Image Alt

Katten Blog

 / Gezondheid  / Kat is Krols

Kat is Krols

Krols of krolsheid is de lichamelijke status, veroorzaakt door hormoonveranderingen die de kat in staat stelt om zwanger te raken. Een kat wordt krols zodra ze seksueel volwassen is geworden. De eerste krolsheid kan plaats vinden op een zeer variabele leeftijd, tussen 4-18 maanden. Gemiddeld worden katten op een leeftijd van 9-10 maanden voor het eerst krols.

Een kat is van nature seizoensgebonden krols en een poly-oestrisch dier. Dat wil zeggen dat katten meermaals per jaar een krolsheid doormaken, maar niet het hele jaar door. In een natuurlijke situatie wordt de poes tijdens de tweede helft van de herfst en de winter niet krols. De krolsheid wordt namelijk beïnvloedt door de dagelijkse hoeveelheid licht waar de poes aan wordt blootgesteld. Het lichaamsgewicht, oftewel hoe zwaar de kat is (2.3-2.5 kg) heeft ook invloed op het optreden van de eerste krolsheid.

Hoevaak zijn katten krols?

Binnenkatten kunnen door het kunstmatige licht van onze woonkamers echter het hele jaar door krols worden. De huiskat wordt in cyclische periodes van ongeveer twee tot vier weken krols. De ene poes wordt eenmaal per maand krols, de andere week na week. De krolsheid heeft een gemiddelde duur van 7-9 dagen. Een ongeholpen poes zal tot aan haar dood krols worden. Omdat een krolsheid een enorme belasting is voor de poes, is het aanraden haar snel te laten helpen (het liefst nog voordat de eerste krolsheid optreedt).

Symptomen krolse kat

Een kat die krols is, heeft een sterke drang om te paren. Deze paringsdrang is een heel sterk verlangen waar de kat geen weerstand tegen kan bieden. Onder invloed van hormonen treden er lichaamsveranderingen op waardoor de kat seksueel actief wordt. En dat ‘seksueel actief’ moet je heel letterlijk nemen. Een krolse kat is een kat met een missie! Haar lichaam en gedrag zijn erop gericht om zwanger te worden.

Kat miauwt heel hard

Allereerst zal de poes, katers willen aantrekken om mee te paren. De krolse kat wordt daarom erg ‘vocaal’, oftewel ze maakt meer geluid dan normaal. De krolse poes loopt vaak al kirrend of miauwend door huis. Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.

Om er zeker van te zijn dat alle katers in de weide omtrek haar horen, miauwt de krolse kat op deze zeer luidruchtige en indringende manier. Immers, ook die knappe, gespierde en sociale kater van vijf straten verderop moet haar kunnen horen! 

Krolse kat sproeit

Katten communiceren voornamelijk met elkaar via geur. De krolse kat kan mannetjes aantrekken door geurstoffen te verspreiden. Dit doet zij soms door sterk ruikende urine te sproeien. Dit sproeisel bevat seksuele feromonen. Feromonen zijn geurstoffen die boodschappen kunnen overbrengen. De krolse kat laat zo aan katers weten dat zij bereidt is om te paren. Iedere kater weet deze boodschap goed te herkennen.

Kopjes geven en rollen over vloer

Ook door te wrijven met haar wangen (waar haar geurklieren zich bevinden) over meubels adverteert de kat dat ze op zoek is naar een kater. Vooral de plekken in huis waar je binnen komt en naar buiten gaat (deuren) kunnen zeer aantrekkelijk zijn voor de krolse kat om geur af te geven. Ook rollen over de grond behoort tot haar repertoire om boodschappen via geur af te geven.

Kat achterwerk omhoog

Een krolse poes zal aan katers kenbaar willen maken dat zij bereidt is om te paren. Poezen maken dit duidelijk door ‘lordosis’ oftewel ‘presenteer gedrag’. De kat zakt een beetje door haar voorpoten en steekt haar achterlijf omhoog, terwijl zij haar staart omhoog of opzij doet en haar rug hol trekt. Vaak trappelen ze hierbij ook met de achterpoten. De kat presenteert zich op die manier aan de kater en maakt haar bereidwilligheid om te paren duidelijk. Deze reflex treedt op door aanraking van de flank, kont, staartbasis of perineum. Deze reflex wordt gestimuleerd door aanraking wanneer de kater de poes bestijgt. Maar ook wanneer je de kat aait. Een van de symptomen van de krolse kat is daarom ook dat de kat haar kont in de lucht steekt wanneer je haar aait.

Tijgeren

Dit is een manier van voortbewegen waarbij de de kat als een ware commando over de vloer kruipt. Hierbij komt haar borst niet van de grond en steekt de kat haar achterste in de lucht steekt.

Krolse kat naar buiten geglipt

Daarnaast zal de poes op katerjacht willen. Onderschat de standvastigheid van een krolse kat niet. Dit geldt ook voor binnenkatten die normaal gesproken geen enkele interesse in buiten tonen. Door krolsheid kunnen ook zij veranderen in niet-te-stoppen-kanonskogels op het moment dat je de buitendeur (of een raam) opent. Het is goed om hier alert op te zijn zodat de poes niet vermist of ongewenst zwanger raakt omdat ze naar buiten is geglipt.

Krolse kat zich van achteren likken

Wanneer de kat krols is zullen haar geslachtsorganen wat opzwellen. Dit is voor ons nauwelijks zichtbaar, maar het zorgt voor de kat voor een onprettig gevoel. Een van de kenmerken van krolsheid is daarom ook het veelvuldig likken en wassen in dit gebied. In tegenstelling tot loopse honden, bloeden katten niet als ze krols zijn. Ook geel-groene afscheiding uit de vulva is ongewoon voor een krolse kat en wijst meestal op een ontsteking.

Kat eet niet

De eetlust van krolse katten neemt vaak af.

Krolse kat kalmeren

Wees er zeker van dat de kat krols is. Een kat die onrustig is en luid miauwt kan ook (erg) ziek zijn. Een kat die niet overal tegenaan wrijft of met haar achterwerk de lucht in gaat als je haar aait, heeft wellicht iets anders onder de leden. Overleg in dit geval dan (telefonisch) met de dierenarts wat je het beste kunt doen. Als het duidelijk is dat de poes krols is, dan kun je haar ongemak iets verlichten op de volgende manieren:

  • T.L.C. (Tender Love and Care) Een krolsheid is een erg onprettige ervaring voor de poes. Krolse poezen kunnen vaak geen rust vinden. Het kost de poes veel energie. Wees dus extra lief voor haar.
  • Straffen werkt nooit om gedrag af te leren. Je onderbreekt alleen het gedrag omdat de kat de straf wil vermijden. Een kat zal echter niet snappen waarom je haar straft. Tegen de kat schreeuwen, de plantenspuit gebruiken of de kat op ee n andere manier ongemak toebrengen, heeft het tegenovergestelde effect van wat je wil bereiken. Een krolsheid is al erg oncomfortabel en frustrerend voor de poes. Straffen zal deze stress alleen maar verergeren.
  • Leidt haar af met spel. Spelen vermindert stress. Gebruik bij voorkeur een goede speelhengel die de onvoorspelbare bewegingen en het geluid van een prooi nabootst.
  • Houdt de gordijnen zoveel mogelijk dicht zodat de poes niet zo gefixeerd is op buiten geraken. Als dit niet mogelijk is door heel het huis heen, richt dan speciaal voor haar een kamer in waar ze zich in alle rust kan terug kan trekken.
  • Geef je kat een warmtekussen om op te zitten. Voor sommige krolse katten biedt dit enigszins verlichting tegen de gezwollen vulvalippen.
  • Gebruik rustgevende kruiden zoals gedroogde valeriaanwortel of matatabi
  • Verander het lichtregime door je eigen dag- en nacht-ritme te veranderen: er wordt van uitgegaan dat 14 uur licht per dag optimaal is om krolsheid te stimuleren. Door de hoeveelheid (kunstmatig) licht waar de kat aan wordt blootgesteld te verminderen, kun je de krolsheid iets sturen.
  • Gebruik Feliway spray op plekken waar de kat veel over de grond rolt en/of kopjes geeft zoals bij de deuren. Feliway is een kunstmatig nagebootst (niet seksueel) feromoon, die katten een rustiger en vertrouwd gevoel geeft.
  • De kat is een ‘induced ovulator’. Dat wil zeggen dat de eisprong plaats vindt onder invloed van een externe prikkel zoals een dekking. Andere prikkels zijn strelen. Of het kunstmatig nabootsen van een dekking door de vulva aan te raken met een wattenstaafje. Dit is een methode die momenteel nog door fokkers wordt gebruikt. Vroeger werd namelijk aangenomen dat een ovulatie de duur van de krolsheid zou verkorten, maar dit lijkt niet het geval te zijn! 
  • Er wordt soms aangeraden om een krolse poes te laten dekken door een gecastreerde kater. Echter brengt dit gezondheidsrisico’s met zich mee. Verschillende ziektes worden overgedragen door seksueel contact.

kan een gesteriliseerde kat krols zijn

Een gesteriliseerde kat kan niet meer krols worden. Technisch gezien worden al onze katten gecastreerd en niet gesteriliseerd. Castratie heeft in de diergeneeskunde niets te maken met geslacht (mannetje-vrouwtje) maar met het type operatie. Worden de voortplantingsorganen verwijderd, spreekt men van castratie (ongeacht of het een mannetje of vrouwtje is), worden ze onderbroken is er sprake van sterilisatie. In de volksmond wordt er dus (onterecht) gesproken over sterilisatie bij vrouwtjes. Wanneer een poes gecastreerd is, kunnen tot 6 weken na de ingreep nog restjes hormonen in het bloed aanwezig zijn. Tot die tijd kunnen poezen nog krolse symptomen vertonen. Hierna zou de krolsheid in zijn geheel verdwenen moeten zijn.

Kat is krols wat te doen

Castreren vóór 6 maanden

Het beste wat je kunt doen, is de kat laten castreren voordat de eerste krolsheid optreedt (dus voor de leeftijd van 4 maanden). Niet alleen zorgt dat ervoor dat de kat niet krols wordt, maar het voorkomt ook een ongewenste zwangerschap. Het is een fabeltje dat het beter voor de poes haar gezondheid zou zijn om eerst een nestje te krijgen. Ook wordt de poes niet liever wanneer zij eerst een nestje heeft gekregen.

De poezenpil die op de markt is, wordt door veel dierenartsen afgeraden omdat deze het risico op melkkliertumoren aanzienlijk verhoogd. Deze zijn vrijwel altijd kwaadaardig, waardoor de prognose voor de kat slecht is.

Hou je kat in ieder geval binnen en neem maatregelen om te voorkomen dat ze onverhoopt naar buiten glipt.

Bronnen:
  • Voortplantingsproblemen bij de poes: “do’s and don’ts” Drs. Jeffrey de Gier, Europees Specialist ECAR Dept. Geneeskunde van Gezelschapsdieren, Discipline Voortplanting, Faculteit der Diergeneeskunde, Yalelaan 8, 3508 TD Utrecht (Felcandag 2009)

Vond je deze blog leuk, interessant of nuttig?

Zo kun je ons steunen

De blogs van Lekker in je Vacht zijn altijd gratis, omdat we het belangrijk vinden dat voor iedereen goede informatie beschikbaar is. Problemen voorkomen vinden we veel belangrijker dan genezen. We steken daarom heel veel liefde en tijd in deze blogs.

     Leuk weetje: deze blog kostte meer dan 3 uur om te maken.

We krijgen regelmatig de vraag hoe jullie ons kunnen steunen. Dat kan op verschillende manieren:

  1. Bijvoorbeeld door eens een mooi kwaliteitsproduct voor je kat in onze webshop te kopen. We verkopen enkel spullen die ontworpen zijn met de wensen van je kat in het achterhoofd. Je kat vindt onze spullen gegarandeerd leuker dan de doos waarin ze komen!
  2. Een andere manier om ons te steunen is deze blog te delen op je social media

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming