
Thuiskomst van de nieuwe kat (Langzame Introductie Stap 3)
Thuiskomst van je nieuwe kat is net zo spannend voor jou als voor de nieuwkomer en je huidige kat(ten). In deze stap ligt de nadruk op zoveel mogelijk rust creëren voor zowel de nieuwkomer als de al aanwezige katten. De al aanwezige katten moeten leren dat er geen sprake is van gevaar en doorgaan met hun normale dagelijkse bezigheden. Daarom is het voor hen belangrijk dat hun dagelijkse routine gewoon doorgaat. De nieuwkomer moet ook het gevoel krijgen dat hij veilig is, en eerst in alle rust kunnen wennen aan zijn nieuwe huis en baasjes. Dat geeft al genoeg nieuwe indrukken en is al spannend genoeg.
Een kat die zich ontspannen en veilig voelt zal minder moeite hebben met het wennen aan andere katten dan een kat die zich gespannen en angstig voelt. Vandaar dat het belangrijk is om genoeg tijd te nemen en te wachten totdat de nieuwkomer op zijn gemak is in de nieuwe leefomgeving.
Langzame introductie stappenplan
- Stap 1 & 2 Voorbereiding en veilige plek
- Stap 3 Thuiskomst van de nieuwe kat
- Stap 4 & 5 kat aan huis laten wennen en geuren uitwisselen
- Stap 6 & 7 Elkaar ruiken en zien
- Stap 8 Eerste ontmoeting
Stap 3. Thuiskomst van de nieuwe kat
Wel doen: op de al aanwezige katten richten, dagelijkse routine aanhouden, spelen
Niet doen: hele dag bij de kitten zitten, angstig gedrag straffen of belonen, kitten oppakken.
Hoelang duurt deze stap?
De nieuwkomer moet genoeg tijd te krijgen om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. Hij moet immers wennen aan zowel een nieuwe leefomgeving als andere eigenaren. Een kitten is flexibeler dan een volwassen kat en past zich over het algemeen sneller aan een nieuwe situatie aan dan een volwassen kat. Een goed gesocialiseerd kitten kan na nuren al helemaal op zijn gemak zijn. Maar een vroeggescheiden of banger aangelegd kitten kan ook enkele weken nodig hebben voordat hij zich helemaal op zijn gemak voelt.
Een volwassen kat is minder flexibel in zich aanpassen aan nieuwe situaties. Gemiddeld duurt het voor een volwassen of oude kat 3 maanden voordat hij helemaal gewend is aan een nieuwe omgeving.
Maatregelen voor wanneer je nieuwe kat thuiskomt
Voordat je de kat gaat ophalen kun je enkele zaken voorbereiden. Belangrijk is het dat de al aanwezige kat(ten) niet bij de nieuwe kunnen komen. Om dat te voorkomen zorg je dat de wandelroute van de buitendeur naar de kamer van de nieuwkomer niet toegankelijk is voor je al aanwezige katten. Ook kun je alvast ramen van deuren en muren afplakken zodat ze hier niet doorheen kunnen kijken.
Zo kun je het reismandje van de nieuwe kat in zijn kamer zetten zonder dat de katten al met elkaar geconfronteerd worden. Zet het deurtje open van het reismandje wanneer de kamerdeur dicht is. Geef de nieuwkomer de tijd om bij te komen van de reis en even te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dat betekent dus dat je de kitten even (10 minuten) alleen laat. Dat geeft je de tijd om je te richten op je al in huis wonende kat(ten). Die heeft je ook nodig. Door even te spelen met de kat(ten) die je al hebt, verlaag je stress. Want het is goed mogelijk dat hij of zij de kitten toch gehoord of gezien heeft en daardoor wat spanning ervaart.
Een band opbouwen met nieuwe eigenaren
Laat de nieuwe kat zelf bepalen wat er gebeurt en wennen aan je aanwezigheid
Wanneer je kat eventjes bij is gekomen van de ergste schrik, kun je naar hem toe. Wees je ervan bewust dat jijzelf ook nieuw en spannend bent. Het beste wat je nu kunt doen is er gewoon zijn. Wanneer je op de grond gaat zitten of liggen – en jezelf dus zo klein mogelijk maakt – maak je jezelf zo min mogelijk bedreigend.
Blijf op een afstandje van de nieuwkomer zodat deze zelf kan bepalen hoe dichtbij hij wil komen. Door zachtjes te praten tegen je kitten went hij op een liefdevolle manier aan je stemgeluid. Door rustig te bewegen voorkom je dat de nieuwkomer van je schrikt. Wat ook belangrijk is, is dat je de kat naar jou toe laat komen. Til hem niet op, en neem hem niet bij je. De meeste katten vinden het niet zo prettig om opgetild te worden. Maar op dit moment ben je ook nog vreemd voor de nieuwkomer!
Speel ook weer met de nieuwkomer
Om een sterke band met je nieuwe kat op te bouwen kun je met hem spelen. Een speelhengel werkt het beste, want deze activeert het jachtinstinct. Daarnaast zorgt een speelhengel ook voor een veilige afstand tussen jou en je kat. Wi je nieuwe katje niet spelen maar is hij nog druk met onderzoeken? Of verstopt hij zich? Laat hem dan vooral zijn gang gaan. Het is niet dat de kitten nu móet spelen, maar heeft hij er behoefte aan, dan kan dat. Haal hem ook niet uit zijn verstopplaats, want dat hij daar zit betekent dat hij zich onveilig voelt. Door hem uit zijn veilige plekje te trekken zal hij zich nóg onveiliger voelen. Zet in plaats daarvan lekkere hapjes voor hem neer en wees geduldig. Een band opbouwen kost tijd.
Zorg voor een voorspelbare, vaste dagelijkse routine
Probeer gedurende de komende dagen dezelfde routines op te bouwen met de nieuwkomer als met je eigen katten. Laat de nieuwkomer wennen aan dezelfde eetmomenten en speel veel met hem.
Blijft je kitten miauwen? Dan zul je de kamer moeten aanpassen zodat de kitten zich veiliger voelt en genoeg te doen heeft om zich bezig te houden. Daar lees je hier meer over. Ook kun je meer spelen met de kitten. Laat je niet verleiden tot de gedachte dat het een teken is dat de kitten zielig is en graag bij de andere katten wil.
Te vaak worden kittens na 2 à 3 dagen toch al bij de andere katten gezet omdat men denkt dat het zielig is voor de kitten om opgesloten te zitten. Dat betekent het einde van de langzame introductie en veelal het begin van (vaak onherstelbare) kattenruzies. Deze korte periode alleen, zorgt straks voor een kattenleven lang aan geluk! Dat weegt echt op tegen elkaar. Dus wees geduldig.
Waarschuwing: Een langzame introductie kun je niet in een rap tempo uitvoeren. Wanneer je toch te snel gaat, wordt alle moeite teniet gedaan. Je katten weten niet wat je aan het doen bent en reageren op een katse manier op. Onthoud dat je bezig bent met iets moois, namelijk je katten de kans geven om vrienden voor het leven te worden.
Belangrijk voor de al aanwezige katten
De meeste mensen richten zich in dit stadium volledig op de nieuweling en vergeten de al in huis wonende katten een beetje. Je eigen katten hebben geen idee wat er gebeurt: richt je dus vooral op hen. Er is ineens een vreemde kat in hun territorium en ze kunnen daar gespannen of angstig op reageren. Het kan zijn dat zij zichzelf verstoppen, naar de deur gaan staren, klaaglijk gaan miauwen of zenuwachtig heen- en weer zullen lopen. Heb je meerdere katten, dan kunnen zij onderling ruzie krijgen omdat ze de stress van de komst van de nieuwkomer op elkaar afreageren.
Straf de katten niet! Het is heel normaal voor katten om op deze manier te reageren. Door de katten hun stress te verminderen en ze een veilig gevoel te geven, creëren we een situatie waarin deze negatieve gevoelens afnemen. Je kunt de spanning bij hen wegnemen door met ze te spelen. Houd de dagelijkse routine voor de al in huis wonende katten zoveel mogelijk in stand.
Naar de volgende stap
Heb je iets te vragen of wil je advies?
Het introduceren van katten kan best wat vragen oproepen en onzekerheden met zich meebrengen. Als jij je eigen situatie wil voorleggen aan en wil overleggen met een deskundige, dan maken we daar graag voldoende tijd voor!
Onze ervaring leert dat het erg informatief kan zijn om video’s van enkele introductie momenten toe te sturen (via wetransfer.com). Er kan dan worden gekeken hoe de katten zich op dit moment voelen, waar ze precies in het proces zitten. En of je bijvoorbeeld niet (iets) te snel, of juist te langzaam de stappen doorloopt. Ook kan er een schatting worden gemaakt van hoelang het ongeveer zal duren voordat de katten samen kunnen.
Belangrijk!
Problemen die ontstaan omdat de katten een sociale basis missen, zijn helaas onveranderlijk, ook voor een kattengedragstherapeut. In dat geval is de kans klein dat de katten elkaar zullen accepteren en is het maximaal haalbare is dan een situatie waarbij de katten elkaar tolereren. We vermelden dit nare bericht om de verwachtingen realistisch te houden en teleurstellingen te voorkomen.
Comments
Sorry, the comment form is closed at this time.
Pingback: Langzame introductie – Lekker in je Vacht