Image Alt

Katten Blog

 / Sociaal leven kat  / Kat laten wennen aan nieuw huis (Langzame introductie Stap 4 en 5)

Kat laten wennen aan nieuw huis (Langzame introductie Stap 4 en 5)

Kat laten wennen aan nieuw huis. Je nieuwe kat is er nu al een tijdje en lijkt goed gewend te zijn aan de kamer die je voor hem hebt ingericht. Hij loopt lekker rond met een hoge staart. Eet en drinkt goed, speelt graag en maakt gebruik van de kattenbak. Wanneer de nieuwe kat duidelijk op zijn gemak is in zijn eigen kamer, is hij toe aan de volgende stap. Hij mag de rest van het huis gaan ontdekken. Het hangt van je kat zelf af hoelang deze stap 4 duurt. Een goed gesocialiseerde kat zal vrij snel gewend en op zijn gemak zijn in zijn nieuwe huisje. Een niet zo goed gesocialiseerde kat kan moeilijker met nieuwe situaties omgaan en zal hier aanzienlijk langer over doen.

Wanneer je de katten direct zou samenzetten, zouden ze ineens geconfronteerd met een kat waarvan hij niet weet hoe hij ruikt, klinkt en eruit ziet. Hij moet snel in enkele seconden de nieuwe omgeving in zich opnemen en inschatten of hij veilig is. De nieuwe kat krijgt deze nieuwe indrukken allemaal ineens over zich heen en moet tegelijkertijd ook inschatten of de ander kwaad in de zin heeft. Daarnaast moet hij ook nog zelf reageren op wat de andere katten doen. Dit kan een erg angstige en overweldigende ervaring zijn. Vandaar dat we deze indrukken opdelen in behapbare stukjes. Hij went in deze stappen aan zijn nieuwe huis en maakt kennis met de geur van de andere katten.

Langzame Introductie Stappenplan

  1. Stap 1 & 2 Voorbereiding en veilige plek 
  2. Stap 3 Thuiskomst van de nieuwe kat
  3. Stap 4 & 5 kat aan huis laten wennen en geuren uitwisselen
  4. Stap 6 & 7 Elkaar ruiken en zien
  5. Stap 8 Eerste ontmoeting 

Stap 4. Kat laten wennen aan nieuw huis

Belangrijk voor de nieuwe kat

Geef de nieuwe kat toegang tot één nieuwe kamer van het huis. Laat de nieuwkomer deze ruimte onderzoeken zonder andere katten erbij. Verzeker jezelf er ook van dat er niet per ongeluk een confrontatie kan plaats vinden tussen de katten. Plak ramen af of sluit eventueel je gordijnen om dit te voorkomen. Pas wanneer hij ook helemaal op zijn gemak is in deze nieuwe ruimte, kun je hem kennis laten maken met weer een andere kamer.

Deze stap herhaal je totdat de nieuwe kat het hele huis heeft onderzocht en er vertrouwd mee is geraakt. Hoelang het duurt voordat de nieuwe kat toe is aan het onderzoeken van een volgende ruimte, verschilt per kat. Dit kan variëren van enkele uren wanneer de kat niet bang is aangelegd tot enkele maanden in het geval van een zeer bange kat.

De nieuwe kat zal hierdoor automatisch in aanraking komen met de geuren van de al in huis levende katten. Ook maakt hij nu kennis met de locaties van alle kattenspullen en mogelijke verstopplaatsen in huis. Sluit de in huis wonende katten niet op in de kamer van de nieuwe kat terwijl de kitten de rest van het huis onderzoekt. Je wilt dat de kamer van de nieuwe kat tijdens deze stap kan blijven dienen als veilige basis.

Bepalen of je nieuwe kat op zijn gemak is in een bepaalde kamer

De nieuwkomer is op zijn gemak als hij:

  • Met een hoge staart op onderzoek uitgaat
  • Wanneer hij naar voren gerichte snorharen en opstaande oortjes heeft
  • Uit zichzelf eet, drinkt en gebruik maakt van de kattenbak
  • Wanneer hij ongeremd speelt en niet schrikt van elk geluidje
  • Een volledig ontspannen kat rust en slaapt op zijn rug.
ontspannen kat

Een compleet ontspannen kat slaapt en rust op zijn rug


kitten-1246693_960_720

Opstaande oortjes en een hoge staart zijn positieve signalen

De nieuwe kat is nog niet op zijn gemak
  • Wanneer hij zich verstopt,
  • Niet wil spelen of eten
  • Voortdurend om zich heen kijkt
  • Zit of ligt terwijl hij zijn pootjes en/of staart tegen of onder zijn lijf houdt
  • Snel schrikt
  • Zich niet laat aaien
  • Naar een en dezelfde plek staart,
  • Naar plekken zoekt om te ontsnappen
  • Vergrote pupillen heeft
  • Laag bij de vloer kruipt
  • In slowmotion loopt
  • Blaast of gromt,
  • Met geheven pootje zit
  • Vaak de bek aflikt
  • Een lage staart of staart tussen de poten heeft
  • Tongelt (even de tong over het neusje)
  • Klaaglijk miauwt
  • Openstaande of borstelige vacht heeft of rimpelingen door het vel laat zien
kitten-1099431_960_720

Lighouding met pootjes onder het lijf (niet ontspannen)


gespannen kat

Kitten verstopt zich en heeft vergrote pupillen

Belangrijk voor de al aanwezige katten

Laat de katten niet samen eten

Soms wordt weleens geadviseerd om kattenvoer dichtbij de gesloten deur van de nieuwe kat te laten eten. Dit is af te raden om twee redenen. Allereerst vinden katten in zijn algemeenheid het niet prettig om te eten in de buurt van een andere kat. Het zijn sociale dieren, maar solitaire jagers. Ze jagen en eten in de natuur zonder andere katten in de buurt. Eten in de buurt van een andere kat is stressvol, maar eten in de buurt van een vreemde kat is dat helemaal. En stress is nu juist iets wat we willen voorkomen. Je wilt dat de katten ten allen tijde rustig en ongestoord kunnen eten.

wel doen: katten zelf de geur laten opzoeken, katten het tempo laten bepalen, zorgen dat de katten elkaar niet kunnen zien.

niet doen: katten inwrijven met elkaars geur, voeren in de buurt van de andere kat, signalen van de kat negeren, andere katten er al bij zetten, de katten te snel confronteren met elkaar, katten opsluiten in kamer van de nieuwe kat.

Klaar voor de volgende stap?

Je kan naar stap 5 wanneer de nieuwe kat volledig op zijn gemak is in alle kamers in huis. Hij loopt lekker rond in alle kamers met een hoge staart. Hij is niet meer overal aan het snuffelen en onderzoeken, maar bezig met zijn dagelijkse bezigheden. Als dat het geval is, kun je verder naar de volgende stap.

Stap 5. Indirect Geur uitwisselen

Katten herkennen elkaar voornamelijk via geur. Vandaar dat het belangrijk is dat de katten op deze manier met elkaar vertrouwd raken voordat ze elkaar zien. In deze stap maken de katten indirect kennis met de geur op verschillende manieren. Allereerst krijgt de nieuwe kat indirect te maken met de geur van de andere kat(ten) via een geurlapje. Dit geurlapje draagt de geur van de andere kat(ten) waardoor de nieuweling alleen kennis maakt met een nieuwe geur. Dan breiden we dit uit door de katten van ruimtes te wisselen. En als laatste door de katten met elkaar te confronteren terwijl een deur (of andere barriere) tussenzit.

We laten de kat(ten) indirect kennis maken met elkaars geur op drie manieren:

  1. Indirect via een geurdoekje
  2. Indirect door ruimtes uit te wisselen
  3. Indirect via een dichte deur 

kat ruiken

1. Indirect wennen aan elkaar door middel van een geurdoekje

De nieuwkomer kan de andere kat(ten) nog niet horen, zien, in zijn geheel ruiken. En heeft er ook nog geen contact mee. Het is een eerste kennismaking en confronteert de nieuwkomer met het feit dat er een andere kat in huis is. Het geeft de nieuwe kat de kans om te wennen aan de geur, zonder dat hij echt geconfronteerd wordt met een andere kat. En andersom natuurlijk ook.

Zo maak je een geurlapje of geurdoekje

Neem een schoon doekje, sok of washandje en wrijf hiermee over de wangen van de kat, de flank en over de staartbasis. Hier bevinden zich de geurklieren van de kat. Maak voor elke kat een eigen geurlapje, dus zowel van de nieuwe kat als je eigen kat(ten). Alle katten moeten wennen aan elkaars geur. Dus heb je al 3 katten en is er nu een 4e nieuwe kat bijgekomen, maak je in totaal 4 verschillende geurlapjes.

Je kunt met deze stap eventueel al beginnen wanneer je weet dat er een nieuwe kat bijkomt. Je kunt een geurdoekje mee naar huis nemen van je nieuwe kat of kitten. En andersom kun je ook gemaakte geurdoekjes van je eigen katten meenemen naar de nieuwkomer.

De katten aan elkaars geur laten wennen door geurdoekjes 

De geurdoekjes leg je dagelijks op een neutrale plek neer zodat de kat(ten) uit vrije wil de geur kunnen opzoeken. Wees erop voorbereid dat de katten in het begin kunnen gaan blazen, flehmen (ruiken met de bek open) of zenuwachtig kunnen worden door de geur. Wanneer de katten de geur negeren of ertegen wrijven is de kans groot dat ze de geur hebben geaccepteerd. Volg het tempo van je kat(ten). Je gaat pas naar de volgende stap als alle katten de geur negeren – of beter nog – kopjes geven tegen het doekje.

2. Indirect aan elkaars geur wennen door ruimtes uit te wisselen

Eén van de dingen die men lastig vindt aan de langzame introductie, is het gescheiden houden van de katten. En dan met name het stukje dat katten zich kunnen vervelen wanneer zij beperkt worden in hun ruimte. Om dat te voorkomen, is het goed om de katten dagelijks van ruimte te wisselen. Zodat ze per dag overal in huis geweest zijn. Daar is nu het geschikte moment voor. Deze stap kun je volhouden tot aan het einde van dit stappenplan. 

Wissel de katten dagelijks van ruimte

In de praktijk betekent dat de nieuwe kat bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s middags op de bovenverdieping is. Terwijl je eigen kat(ten) dan beneden is. ‘S avonds draai je dit dan om. Dan zijn je eigen katten op de bovenverdieping en de nieuwkomer is dan beneden. Op deze manier blijven katten overal in huis komen en ruiken ze elkaar ook voortdurend. Zo zorg je dat alle katten dagelijks gebruik kunnen maken van alle spullen en kamers in huis. En voorkom je verveling en frustratie.

3. Elkaar indirect ruiken via een dichte deur

Voor deze stap is het handig als je met zijn tweeën bent. De ene persoon kan de nieuwkomer in de gaten houden, terwijl persoon twee zich op de al in huis wonende katten richt. Persoon één speelt met de nieuwe kat in zijn eigen kamer terwijl de deur gesloten is. Persoon twee speelt met de al aanwezige katten maar begint op een redelijke afstand van de deur. Op deze manier horen en ruiken de katten elkaar, maar zien elkaar nog niet.

Lok ze niet direct naar de deur van de kamer van de nieuwkomer. Wanneer de katten volledig in hun spel zitten en zich niet bewust zijn van de locatie (dichtbij de andere kat) kunnen ze erg schrikken. Beweeg met tussenpozen steeds een stukje dichter naar de deur toe, terwijl je met ze speelt. Laat de katten het tempo bepalen, dwing ze niet dichterbij te komen dan dat ze zelf willen. Als ze halverwege hun spel staken en niet dichterbij willen komen is dat ver genoeg. Als ze helemaal niet willen spelen hebben probeer je het later nog eens.

Daarnaast dwing je de katten zo om elkaars gezelschap op te zoeken. Dwang zorgt ook voor stress. We willen de katten juist zelf de keuze geven om elkaars aanwezigheid op te zoeken. Wrijf je katten daarom ook niet in met elkaars geur. Dat ontneemt de kat de mogelijkheid om de geur te ontlopen. En de vreemde geur kan negatieve gevoelens opwekken.

Katten worden gelukkig van spelen!

Katten maken geluksstofjes aan wanneer zij spelen. Doordat de katten deze positieve gevoelens ervaren terwijl ze de andere kat kunnen ruiken en horen, zullen de katten elkaar met iets positiefs gaan associëren.  Speel dagelijks een minuut of 10 met de katten op deze manier. 

Katten vlucht- en verstopmogelijkheden

kat verstoppen

Tijdens deze stap is de kans is groot dat de al in huis wonende katten in de gang staan waar de kamer van de nieuwkomer op uitkomt. Zorg dat je niet midden in deze gang staat tijdens het spelen, want dan blokkeer je hun vluchtwegen. Wanneer een van de katten toch schrikt omdat ze de nieuwe kat horen moeten ze de mogelijkheid hebben om te vluchten.

Een op zijn kant gezette doos of ander verstopplekje geeft de katten mogelijkheden om zich terug te verstoppen wanneer dat nodig is. Wanneer een van de katten hist, schrikt, slaat, staart, gromt, klaaglijk miauwt of huilt, in een hoekje zit of vlucht betekent dit dat je te snel gaat. Wanneer een van de katten bang is, wacht dan 2-3 dagen voordat je het nog eens probeert. Dit geeft de bange kat de gelegenheid om weer tot rust te komen. Een kat die negatieve emoties voelt (angst/stress) staat niet open voor vriendschap. Zou je een bange kat dezelfde dag weer in contact brengen met de vreemde kat versterk je alleen maar zijn negatieve emoties. Immers het is de vreemde kat waar hij bang voor is!

In het geval van meerdere katten ga je altijd uit van de “zwakste schakel”. De kat die het bangst is bepaalt het tempo. Pas als alle betrokken katten 3 dagen achter elkaar rustig en positief reageren ga je verder met de volgende stap. Ze zijn rustig en positief wanneer je katten niet meer bezig zijn met de kat aan de andere kant van de deur. Maar zich volledig richten op het spel.

 

 

Heb je iets te vragen of wil je advies?

Het introduceren van katten kan best wat vragen oproepen en onzekerheden met zich meebrengen. Als jij je eigen situatie wil voorleggen aan en wil overleggen met een deskundige, dan maken we daar graag voldoende tijd voor! Ben je bezig met je kat laten wennen aan zijn nieuwe huis?

Onze ervaring leert dat het erg informatief kan zijn om video’s van enkele introductie momenten toe te sturen (via wetransfer.com). Er kan dan worden gekeken hoe de katten zich op dit moment voelen, waar ze precies in het proces zitten. En of je bijvoorbeeld niet (iets) te snel, of juist te langzaam de stappen doorloopt. Ook kan er een schatting worden gemaakt van hoelang het ongeveer zal duren voordat de katten samen kunnen.

Plan een Telefonisch consult in
Een telefonisch consult kost 15 euro per kwartier. Onze ervaring leert dat 15 minuten voldoende is voor het beantwoorden van een vraag. Wilt u gebruik maken van een consult, dan kunt u deze HIER inplannen.

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

   Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 5.5 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming