Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Kat eet niet of slecht, dit kan er aan de hand zijn

Kat eet niet of slecht, dit kan er aan de hand zijn

Eet en drinkt je kat niet (meer)? Dan is het terecht dat je hierover meer informatie zoekt. Katten kunnen slecht tegen vasten, dus een kat die niet eet is altijd een reden tot zorg. Naast medische aandoeningen zijn er ook gedragsmatige oorzaken zoals depressie en een onveilig gevoel waardoor katten hun eetlust (volledig) verliezen. Het is allereerst belangrijk om deze onderliggende oorzaken aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om de kat zijn eetlust weer gezond te krijgen.

Variërende eetlust en energiebehoefte van gezonde katten

De eetlust van de kat verschilt normaal gesproken per seizoen. Door castratie of sterilisatie, leeftijd en groei. Zo krijgt een kat meer eetlust in de koudere herfst en winter. Het is ook normaal dat kittens en zwangere poezen veel eten. De eetlust neemt ook vaak na de castratie of sterilisatie toe.

Met warmte, tijdens de lente en zomermaanden eten katten juist minder. Dit is ook normaal. De eetlust en de energiebehoefte van gezonde katten varieert dus een beetje. Het is erg belangrijk om de hoeveelheid en het soort voeding dat de kat krijgt aan te passen op de eetlust en de energiebehoefte om de kat gezond te houden. Wanneer de hoeveelheid en het soort voer niet voldoet aan deze behoefte, bestaat er een kans dat de kat te dik of juist te mager wordt. Er zijn enkele situaties waarin een kat meer risico loopt om te mager te worden:

  • Wanneer een poes zwanger is (met risico op ondervoedde kittens)
  • Wanneer een poes met korte tussenpozen krols is
  • Na ziekte of tijdens herstel van een operatie
  • Wanneer kittens bij de poes drinken
  • Op zeer jonge leeftijd
  • Op hoge leeftijd

Tijdens deze periodes van het leven van een kat, is het extra belangrijk om steeds te kijken naar de energiebehoefte en de eetlust en de voeding hierop aan te passen.

Kat eet en drinkt niet omdat hij ziek is, overleg met je dierenarts

Veruit de meest voorkomende reden dat een kat stopt met eten en drinken, is omdat hij zich niet lekker voelt. Wanneer een kat stopt met eten en drinken is het dus altijd belangrijk om hem na te laten kijken door de dierenarts. Wacht hier liever niet even mee, kijk het niet aan. Want een kat kan niet tegen vasten. Een dag vasten geeft al kans op het ontwikkelen van ‘leververvetting‘. Dit kan ontstaan wanneer de kat slecht eet. Wanneer katten hun vetreserves aanspreken, worden grote hoeveelheden vet aan het bloed en de lever afgegeven. Dit verstoort de normale leverfunctie waardoor de kat misselijk wordt en nog slechter gaat eten. Een kat kan overlijden aan levervetting. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts (telefonisch) wanneer je kat niet goed eet.

kat eet niet door gedragsmatige oorzaken

Is er geen medische reden voor het slechte eten van je kat? Is het niet erg warm wat dit verklaart? Er bestaan naast medische ook gedragsmatige oorzaken waardoor een kat niet meer wil eten.

Kitten eet niet

Wanneer een kitten niet eet is dit eigenlijk altijd een zorgwekkende situatie. Een kitten is kwetsbaar en iedere dag dat hij niet eet, is er één waarin hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die broodnodig zijn voor zijn ontwikkeling en groei. Het is niet alleen belangrijk dat een kitten eet maar ook dat het kitten complete kattenvoeding binnenkrijgt. Ze hebben dagelijks speciale kittenbrokjes, kittennatvoer of rauwe voeding nodig. Wanneer een kitten geen brokjes eet, is het niet verstandig om een kitten havermout, (geiten)melk, brinta als alternatief te geven.

Allereerst omdat een kat zo onvoldoende voedingstoffen binnenkrijgt, ten tweede belemmert het de kat om goed te wennen aan vast (katten) voedsel. Het is verstandig om na te gaan wat de kitten altijd heeft gegeten voordat ze in huis kwam. Is dit hetzelfde voer als wat ze nu krijgt, dan zul je de oorzaak van het niet eten moeten achterhalen.

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het nieuwe kitten zich niet op zijn gemak voelt. Een kitten dat veel miauwt heeft hier bijvoorbeeld vaak last van. Het kan ook zijn dat hij niet goed gewend is aan het eten van vast voedsel zoals brokjes. De brokjes vochtig maken (met natvoer, water of kittenmelk) en steeds minder vocht toevoegen, kan deze overgang vermakkelijken. Het is raadzaam om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen waarom een kitten niet eet, omdat een kitten niet mag afvallen. Het is voor een kitten in de groei juist normaal om ongeveer 100 gram per week aan te komen.

Kieskeurige kat

Volwassen katten hebben net als mensen voorkeur voor bepaalde voeding. De ene kat lust graag kip, de ander is meer een visliefhebber. Wanneer je overstapt op een nieuw (soort) voer, kan het voorkomen dat een kat dit niet zo lekker vindt. Soms beslist de voerproducent om de samenstelling van het kattenvoer te veranderen waardoor de kat het niet meer goed eet. Vooral kvv staat erom bekend dat de samenstelling meeverandert met de marktprijzen van consumptiedieren.

Ook kan het zo zijn dat een kat het voer maar deels lekker vindt, zoals bijvoorbeeld enkel de saus. Aan enkel de saus heeft de kat echter niet genoeg. Voor sommige katten kan dit genoeg zijn om in hongerstaking te gaan, andere katten eten een tijdlang minder voer. Een kat krijgt zo ook minder en in het uiterste geval helemaal geen voedingsstoffen meer binnen. Je kunt dan proberen om een andere variant natvoer aan te bieden. Natvoer bestaat als paté, mousse, filets.

Het vervelende van langdurig weinig eten is dat de kat zijn verbranding op een laag pitje kan komen te staan. Dit zorgt ervoor dat een kat weinig blijft eten. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een tijdlang minder eten door ziekte.

Depressieve kat (rouw)

Wanneer een kat niet lekker in zijn vel zit, kan dit ook invloed hebben op zijn eetlust. Depressie bij katten kent verschillende symptomen. Een depressieve kat slaapt veel, is lusteloos, wordt niet enthousiast van spel, eten of van knuffelen. Vaak zijn deze katten ook vocaler (janken, huilen). Als ze depressief zijn, kunnen katten ook stoppen met zichzelf verzorgen. Een kat die depressief is eet soms teveel, maar wat vaker voorkomt is dat ze stoppen met eten. Wanneer dit aan de hand is, zal de kat daarom dunner worden.

Omgeving voelt niet veilig

Een kat is het meest kwetsbaar als hij eet of drinkt, zijn behoefte doet of aan het paren is. Op deze momenten is het extra belangrijk dat hij zichzelf veilig voelt. Een kat die zich niet op zijn gemak voelt, zal daarom niet of minder eten. Dit komt nogal eens voor bij kittens die net in huis zijn gekomen. Maar het kan ook voorkomen bij volwassen katten. Katten kunnen de omgeving waarin zij eten als onveilig ervaren door:

  • De aanwezigheid van andere dieren (binnen en/of buiten)
  • De meeste katten eten liever alleen dan samen met een andere kat. De kat is een sociaal dier, maar een solitaire jager: hij jaagt en eet dus van nature alleen.
  • Kinderen waar de kat niet aan gewend is of de kat niet met rust laten
  • Geen hoge plekken hebben zodat de kat overzicht heeft op ruimtes
  • Gebrek aan verstopplekjes en daardoor beschutting
  • Onvoldoende vluchtroutes
  • Drukte
Kat eet niet wanneer zijn baasje niet thuis is

Sommige katten eten niet wanneer hun baasje op vakantie is, of om een andere reden langere tijd niet thuis is. Het is daarom belangrijk dat de oppas er goed op let dat de kat eet wanneer er kattenvoer wordt achtergelaten. Vakantie van de baas, betekent voor de kat dat zijn veilige basis er niet meer is en ook dat de dagelijkse routine wordt doorbroken. Dit is stressvol voor de kat en kan in sommige gevallen genoeg zijn voor een kat om minder of helemaal niet meer te eten. Vaak heeft dit er dus mee te maken dat de kat zich ook weer onveilig voelt (wanneer zijn baasjes er niet zijn). Vooral vroeggescheiden katten kunnen hier last van hebben.

Het loont dan erg de moeite om de tips op te volgen voor katten die zich onveilig voelen. Een omgeving waarin de kat zich veilig voelt, draagt eraan bij dat de kat zich op zijn gemak voelt en zich niet geremd voelt om te eten. Geef de kat voeding die hij lekker vindt. Daarbij is het minder belangrijk welke kattenvoeding hij eet, als hij maar complete kattenvoeding binnenkrijgt.

En ook kan het soms helpen om de oppas zoveel mogelijk de routine aan te laten houden die de kat gewend is.

Heb je een vraag
Voor vragen rondom het (niet) eten van je kat kun je gerust contact opnemen via het servicegebied. Ook voor andere vragen rond katten kun je hier altijd terecht. Alle vragen worden altijd snel en deskundig beantwoord door de kattengedragstherapeut.

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming