Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Kattenpis geur verwijderen met baking soda, azijn of biotex?

Kattenpis geur verwijderen met baking soda, azijn of biotex?

Kattenpis geur verwijderen met baking soda, azijn of biotex? Sproeien maakt onderdeel uit van natuurlijk kattengedrag en is een vorm van communicatie. Wanneer een kat sproeit, breng hij een zeer geconcentreerde straal urine aan. Sproeisel heeft een kenmerkende en sterke kattenpis geur. Wanneer katten buitenshuis sproeien merk je daar meestal niet zoveel van, tenzij dit gebeurt tegen de tuinmeubels of je voordeur. Het herhaaldelijk sproeien binnenshuis kan snel zorgen voor een stinkende en ongezonde leefomgeving.

Of je kat nu in huis sproeit of plast, het is altijd belangrijk om een plasplek grondig schoon te maken. Urinegeur kan de kat namelijk aanzetten om over dezelfde plek heen te blijven sproeien. Daarnaast is het ook slecht voor je eigen gezondheid om continue ammonia in te ademen.

Je kan urine niet verwijderen op dezelfde manier als je normale vlekken zou schoonmaken. Urine bevat verschillende componenten die allemaal afgebroken moeten worden. Sommige van deze zijn hardnekkiger en lastiger te verwijderen dan andere. Een urinevlek heeft daarom meer aandacht nodig dan een gewone etensvlek. De meeste traditionele schoonmaakmiddelen en huishoudmiddelen zijn niet geschikt om urine volledig te verwijderen. Om kattenpis geur te verwijderen heb je een grovere aanpak nodig.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Wat is kattenurine

Katten urine is een afvalproduct van het kattenlichaam en bestaat voor een groot deel uit water. In het water zitten afvalstoffen opgelost die door het lichaam via de nieren zijn afgescheiden. Deze stoffen zijn onder meer:

  • Ureum
  • Urobiline (kleurt de urine geel)
  • Urinezuur
  • Natrium en andere electrolyten (zouten)
  • Creatinine 
  • Eiwitten
  • Feromonen
  • Bacteriën

Hoe lang blijf je kattenpis geur ruiken?

Wanneer urine opdroogt wordt het ureum omgezet in ammoniak wat voor de kenmerkende kattenpis lucht zorgt. Wordt urine nog verder afgebroken dan komen er ook ’thiolen’ vrij. Deze zorgen voor een nog onaangenamere geur zorgt. De penetrante stank van een stinkdier wordt veroorzaakt door thiolen. Thiolen zijn zeer moeilijk te verwijderen omdat ze niet oplosbaar in water zijn. Het is dan weer het urinezuur dat er met name voor zorgt dat de urinegeur zolang blijft hangen nadat je de plasplek hebt schoongemaakt. Kattenpis blijf je net zolang ruiken totdat je het echt goed schoongemaakt hebt.

 

Een niet goed schoongemaakte urine vlek kan wel 6 jaar (!!) aanwezig blijven

 

Opsporen van urine

Voordat je alle urine kan verwijderen, zul je moeten weten waar het precies zit. Het vinden van alle sproeiplekken kan best lastig zijn. De sproeiplekken zijn goed te ruiken, maar vaak niet zichtbaar met het blote oog. Een nieuwe opgedroogde plasplek oogt vaak wat plakkerig. Maar als het gaat om oude plekken wordt het al lastiger.

Een LED urine vlek detector (UV lamp) kan helpen om nieuwe en oude opgedroogde urinevlekken op te sporen. Urine bevat fosfor wat oplicht onder ultraviolet licht. Andere lichaamsvloeistoffen zoals braaksel, bloed en ontlasting bevatten ook stoffen die fluoriserend oplichten in UV-licht.

Gebruik de UV-lamp wanneer het donker is. En schijn ermee in hoeken, radiatoren, meubels, kasten, deuren. Door stickers of tape te plakken om de urinevlekken kun je zo ook vinden in daglicht.

Kattenpis geur verwijderen, wat werkt wel en wat niet?

Kattenpis geur verwijderen met azijn

Azijn is een verdunde oplossing van azijnzuur (HC2H3O2) en wordt gemaakt door fermentatiebacteriën. Azijn bevat dus voornamelijk water. Urine bestaat zoals gezegd uit verschillende componenten. De ureum, het urobiline, creatinine en de feromonen zijn in water oplosbaar en daarom niet zo moeilijk te verwijderen. Reguliere schoonmaakmiddelen kunnen deze taak prima aan. Dat is ook de reden dat azijn, bakpoeder, talkpoeder en waterstof peroxide aanvankelijk de klus lijken te klaren. Deze middelen neutraliseren en verhullen tijdelijk de geur van de urine. Ze verwijderen ook sommige componenten van de urine, maar dus niet allemaal. Urine kun je dus niet helemaal verwijderen met azijn. Omdat azijn zo sterk ruikt, kan het de kat ook juist uitnodigen om deze lucht te verhullen met zijn eigen geur. Het kan er dus voor zorgen dat de kat hier juist sproeit.

Kattenpis verwijderen met baking soda

Baking soda (zuiveringszout) is een steeds populairder wordend huishoudmiddeltje omdat het een natuurlijk en milieubewust schoonmaakmiddel is. Zuiveringszout is de algemene naam voor natriumbicarbonaat (NaHCO3). De meeste mensen associëren dit waarschijnlijk met bakken, omdat het brood en gebak laat rijzen. Baking soda werkt het tegenovergestelde van azijn. Beide keukeningrediënten bevinden zich aan het uiteinde van de pH-schaal. De pH is een maat voor hoe zuur of basisch een stof is, op een schaal van 1 (zeer zuur) tot 14 (zeer basisch) en een neutrale waarde van 7. Zuiveringszout heeft een pH van 9 (is dus basisch), terwijl azijn een pH van 2 heeft (heel zuur). Doordat baking soda basisch is, lost het organische stoffen op zoals vuil, vet en andere plakkerige dingen. Ook baking soda doet dus wel iets om urine te verwijderen, maar niet genoeg. 

Urine bevat urinezuur dat niet oplosbaar is in water en daarom lastig te verwijderen 

Echter blijft er zowel met azijn als met baking soda, urinezuur achter. Urinezuur is niet oplosbaar in water en hecht zich stevig aan elk oppervlak dat het aanraakt. Gangbare reinigingsmiddelen zoals groene zeep, afwasmiddel, douchegel en water zullen zich niet binden aan het urinezuur, waardoor er urinezuurkristallen blijven zittenhoevaak je ook schoonmaakt.

Wanneer dit urinezuur licht vochtig wordt – bijvoorbeeld als de luchtvochtigheid in huis wat toeneemt – zorgen de urinezouten ervoor dat de urinekristallen vervormen. Het gevolg is dat de urinegeur weer vrijkomt. Deze geur is niet altijd merkbaar voor de menselijke neus, maar wel voor de veel gevoeligere kattenneus. De geur van urine zet veel katten aan tot opnieuw sproeien – tot grote frustratie van hun kattenbaasjes.

Kattenpis geur verwijderen met enzymen werkt wel!

Het enige middel dat urinezuur echt afbreekt en de geur neutraliseert, is een enzymatisch reinigingsmiddel. Een enzym is een eiwit die een chemische reactie mogelijk maakt of bespoedigt. Er is dus een belangrijke chemische reden waarom een enzymatisch middel nodig is om kattenurine te verwijderen. Het is niet voldoende om een klein laagje over de urineplek te sprayen. De urine moet in zijn geheel omgeven zijn met het middel om goed zijn werk te kunnen doen. Een sproeiplek moet dus doordrenkt worden met het middel.

Voorbeelden van enzymatische reinigers die urine goed verwijderen:

  • Biotex groen
  • Urine Off 
  • Ecodor uf2000

Een enzymatisch middel zorgt ervoor dat urinezuur afgebroken wordt in gassen die kunnen vervluchtigen. Dit is ook de reden waarom het belangrijk is dat de behandelde plek goed aan de lucht kan drogen. De ‘natuurlijke’ droogtijd zorgt ervoor dat de urinezouten kunnen worden afgebroken en de gassen kunnen vervluchtigen.

Kattenpis verwijderen op de vloer of muur pak je zo aan

  1. Dep de urine zoveel mogelijk droog met een tissue
  2. Breng voldoende enzymatische reiniger op de urinevlek
  3. Laat het middel 10 tot 15 minuten inwerken
  4. Dep met een tissue zoveel mogelijk de reiniger droog
  5. Laat het enzymatische middel volledig drogen aan de lucht
  6. Herhaal dit proces 2-3 keer bij ingedroogde, oudere urinevlekken
Kattenpis verwijderen uit kussens, dekens, gordijnen

Behandel de urinevlekken met een speciale urineverwijderaar (Urine Off, Ecodor UF2000) of maak een lauwwarm sopje van Biotex groen en laat dit een nachtje intrekken. Droog de kussens niet in de wasdroger maar hang ze te drogen in de zon.

Kattenpis verwijderen van de bank, stoel of bed

Giet het enzymatische middel op en rondom de plek die je wil behandelen. Verzeker je ervan dat het bevuilde oppervlak echt doordrenkt is met het middel. Laat dit 10-15 minuten intrekken. Dep het dan droog met handdoeken. Leg er een aantal lagen handdoeken overheen. Leg iedere dag een nieuwe droge handdoek op de plek totdat de plek helemaal droog is. Herhaal dit 2-3 keer.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

    Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 24 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming