Image Alt

Katten Blog

 / Gezond kattenvoer  / Kattensnacks en kattensnoepjes om je kat te verwennen en belonen
kattensnoepjes en kattensnacks

Kattensnacks en kattensnoepjes om je kat te verwennen en belonen

Kattensnacks of kattensnoepjes zijn hapklare stukjes voedsel die buiten de hoofdmaaltijden om worden gegeten. De woorden snacks en snoepjes doen vermoeden dat ze slecht voor de kat zijn, maar dat hoeft niet. Er bestaan misschien wel meer soorten kattensnoepjes dan kattenvoer! De meest bekende zijn de harde, brosse kattensnoepjes. Misschien ken je de kauwstaafjes ook nog wel.

Maar er bestaan nog veel meer soorten:

 • Gedroogde snippers filet (kip, tonijn, eend)
 • Gevriesdroogde kattensnacks gemaakt van vlees
 • Semi moist zachte kattensnacks (bijvoorbeeld cat yums) die kneedbaar zijn
 • Vloeibare creamy snacks
 • Kattendrinken
 • Kattensoep
 • Pasta voor katten met een smaakje (bijvoorbeeld zalmpasta)
 • Katten yoghurt, pudding
 • Volledige lende voor katten met al het vocht er nog in (tonijn)

Voor elke kat is er dus wat wils. De kat regelmatig verwennen of belonen met een gezonde snack, kan bijdragen aan een lang en gelukkig kattenleven. Door gezonde kattensnoepjes kun je het aantal voermomenten heel makkelijk verhogen. Een ander bijkomend voordeel is dat katten zich gelukkiger voelen wanneer ze regelmatig snoepjes of snacks krijgen. Meer weten over de voordelen van het geven van kattensnacks en gezonde kattensnacks? Lees dan snel verder.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Kat verwennen of belonen met kattensnoepjes of kattensnacks

Katten moeten dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen via hun voeding om lichamelijk gezond te blijven. Maar daarnaast kan bepaald eten en drinken – net als bij mensen – ook voor nieuwe en plezierige ervaringen zorgen. De hersenen van de kat zijn net als die van ons geprogrammeerd om nieuwe dingen te willen ervaren.

Wanneer de kat iets eet worden de kenmerken van het eten qua smaak en structuur doorgeseind naar de hersenen. Alles wat geheel nieuw, anders is of afwijkt van normaal zorgt ervoor dat er geluksstofjes (dopamine) worden aangemaakt in de hersenen. Eten heeft dus niet alleen invloed op het lichamelijke welzijn van de kat, maar kan ook een positieve invloed hebben op zijn mentale welzijn. Nieuwe ervaringen maken de kat blij en gelukkig.

Je kunt hiervoor zorgen door de kat regelmatig nieuwe smaken en structuren te laten ervaren. De snacks die hieronder staan verschillen qua smaak en structuur van normaal voedsel.

Wil je onderstaande snacks bestellen, klik dan op de bijbehorende foto.

Kattensnacks verhogen het aantal voermomenten

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken worden katten niet perse dik van kattensnoepjes. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat er geen verband bestaat tussen overgewicht bij katten en het voeren van kattensnoep. Bepaalde soorten snoep kunnen er zelfs voor zorgen dat de kat beter op gewicht blijft. Het zorgt er namelijk voor dat de kat regelmatig kleine beetjes eet.

Dit is belangrijk omdat de kat zijn spijsvertering zo goed blijft werken. In de praktijk zien we bij Lekker in je Vacht meer katten die te dik worden omdat ze te weinig eten, in plaats van teveel. Daarnaast bevatten gezonde kattensnoepjes ook weinig vet waardoor ze caloriearm  zijn.

Dit geldt in het bijzonder voor gedroogde stukjes vlees van magere vleesdelen zoals kipfilet of vis. Voorbeelden van gezonde kattensnoepjes of snacks zijn:

 • Gevriesdroogde kattensnacks
 • Gedroogde filets (kipfilet, eend)
 • Gedroogde visjes
 • Hele filets (tonijn, kip, makreel of zalm)
 • Tonijn uit blik
 • Geef natvoer liever niet als tussendoortje maar als hoofdmaaltijd

Deze snacks zijn kant en klaar te koop, maar het is ook mogelijk om zelf vlees te drogen in een droogoven. Natuurlijk kan kattensnoep het normale voer nooit vervangen, het blijft een extraatje. Als richtlijn kun je aanhouden dat de voeding voor maximaal 10% uit snacks mag bestaan. Wat concreter, geef je kat niet meer dan 2-3 snoepjes per dag. Zijn het mini snoepjes, verdubbel je dit aantal.

Kattensnoep inzetten tegen verveling

Kattensnoep in voerpuzzels

Kattensnoep kun je ook gebruiken om verveling te voorkomen door ze te gebruiken in voerpuzzels. Gebruik je deze nog niet, dan hebben we een blog om eerst het puzzelniveau van je kat te bepalen. Voerpuzzels laten de kat werken voor een kleine portie voer. Hierdoor voorkomen ze naast verveling ook schrokken en overgewicht. Katten vinden het erg leuk om te puzzelen, het bootst het natuurlijke eetgedrag na. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat katten nooit uitgekeken raken op voerpuzzels. De voerpuzzels op onze webshop sluiten precies aan bij elk puzzelniveau.

Kattenspelletjes waarbij je kattensnoepjes kunt gebruiken

Het simpelste spelletje dat je met kattensnoepjes kunt doen, is ze weggooien voor je kat. Als je kat ze erg lekker vindt, zal hij er achteraan hollen. Op deze manier krijgt je kat wat extra beweging en de meeste vinden dit erg leuk. Daarnaast hebben we ook een artikel op deze site die uitlegt hoe je een kattensnoepjeszoekspel kunt doen met je kat.

Kattensnoep om kat meer te laten drinken

De kat is van nature een slechte drinker met een lage dorstprikkel. In de natuur krijgen katten voldoende vocht binnen via hun voedsel. Hun natuurlijke prooien bestaan voor zo’n 65 tot 75% vocht waardoor ze weinig water bij hoeven te drinken. Vandaar dat katten dus niet genoeg drinken wanneer ze enkel brok krijgen. Ze drinken niet genoeg bij. Onze huiskatten eten over het algemeen voedsel dat maar weinig vocht bevat. Brokken bevatten namelijk 5-10% vocht. Natvoer en rauwe voeding bevatten daarentegen veel meer (65-80%) vocht. Er is een apart artikel verschenen met nog meer tips om je kat meer te laten drinken.

Om ervoor te zorgen dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt op een dag, kun je hem op verschillende manieren meer laten drinken. Kattensnacks die veel vocht bevatten kunnen hierbij helpen, vooral als je deze ook nog aanlengt met een beetje water. Dat dit gegeven ook bekend is bij kattenvoer producenten blijkt wel uit het nieuwste product van Gourmet, ‘Gourmet soup’, dat is verkozen tot product van het jaar 2017. Inmiddels hebben verschillende merken een soepje voor de kat op de markt gebracht.

Wil je een snack bestellen, klik dan op de bijbehorende foto.

Zo maak je zelf kattensoep

Natuurlijk kun je ook zelf kattensoep maken door je kat zijn favoriete natvoer aan te lengen met water. Ditzelfde kun je doen met wat tonijn of zalm uit blik. Op deze manier zorg je ervoor dat de kat op een plezierige manier dagelijks meer drinkt. Dit is vooral aan te raden als je de kat niet dagelijks natvoer geeft of dit enkel als tussendoortje geeft.

Wat is het favoriete snoepje of snackje van jouw kat? Leuk om jouw ervaring hieronder in een reactie te lezen!

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming