Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Katten verstoppen zich graag, maak een verstopplek voor je kat

Katten verstoppen zich graag, maak een verstopplek voor je kat

Katten verstoppen zich, bijvoorbeeld bij een storm of vuurwerk. Heeft hij daar al een eigen verstopplek voor of kruipt hij onder de tafel, het bed of de bank? Een goede, eigen verstopplek kan de kat zich een stuk comfortabeler en veiliger laten voelen. Wanneer je denkt aan je eigen huis, geeft dat (hopelijk) een vrij en tegelijkertijd geborgen gevoel. Dit maakt van je huis een thuis. Het ultieme gevoel van geborgenheid is voor mij als mens toch wel, wanneer ik met een pyjama aan, warme chocolademelk drink, in mijn gezellige, met kaarsjes verlichtte woonkamer, terwijl het buiten onweert. Je voelt je dan volledig op je gemak ondanks dat het noodweer losbreekt. Dat gevoel van ‘altijd veilig zijn wat er ook gebeurt’, is voor katten net zo belangrijk als voor mensen.

Een kat heeft ook een leefomgeving nodig die hem een veilig gevoel geeft en mogelijkheden biedt om natuurlijk gedrag te vertonen. De overkoepelende term die hiervoor gebruikt wordt is ‘omgevingsverrijking‘. Wanneer je aan omgevingsverrijking denkt, denk je misschien aan kattenspeeltjes en andere vormen van vermaak. Dat is natuurlijk ook een heel belangrijk aspect, maar dit is slechts een klein stukje van de puzzel. Verrijking houdt in dat de kat normaal gedrag kan vertonen en voor een dier dat zowel roofdier als prooi is, staat de mogelijkheid om zich te kunnen verstoppen hoog op zijn wensenlijst.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Een goede verstopplek helpt een kat ontspannen tijdens spannende momenten

Katten zijn naast roofdieren ook prooien waardoor zij erg alert zijn op veranderingen in hun omgeving. Elke verandering kan wijzen op gevaar en veroorzaakt in meer of mindere mate stress. Onvoorspelbare bewegingen of geluiden zouden namelijk weleens kunnen wijzen op de aanwezigheid van een verstopte, hongerige prairiewolf die de kat elk moment kan bespringen. Een kat weet namelijk niet dat zijn natuurlijke vijanden niet binnenshuis aanwezig kunnen zijn.

Angst is een onprettig gevoel wat ervoor zorgt dat er vermijdingsgedrag optreedt. Dit is nuttig, omdat het dieren helpt om reëel gevaar te ontlopen. Wanneer er gevoelens van angst optreden, wordt het stresssysteem in het lijf aangezet. Angst komt daarom ook nooit voor zonder stress. Het stresssysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt voorbereid op een levensreddende vecht-, vlucht-, of verstijfreactie. Dit vergroot de kansen om  gevaarlijke situaties te overleven in de natuur.

Terugkomend op het warme-chocolademelk-tijdens-onweer-moment; wij mensen zijn in staat om na te denken over hoe (on)gevaarlijk het onweer is en ook kunnen we spelen met de gedachte dat we binnenshuis lekker veilig zitten. Het onweer klinkt dan wel hard en dreigend, verstandelijk weten we dat het weinig kwaad kan. Een kat kan dit niet beredeneren, daar is zijn brein niet complex genoeg voor. Hij zal zich daarom ook nooit 100% veilig voelen in dit soort spannende situaties, simpelweg omdat hij niet in staat is om zichzelf gerust te stellen door over de situatie na te denken. Een bange kat zal daarom altijd zoeken naar een veilig plekje om te schuilen. Zo vermijdt de kat het gevaar.

Verstopplekken alleen belangrijk voor bange katten?

Verstopplekken bieden de kat de mogelijkheid om rust te vinden waardoor het stresssysteem zich weer uitschakelt. Wanneer de kat niet (goed) kan schuilen, zal hij veel minder snel ontspannen en blijft het stresssysteem lange tijd aanstaan. Dat is een ongezonde situatie.

Wanneer je meerdere katten hebt of wanneer je kat bang is aangelegd, is het extra belangrijk om verstopplekjes te creëren door het hele huis heen. Maar ook wanneer je kat niet bang is aangelegd, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende verstopplekken in huis zijn. Er kunnen namelijk altijd situaties ontstaan waardoor een kat angstig wordt.

Hiervan kunnen katten bang zijn:
 • Vuurwerk
 • Werkzaamheden buiten
 • Onweer
 • Verjaardagsgeluiden
 • Zien van vreemde katten
 • Aanwezigheid van een (vreemde) hond
 • Aanwezigheid van (spelende, gillende) kinderen
 • Na een dierenarts bezoek

Zo ziet een goede verstopplek eruit

De meeste katten verstoppen zich bij gebrek aan betere verstopplekken, onder het bed, een tafel of onder de bank. Dit zijn niet zulke goede verstopplekjes omdat de kat er kruipend onder moet komen en lastig weer onder vandaan kan. Deze plekken bieden ook weinig overzicht over de ruimte waardoor de kat slecht kan bepalen of het gevaar al geweken is of niet. Verstopt je kat zich achter een tafelpoot of achter de pollen van het vloerkleed? Deze plekken bieden natuurlijk weinig beschutting en zullen de kat niet erg helpen om zich weer te ontspannen. Een goede verstopplek zorgt ervoor dat de kat niet (goed) zichtbaar is voor de buitenwereld en voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Is groot genoeg voor de kat om in te zitten en in te liggen
 • Is makkelijk bereikbaar
 • Is goed toegankelijk zonder dat de kat zich in vreemde lichaamshoudingen hoeft te wringen
 • Bevat bij voorkeur een ingang en een uitgang
 • Is het liefst rustig en donker

Verstopplek voor je kat maken met spullen in huis 

Vaak kom je al een heel eind met de spullen die je al in huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld van een stoel en een dekentje een tentje maken. Ook een grote kartonnen doos is een makkelijke en goedkope oplossing. Zet de doos op zijn kant en leg er een lekker warm dekentje in. Hoe hoger de kat zich bevindt, hoe veiliger hij zich voelt. Een beschut plekje zoals een mandje met hoge rand op een hoge kast is vaak een fijne verstopplek.

Geschikte verstopplekken die je kunt kopen

Ben je niet zo creatief, kun je natuurlijk ook mooie verstopplekjes kopen zoals een slaaphol, een kattenhuis, een katteniglo of een kattentent. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje:

Kattenhol €19,99      hier verkrijgbaar

Slaaphol €74,99        hier verkrijgbaar

Kattentent €3,49      hier verkrijgbaar

Knuffelhol €29,99     hier verkrijgbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt ook kiezen voor krabpalen waar al een schuilhol op aanwezig is. Het voordeel hiervan is dat de kat wat hoger zit, wat een extra veilig gevoel geeft. Vooral voor katten die wat angstig zijn aangelegd kan dit een groot verschil maken.

Karlie krabpaal € 69,99 hier verkrijgbaar

Krabpaal kattenhol €49,99, hier verkrijgbaar

Krabpaal kattenhuisje € 149,99, hier verkrijgbaar

Krabpaal hoge rand €159,99 hier verkrijgbaar

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe zit dit met jouw kat? Heb jij tips voor verstopplekjes die niet genoemd zijn in dit artikel? Heb je zelf een kat die erg angstig is? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen en ideeën over verstopplekken en/of angstige katten. Laat eens een reactie achter onder dit artikel!

Meer informatie of hulp nodig?

In dit artikel hebben we je op weg geholpen om de leefomgeving van je kat veiliger te maken. In sommige gevallen is dit niet misschien niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat je een erg angstige kat hebt en je niet goed weet hoe je dit kunt aanpakken. Voor sommige problemen is een gouden tip genoeg, voor andere problemen is een op-maat-gesneden aanpak nodig waarmee de oorzaak van de klachten wordt aangepakt. Elke kat is immers uniek en elk probleem weer net even anders. Heb je een vraag of een probleem, neem dan gerust contact op. We helpen je graag om meer inzicht te krijgen in het gedrag van je kat en eventuele problemen op te lossen.

[starbox]

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming