Image Alt

Katten Blog

 / Leefomgeving  / Klimmen en klauteren  / Katten klimmuur

Katten klimmuur

Een katten klimmuur zorgt voor een hoge plek en de mogelijkheid om te klimmen. Hoe hoger je kat zit, hoe veiliger hij zich voelt. Daarnaast kan je kat met een klimmuur ruimtes oversteken zonder de vloer te raken. Dat je kat dat fijn vindt, blijkt wel uit de vele katten die op het aanrecht klimmen. Dit vaak tot grote frustratie van hun baasjes. Andere katten klimmen graag op de eetafel, in hoge kasten of in de gordijnen.

Je kunt dit niet afleren omdat klimmen en hoge plekken opzoeken ingebakken zit in je kat. Het is natuurlijk kattengedrag. Wat wel kan, is dit gedrag bijsturen naar een plek waar je er geen last van hebt. Het aanrecht of de eettafel voldoen namelijk maar matig aan de kat zijn wensen. Bij gebrek aan beter voldoen ze prima! Maar het is niet moeilijk om je kat te voorzien van een veel aantrekkelijker klimplekje. Een klimmuur houdt je kat gegarandeerd van het aanrecht en de eettafel.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Wat is een katten klimmuur?

Een katten klimmuur is een muur waarop (vaak houten) klimconstructies zijn aangebracht op verschillende hoogtes. Deze klimconstructies kunnen bestaan uit kattenplanken, hangbruggen, klim en krabpalen en ligplaatsen. Je kat heeft een lagere opstap nodig zodat hij op de klimmuur kan komen. En ook een afstap voor de kat zijn afsprong. Kattenplankjes zijn goede begin- en eindpunten. Een klimpaal kan de kat ook helpen bij de kat zijn opstap en afsprong. Een kattenprieel of een ligplank kan een mooi tussenstation zijn. Deze ligplaatsen kun je toegankelijk maken door ze met hangbruggen te verbinden.

De 7 voordelen van een katten klimmuur

Ruimte besparen

Wonen in een klein huis of flatje voelt al snel vol. Zelfs zonder dat je daar grote krabpalen aan hebt toegevoegd. Hoe verrijk je de kat zijn leven zonder al je ruimte op te offeren? Natuurlijk kun je er geen extra kamers bij toveren, maar je kunt wel in de hoogte uitbreiden! Katten voelen zich sowieso het prettigst wanneer zij hoog zitten waardoor een klimmuur een logische oplossing is. Wandmeubels geven je kat meer ruimte om te spelen, te onderzoeken en te bewegen. Daarentegen nemen ze geen kostbare vloerruimte in.

Moedig het instinct van je kat aan

Katten worden met natuurlijk kattengedrag geboren, dat gaat vanzelf. De omgeving kan dit gedrag ondersteunen of juist belemmeren. Katten zitten van nature graag hoog. Zo kunnen ze hun territorium overzien en voelen zij zich veilig. Daarnaast heeft een kat ook de behoefte om te klimmen en klauteren. Een klimmuur zorgt ervoor dat je kat allebei kan.

Positieve krab uitlaatklep

Het is belangrijk dat je kat meerdere krabplekken heeft. Katten krabben niet alleen om hun nagels te verzorgen. Krabben is ook een uitlaatklep voor spanning. Wil je niet dat je kat aan je bank, de eetstoelen of het kleed krabt? Dan is het goed om meerdere krabplekken in huis te maken. Met een krabpaal aan de muur maak je makkelijk een extra krabplek.

Meer beweging

Een kattenparadijs aan de muur is een goede manier om een spannende omgeving te maken. Het zorgt voor meer vormen van beweging zoals balanceren, ravotten, springen en klimmen.

Verveling en een gebrek aan beweging zijn problemen die veel voorkomen bij binnenkatten. Met een klimmuur kun je binnenkatten een plek waar ze kunnen krabben, spelen en rennen. Zo houdt je ze gezond en gelukkig.

Helpt bij angst en ruzies

Omdat hoge plekken zorgen voor een veilig gevoel, kan je hiermee bange katten helpen. Ook zorgt het ervoor dat katten elkaar beter uit de weg kunnen wanneer ze ruzie hebben. Om dezelfde reden is het verstandig om meerdere routes te maken om de klimmuur op en af te komen. Zo worden niet-bevriende katten niet gedwongen om vlak langs elkaar te lopen. Dit is ook belangrijk wanneer je een grote groep katten hebt.

Hoge uitkijkplekken

Hoe hoger je kat zit, hoe veiliger hij zich voelt. Een klimmuur zorgt voor meerdere hoge uitkijkplekken. Zo kan de kat zijn territorium goed overzien.

Diepe slaap

Hoe veiliger en ontspannen je kat zich voelt, hoe dieper hij zal slapen. Een hoge slaapplek zorgt daarom dus voor een fijne nachtrust.

Zelf je eigen klimmuur samenstellen?

Zelf een klimmuur maken

Wil je het leven van je kat spannender maken met een klimmuur, dan heb je twee keuzes. Je kunt een klimmuur samenstellen van zelfgemaakte klimmuur onderdelen. Of je koopt de losse onderdelen.

Als je handig bent of een handige partner hebt dan kun je de onderdelen zelf maken. Op internet zijn hier ook instructies voor te vinden. Zo heeft “Cats without Jobs” bijvoorbeeld een stappenplan voor het maken van een muur krabmat. Het is niet alleen leuk om zelf iets te maken, vaak ben je ook wat voordeliger uit. Je kunt natuurlijk ook een combinatie maken. Sommige onderdelen kopen en andere maak je zelf.

Katten klimmuur kopen

Voor wie liever klimmuur onderdelen koopt, hebben we goed nieuws. Lekker in je Vacht is sindskort uitgebreid met een webshop! Je kunt hier handgemaakte, houten klimmuur onderdelen kopen. Alle onderdelen zijn van een heel hoge kwaliteit en zijn zorgvuldig afgewerkt. Ze zijn te verkrijgen in de kleuren die je het mooist vindt. Hierbij wat foto’s om een indruk te krijgen van de meubels:

 

 

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming