Katten – Informatie, Tips & Advies voor de kat

Katten problemen – Wanneer je een probleem hebt met je kat kun je voordat je actie onderneemt, eerst informatie willen inwinnen. Want, hoe ernstig is het probleem? En wat kan je nu het beste doen? Is een bezoek aan de dierenarts of kattengedragstherapeut noodzakelijk, of is een praktische tip via Facebook voldoende? Met de komst van het internet is het een stuk makkelijker om andere katteneigenaren om advies te vragen. Dagelijks worden er in katten Facebook groepen vragen gesteld over (ernstige) medische en gedragsmatige katten problemen. De antwoorden die worden gegeven verschillen soms als dag en nacht. Het kan dan lastig zijn om te bepalen welk antwoord juist is.

Speciaal voor dit soort vragen is Facebook Katten groep ‘Katten Informatie Punt‘ opgericht. Door leden ook wel liefkozend afgekort tot K.I.P. Deze informatieve Facebookgroep maakt onderdeel uit van het ‘behandel- en adviescentrum voor kattenwelzijn, Lekker in je Vacht’. Het verschil met andere Facebook groepen over katten is dat de katten vragen niet (alleen) worden beantwoord door de leden. De medische vragen worden beantwoord door dierenartsen. En de gedragsmatige vragen door de kattengedragstherapeut van Lekker in je Vacht zelf. Vragen die opgelost kunnen worden via Facebook, worden hier GRATIS beantwoord!

Word lid van Katten Informatie Punt

Het is misschien niet de grootste Facebookgroep met de meeste leden. Maar we streven ernaar om de meeste nuttige Facebookgroep te zijn waarin elke kattenliefhebber iets kan leren. Of je nu net begint of al dertig jaar katten hebt. We geven goede informatie over katten en nuttige adviezen en tips om je kat nog gelukkiger te maken dan dat hij al is.

Kattengedragstherapie

Niet alle problemen zijn middels praktische tips en advies via Facebook op te lossen. Soms moeten er aanvullende vragen gesteld worden om erachter te komen wat er precies speelt. Dan kan een telefonisch consult met kattengedragstherapeut Denise van Lent worden ingepland. Voor sommige gedragsproblemen moet de kattengedragstherapeut de kat (en zijn gedrag) ook zien.  Net zoals een dierenarts de kat lichamelijk moet onderzoeken om een medisch probleem vast te stellen. Moet een kattengedragstherapeut het gedrag zien en onderzoeken om te achterhalen wat er scheelt. Daarom is het misschien fijn om te weten dat ook dat mogelijk is via het Katten Informatie Punt. Op deze manier kunnen we alle problemen oplossen.

Maar waarom zou je voor deskundig advies kiezen als je ook gratis advies kunt vragen aan alle katteneigenaren elders op Facebook?

Goed katten advies is veilig

Stel, je krijgt volgende week een kitten en je wilt weten hoe je dat het beste aanpakt. Je hebt namelijk al een oudere kat. Er wordt dan op Facebook vaak geroepen dat je het kitten gewoon direct bij de andere kat kunt zetten. Dat zou volgens de “katten kenners” eigenlijk altijd goed gaan. Dit advies wordt gegeven vanuit hun eigen persoonlijke ervaring. Het gevaar? Dat het in jouw geval niet goed gaat….

Het feit dat jouw specifieke Facebook raadgever nooit eerder heeft meegemaakt dat deze introductie methode fout afliep, wil natuurlijk niet zeggen dat het nooit mis kan gaan. De Facebook raadgever heeft niet te maken met de consequenties van het wel of niet opvolgen van zijn eigen advies, maar jij wel. Als een introductie mis gaat gaat het vaak goed mis. Het is dan heel moeilijk om de katten weer tot een harmonieus geheel te brengen. En vaak is dat zonder tussenkomst van een kattengedragstherapeut niet te doen voor een kattenbaasje.  Een mislukte introductie kan leiden tot permanente oorlog tussen je katten, onzindelijkheid en hevige stress die leidt tot ziekte.  Wil je dat risico lopen? Of wil je, als je kan kiezen, toch liever advies dat wel rekening houdt met de mogelijkheid dat het mis kan gaan? Advies dat er juist op gericht is om jou en je kat(ten) ellende te besparen? Het Katten Informatie Punt is gericht op advies die problemen voorkomt en oplost.

katten advies

Goed katten advies geldt voor het merendeel katten

Mensen die al tientallen jaren katten bezitten of opvangen beschouwen zichzelf en daarmee hun adviezen vaak als deskundig. Natuurlijk is het mogelijk dat deze ervaringsdeskundigen over degelijke kennis beschikken. Maar dat is niet per definitie zo. Iets dat al heel lang (op dezelfde wijze) wordt gedaan kan tegelijkertijd toch niet de beste methode zijn. Het zou net zo goed kunnen dat deze persoon al 35 jaar lang een katonvriendelijke methode hanteert. Daarnaast is er nog een probleem met de algemeenheid van deze adviezen. Ze zijn gebaseerd op eigen ervaring. Deze ervaring houdt geen rekening met de verschillen die er bestaan tussen elke kat, eigenaar en woonsituatie. Bedenk je dat jouw huis, de manier waarop jij met je katten omgaat ,wat je ze voor eten geeft, hoe je met ze speelt etc. specifiek is voor jouw huishouden. Dit beïnvloedt hoe je kat zich gedraagt en hoe zij zich voelt. Er is geen een huishouden hetzelfde, en de eigenschappen van een huishouden zijn onderhevig aan verandering. Daarom is het niet veilig om tips te geven of op te volgen die puur gebaseerd zijn op enkel persoonlijke ervaring. Wat voor jouw katten goed werkt zou net zo goed voor 99% van de andere Nederlandse katten heel slecht kunnen zijn. Vandaar dat we qua advies op het Katten Informatie Punt uitgaan van wat er momenteel bekend is in de wetenschappelijke literatuur: dit geldt namelijk voor de meeste katten.

Goed katten advies is deskundig, algemeen en veilig.

Wat voor advies moet je dan wel opvolgen? Het soort advies dat gebaseerd is op de algemeen bekende eigenschappen van de kat zelf die voor vrijwel elke kat hetzelfde is. Bepaalde eigenschappen (anatomie, evolutie, biologie en ethologie) hebben alle katten met elkaar gemeen. Natuurlijk is iedere kat net weer een klein tikkeltje anders, maar de basis is hetzelfde. Er bestaan goede en bevestigde wetenschappelijke theorieën die voor het grotendeel van de katten gelden en waar je dus een veilig advies mee opvolgt, ondanks dat elke kat anders is. Het volgen van zulk advies kan een hoop ellende voorkomen. 

En dat laatste daar zit hem nu net de crux: goed advies is veilig,  objectief en geldt voor het merendeel van de katten. Dat is nu precies het advies dat je krijgt via de Facebook groep: Katten Informatie Punt. 

-Denise van Lent-