Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Kattenspeeltjes  / 18 Leukste kattenspeeltjes van 2023 waar katten van houden
kattenspeeltjes leukste

18 Leukste kattenspeeltjes van 2023 waar katten van houden

De leukste kattenspeeltjes trekken de aandacht van je kat omdat ze de kat op de één of andere manier doen denken aan zijn natuurlijke prooi. Katten vangen in de natuur insecten, slangetjes, kleine knaagdiertjes, konijntjes en vogeltjes.

Goed kattenspeelgoed is ontworpen met het jachtinstinct van de kat in gedachten en zet zijn zintuigen op scherp. Bijvoorbeeld omdat het speeltje interessant ruikt, er levensecht uitziet. Door het geluid van het speeltje. Of omdat het materiaal waarvan het speeltje is gemaakt aantrekkelijk aanvoelt of proeft.

Spelen met je kat is heel belangrijk omdat spelen het alternatief voor jagen is

In de natuur zijn katten wel 3-10 uur bezig met jagen. Dat betekent dus dat een gemiddelde dag van de kat voornamelijk bestaat uit jagen. Dat de kat daar zolang mee bezig is, heeft twee belangrijke redenen. De eerste reden is dat de kattenprooi erg klein is. De kat moet daarom genoeg kleine prooien vangen om voldoende te kunnen eten. Ten tweede zijn de meeste prooien lastig om te vangen; minder dan de helft van de kat zijn vangpogingen zijn succesvol.

Wist je dat een kat geluksstofjes in zijn hersenen maakt wanneer hij jaagt of speelt?

Spelen met je kattenvriendje is leuk voor jullie beiden, maar het draagt ​​dus ook sterk bij aan de algehele gezondheid en welzijn van de kat. Het helpt je kat zelfs een gezond gewicht te behouden als je hem motiveert om te rennen, besluipen, bespringen, schoppen en klauwen naar iets dat hij als prooi ziet. Het is belangrijk voor je kat om zijn hele leven fysiek en mentaal actief te zijn en uitgedaagd te worden. Dit is vooral belangrijk als je een binnenkat hebt of wanneer je kat alleen, zonder kattenmaatje woont.  

Zoals elke blikopener weet, zijn katten kieskeurig als het aankomt op wat ze leuk vinden en wat ze verveelt

Het vinden van het juiste speeltje of speelgoed kan je helpen om een sterkere ​​band met je kat op te bouwen. Een fijn speelmoment wordt meestal beloond met knuffels en luid gespin. Om je te helpen bij deze zoektocht, hebben we het beste kattenspeelgoed geselecteerd en verzameld. 

[lwptoc title=”Inhoud van de blog”]

Over het geheel genomen het beste kattenspeeltje: Speelhengel met verwisselbare kattenspeeltjes
Een speelhengel brengt kattenspeelgoed tot leven

Als je tien kattengedragstherapeuten vraagt wat zij het beste kattenspeeltje vinden, is de kans groot dat ze allemaal roepen: de speelhengel!

De speelhengel kan namelijk iets wat het meeste kattenspeelgoed niet kan. Met een speelhengel breng jij als kattenbaasje het kattenspeeltje tot leven. Je beweegt de speelhengel (en daarmee het speelgoed aan het uiteinde ervan) over de grond of juist door de lucht. Dit type speelgoed is ook uitermate geschikt voor kinderen, omdat je speelt op een veilige afstand.

Een enthousiast baasje zal de bewegingen van een prooi nabootsen met het speeltje. Door het speeltje onvoorspelbaar, snel en van de kat af te laten bewegen, boots je prooigedrag na. Je kunt een insect ergens op laten landen. Een vogel speeltje afwisselend laten vliegen en kleine stukjes laten lopen, en een kikker laten springen. Als je kat zelf een kattenspeeltje zou mogen uitkiezen, zou dat ongetwijfeld ook een speelhengel zijn.

Door verwisselbare speeltjes verveelt je kat zich nooit

Sommige speelhengels bevatten een clipje waaraan je een speeltje kunt bevestigen. Hierdoor kun je de speeltjes afwisselen waardoor je veel variatie in de kat zijn spel kan aanbrengen. De ene dag kan hij achter een muisje aanrennen. De andere dag springt hij naar een sprinkhaan of een vogel. Met slechts één speelhengel en wat verschillende kattenspeeltjes heb je dus meteen verschillende speelopties in huis.

Beste kattenspeeltje met kattenkruid

Kattenspeeltjes kunnen verschillende zintuigen prikkelen. Niet alle kattenspeeltjes zijn erop gericht om het jachtinstinct te triggeren. Veel kattenspeelgoed bevat een interessante geur om de reukzin van de kat te prikkelen. Ook dat is een manier om verveling bij je kat tegen te gaan. Kattenkruid (catnip) en andere gedroogde planten zoals valeriaan, moedigen de kat aan om het speelgoed te besnuffelen en ermee te spelen. Kattenkruiden zoals catnip geven de kat even een euforisch gevoel terwijl matatabi en valeriaan juist kalmerend werken. Het is afhankelijk van je kat, welk kruid de meeste interesse opwekt. 

Beste kicker (trappelzak) kattenspeeltje

Een nog niet zo ingeburgerd kattenspeeltje is de kicker of trappelzak voor katten. Terwijl grotere, zachte speeltjes ook heel leuk kunnen zijn. Waar de speelhengel het jachtinstinct gelijk aanwakkert, geeft dit speeltje de kat de kans om te doen wat katten doen als ze al een prooi gevangen hebben. Het geeft katten de kans om al liggend op de zij; het speelgoed vast te pakken, erin te bijten en er tegenaan te schoppen met de achterpoten.

Het is een speeltje waarmee je kat zelf kan spelen. Maar je kunt hem ook gebruiken als beloning nadat je klaar bent met een speelhengel speelsessie. De meeste kickers bevatten een lekker ruikend kruid zoals catnip of valeriaan. 

Beste vilten kattenspeeltje

Overweeg eens speelgoed gemaakt van natuurlijk materiaal zoals schapenwol, echt haar of veren omdat deze het meest aanvoelen als een prooi. Deze speeltjes zetten de zintuigen reukzin en tastzin dus op scherp. Hierdoor stimuleren ze de kat tot spel. Vilten speeltjes zijn gemaakt van natuurlijk schapenwol.

Vilten is een oeroude techniek om van wol, textiel te maken. Onze handgemaakte vilten speeltjes worden gemaakt met veel liefde, zorg en aandacht voor detail. Ze zijn gemaakt om lang mee te gaan en gemaakt van een materiaal dat bestand is tegen de tijd. Wol en dus vilt, stoot vuil af, ventileert, regelt de temperatuur en is antibacterieel.

Beste voerpuzzel speeltje

Technisch gezien is een voerpuzzel geen speelgoed. Het is wel het beste alternatief voor de voerbak. Máár omdat uit onderzoek blijkt dat katten voerpuzzelen gewoon heel erg leuk vinden om te doen, staan ze er toch bij.

Daarnaast eindigt de kat in de natuur zijn jacht natuurlijk ook met eten. En dat laatste stukje kan je kat uit een voerpuzzel. Met dit type ‘speeltje’ geef je de kat de mogelijkheid om weer op zoek te gaan naar zijn eten, en iets te doen voor zijn voer. Omdat je de kat laat werken voor een kleine portie voer, voorkomt het verveling, schrokken en uiteindelijk overgewicht. Het is een veel natuurlijkere manier van eten.

Beste kattenspeeltjes voor tanden

Sommige huisdieren hebben knaagspeeltjes nodig om gezond te blijven; konijntjes bijvoorbeeld. Zij hebben snijtanden die ander blijven doorgroeien en niet genoeg slijten als zij onvoldoende knagen.

Voor katten geldt dit natuurlijk niet, waardoor ze geen fysiologische behoefte hebben aan knaagspeeltjes. Toch is kauwen ook onderdeel van normaal kattengedrag. Kittens kauwen om hun tandvlees te kalmeren bij het doorkomen van tandjes. Volwassen katten kauwen op speeltjes omdat het natuurlijk voor ze is om een gevangen prooi op te eten. Andere katten kauwen op (oneetbare) dingen uit verveling of door stress.

Sommige kattenspeeltjes hebben een wat ruwere structuur die lichtjes schuurt over de tanden als de kat erop kauwt. Deze zogenaamde dental speeltjes bevatten kauwcomponenten om de mondgezondheid te bevorderen.

Hier moet je op letten bij een kattenspeeltje

Goed kattenspeelgoed moedigt het jachtinstinct aan of zet de zintuigen op scherp. Bijvoorbeeld doordat het speeltje er levensecht uitziet, interessant ruikt, aanvoelt of geluid maakt. Sommige speeltjes hebben daarnaast nog andere voordelen. Zoals de dental speeltjes met kauwcomponent om de mondgezondheid te bevorderen. Veel speelgoed zorgt ervoor dat je kat lekker beweegt en zijn spieren gebruikt. 

Jij kent je kat beter dan wie dan ook

Dus denk er goed over na of een bepaald speeltje iets is wat je kat herhaaldelijk gebruikt. Katten kunnen kieskeurig zijn en spelen vaak maar één keer met  speelgoed, en daarna nooit meer. Dat geldt vooral voor speelgoed dat niet uit zichzelf beweegt. De kat raakt sneller uitgekeken op iets wat stil op de grond ligt. De speelhengel om zelf met de kat te spelen, is daarom een veel veiligere optie. Dat is ook de reden waarom we iedereen een speelhengel aanbevelen. Om ervoor te zorgen dat speeltjes nieuw en intrigerend blijven voor je kat, kun je speelgoed rouleren. Dat betekent dat je het speelgoed niet laat liggen, maar steeds een tijdje opbergt en dan weer tevoorschijn haalt. 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Carina

  07/03/2023

  Ik ontdekte gisteren toevallig een leuk speeltje!
  Ik zette voor de eerste x een kopje Yogi Bedtime thee.
  Toen ik ’t theedoosje opende, probeerde mijn poes met alle geweld haar kopje in ’t doosje
  te drukken. Ik gaf haar daarop ’t papieren zakje waarin ’t theebuiltje zat…
  Ze ging er als een gek mee rollebollen, alsof ik catnip had gegeven. Ik las op de doos dat er Valeriaan inzit😊. Dus telkens ik een kopje thee drink, loopt zij als een gek achter ’t papieren propje😆

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming