Image Alt

Katten Blog

 / Gezond kattenvoer  / Katteneten, zo schakel je over naar onbeperkt eten

Katteneten, zo schakel je over naar onbeperkt eten

In de vorige blog kon je al lezen dat katten een natuurlijke rem hebben op de hoeveelheid die ze eten. Als deze natuurlijke rem goed werkt, stoppen katten vanzelf met eten als ze vol zitten. Blijft je kat ongeremd eten, hoe vol zijn bakje ook zit, dan heb je grote kans dat hij deze rem kwijt is. De rem op eten kan onder andere verstoord worden door constante honger.

Zwerfkatten eten daarom vaak ongeremd, net als dieren die een tijdlang ziek geweest zijn en daarom niet of minder aten. Maar ook katten die slechts een of twee keer per dag een bakje brokken krijgen, ervaren constante honger. Het is een ouderwetse en niet natuurlijke manier van voer verstrekken, die helaas nog veel – zelfs door dierenartsen – wordt aangeraden. Het is in de kat zijn belang dat hij eten krijgt op een manier die overeenkomt met de natuurlijke situatie.

Hoe vaak moet een kat eten? Het antwoord is: zo vaak mogelijk, kleine beetjes gedurende de dag. Zo mag een kitten maar ook een volwassen kat onbeperkt brokjes wanneer zijn rem op eten goed werkt. Maar ook wanneer je vers vlees geeft, is onbeperkt voeren aan te raden. Je kunt hiervoor gedroogde stukjes vlees gebruiken. Kleine beetjes eten gedurende de dag houdt de spijsvertering actief maar voorkomt ook blaasproblemen doordat het de urine zuurder maakt. Een kat die deze rem mist, kun je niet direct op onbeperkt voer zetten: hij zal dan een lange tijd ongeremd blijven eten en snel aankomen. Dit blog bevat een stappenplan om je kat geleidelijk te laten wennen aan onbeperkt voer.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Om hem geleidelijk over te schakelen op onbeperkt voer en daarnaast de natuurlijke rem op de hoeveelheid eten te herstellen, doorlopen we de volgende stappen:

  1. Bepaal hoeveel gram voer de kat nu krijgt met behulp van een keuken weegschaal. Deze hoeveelheid houd je de komende weken aan.
  2. Bepaal de kat zijn puzzelniveau en schaf voerpuzzels aan (of maak ze zelf)
  3. Optioneel (maar wel aan te raden) – Koop een brok die minder energie (kcal) bevat dan je huidige brok en bepaal hoeveel gram de kat daarvan mag eten. Dit moet in ieder geval meer (qua hoeveelheid) zijn dan wat je nu geeft.
  4. Schaf een goed merk natvoer aan zonder suiker
  5. Schaf snacks aan die weinig energie bevatten zoals gedroogde kipfilet
  6. Geef de kat te eten volgens dit schema. Ga uit van het aantal gram voer dat je nu geeft. Of bepaal hoeveel de kat nodig heeft van de nieuwe brok.
Week 1-6: geef meerdere malen per dag een portie voer middels voerpuzzels. 7-8 verdeel je de totale dagelijkse portie voer over alle voerpuzzels. Dit is een test om te kijken of de kat nog ongeremd eet. Herhaal week 5-6 todat hij stopt met ongeremd eten. Ga nu verder met de twee laatste stappen. Het natvoer en de snacks geef je bovenop de brokjes. ***Wanneer de kat na 3 maanden nog steeds ongeremd eet, is het raadzaam om even contact op te nemen.

Week 1-6: geef meerdere malen per dag een portie voer middels voerpuzzels. 7-8 verdeel je de totale dagelijkse portie voer over alle voerpuzzels. Dit is een test om te kijken of de kat nog ongeremd eet. Herhaal week 5-6 todat hij stopt met ongeremd eten. Ga nu verder met de twee laatste stappen. Het natvoer en de snacks geef je bovenop de brokjes. ***Wanneer de kat na 3 maanden nog steeds ongeremd eet, is het raadzaam om even contact op te nemen.

1. Katteneten – hoeveel heeft de kat nodig?

kat eten

Een kat heeft een bepaalde hoeveelheid energie nodig, om in rust alle lichaamsprocessen draaiend te houden. Hoeveel energie hij nodig heeft, hangt onder andere van zijn leeftijd en lichaamsgewicht af, hoe actief en of hij gecastreerd is. Een actief kitten dat in de groei is, heeft bijvoorbeeld meer energie nodig dan een oudere kat.

De prooien van de kat zijn maar klein en daarom deelt de kat ze niet met anderen. Hij moet flink wat prooien per dag vangen om genoeg energie binnen te krijgen. Een kat eet in de natuur zo’n 10-22 keer per dag kleine beetjes.  Een niet zo actieve, volwassen en gecastreerde kat met een gezond gewicht van 4 kilogram heeft zo tussen 200-250 calorieën per dag aan energie nodig. Deze hoeveelheid energie komt grofweg overeen met 10 muizen, 55 gram brokjes, 220 gram natvoer of 125 gram kant en klaar vers vlees (kvv).

Hoeveel voer je de kat moet geven om aan deze hoeveelheid energie te komen vind je meestal op de achterkant van de verpakking van het kattenvoer. De voedingstabel op de achterkant van de verpakking voer is een richtlijn voor het bepalen van de dagelijkse hoeveelheid kattenvoeding. Je kunt hier uitvinden hoeveel energie je kat nodig heeft en hoeveel gram brokjes je dan zou moeten voeren. Komt dit overeen met wat je kat nu per dag eet of is het (veel) meer of minder? Het is belangrijk om heel precies te bepalen hoeveel je kat nu eet. Weeg de hoeveelheid brokjes die je dagelijks geeft daarom op een keukenweegschaaltje. Hoewel je niets meer hoeft af te wegen wanneer je kat straks onbeperkt eet, is deze informatie in dit stadium nog wel belangrijk. Omdat we de hoeveelheid brokjes die de kat eet, gelijk willen houden.

Let op! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gram voer op de achterkant van de verpakking, is gericht op het lichaamsgewicht hetzelfde te houden. De hoeveelheid voer die past bij een gewicht van 9 kilogram, zorgt er dus voor dat de kat 9 kilogram blijft. Wil je je kat laten afvallen zul je moeten kijken naar de hoeveelheid voer die past bij een gezond en niet het huidige gewicht. 

2. Katteneten – hoevaak moet hij eten?

pet-943388_960_720

Ondanks dat de hoeveelheid energie van 10 muizen en 55 gram brokjes redelijk gelijk is, is de manier waarop de kat het voer bemachtigt heel anders. Het is belangrijk om je te realiseren dat in de natuur, het opeten van een prooi energie oplevert, maar het vangen ervan ook energie kost. Tijdens de jacht is slechts 1 op de 4 pogingen om een prooi te vangen succesvol. In de natuur kost het een kat dus veel moeite (energie) om eten te bemachtigen.

Katteneten – voerpuzzels helpen je kat vaker kleine porties te eten

Ik hoor je denken: Ja dahag, ik ben gekke Henkie niet! Ik kan onmogelijk mijn kat 10-22 keer per dag eten geven. En er ook nog voor zorgen dat hij moeite voor zijn eten moet doen. Ik kan je geruststellen – dat kun je wel. Er is een truc om je kat vaker eten te geven en hem moeite te laten doen voor voer, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Je kunt namelijk gebruik maken van zogeheten voerpuzzels. Een voerpuzzel is een voorwerp in een bepaalde vorm waardoor een dier door het maken van een of meerdere specifieke bewegingen telkens een kleine portie voer kan bemachtigen. Deze voerpuzzels of intelligentie voerbakjes kun je kopen maar ook zelf maken. Stop een voerpuzzel nooit vol met brokken, want dan krijg je hetzelfde idee als een voerbakje.

Op onze Webshop vind je verschillende voerpuzzels die ingedeeld zijn op puzzelniveau. Klik hier om deze voerpuzzels te bekijken.

3. Niet de hoeveelheid katteneten maar de hoeveelheid energie beperken

De maag moet altijd gevuld zijn met een beetje voedsel om goed te kunnen werken.  Een kat waarvan de rem op eten goed werkt, eet tot zijn maag gevuld is en niet om precies aan de energiebehoefte van het lichaam te voldoen. Dat betekent dat wanneer je kat normaal gesproken 10 brokjes eet die hem 20 kcal energie opleveren, hij van een ander type brok die minder energie bevat ook 10 brokjes zal eten. De kat eet dan dezelfde hoeveelheid brokjes, maar hij krijgt toch minder energie binnen. Het is handig om over te gaan op een brok die niet zoveel energie bevat wanneer je de kat wilt wennen aan onbeperkt voer. De kat zal dan een grotere hoeveelheid (meer gram) brokjes kunnen eten terwijl hij niet meer energie binnen krijgt. Op de verpakking van kattenvoer wordt dit ook wel zo aangeduidt (dit is per kilogram):

metaboliseerbare energie4060.0 kcal/kg

4. Natvoer bevat veel minder energie dan brokjes

Aangezien katten met honger hun natuurlijke rem op eten kwijt zijn kun je dus niet meteen overschakelen naar onbeperkt. Daar zal de kat van aankomen. Het is de bedoeling dat de kat meer eetmomenten krijgt en evenveel voeding maar niet heel veel meer energie. Dat bereik je door vaker voer te geven dat minder energie bevat. Dat hebben we al bereikt door de brok die minder energie bevat. Daarnaast bevat Natvoer bevat vier keer minder energie dan brok! Aangezien natvoer tot wel 85% vocht bevat en vocht geen energie levert, zal eenzelfde hoeveelheid natvoer in vergelijking met brok veel minder energie leveren. Wanneer de kat zijn natuurlijke rem op eten weer terug heeft kun je hem ’s ochtends en ’s avonds een flinke eetlepel natvoer geven. Dit zorgt voor extra vocht maar ook voor een gevulde maag terwijl het weinig energie levert.

5. Kattensnoep

Ook snacks die weinig energie bevatten zoals tonijn uit blik en gedroogde kipfilet kunnen voor meer plezierige voermomenten zorgen die weinig energie leveren. De meeste katten puzzelen heel graag als er katten snoep te verdienen is.

Voedingsadvies aanvragen?

Wil je graag advies over welk merk en type kattenvoer nu het beste past bij jouw kat, dan kun je altijd contact opnemen via het servicegebied.

Vond je deze blog interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 4 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Sorry, the comment form is closed at this time.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming