het is verstandig om na te gaan wat de kitten altijd heeft gegeten voordat ze in huis kwam. Is dit hetzelfde voer als wat ze nu krijgt, dan zul je de oorzaak van het niet eten moeten achterhalen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het kitten zich niet op zijn gemak voelt. Het kan ook zijn dat hij niet goed gewend is aan het eten van vast voedsel zoals brokjes. De brokjes vochtig maken (met natvoer, water of kittenmelk) en steeds minder vocht toevoegen, kan deze overgang vermakkelijken. Het is raadzaam om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen waarom een kitten niet eet, omdat een kitten niet mag afvallen. Het is voor een kitten in de groei juist normaal om ongeveer 100 gram per week aan te komen.

Kat eet niet

Kieskeurige kat

Volwassen katten hebben net als mensen voorkeur voor bepaalde voeding. De ene kat lust graag kip, de ander is meer een visliefhebber. Wanneer je overstapt op een nieuw (soort) voer, kan het voorkomen dat een kat dit niet zo lekker vindt. Soms beslist de producent van het voer om de samenstelling van het voer te veranderen waardoor de kat het niet zo aantrekkelijk meer vindt. Ook kan het zo zijn dat een kat het voer maar deels lekker vind, zoals bijvoorbeeld enkel de saus. Voor sommige katten kan dit genoeg zijn om in hongerstaking te gaan, andere katten eten een tijdlang minder voer. Een kat krijgt zo ook minder en in het uiterste geval helemaal geen voedingsstoffen en energie meer binnen. Dit zorgt ervoor dat de kat gewicht verliest. Het vervelende van langdurig weinig eten is dat de kat zijn verbranding op een laag pitje kan komen te staan. Dit zorgt ervoor dat een kat weinig blijft eten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een tijdlang minder eten door ziekte.

Depressie (rouw)

Wanneer een kat niet lekker in zijn vel zit, kan dit ook invloed hebben op zijn eetlust. Depressie bij katten kent verschillende symptomen. Een depressieve kat slaapt veel, is lusteloos, wordt niet enthousiast van spel, eten of van knuffelen. Vaak zijn deze katten ook vocaler (janken, huilen). Als ze depressief zijn, kunnen katten ook stoppen met zichzelf verzorgen. Als de vacht van je kat ineens dof of schilferig is of vol klitten zit, dan verzorgt ze zichzelf waarschijnlijk niet. Een depressieve kat zal zich ook meer dan anders terugtrekken (verstoppen). Een kat die depressief is eet soms teveel, maar wat vaker voorkomt is dat ze stoppen met eten. Wanneer dit aan de hand is, zal de kat daarom dunner worden.

Omgeving voelt niet veilig

Een kat is het meest kwetsbaar als hij eet of drinkt, zijn behoefte doet of aan het paren is. Op deze momenten is het extra belangrijk dat hij zichzelf veilig voelt. Een kat die zich niet op zijn gemak voelt, zal daarom niet of minder eten. Dit komt nogal eens voor bij kittens die net in huis zijn gekomen. Maar het kan ook voorkomen bij volwassen katten. Katten kunnen de omgeving waarin zij eten als onveilig ervaren door:

 • de aanwezigheid van andere dieren
 • gebrek aan overzicht
 • gebrek aan beschutting
 • drukte
 • gebrek aan vluchtroutes

Wanneer een kat minder eet of helemaal niet meer omdat hij zich niet veilig voelt, kan de kat snel afvallen.

Baasje is niet thuis

Sommige katten eten niet wanneer hun baasje op vakantie is, of om een andere reden langere tijd niet thuis is. Het is daarom belangrijk dat de oppas er goed op let dat de kat eet wanneer er kattenvoer wordt achtergelaten. Vakantie van de baas, betekent voor de kat dat zijn geliefde baasjes (en veilige basis) er tijdelijk niet zijn maar ook dat de dagelijkse routine wordt doorbroken. Dit is stressvol voor de kat en kan in sommige gevallen genoeg zijn voor een kat om minder of helemaal niet meer te eten. Een kat die minder of helemaal niet meer eet vermagert.

Hoe krijg je een te magere kat weer wat dikker

Het belangrijkste is om de onderliggende oorzaak van de verminderde eetlust aan te pakken. Daarnaast kun je met deze tips de kat weer wat voller krijgen:

 • Geef natvoer met extra energie zoals Kattovit Opbouwkuur (energie plus), Hills a/d. Natvoer wordt vaak lekkerder gevonden door katten, zeker wanneer het wordt aangeboden op kamertemperatuur.
 • Royal Canin convalescence support is een krachtvoer. Het is een zakje met melkachtig poeder dat met lauwwarm water wordt aangemaakt. Het bevat een verhoogd eiwitgehalte en meer energie.
 • Graanvrije brokken bevatten over het algemeen meer energie dan brokken met graan.
 • Rauw vlees (KVV) is wat vetter en bevat daarom meer energie dan natvoer wanneer je dezelfde hoeveelheid zou geven.
 • Speciaal kittenvoer bevat meer energie dan volwassen kattenvoeding
 • De meeste katten eten liever alleen dan samen met een andere kat. De kat is een sociaal dier, maar een solitaire jager: hij jaagt en eet dus van nature alleen.
 • Een omgeving waarin de kat zich veilig voelt, draagt eraan bij dat de kat zich op zijn gemak voelt en zich niet geremd voelt om te eten.
 • Geef de kat voeding die hij lekker vindt. Daarbij is het minder belangrijk welke kattenvoeding hij eet, als hij maar complete kattenvoeding binnenkrijgt.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed