Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Depressie  / Kat depressie – symptomen en behandeling
depressie kat

Kat depressie – symptomen en behandeling

Je hebt vast weleens gehoord van Grumpy cat, de kleine poes wiens chagrijnige frons ervoor heeft gezorgd dat ze wereldberoemd werd. In werkelijkheid is Grumpy niet zo nors als ze eruit ziet, dit lijkt alleen zo door haar gelaatstrekken. Toch heeft een depressieve kat een hele herkenbare uitdrukking, als je weet waar je op moet letten. Omdat we katten niet kunnen vragen wat ze voelen – of ze verdrietig, boos of angstig zijn – kunnen we alleen afgaan op de aanwijzingen die ze geven. Bijvoorbeeld door ook te kijken naar hun gedrag en dagelijkse activiteiten. Katten zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Verschillende factoren variërend van een verhuizing tot het overlijden kan leiden tot een depressie bij de kat. Depressie kan lastig zijn om vast te stellen omdat de veranderingen die optreden in het gedrag van de kat subtiel kunnen zijn. Door goed te observeren is het mogelijk om als kattenbaasje de symptomen van depressie bij je kat te herkennen en op tijd hulp in te schakelen als dat nodig is.

[lwptoc title=”Onderwerpen van deze Blog”]

Wat is depressie bij de kat?

Een depressie is een aandoening die invloed heeft op de stemming en de gevoelens van de kat. De kat verliest de interesse in zijn gezinsleden en de omgeving en heeft geen plezier meer in zaken waar hij voorheen wel plezier in had.

Uit onderzoek is gebleken dat depressie een verstoring is in de balans van bepaalde geluksstoffen in de hersenen. Ook is uit recent humaan onderzoek gebleken dat depressie gekoppeld is aan een bepaald verstoord patroon van hersenactiviteit, oftewel in welke mate bepaalde hersengebieden met elkaar communiceren.

Wat veroorzaakt depressie bij de kat?

 • Overlijden van maatje of gezinslid
 • Ziekte of pijn
Overlijden van baasje of kattenvriendje

De meestvoorkomende gedragsmatige oorzaak van depressie bij de kat is het overlijden van een maatje of geliefd gezinslid. Ook katten kunnen rouwen, maar net zoals mensen komen de meeste katten hier overheen. Er is echter een groep katten die niet goed door de rouwperiode heenkomt en een depressie ontwikkelt. Katten kunnen een sterke band hebben met hun baasjes of andere katten en als deze wegvalt, kan dat voor sommige katten te zwaar zijn.

Ziekte of pijn

Wanneer de kat ernstig ziek is of veel pijn heeft, kan hij zich ook depressief gedragen. De kat reageert dan ook niet op zijn omgeving en wordt lusteloos. Dan is het depressieve gedrag dus onderdeel van het ziektebeeld. Daarom is het altijd goed om met een depressieve kat naar de dierenarts te gaan.

Lichaamstaal en uitdrukking van een depressieve kat herkennen

Een depressieve kat ziet er niet gelukkig uit. Dus wanneer je een depressie vermoedt, kijk dan eens goed naar je kat. Katten die depressief zijn hebben neergeslagen oren en ogen. Ze laten hun kopje hangen of liggen. De snorharen zijn naar beneden en naar achteren gekanteld. Ze houden de staart laag tijdens het lopen en bewegen lijkt veel moeite te kosten (ondanks dat de kat niet ziek is).

Depressieve katten liggen niet ontspannen. Ze liggen met de poten en staart dicht tegen of onder het lijf getrokken.

Symptomen van depressie bij je kat

Een depressie wordt gekenmerkt door verschillende symptomen waarbij desinteresse voor zijn omgeving en verminderd plezier in spelen en eten het meest typerend zijn. Andere symptomen die kunnen wijzen op een depressie zijn:

 • Onverzorgde vacht
 • Verlies van eetlust
 • Niet of minder reageren op stem eigenaar
 • Gewichtsverlies
 • Veel slapen
 • Niet willen spelen of minder actief (bv niet meer naar buiten gaan)
 • Teruggetrokken zijn en verstoppen voor familieleden
 • Vaker klagelijk (diep/laag) miauwen of minder miauwen van praatgrage katten
 • Kort lontje (agressie richting andere katten)
Desinteresse in omgeving

Waar een gezonde kat reageert op wat er in zijn omgeving gebeurt, doet een depressieve kat dit niet. Een gezonde kat zal bijvoorbeeld opkijken wanneer je de kamer binnenkomt en komt wellicht wel naar je toe. Afhankelijk van hoe depressief je kat is, reageert hij minder of helemaal niet. Ernstig depressieve katten tillen hun kopje niet eens meer op om te zien wie er binnenkomt. Ze blijven in hun mandje liggen (slapen).

Minder of geen interesse in spelen

Een van de belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op depressie is verandering in interesse voor activiteiten waar de kat voorheen veel plezier aan beleefde. Zo kunnen katten minder spelen of helemaal stoppen met spelen. Ernstig depressieve katten reageren helemaal niet op het bewegen van een speeltje. Ze spelen niet, maar ze volgen ook de bewegingen van het speeltje niet.

Minder eten of kieskeurig worden

Een verandering in de eetlust is een indicatie dat de kat niet goed in zijn vel zit. Vaak wordt in dit geval gedacht dat de kat ineens zijn eten niet meer lust, maar eigenlijk is het een teken dat er een medisch of gedragsmatig probleem speelt. Katten die depressief zijn, eten vaak minder of stoppen in zijn geheel met eten waardoor ze gewicht verliezen. Sommige katten verliezen zelfs hun enthousiasme voor hun favoriete snoepjes.

Teruggetrokken gedrag en verstoppen

De meeste katten vinden het prettig om af en toe alleen te zijn. Wanneer de kat zich echter vaker dan normaal verstopt of zich verstopt op plekken waar hij echt moeilijk te vinden is, kan dit een teken van depressie zijn. Ook wanneer je kat je minder opzoekt dan normaal, kan dat een teken zijn dat de kat depressief is.

Meer slapen

Een kat die depressief is, is vaak lusteloos en slaapt meer dan normaal. Katten met ernstige depressieve klachten komen vaak hun mandje niet meer uit en doen weinig anders dan slapen.

Minder wassen

Wanneer de vachtverzorging minder wordt of wanneer de kat dit helemaal niet meer doet kan dit een signaal zijn dat de kat ziek is of depressief. Wanneer de vacht er dof uitziet of klitten bevat, kan dit erop wijzen dat de kat zich slecht verzorgd.

Diagnose depressie kat

Om de diagnose depressie vast te stellen is het belangrijk dat allereerst een medische onderliggende oorzaak wordt uitgesloten. De symptomen die horen bij een depressie kunnen namelijk ook wijzen op pijn of een (ernstige) ziekte. Wanneer katten merkbaar niet lekker in hun vel zitten, is het belangrijk om te bepalen of het probleem medisch of gedragsmatig is. Pas wanneer de kat goed gezond is verklaard door de dierenarts, kun je denken aan een depressie. Een kattengedragstherapeute kan dit middels een gedragsobservatie aan huis vast stellen. En kan vervolgens de depressie behandelen.

Depressie behandelen

Een depressie gaat samen met stress welke het immuunsysteem van de kat verzwakt. Dit maakt de kat weer extra gevoelig voor ziekte. Het is daarom aan te raden om de kat te ondersteunen wanneer er een depressie wordt vermoed. Wanneer er sprake is van milde klachten kan het genoeg zijn om de kat meer aandacht te geven en vaker te spelen. Door te spelen maakt de kat geluksstofjes in zijn hersenen. Een ernstige depressie is lastiger aan te pakken doordat het bijbehorende gedrag star is. Kattengedragstherapie met eventueel gedragsmedicijnen wordt aangeraden bij katten met zeer ernstige en lang aanhoudende symptomen van depressie.

Neem gerust contact op via het servicegebied bij vragen of wanneer je een depressie bij je eigen kat vermoedt.

 

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

 • Marcel Loots

  01/02/2021

  Hallo,

  Mijn kleine Kareltje verstopt zich de laatste tijd of in mijn kledingkast of op zolder. Ik zie hem alleen nog maar voor het eten. Laatst vond ik hem in de kledingkast en begon hij zelfs naar mij te blazen. Komt uit een gezin met 4 katten. Mamma, tante en nichtje en ik zelf..woon erbij in. Wat kan dat zijn,,?

 • Lara dettore

  11/06/2023

  Hallo , ik heb een kat millie, van 2 jaar oud. De laatste tijd merken we tekens van depressie. Geen zin meer om te spelen , heel lang naar een zelfde punt staren , veel slapen… nu is mijn vraag, wat doe ik hieraan?

 • Irene

  21/01/2024

  Bestaat bij een poes ook zoiets als het empty nest syndroom?
  Onze poes lijkt depressief nu haar laatste kitten gecastreerd is en zelf naar buiten mag.
  Ze blijft liggen op 1 plek, maakt geen prrrt-geluidjes als we haar aaien, als haar kitten haar opzoekt, blaast ze hem weg. Ze komt niet meer voor het eten. Zelfs als we haar lievelingsmaaltje voor haar neus zetten, eet ze er niet van. Als we haar aaien, laat ze het zich alleen overkomen.
  Als we haar haren recht overeind zetten, neemt ze niet eens de moeite om het goed te doen.
  En ook haar krabpaal raakt ze niet meer aan…

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming