
Katten
Katten (Felis catus) zijn warmbloedige, vleesetende zoogdieren. Men vermoedt dat katten ongeveer 8.500 jaar geleden in de buurt van landbouwsamenlevingen in het Midden-oosten leefden. Deze vorm van samenleven bood zowel de mens als de kat een wederzijds voordeel. De gewassen die de mensen verbouwden trokken muizen en ratten aan, een lekkernij voor de kat. De graanschuren boden katten een warme slaapplek. Anderzijds had de mens een goedkope muizen- en rattenvanger aan de kat. Men vermoed dat katten zich dus min of meer zelf hebben gedomesticeerd en dat de rol van de mens hierbij slechts bestond uit het toelaten hiervan.
Er is uitgebreid onderzocht hoe de huiskat verschilt van zijn wilde voorouders en het blijkt dat ze vandaag de dag nog steeds niet zo gek veel van elkaar verschillen. De reden hiervoor is dat de mens niet zoveel aan de kat heeft gesleuteld, zoals bij de hond wel het geval is. Waar honden vooral werden gefokt op het uitvoeren van heel specifieke taken – was de kat perfect zoals hij was. En dat lijken we vandaag de dag nog steeds te vinden, niet voor niets leven er momenteel 2.7 miljoen katten in Nederland.
In deze blog vindt je algemene informatie over deze geweldige dieren, maar de nadruk ligt zoals je gewend bent van Lekker in je Vacht op de gedragsmatige aspecten.
Intelligentie van katten
Katten zijn heel intelligente en nieuwsgierige dieren. Intelligentie zegt iets over het oplossingsvermogen van de kat en hoe goed hij in staat is om zich aan een omgeving aan te passen. De mate van nieuwsgierigheid wordt mede bepaald door de mate van aangeboren intelligentie. Wanneer de kat iedere dag iets nieuws in huis kan ontdekken, helpen we hen deze natuurlijke onderzoeksdrang te bevredigen en hun intelligentie te koesteren.
Kat is bang voor sok of komkommer, dit is de reden
In de kat vindt voortdurend een strijd plaats tussen enerzijds behoedzaamheid en anderzijds nieuwsgierigheid. Het ene gevoel stuurt ze vooruit, het andere trekt ze terug. Deze combinatie van gevoelens zorgt ervoor dat de kat zich goed kan aanpassen aan zijn omgeving, maar houdt hem ook veilig. Een kat wordt in de natuur gegeten door grotere roofdieren en is daarom altijd alert op veranderingen die op gevaar kunnen wijzen. Hierdoor voelt de kat zich kwetsbaar wanneer hij iets aan het onderzoeken is.
Heb je een kat weleens zien afsluipen op een voor hem vreemd uitziend voorwerp? Bijvoorbeeld naar een enkele sok die in de woonkamer lag? De sok is vreemd voor de kat, of doordat hij midden in de kamer ligt, kan de kat de sok niet plaatsen. De kat zijn nieuwsgierigheid stuurt hem richting het voorwerp, maar zijn behoedzaamheid houdt de kat veilig op afstand. Vaak krijgt zo’n vreemd voorwerp een paar korte tikken. Dit, om erachter te komen of het ding kwaad in de zin heeft. Je weet het immers maar nooit. Zo’n ‘gevaarlijke sok’ kan best in diepe slaap zijn en plots tot leven komen na een paar petsen van je poot.
Katten jagen
Katten zijn geboren jagers en zijn hier in de natuur wel zes uur per dag mee bezig. De drang om te jagen, waar buitenkatten volledig aan kunnen toegeven, verdwijnt niet simpelweg door hem hem binnenshuis te houden. Als je nadenkt over het leven van een binnenkat, is dat enerzijds heel veilig en comfortabel, maar anderzijds ook best saai. Een binnenkat leeft – een tikje simpel gesteld – in een grote doos waar hij niet uit kan. Sommige katten raken hierdoor een beetje verveeld maar andere katten raken echt gefrustreerd wanneer zij niet datgene kunnen doen waarvoor ze gemaakt zijn: ontdekken, bewegen en jagen.
Deze natuurlijke drang om te jagen, kun je bevredigen door met hem te spelen. Wanneer we met de kat spelen bootsen we jagen na. Een kat die niet zoveel uitgedaagd wordt als hij zou willen, verzint namelijk op den duur zijn eigen kattenspelletjes. Sommige katten halen hun lol uit het lostrekken van het behang, andere katten razen het liefst ’s nachts door het huis. Van deze zelfverzonnen kattenspelletjes worden wij kattenbaasjes meestal niet zo blij. Om je interieur en je nachtrust te besparen, is het handig om de kat te voorzien van een goede uitlaatklep. Je hoeft echt geen uren te spelen, een paar minuutjes per dag is voldoende. Veel belangrijker dan hoelang je met de kat speelt, is hoe en waarmee je speelt.
Hoe goed te spelen met katten:
- Speel met elke kat afzonderlijk – Dit betekent vaak dat je een kat meeneemt naar een andere kamer. Wanneer je met alle katten tegelijk speelt, zal er altijd een kat zijn die niet (genoeg) aan de beurt komt.
- Speel op snelheid – Een kat is gemaakt voor korte explosieve bewegingen. Laat hem daarom sprinten, laat je kat van de trap rennen, laat hem een krabpaal in klauteren of bovenop de eettafel springen.
- Speel op vaste tijden – Voor een kat is dagelijkse routine belangrijk. Je zult zien dat wanneer je op een vast tijdstip speelt, de kat er na een tijdje zelf om komt vragen.
- Speel altijd van de kat af – Een prooi zal nooit richting de kat bewegen want dat vergroot de kans om gevangen te worden. Het speeltje druk in de kat zijn gezicht bewegen, zal hem dan ook niet motiveren om te spelen.
Kattenspeeltjes

Een speelmuis lijkt weinig op een echte prooi
Hoe beter je het jachtinstinct van de kat prikkelt, hoe sneller hij geneigd zal zijn om te spelen. Wanneer katten niet spelen ligt dat vaak niet aan een gebrek aan speelgoed. Sterker nog, de meeste katten hebben tevéél speelgoed. Wanneer speelgoed niet nieuw meer is, verliest de kat zijn interesse. Daarnaast lijkt het meeste speelgoed onvoldoende op een prooi.
Ik durf te wedden dat je op zijn minst zou schrikken wanneer er ineens een echte muis midden in de woonkamer zou lopen. De kans groot dat een kattenspeelgoedmuis niet dezelfde (schrik) reactie geeft. Maar dit zou een ander verhaal worden wanneer je niet zou weten dat muis nep is, onvoorspelbaar zou bewegen en zou ruiken of piepen als een muis. Ditzelfde geldt voor de kat. Wanneer een kattenspeeltje lijkt op een prooi wat betreft beweging, geluid of geur, zal dit onmiddellijk zijn interesse wekken. Het hebben van talloze speelmuisjes, ballen of kattenspeeltjes met bel is dan ook niet genoeg.
Goed kattenspeelgoed bezit deze eigenschappen:
- beweegt snel en onvoorspelbaar zoals een prooi – prikkelen het jachtinstinct van de kat. Sommige speeltjes doen dit zelf. Andere speeltjes kun je via een stukje touw zelf laten bewegen.
- ruikt zoals een prooi – Speeltjes van natuurlijke, dierlijke materialen (vogelveer, konijnenvachtje) ruiken interessant voor de kat.
- klinkt als een prooi – piepen of tjilpen kan een speeltje ook interessanter maken. Een belletje, of andere onnatuurlijke geluiden kunnen het tegenovergestelde effect hebben.
- Voelt als een prooi – Ook het materiaal waar het speelgoed van gemaakt is, is belangrijk. Voor een kat voelen natuurlijke dierlijke materialen zoals veren of vachtjes echter aan dan bijvoorbeeld plastic.
10 dingen waar katten van houden
- Hoge krabpaal – katten vinden het prettig wanneer zij uitzicht hebben over de gehele ruimte. Dat geeft ze een veilig gevoel. Een krabpaal die minimaal 1,5 meter hoog is, voldoet hier het beste aan. In dit geval geldt, hoe hoger hoe beter.
- Twee kattenbakken – één om in te plassen en één om op te poepen. Een kat plast liever niet op dezelfde plek als waar hij poept en andersom.
- Grote glazen waterschaal – zodat zijn snorharen de randen niet raken tijdens het drinken. Wist je dat de kat zelfs last kan krijgen van snorhaar-overgevoeligheid wanneer zijn waterbakje te klein is?
- Voerpuzzels of intelligentie bakjes – laten je kat werken voor zijn eten, net zoals in de natuur. De kat moet op zoek naar zijn eten en hengelen, schuiven of trekken aan de puzzel om zijn eten te bemachtigen. Het stimuleert de kat, voorkomt schrokken en overgewicht.
- Verschillende kleine maaltijden per dag – In de natuur eten katten wel 10-22 keer per dag. Het is dus helemaal niet zo natuurlijk om hem één of twee grote maaltijden te voeren.
- Vriendschap – Katten kennen geen dominantie of een hiërarchie. Laat katten daarom nooit met elkaar vechten, want ze vechten niets uit. Daarentegen zijn vriendschappen tussen katten heel waardevol en welzijnsverhogend.
- Jagen – op insectjes, vogeltjes of kikkertjes wanneer dat buiten veilig kan, maar binnenshuis kunnen we dit dus nabootsen door spel.
- Nieuwe dingen ontdekken – Je maakt je kat enorm gelukkig wanneer hij iedere dag weer iets nieuws in zijn omgeving kan ontdekken. Nieuwe geuren, dingen om te zien of andere structuren voelen onder zijn pootjes.
- Rustige plek om zich terug te trekken – Elke kat zou graag een eigen kamer willen waar hij zich kan terugtrekken. Weg van andere katten maar ook bijvoorbeeld bij visite of wanneer het onweert.
- Eén op één tijd met zijn baasje – De meeste kattenbaasjes zijn de hele dag druk in de weer met van alles. Toch is het voor de kat heel fijn als je ook enkele rustmomentjes met hem inplant. Sommige katten vinden het bijvoorbeeld heerlijk om bij je te zijn terwijl je in bad gaat. Andere katten komen graag op schoot terwijl je een boekje leest. Zo’n kwaliteitsmoment met je kat wordt extra fijn als de kat zelf mag kiezen hoe en of hij bij je komt.
Kattenfoto’s