Image Alt

Katten Blog

 / Gedragsproblemen  / Kat blijft eten en blijft zeuren om eten (polyfagie)

Kat blijft eten en blijft zeuren om eten (polyfagie)

Blijft je kat eten? Misschien heeft je kat polyfagie. Er zijn katten die áltijd honger lijken te hebben en maar blijven zeuren om eten. Op dit moment zijn bedelaars veel actief in het openbaar vervoer en in winkelcentra. Maar ook in de huiskamer van vele kattenbaasjes wonen overtuigende bedelaars. Sommige katten zetten een zeer overtuigende puss-in-boots blik in. Andere katten veranderen rond etenstijd in getalenteerde opera-zangers. Een andere geliefde tactiek is het onrustig heen-en-weer lopen en kopjes geven tegen je benen. Katten zijn de meest overtuigende en succesvolle bedelaars die er bestaan.

Een verhoogde eetlust is heel normaal nadat de kat lekker actief is geweest. Bijvoorbeeld nadat hij heeft gespeeld of gerend. Maar wanneer je kat altijd maar wil eten en dit niets te maken heeft met lichamelijke inspanning, is dit niet normaal meer. Het kan zijn dat je kat niet lekker in je vel zit. Wanneer een kat altijd eten wil, ongeacht of hij net eten heeft gekregen, dan heeft hij last van iets dat ‘polyfagie’ heet, oftewel een overmatige honger en toename van eetlust. Zolang de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt, gaat polyfagie niet vanzelf over. In deze blog kun je lezen hoe polyfagie ontstaat. Daarnaast wordt besproken welke stappen je het beste kunt doorlopen als je kat hier last van heeft.

Heeft je kat misschien gewoon écht honger?

Voor kittens geldt dat zij de hele dag door (onbeperkt) kleine beetjes mogen eten. Kittens hebben ook speciaal kittenvoer nodig tot de leeftijd van 12 maanden. Zij hebben voldoende energie nodig voor de groei en zijn daarnaast erg actief.Allereerst is het goed om na te gaan of er niet (terecht) sprake is van honger.

Een volwassen kat kan honger hebben als hij te weinig eten krijgt, maar veel vaker komt het voor dat de kat niet vaak genoeg eten krijgt. Wanneer hij een of twee keer per dag een (grote) maaltijd krijgt, heeft hij de rest van de dag hongerDe kattenmaag is namelijk na drie uur leeg. Beter is het, wanneer de kat vijf keer per dag een klein beetje eet. In de blog ‘hoeveel moet een kat eten‘ kun je hier meer over lezen. Door de kat te laten eten uit voerpuzzels, moet hij werken voor zijn eten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kat minder (snel) eet, het geeft de kat ook speel- en denkplezier.

Klik op de plaatjes van de voerpuzzels wanneer je er meer informatie over wil, of ze wil bestellen

Kat blijft eten door medische aandoening

Waarom eet mijn kat ineens zoveel – misschien is hij ziek

Een overmatig hongergevoel is één van de symptomen van diabetes en van een te snel werkende schildklier. Deze aandoeningen veroorzaken beide een sterke toename van de eetlust. Een schildklier aandoening omdat het de kat zijn stofwisseling versnelt, waardoor er meer calorieën worden verbrand dan het lijf kan opnemen. Katten met een te snel werkende schildklier hebben dus vreselijke honger omdat de vertering van eten niet normaal werkt. Haalt je kat de vuilnisbak leeg en pikt hij eten van tafel? Dit kunnen symptomen zijn van een te snel werkende schildklier. Katten met een snelwerkende schildklier zoeken ook vaak koudere plekken in huis op omdat ze het te warm krijgen. Ook zijn ze vaak prikkelbaar.

Bij diabetus, kan de kat zijn lijf suikers niet omzetten in energie. Omdat polyfagie een symptoom is van bovenstaande en daarnaast verschillende andere aandoeningen, is het altijd goed om eerst een medische oorzaak uit te laten sluiten bij de dierenarts. Zeker wanneer de kat ouder is dan 7 jaar.

Je kat heeft (lint) wormen en blijft daarom eten

Een kat die last heeft van wormen krijgt ook een onstilbare honger. Als je kat wormen in zijn lichaam heeft, krijgt hij minder voedingsstoffen binnen dan normaal omdat de wormen die opeten. Daardoor kan de kat ook gaan afvallen terwijl hij meer eet dan normaal, omdat de wormen alle voedingsstoffen en energie (calorieën) opnemen. Aangezien je zelf ook wormen kunt krijgen, is het verstandig om de kat periodiek te ontwormen, of in ieder geval zijn ontlasting te laten testen op wormen.

Gedragsmatige oorzaken voor polyfagie

Kat blijft eten door stress

Is een medisch probleem uitgesloten en krijgt je kat meerdere keren per dag te eten? Dan kan polyfagie bij de kat ook nog voorkomen als symptoom voor stress. Dat betekent dat de kat niet eet omdat hij honger heeft, maar omdat hij zich beter wil voelen. Dit probeert hij door veel te eten. 

Veel katten worden zwaarlijvig omdat ze gevoelig zijn voor “emotie eten”, waarbij ze eten in een poging om gevoelens van ongeluk en spanning te doorbreken. Meer eten door stress (emotie-eten) komt dus niet alleen bij mensen voor. Emotie-eten bij mensen kenmerkt zich door veel vet en zoet voedsel te eten. De emotie-eters onder de katten eten alles en overal. Katten eten vooral heel veel van hun normale eten.

Katten die emotie-eters zijn, kunnen reageren alsof ze uitgehongerd zijn, en zelfs oneetbare materialen (plastic) eten en ook agressief worden. Bekende triggers voor stresseten kunnen verveling, spanning, algemene stress en depressie zijn. Omdat deze katten niet eten omdat ze honger hebben, los je dit probleem ook niet op door de kat minder voer te geven. Door een ‘emotionele eter’ op dieet te zetten, zou je de situatie zelfs erger kunnen maken. Dit is de manier waarop je kat met stress omgaat en dit wegnemen kan hem nog ongelukkiger maken. Hierdoor kan zijn behoefte aan eten enkel groter worden.

Je kunt je kat hierbij ondersteunen door na te gaan waardoor je kat stress ervaart en hier iets aan te doen. Is er wellicht een nieuwe kat of hond bijgekomen? Is er iets in huis veranderd? Als je geen idee hebt waar de kat stress van kan hebben, is het goed om contact op te nemen met een kattengedragstherapeut.

Kat blijft eten uit verveling

Net als mensen kunnen katten ook eten uit verveling. Ze eten niet omdat ze honger hebben, maar om iets te doen te hebben. Het overeten kan als gevolg hebben dat de kat te dik wordt. Je zou misschien denken dat je kat zich onmogelijk kan vervelen omdat hij een mandje vol speelmuisjes en balletjes heeft. Maar katten zijn intelligente dieren die eigenlijk dagelijks iets nieuws moeten kunnen ontdekken in hun omgeving.

De oplossing hiervoor is de kat te voorzien van een katvriendelijke omgeving waardoor eten niet het (enige) hoogtepunt van zijn dag is.

Kat blijft eten omdat hij een voerobsessie heeft

Er zijn katten die gefixeerd zijn op eten en een voerobsessie hebben. Een voerobsessie is een gedragsprobleem dat verschillende oorzaken heeft. Over dit onderwerp hebben we een apart artikel geschreven.

Kan een kat zich overeten? 

In principe heeft een kat een natuurlijke rem op eten en zal hij zich niet snel over eten. Deze rem werkt goed op het moment zolang de kattenmaag om de 3-4 uur gevuld is. Dit geldt dus voor gezonde katten die niet te maken hebben gehad met langdurige honger. Deze natuurlijke rem op eten kan een kat namelijk kwijtraken wanneer hij lange tijd honger heeft. In het geval dat voedsel schaars is, is het namelijk handiger om te eten wat je kan, wanneer je kan.

Katten die op straat hebben geleefd kunnen hun natuurlijk rem kwijt zijn. Katten die door ziekte langdurig te weinig hebben gegeten kunnen de rem op eten kwijtraken. En ook katten die het gewend zijn maar een of twee keer per dag te eten, zijn vaak hun rem kwijt. Katten met polyfagie hebben een overmatige eetlust en eten niet alleen om hun honger te stillen. Deze katten zullen zich daarom wel over eten.

Wil je jouw situatie voorleggen, ben je op zoek naar advies?

Servicecentrum
Bij specifieke vragen met betrekking tot een je eigen kat of situatie staat Lekker in je Vacht met persoonlijk en deskundig advies voor u klaar.Iets te vragen over je eigen kat of situatie?

Kattengedragstherapeut MSc. Denise van Lent studeerde in 2014 af als gedragsbioloog en heeft zich gespecialiseerd in kattengedrag en feline obesitas. De blog, Youtube video's, wetenschappelijk onderzoek, lezingen, artikelen in kattenmagazines en de webshop zijn gericht op het voorkomen van gedragsproblemen bij katten. En op het snappen wat er in het koppie van je kat omgaat. Kattendrag is meestal logisch te verklaren vanuit de biologie en natuurlijke behoeften van de kat!

Comments

    • laura

      24/03/2021

      Onze poes (5 jaar) is onverzadigbaar en eet gefrustreerd. Dit is begonnen toen zij zo’n 2 jaar geleden werd gecastreerd, daarvoor hadden we geen problemen. Kan er iets zijn gebeurd tijdens de castratie dat dit gedrag verklaart?

  • Jose

    12/11/2020

    Mijn lieverd Vera werd op leeftijd van 4-5 mnd plotseling blind. Daarmee verween haar speelsheid en ze werd meer teruggetrokken. Na sterilisatie werd ze ook dikker. Sindsdien weinig beweging (ondanks pogingen van onze kant) en steeds zwaarder worden.
    Ze is nu 6+!! kilo en ik vind dit erg voor haar. We hebben metabolic van Hills geprobeerd, meerdere keren voeren etc. Het lijkt niet te werken ze is erg gefixeerd op eten.
    Zou het helpen als ik haar alleen maar zachtvoer geef in de ochtend en avond een zakje 85 gr en ’s middags wat brok?

  • Cisca Roza

    23/12/2020

    Onze kater dippie is inmiddels 9 jaar.

    Hij heeft een aantal jaren geleden helemaal verstopt gezeten waardoor hij opgenomen is geweest bij de dierenarts. Blaasgruis.
    Inmiddels eet hij alleen speciale voeding waar hij als grote kater toch maar een beetje van mag.
    We geven dit hem verdeeld over 2 keer en tussendoor krijgt hij een beetje natvoer.

    Sinds een tijdje is hij constant op jacht naar eten. Als onze kinderen even niet opletten pikt hij zelfs hun brood van het bord.
    Een dichte zak brood of wat dan ook op het aanrecht is niet veilig. Hij scheurt alles open.
    Wormen heeft hij niet, want bij de ontworpen komt er niets uit.
    Hoe gaat echt tekeer op meerdere momenten van de dag..
    We weten het zelf echt niet meer.

      • Hester Blom

        04/02/2021

        Dag Denise en Cisca,

        Ik heb met mijn poes van 2 hetzelfde probleem. Ze is vroeger zwerfkat geweest en was altijd al geobsedeerd door eten, maar het werd steeds erger. Medische check leverde een te hoog suiker op, meteen voeding aangepast. Ze krijgt nu 4 x per dag natvoer, maar de zucht naar eten blijft. Afgelopen week schildklier etc laten testen, alles is nu in orde, ook het suiker is weer normaal, maar het gedrag blijft. Ik kan niet eten met haar in de buurt, en niets is veilig. Heb je nog tips? Ze kan gewoon lekker de tuin in, maar dat interesseert haar niet. Mijn andere poezen raken er gestresst van.

  • Marjan

    22/03/2021

    Mijn poes Norah is nu bijna één jaar. Ze komt uit een nestje van vijf, waarbij zij het als enige heeft overleefd. Het is een kleine kat en gaat waarschijnlijk niet veel meer groeien volgens de dierenarts. Ze at weinig en was vrij kieskeurig. Grotere brokjes zijn een uitdaging want die lijkt ze moeilijk door te kunnen kauwen.
    Toen zij net bij mij kwam heb ik haar direct naar de dierenarts gebracht voor de nodige zorg (vaccinaties, ontvlooiien, ontwormen & sterilisatie). Sinds de sterilisatie is zij enorm gaan eten en ze eet alles dat ze kan vinden of dat haar wordt aangeboden. Precies het tegenovergestelde van vóór de sterilisatie.
    Ze maakt uitgebreid gebruik van de vrijheid om ten alle tijden uit een gevuld bakje te kunnen eten, gedurende de dag. ‘S avonds krijgt ze nog een zakje vlees.
    Ik zou het voor haar fijn vinden dat ze goed eet zodat ze misschien nog wat groeit in de lengte en hoogte, maar het lijkt er nu op dat ze alleen in de breedte groeit.
    Hoe kan ik haar het beste eten geven? Onbeperkt eten én iedere dag natvoer is misschien niet handig maar ik ben niet (altijd) in de gelegenheid om haar om de 3 uur een portie te geven.
    Ook vind ik het zielig om ineens te stoppen met het natvoer ‘s avonds, want mevrouw weet op de minuut af wanneer het feest is.

  • Chantal

    09/07/2021

    Hoi, wat een interessant stuk! Wij hebben een rescue van een Griekse vuilisbelt. Ze is (geschat) een jaartje oud. En sinds een paar maanden heeft ze bedacht dat mensen-voedsel wel heel lekker moet zijn. Ze lijkt altijd honger te hebben. Ze heeft hele gevoelige darmen en wij zijn vanaf het begin dat wij haar hebben al op zoek naar het juiste voer voor haar. Bij diarree kan ik mij voorstellen dat het lichaam weinig opneemt en je honger houdt. Maar kan het ook niet aangeleerd gedrag zijn? Wij gaven haar al vanaf het begin 4 x per dag eten. Maar na het lezen van dit stuk wil ik 5 x per dag uit gaan proberen. Mijn vraag is dan alleen: Voeg ik het 5de moment in de nacht toe of verplaats ik de andere tijden? Ze krijgt nu ongeveer elke 5 uur wat voer (maximale gewicht per lichaamsgewicht op zak gedeeld door 4). Of is het ook mogelijk dat ze toch te weinig binnen krijgt? Daar bedoel ik mee, dat het voer haar niet de juiste voedingsstoffen geeft?

    • Chantal

      09/07/2021

      p.s. ze is onlangs nog getest op wormen/parasieten en ze is daar vrij van.
      p.s. 2. Ze drink goed, ze krijgt harde brokken en bij de laatste voerronde geven wij haar een theelepeltje (zo’n 5 gram) pate extra.

  • Lisette Van vliet

    11/09/2021

    Onze kater Tommy,is gecastreerd en krijgt keurig vlooidruppels en ontworpen. Sinds het moeder en kitten brokken is gestopt en we over zijn gegaan op normale brokken weigert hij dit te eten. Al vele soorten en merken geprobeerd en vele vormen. Zelfs harde snoepjes weigert hij. Enkel gevriesdroogd snacken accepteert hij. Of van die pasta snacks of een stuk kip, of vis van wildlife. Hij eet enkel natvoer en daarvan ook niet alle soorten. Zn broer en moeder hebben hier geen last van. Hij krijgt nu zo’n 5 zakjes natvoer op een dag en nog blijft hij bedelen en mauwen. We merken dat hij ook magerder is dan zn broer. Hoe zouden we de acceptatie van brokken kunnen bevorderen. Een aantal dagen enkel brokken aanbieden hebben we gedaan maar dan eet hij gewoon niets. Hij is gek op alles behalve brokken en kattensnacks. Wat vooral opvalt is de hardheid. Maar ook vermengd met kattenmelk en laten weken weigert hij. Het enige wat ik kan bedenken is dat hij met wisselen last had van tanden die niet loskomen en een dubbele rij had. Is weer goedgekomen na ongeveer 4 weken kwamen ze los.Zou er meer aan de hand zijn? Of zou hij dit nog herinneren dat het dan pijn doet? Weet het echt niet meer. Kan hem toch moeilijk 6 of 7 zakjes geven of 2 blikken voer? Of is er een natvoer dat meer verzadiging geeft?

  • Jolanda te Wechel

    26/10/2021

    Beste Denise,

    Onze super lieve poes Charlie van 10 jaar is heel gevoelig. Ze is altijd al een binnenkat geweest, bang voor de buitenwereld en wil alleen in de zomer naar buiten, gewoon achter in de tuin, niet verder. 6 jaar geleden is het tobben begonnen. Vlak voor onze verhuizing ging ze ineens op andere plekken dan op haar bak plassen. Ik heb dit gewijd aan de verhuizing, maar het probleem met de kattenbak bleef. Zo gaat het weer even goed en dan is het weer zover; we houden de bak heel schoon en heb speciale korrels, zodra ze haar behoefte heeft gedaan, halen we het er gelijk uit. Inmiddels zit ze op de bak, zonder kap (dat ging ook niet meer, leek wel claustrofobisch) en deze staat ook niet meer op zolder zoals altijd, maar beneden in de gang, wat ik ontzettend vervelend vind! Maar dit lijkt de enige manier dat ze redelijk op de bak wil gaan. Meestal plast ze nu op de bak, maar haar grote behoefte legt ze vaak bij de voordeur neer, op de mat (naast haar kattenbak). Ik word er moedeloos van… daarnaast is ze ook sinds een jaar of 3 á 4 geobsedeerd door eten! We hebben altijd goed voer gehad, royal canin, maar ben over gestapt naar science plan en daar al verschillende soorten uitgeprobeerd. Eerst dieetvoer omdat ze te dik werd. Dat hielp goed en ze werd weer mooi slank, maar bleef zo’n ongelofelijke honger houden! Daarna weer overgestapt op goed voer (zelfde merk) voor o.a. haar blaas (ivm dat gezeur op de bak) en om op gewicht te blijven, maar ze raakt steeds meer gefixeerd op eten! Niks is meer veilig en het liefst duikt ze nog in onze borden, voordat we zelf een hap hebben kunnen nemen. Nu geef ik haar 2x ’s ochtends een beetje voer, als ik thuis ben ook tussen de middag en aan het einde van de dag 2x. Ik zou dolgraag willen dat er de hele dag een bakje voer kon staan voor haar, maar haar probleem is ook dat ze veel spuugd! Als ze in 1x teveel eet kotst ze alle brokjes weer uit! Ook vaak door gulzigheid! Ik vind het zo zielig, maar ik word er onderhand ook gek van en het houdt me de hele dag bezig. Ik heb haar 3 maanden geleden helemaal laten nakijken bij de dierenarts en daar kwam niks uit. Hoop dat je kunt helpen. Hartelijke groet, Jolanda

  • Danielle

    09/11/2021

    Hoi Chantal, ik zit er helemaal doorheen met onze poes. Ze is 2,5 jaar, extreem gefixeerd op eten. Ik voer haar 4/5 keer per dag.. Ze is prima op gewicht. Maar al sinds we haar kregen extreem gefixeerd op eten. Ze jaagt (ook als ze zelf net gegeten heeft) constant op ons eten. Ik heb altijd katten gehad, maar dit nog nooit meegemaakt. Ze is constant aan het loeren, slaat dan opeens heel snel toe en gaat dat grommend ermee het huis door, als je het al af kunt pakken, haalt ze je helemaal open. Een wilde kat. Ze is gesteriliseerd, komt buiten, wordt regelmatig ontwormd, ziet er gezond uit. En tussendoor kan ze heel lief zijn. Wel veel meer op haar qui vive dan andere katten. Ik geef haar nu wat kalmerends, maar dat maakt ook niet uit. Heb jij enig idee anders dan voertorens en -puzzels?

  • Miranda Vos

    13/11/2021

    Hi Denise,
    Ik heb twee actieve katers van 1,5… Happy, 4,8 kg een half pers – half main coon en Lucky, 4,3 kg een half Ragdoll half Brits langhaar… echte lieverds… Alleen hele grote honger, blijven vragen en ze lijken wel steeds gefrustreerder te raken. Ik geef ze nu om 8 uur natvoer, 17 uur vers vlees en 22 uur brokjes (om ze weer naar binnen te lokken) eten en begrijp van bovenstaand verhaal dat die van 8 tot 17 eigenlijk te lang is. Maar ik had die van 13 uur uit de kittentijd juist veranderd om te voorkomen als ik eens een weekend weg ga, dat ik ze dan 4 x per dag moet laten voeren… (voerautomaten worden gesloopt). En je moet er ook bij blijven want Happy eet anders lucky’s voer op. Ik wil echt voorkomen dat ze te zwaar worden…
    Heb je nog suggesties voor me en hoe erg is het als ik ze laat wennen aan die 13 uur en dan igv weekend of vakantie weg dat weer ga overslaan?

  • Helma van Lith

    14/12/2021

    Hoi ik heb 4 katten, ze eten en komen buiten, nu is er 1 hij is bijna 9 mnden , stress vrij maar wil altijd eten, krijg hij wat minder, blijf hij aan het miauwen, of eet rauwe aardappelen uit de pan op de aanrecht, hij is hier geboren, net zo als zijn broer, maar Simba wordt steeds dikker, hij komt ook buiten speelt gewoon wat te doen.
    worm kuur gehad, hij is verslaafd aan eten, hij werd geboren in een stuit ligging toen was hij al groter als zijn broers en zusjes.
    Casteren durf ik niet dan gaan ze nog meer eten.
    Ik ben zelf Terminaal ziek hij is ook heel veel bij me, hij kan na buiten maar meestal na een uurtje is hij weer thuis.
    Hij is rossig en zo lief.
    Zou hij het aan zijn schildklier hebben? hij oogt absoluut niet mager Integen deel.
    Wat te doen?

  • Sandra V

    07/12/2022

    Andere katten veranderen in getalenteerde opera-zangers. Ik moest hier erg om lachen toen ik dit las, maar het klopt wel. Onze kat van 1,5 jaar heeft er ook last van, terwijl we haar eten netjes afwegen, zodat we weten dat ze niets te kort komt of te veel krijgt. Inspirerende blog, en ik heb gelijk een voerpuzzel besteld (had er nog niet van gehoord). Handig als je werkt, zodat je kat toch kleine beetjes eten krijgt.

Post a Comment

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed

Inhoud mag niet worden overgenomen zonder toestemming