
Kattenspelletjes om elke kat meer te laten bewegen
Kattenspelletjes maken katten gelukkig. Vooral als deze het jachtinstinct van de kat aanwakkeren. Vooral voor binnenkatten is dit belangrijk. Omdat de mogelijkheden om flink te bewegen vaak beperkt zijn. Genoeg beweging is belangrijk voor de kat zijn gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Vandaar deze tips voor leuke kattenspelletjes die passen bij de kat zijn vermogen om te sprinten en te jagen.
De kat is van nature een geboren jager
Het aangeboren vermogen om snel te kunnen rennen is vooral behouden aan niet-menselijke dieren. Goed In staat zijn om een sprintje te trekken, kan het verschil maken tussen zelf een maaltijd vangen, of op het menu van de ander eindigen. Snel kunnen rennen is dus een heel nuttige eigenschap om te kunnen overleven in de natuur. Als je een dier zou ontwerpen met de beste eigenschappen om te kunnen jagen, dan zou je uitkomen op iets dat sterk lijkt op de kat.
Een kat kan veel sneller rennen dan een muis
De kat is namelijk uitgerust met alle lichamelijke eigenschappen en technieken om zeer goed te kunnen jagen. Ze zijn sterk, gespierd en kunnen enorm snel rennen. Ze kunnen tot wel 48 kilometer per uur rennen. Dat is veel sneller dan hun favoriete prooi, de muis, die maar 13 kilometer per uur haalt. Het snelste dier is dan ook een katachtige, namelijk het jachtluipaard (Cheeta) die wel 104 km per uur haalt. Hoe hard een katachtige rent hangt af van hoe complex zijn omgeving is. Snelheid heeft meer nut in een meer open omgeving terwijl flexibiliteit en lenigheid weer handiger is in een dicht beboste omgeving met veel rotsen1).
De kat zijn bouw past bij korte, snelle sprintjes
Het is vooral hun flexibele ruggengraat en sterk gespierde achterpoten die ervoor zorgen dat katten zo enorm goed zijn in sprinten. Ook de spieren zelf zijn erop gebouwd om te sprinten. Want let wel, een kat is niet gebouwd voor lange-afstand rennen. Zo’n hoge snelheid houdt hij namelijk maar ongeveer 20 seconden vol.
Hij is dus gebouwd om korte afstanden af te leggen op hoge snelheid. Het bejagen en vangen van prooien op zo’n hoge snelheid kost heel veel energie. Katten slapen dan ook niet vele uren per dag om er mooier van te worden (schoonheidsslaapjes), Dit doen ze om genoeg energie te hebben om te kunnen sprinten wanneer dit nodig is.
Kattenspelletjes: ook huiskatten willen jagen
De meeste binnenkatten krijgen hun eten uit een voerbakje. Huiskatten hoeven dus niet meer te rennen om hun eten te vangen zoals ze dat in de natuur wel moeten. Dat klinkt misschien als de ideale situatie, immers hij hoeft geen moeite meer te doen om te kunnen eten. Maar dat is niet zo. Het jachtinstinct zit in zijn bloed, hij is geboren met een intens verlangen om te jagen.
Wanneer een kat jaagt komen er geluksstoffen vrij, die zorgen voor een prettig gevoel. Om deze reden jaagt een kat ook wanneer hij thuis gewoon eten krijgt. Sterker nog, katten jagen zelfs vaker wanneer zij ook nog kattenvoer krijgen. Ze hebben immers meer energie over om achter hun prooien aan te zitten.
Kattenspelletjes: snelheid is het belangrijkst
Om je kat optimaal te laten profiteren van jullie speelmomenten zorg je daarom dat het spel op snelheid gericht is en het jagen nabootst. Een woonkamer vol met balletjes en muisjes die saai stil blijven liggen voldoet daar dus niet aan. Je kat kan zelfs onzichtbare prooien gaan bejagen wanneer hij niet genoeg uitdaging krijgt. Hij kan dan als een razende Roeland door de woonkamer heen rennen en onzichtbare prooien besluipen om zo toch zijn energie kwijt te raken. Veel mensen beschrijven dat als de dagelijkse “vijf dwaze minuten”. In werkelijkheid probeert de kat zijn opgekropte energie kwijt te raken.
Beweeg het speeltje als een prooi: snel, onvoorspelbaar en van de kat af
De balletjes en muisjes moeten wel “iets doen”. En daarnaast, een prooi, of deze nu leeft of niet, is snel, beweegt onvoorspelbaar en altijd van de kat af. Probeer zo te spelen dat de kat moet sprinten, en zorg er ook voor dat hij dit kan. De kat heeft hiervoor genoeg ruimte nodig. Een lange gang waarin hij een sprintje kan trekken, is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.
Voorbeelden van kattenspelletjes die het jachtinstinct aanwakkeren
Een wriemelend snel bewegend draadje is dus wel enorm interessant. Een touwtje dat je vast bindt aan je voeten terwijl je wegrent of de trap op en af loopt zal dus erg aantrekkelijk om te bejagen zijn. Ook kun je ditzelfde bereiken door brokjes of lekkere snoepjes weg te gooien waar hij flink achteraan moet rennen.
Wanneer je je kat iedere dag kleine stukjes heel hard laat rennen verbruikt hij de meeste energie. Je moet dat zien als een goede workout. Vooral als je kat te dik is, is deze methode heel geschikt om hem effectief te laten bewegen. Je kan dit bijvoorbeeld bereiken door een balletje weg te gooien in een lange gang of op een galerij. Het is namelijk belangrijk dat hij genoeg ruimte heeft om snelheid te kunnen maken. Het is dus niet nodig om elke dag uren met de kat te spelen. Telkens een minuutje waarbij snelheid voorop staat is veel effectiever.
Het beste kattenspeelgoed is de speelhengel
Het ultieme kattenspeelgoed dat zich richt op snelheid en het nabootsen van de jacht is de speelhengel met daaraan een goed lijkende nepprooi. Er bestaan verschillende soorten kattenhengels met een nepprooi die levensecht lijkt. Sommige hebben verschillende hangers die je telkens kunt verwisselen. Voorbeelden van goede speelhengels zijn Flying Frenzy, PurrsSuit, Tijger Tabby en Da Bird.
De standaard ‘vogel’ die erbij zit maakt een klapwiekend geluid en lijkt qua bewegingen ook als een echte vogel te vliegen. Nog een voordeel is dat de meeste speeltjes die je aan deze hengels bevestigt met een lusje, ook daadwerkelijk van dieren gemaakt zijn. De vogel variant bestaat bijvoorbeeld uit echte vogelveren. Hierdoor voelt en ruikt het speelgoed ook nog eens echt voor je kat. Alle zintuigen worden dus geprikkeld en gestimuleerd en daardoor het jachtinstinct extra aangewakkerd. Je kan met de verschillende soorten prooien (muizen, vogels, insecten) ook goed de prooivoorkeur van je kat bepalen. Wanneer je weet waar jij je kat extra mee motiveert kun je daar op inspelen met het speelgoed dat je voor hem koopt.
kattenspelletjes: kattenloopwiel
Een catswheel of kattenloopwiel, al dan niet met speeltjeshouder, zorgt er ook voor dat de kat extra energie kan kwijtraken. Zeker wanneer je in een woning woont met beperkte ruimte. In sommige kattenloopwielen passen wel drie katten tegelijk. Het zorgt ervoor dat de kat zijn activiteit wordt verhoogd. Het gaat zo verveling tegen en leidt daardoor tot een rustiger en kalmere kat. Het is vergelijkbaar met een loopwiel zoals je dat kent voor hamsters, maar dan groter. Zeker voor actieve kattenrassen zoals de Bengaal kan dit een goede optie zijn. Het is belangrijk bij de aanschaf van een wiel om te letten op stevigheid en een ruime diameter (minimaal 120 cm) zodat de rug recht blijft tijdens het lopen.
Is een loopwiel voor katten wel gezond?
Rennen in een wiel roept soms weerstand op omdat het wordt geassocieerd met gevangenschap en stereotype gedrag. Met stereotype gedrag wordt afwijkend gedrag bedoeld dat een vast patroon heeft met een repetitief (zichzelf herhalend) karakter. Het gedrag dient geen ogenschijnlijk doel. Stereotype gedrag komt in de vrije natuur vrijwel niet voor.
Het is een uiting van het feit dat ze niet goed met hun (beperkte) omgeving kunnen omgaan. Er wordt dan ook vermoed dat dieren stereotype gedrag vertonen omdat er geluksstoffen vrij komen wanneer ze telkens hetzelfde gedrag herhalen. Hierdoor voelen zij zich dan iets prettiger in hun stressvolle omgeving. Een bekend voorbeeld hiervan zijn de tijgers en leeuwen in dierentuinen die aan een stuk door heen-en-weer lopen in hun te kleine kooi.
Echter gebruiken ook wilde dieren (muizen) het loopwiel wanneer ze het aangeboden krijgen in hun eigen natuurlijke omgeving. Dit suggereert dat het hier dus niet gaat om stereotype gedrag maar om een vrijwillige keuze. Het is in ieder geval geen gedrag dat alleen typerend is voor dieren in gevangenschap.
Kattenspelletjes: in hinderlaag liggen
Katten vinden het spel extra uitdagend als ze in een ‘hinderlaag’ kunnen liggen tijdens het spelen. Dit natuurlijke gedrag van katachtigen zorgt er onder andere voor dat ze efficiënt met hun energie omgaan3). Waar sommige katten maar weinig nodig hebben om sprintjes te trekken, zijn andere katten dus vooral afwachtend en tactisch.
Jezelf verstoppen en pas actief worden als het nut heeft (als je de prooi kan vangen) zorgt ervoor dat je geen energie verspilt. Deze katten verstoppen zich en bereiden zich al zittend of liggend voor op het moment dat de prooi in grijp bereik is. De kat bespringt dan vaak vanuit stilstand zijn prooi wat een bepaalt verrassingselement met zich mee brengt. Ook al lijkt het alsof de kat niet zo actief meedoet, ook deze katten houden ervan om te spelen.
Een grote doos of ander groot voorwerp waar ze zich in of achter kunnen verstoppen maakt het spel levensecht. De kat kan dan vanuit zijn verstop plek het perfecte moment afwachten om zijn prooi te bespringen.
Kattenspelletjes: klimmen en klauteren
Ook door je kat de mogelijkheid te geven om lekker te klauteren en te klimmen zorg je dat hij al zijn spieren flink moet aanspannen. Dat lukt niet met een kleine krabpaal op de grond. Voor het echte klim en klauterwerk is een klimwand een must. Je kan bijvoorbeeld een grote kast bekleden met tapijt waardoor de kat een flink stuk naar boven kan klimmen.
Dit traint weer andere spieren dan bijvoorbeeld het sprinten en daarnaast ook behendigheid en lenigheid. Daarnaast vinden katten het prettig als zij een hoge uitkijkplek hebben om de kamer in de gaten te houden. Wanneer de kat dus via een plank omhoog kan klimmen om zo een zit plek te bereiken die zich op de kast bevind is het voor hen helemaal een feest.
Op de webshop van Lekker in je Vacht vindt je kwalitatieve klimmuur onderdelen, klik hier om deze te bezoeken